Door Arnoud Wokke

Redacteur

HTC HD Mini: minder groot, minder smartphone

Conclusie: bewijs van vooruitgang

De HD Mini is het overtuigende bewijs dat HTC het afgelopen jaar flinke stappen heeft gemaakt. Een jaar geleden had een dergelijk toestel met een capacitief scherm en een 600MHz-processor ook flink wat enthousiasme losgemaakt. Nu zijn de aankondiging en de release van de HD Mini echter vrijwel geruisloos voorbijgegaan. De specificaties zijn gemiddeld en het toestel valt in geen enkel opzicht op.

In gebruik is het toestel zeker niet slecht. HTC heeft de techniek om de interface van Windows Mobile weg te moffelen geperfectioneerd; alleen het hoofdmenu is nog te zien en wel door op de Windows-toets te drukken. De Sense-interface werkt prettig, afgezien van de bugs waarbij de software volledig, zonder aanwijsbare reden crasht. Ook het onscherp worden van letters in Sense of in de browsers is irritant. We verwachten echter dat beide bugs met een firmware-update kunnen worden verholpen.

Wat minder makkelijk te verhelpen is, is de tekstinvoer. De letters zijn klein en typfouten zijn onvermijdelijk, en zelfs de uitstekende woordaanvulling van HTC kan dat niet goedmaken. Door het capacitieve scherm is een stylus niet te gebruiken.

Wat helemaal niet te repareren is, is de schermresolutie. Veel software werkt simpelweg niet met de resolutie van 480x320 pixels of is niet voor het gebruik op de HD Mini geoptimaliseerd. Gebruikers mogen heden ten dage van een smartphone verwachten dat er duizenden applicaties te installeren zijn.

Al met al is de HD Mini gedoemd snel in de vergetelheid te geraken. Wie een Windows Mobile-toestel wil, doet er beter aan om voor de HD2 te kiezen of te wachten op Windows Phone 7, dat eind dit jaar op de markt komt. Veel tweakers lijken echter de laatste tijd hun interesse te richten op andere platformen dan Windows Mobile 6.5 en de HD Mini gaat daar geen verandering in brengen.

Pluspunten:
+ Mooi scherm
+ Sense-interface werkt goed
+ Software is redelijk snel

Minpunten:

- Minder applicaties door resolutie
- Bouwkwaliteit valt tegen
- Tekstinvoer gaat moeizaam

Reacties (54)

54
53
38
0
0
3
Wijzig sortering
Het is wel apart dat HTC zo'n toestel uitbrengt. Hij heeft totaal geen toegevoegde waarde t.o.v. andere toestellen die HTC op dit moment in zijn assortiment heeft. Aantal beschikbare apps zal de verkoop niet bepaald bevorderen. Vooral de keuze voor de resolutie 480x320 begrijp ik niet. Ontwikkelaars moeten om deze reden aangepaste apps gaan uitbrengen.

Als ik voor windows toestel zou gaan dan liever HD2. Wel wat groter en duurder maar dan heb je ook een goed toestel denk ik. Htc had wellicht komst van windows 7 beter kunnen afwachten en deze op HD mini zetten.

[Reactie gewijzigd door adsa op 26 mei 2010 09:55]

De HD2 heeft aardig wat kritiek gehad vanwege zijn omvang, wees eerlijk dat het geen kleine jongen is, broekzak mensen hebben liever iets van een stuk kleiner formaat.

Gister ook even vast mogen houden, met een custom rom erop had dit een goed alternatief geweest mocht ik de HD2 gewoonweg te groot hebben gevonden.
Ik heb zelf een HD2 sinds januari dit jaar, ben overgestapt van een SE k750i. In een 'standaard' formaat broekzak past hij prima en valt hij door zijn platheid niet meer op dan mijn kleinere maar dikkere k750i.

In skinnyjeans etc. is dit wellicht een groter probleem; daar heb ik gelukkig geen last van :P

Qua performance is de HD2 echt een genot; als ik kijk naar de talloze samsung- en nokia (uitzondering n900) smartphones is bijvoorbeeld browsen veel vloeiender en gebruiksvriendelijker.

EDIT: zinsbouw

[Reactie gewijzigd door GSS op 26 mei 2010 10:29]

offtopic:

qua performance een genot? sorry hoor, maar ik heb m zelf ook en ik merk wel dat er goede hardware in zit, maar dankzij windows mobile word dit toch wel heel erg hard de grond in gestampt... bijvoorbeeld onverklaarbare meldingen dat het geheugen vol zit (4GB vrij) of de melding: "kan camera niet initialiseren" of het het niet versturen van smsjes, het regelmatig vastlopen van de toetsenblokkering, en zo kan ik nog wel even doorgaan

ontopic

zeer jammer dat er zo een brede rand om het scherm heen zit..
als ze deze net zo dun gemaakt hadden als bij de hd2 dan was dit misschien nog wel een echt kleine smartphone geworden... ik vind hem nu niet bijzonder klein.
hij oogt eerder een beetje playmobile achtig door zijn ronde vormen en (relatief) grote knoppen en schermrand
heb je de standaard ROM erop staan?
Die kritiek is imo onterecht gezien er 100.000 van zijn verkocht in NL. Laten we eerlijk zijn, scherm formaat van HD mini is te klein om optimaal te kunnen internetten. En dat is nou één van de redenen waarom je smartphone koopt. Internetten en berichtjes tikken op een virtueel toetsenbord gaat redelijk pas vanaf Iphone formaat (3,5"of meer). Ik heb zelf Desire maar als HTC een 4,3" toestel had met android had ik die zeker gekocht.

Een groot toestel is niet erg zolang hij plat is, dat vind ik althans. Desalniettemin zal deze HD mini zijn weg naar de klant toch vinden (voornamelijk onwetende klant). Toch verwacht ik niet dat het een verkoopsucces zal worden.
480x320 is toch een vrij gangbare schermresolutie voor toestellen met een niet al te groot scherm? Ik dacht dat er al wel meer Android toestellen uit waren met die resolutie?
Ja, zoals de iphone, toch?
480x320 is toch een vrij gangbare schermresolutie voor toestellen met een niet al te groot scherm? Ik dacht dat er al wel meer Android toestellen uit waren met die resolutie?
320*480 (HVGA) Nagenoeg alle toestellen met Android hebben zo'n resolutie, min of meer standaard. Het fysieke formaat is vaak 3.2". M'n Nokia 5800 heeft 360*640 ook op 3"2 .
Is ook wel genoeg. Maar gebruikers van Windows Phone zijn meer gewend, min. (W)VGA/

De miniHD is een leuk ding. Handig formaat en goede specs. Raakt een beetje onder "gesneewd" door de aandacht die de HD2 nog steeds heeft.Niettemin is het een aanrader als je iets kleiners wilt dan een HD2. Nu nog van beide een versie met Android 2.2 ;)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 119722 op 26 mei 2010 18:40]

Maar win mo 7 gaat t niet doen op deze specs.

En een HD2 is wel wat groot. Maar alleen dan is Winmo6.5 redelijk.

Niemand zit volgens mij nog te wachten op een oude win phone zoals deze. Het is al achterhaald maanden voor de release... Het is een soort diamond 2, maar dan met een nieuwere senseui erop.

En inderdaad, deze resolutie is niet echt "HD", waarom dan wel die naam gebruiken...
ik denk dat hier meer vraag naar is als in het artikel beschreven.
Niet iedereen wil 500 euro uitgeven voor een phone... Deze telefoon zal snel in prijs zakken verwacht ik
Maar voor 30 euro meer heb je een htc legend. Waarom zou je voor deze gaan?
Daarom staat hij al in de pricewatch voor net 350 euro ;)
offtopic: iemand enig idee welke rom er op de HD2 in die foto's staat?

het toestel ziet er schattig uit, jammer dat alleen de minpunten zo erg uitsteken. Overigens heb ik persoonlijk ook wat moeite met het snel typen op de HD2.
je kunt hier ook mooi aan zien dat verbetering niet altijd sneller en/of groter hoeft te zijn
Ik denk een shipped rom aangezien het 6.5 is en niet 6.5.3 of 6.5.5
De tweaks die zijn toegepast zijn custom icoontjes en co0kies hometab zover ik kan zien.
aan de theming te zien is dat een EnergyRom :)

zit net effe naar wat screenshots te kijken.. Dacht dat EnergyRoms altijd honinggraat themes hadden maar de nieuwste energyroms zien er toch anders uit...

@harmageddon
dat er 6.5 op staat zegt vrij weinig; er zijn genoeg 6.5 custom roms voor de HD2 hoor ;)

[Reactie gewijzigd door accountabc op 27 mei 2010 00:02]

Beetje raar dat het op willekeurige momenten crashen van de Sense-interface niet bij de minpunten staat. Lijkt mij toch bijzonder irritant.
Dat het vermoedelijk/misschien/waarschijnlijk ooit een keer wordt opgelost met een firmware update is ook niet echt een reden om zo'n minpunt maar te accepteren.

Los daarvan begrijp ik niet helemaal de zet om nu nog een toestel als dit met Windows Mobie 6.5 uit brengen. Een low-end smartphone is leuk, maar zet er dan Android op. Zou de kosten nog verder drukken (want geen licentiekosten).
Het is niet een kwestie van nu nog uitbrengen; dit toestel staat al in de pricewatch sinds februari 2010 en is al sinds maart verkrijgbaar.

Ziet het verder als een alternatief voor de HD2; kleiner, zelfde functionaliteit, maar veel goedkoper. Ook is het een zakelijk een aantrekkelijke smartphone.
Ik denk dat dit meer aan de gebruiker lag.. Ik heb hier in de praktijk geen last van. Wel is het zo dat bij wijziging van bepaalde instellingen (zoals achtergrond) de Sense interface opnieuw moet opstarten.
Dit is dus een kleinere smartphone die ook een stuk goedkoper is.. Ik denk dat Apple dit ook eens zal moeten doen.. (iPhone Nano? :p)
Apple heeft zich nooit gericht op de "kleine" cq "goedkope" markt en zie ze dat dan ook niet zo snel doen.

Persoonlijk hoeft het van mij ook niet. Een touchscreen met een klein scherm is gewoon een raar compromis. Als je je toestel wil bedienen met een touchscreen, dan moet het scherm gewoon van redelijk formaat zijn.
Anoniem: 171689
@Bosmonster26 mei 2010 12:57
Feit blijft dat het scherm even groot is als die van de Legend, en qua reso weet ik de legend niet maar mn Hero heeft ook 320 x 480.

Waarom heeft WinMo dan zoveel apps die blijkbaar niet op die reso werken terwijl ik er daar voor android nog nooit een ben tegen gekomen. Zit iedereen louter en alleen voor de HD2 te ontwikkelen ofzo.
De eerste toestellen voor android hadden allemaal een 480x320 scherm, dus daar werd voor gecode (en nog steeds). Winmo toestellen hadden overwegend 320x240 schermen en toen er hogere resoulties beschikbaar werden is dat gelijk naar 640x480 (enkele toestellen) en toen vooral 800x480 gegaan. Er zijn gewoon bijna geen andere winmo devices met een 480x320 scherm, dus daar wordt niet voor gecode.
Persoonlijk snap ik ook niet waarom dit ding nog HD heet... De oorspronkelijke touch HD heette volgens mij toch zo omdat het de eerste HTC was met een 800x480 scherm.

edit: Het is overigens ook niet zozeer een kwestie van "passen", het is niet zo dat je een app ontworpen voor 320x240 dan ook automatisch kan gebruiken op een 480x320 scherm, applicaties gebruiken namelijk over het algemeen het hele scherm ipv zoals op de PC waar in een window gewerkt wordt. Waarschijnlijk zullen de meeste apps wel werken maar er niet al te best uit zien (te kleine UI)

[Reactie gewijzigd door Finraziel op 26 mei 2010 18:38]

Eh? En de iPod Nano dan?

Beetje scheef om te zeggen dat Apple geen budget line heeft als de Nano zo'n begrip is geworden.
Anoniem: 330654
@sfc197126 mei 2010 10:04
In vergelijking met de gemiddelde prul mp3 speler van de Dixons was zo'n Nano nou niet bepaald prijs competatief. Dus hij heeft gelijk. Apple maakt geen goedkope troep, dat kunnen anderen beter...
iPod Shuffle dan ;) Die is wel behoorlijk goedkoop. Als Apple er markt in ziet zullen ze het zeker doen! Maar ja, misschien ziet Apple geen markt in een iPhone Nano.

@Bossmonster: het touchscreen van een standaard DS (Lite, Classic) is ook niet erg groot. Maar het apparaatje zelf is echt wel een groot succes. Dus een telefoon met een aanraak gevoelig scherm ter grootte van dat van een DS(Lite) zie ik zeker wel zitten.

[Reactie gewijzigd door 90710 op 26 mei 2010 10:20]

De DS heeft een stylus nodig.. voor goede bediening dan.
In vergelijking met de gemiddelde prul mp3 speler van de Dixons was zo'n Nano nou niet bepaald prijs competatief. Dus hij heeft gelijk. Apple maakt geen goedkope troep, dat kunnen anderen beter...
Da's waar, echter waar hij op doelt is denk ik dat de Mini / Nano het 'kleine broertje' (en goedkoper) was dan de 'echte' iPod, die een factor duurder was. In vergelijking met andere mp3 spelers zijn ze niet goedkoper, maar in vergelijking met de grote broer wel.
je hebt ook kwalitatief gunstige mp3-spelers aan een al even gunstige prijs.

maarja waarover ging dit topic ookalweer... lijkt wel alsof ze bij elk topic Apple en hun hele assortiment betrekken.

ik wil 'm wel, die HD Mini.

[Reactie gewijzigd door fANAT1C op 26 mei 2010 11:50]

Toevallig van het weekend even kort geprobeerd, maar ten opzichte van bijvoorbeeld een Touch Diamond is dit een aardige vooruitgang. De Diamond werkte wat mij betreft prima, zeker met een custom rom. De HD Mini daarentegen werkte standaard al erg vlot, ziet er erg netjes uit en doet wat hij moet doen. Problemen met het kleinere scherm heb ik bij de Diamond nooit gehad, terwijl die een 2.8" scherm had ipv een 3.2".
Maar bij de Diamond kan je een stylus gebruiken. Het capacitive scherm is mijninziens eerder een nadeel dan een voordeel bij dit schermformaat icm WinMo.
De stylus is er bij in een kleine 2 jaar denk ik 10x uitgeweest. Ik heb hem echt zelden tot nooit gebruikt. Een aantal zinnen typen op de HD Mini in de winkel ging ook super snel, terwijl ik helemaal geen ervaring heb verder met het toestel :)
Dan heb je vingers die beter aansluiten op dit formaat scherm dan de reviewer en ik hebben :)

Dus ik denk dat je dan best een positief puntje aan het eindresultaat toe kan voegen en een negatief puntje kan weghalen :*)
De resolutie is inderdaad een pijn puntje, daar de diamond al een hogere resolutie had. Maar deze telefoon heeft zeker toegevoegde waarde!!! niet iedereen is gecharmeerd van die Android Hype.
De resolutie is inderdaad een pijn puntje, daar de diamond al een hogere resolutie had. Maar deze telefoon heeft zeker toegevoegde waarde!!! niet iedereen is gecharmeerd van die Android Hype.
Waarom is android nou opeens weer een hype? Dat is zo'n zwaar misbruikt woord aan het worden, het wordt te pas en te onpas gebruikt.

Voor alle mobile OS'en is veel te zeggen, het is en blijft een geval van persoonlijke smaak en voorkeuren. De ene kiest expliciet voor Symbian, de andere voor WM, Android of iPhone. Prima.

Ik ben overigens geen android gebruiker, maar ik was alles behalve onder de indruk van de HD2. Ik vraag me af of dit toestel dat goed zou kunnen maken.
Dit toestel heb ik een paar weken in bezit en voor mij is het gewoon de ideale telefoon!
Ik kan ermee mailen, smsen, bellen enzovoorts. Copilot en Tomtom draaien zonder problemen met de ingebouwde GPS (binnen twee minuten een fix).

Internetten is inderdaad niet ideaal. Maar ik gebruik internet op mijn mobiel om effe wat op te zoeken zoals een adres, wat nieuwsberichten enzovoorts. Het is onzin om 'gewoon' te gaan internetten op een mobiele telefoon. Daar hebben we pc's voor.

Het apparaat maakt mooie fotos, scherm is scherp genoeg en mooie kleuren. En nog veel meer functies zitten op het ding. Het beste is dat ik mijn eigen C# programmatjes kan schrijven en hierop kan laten runnen. De hoofdreden dat ik nog WM6.5 heb gekozen.

En deze 'mini' telefoon past allemaal in mijn broekzak voor een 'mini' prijs. Dat is gewoon het doel van deze telefoon. Anders moet je gewoon een andere kopen en deze laten liggen. :)

[Reactie gewijzigd door BBenedictus op 26 mei 2010 11:40]

Ik ben het grotendeels met je eens. Het is een toestel dat imo best een afzetmarkt heeft.

Echter vind ik het geen onzin dat je 'gewoon' moet kunnen internetten. Zelf zit ik bijvoorbeeld dagelijks in de trein en dan is 'gewoon' internetten een enorme pre. Wellicht minder interresant voor de doelgroep van de HD mini, dat wel.

Zo zou je ook kunnen zeggen dat 'gewoon' emailen onzin is, daar heb je een pc voor. Of navigeren onzin is, daar heb je een navigatiesysteem voor :)
Ik moet wel zeggen dat de interface van windows mobile en ook sense best een stuk verbeterd is ten opzichte van wat ik gewend ben op mijn Touch pro met windows 6.1. Ik dacht dat dat allemaal nog aardig hetzelfde was.

Maargoed, dit besturingsysteem heeft desalniettemin zijn tijd gehad voor smartphones. Er worden nauwelijks apps voor geschreven. HIj kan echter nog wel dienst doen als, hoe heet dat, featurephone denk ik. Gewoon een kant en klaar product zoals bijvoorbeeld deze mini waarbij de gebruiker er maar niet vanuit moet gaan dat er veel te installeren valt.

[Reactie gewijzigd door mbr01 op 26 mei 2010 12:34]

Voor dit besturingssysteem wordt juist gigantisch veel geschreven, misschien wel het meeste van alle mobiele platformen.

Featurephone? Wel heel denigrerend :P Lijkt me dat je met een featurephone vooral zakelijk een probleem krijgt denk ik. Geen fatsoenlijke browsers, mail/agenda/contact sync etc. Weet niet hoe dat tegenwoordig is, mijn laatste "featurephone" was een K810i geweest wat al een tijdje geleden is.. Doet t nog pico bello trouwens :P
Minimum prijs van 325 euro vindt ik toch erover, als je alle nadelen in rekening neemt.
De opgesomde voordelen zijn voor mij niet echt voordelen, eerder wat ik ervan verwacht.

Voorbeeld: "Software is redelijk snel" : Moest dit ding traag werken, en voor elke bewerking een seconde nodig hebben, zou iedereen snel z'n geld gaan terug vragen.

Dus zo "sympathiek" vindt ik dit ding niet, toch niet voor dit geld.
180 Euro lijkt me een redelijkere prijs... maar das mijn mening.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee