(Met dank aan waterkoeling.nl voor een groot deel van de info)
Voor de mensen die hier werkelijk nog nooit van hebben gehoord: Een peltier-element (ook wel T.E.C.) bestaat uit twee plaatjes keramisch materiaal, hiertussen zit de feitelijke motor van het element. Zodra hier een gelijkstroom op wordt gezet, zal één kant warm worden, en de andere kant koud. Hoe dit precies werkt is niet echt van toepassing op dit verhaal, maar wat wel fijn is om te weten is dit: Het temperatuurverschil tussen beide kanten kan oplopen tot 65 graden Celsius. De koude kant is daarom goed geschikt om je processor mee te koelen. Je moet goed opletten dat de warme kant heel goed gekoeld wordt, anders zal deze zijn warmte niet kwijt kunnen, met als gevolg een oververhitte (en waarschijnlijk overleden) processor. (De warme kant wordt ineens de koude en je koelelement wordt dus ineens een verwarming )
Hier zie je hoe een peltier doorgaans is opgebouwd:
Vraag is dus hoe we de warme kant gaan koelen. Dat kan met een "conventionele" ventilator, maar veel beter is waterkoeling.
Koeling met water is veel efficiënter dan luchtkoeling, wat het ideaal maakt om te gebruiken in combinatie met peltier-elementen. In plaats van de luchtkoeler wordt er op het peltier-element een waterkoeler gezet. Deze houdt de temperatuur van de warme kant van de peltier lager dan een luchtkoeler, waardoor de temperatuur van de koude kant ook lager blijft. Temperaturen aan de koude kant van ruim onder het vriespunt zijn met zo'n combinatie dan ook eerder regel dan uitzondering. Een “conventionele” heatsink/fan combo kan je ook gebruiken, maar omdat je ook het wattage van het peltier-element als warmte zult moeten afvoeren is dit in veel gevallen niet echt ideaal te noemen. Je kunt simpelweg niet genoeg warmte afvoeren om er echt profijt van te hebben.
Het peltier-element dat wij hebben gebruikt is van Kryotherm, type ICE 71 en heeft de volgende specificaties:
Optimal Voltage: 16,1V
Optimal Amps: 8A
Qmax: 80W
ΔT: 71°C
Het peltier-element werkt optimaal bij 16,1 Volt en 8 Ampere (128.8Watt), dan is de genoemde ΔT dus van toepassing (oftewel: 71 graden verschil tussen de warme en de koude kant). Bij een verandering van wattage van het peltier-element is deze Delta T niet meer te vertrouwen.
Dat wil zeggen dat als je bijvoorbeeld niet 80Watt effectief, maar 70Watt effectief wilt hebben, je niet zomaar het peltier-element kunt afregelen om hier bruto 112,7Watt in te stoppen zodat deze op 70Watt effectief werkt. Het verband tussen het effectieve en bruto aantal Watts is niet linear. (snappen jullie het nog? )
Op pagina 5 staat een formule waarin ΔT gebruikt wordt om de uiteindelijke temperatuur van de processor te berekenen.