Door Kaj Schulten

Do-It-Yourself PC-thermometer

17-08-2000 • 11:16

71

Multipage-opmaak

Inleiding

Zelfbouw thermometer aankondiging Een big-tower is niet altijd even snel gevuld; vaak heb je toch meer 5,25"-vakken over dan je eigenlijk dacht. Voor de gemiddelde tweaker is het erg belangrijk om de kasttemperatuur in de gaten te houden; bij een opgeklokte PC kan de warmte snel oplopen. Ook diegene die een zolderkamer tot zijn/haar beschikking heeft, kan er baat bij hebben om een oogje op de kasttemperatuur te houden, vooral in de zomer.

En geloof me; ik spreek uit ervaring . Ik woon in een zolderkamer en vorig jaar bereikte mijn CPU-core volgens MotherBoard Monitor gedurende een aantal dagen een temperatuur van dik over de vijftig graden, iets wat weliswaar binnen de specs van Intel ligt, maar leuk is anders. De kast zelf was ook niet erg koel; temperaturen van dertig graden en meer waren meer regel dan uitzondering, waarbij een grote (50cm) ventilator uiteindelijk uitkomst bracht.

De CPU-temperatuur zag ik dus met MBM, maar hoe deed ik het met de kasttemperatuur? En de harddisk? En de videokaart? Dat zag ik met de enige echte Do It Yourself PC-thermometer!

De onderdelen

De DIY-PCt, zoals we hem vanaf nu gaan noemen, blinkt uit door eenvoud vanwege het minimale aantal onderdelen (dus vrij goedkoop), en is door iedere handige knutselaar te bouwen. Ik ben hierbij uitgegaan van een simpel LCD-voltmetertje die, door middel van een weerstandsdeler, tot 1999 volt kan meten. Dat is hier niet nodig; de opnemer bestaat uit een driebenig IC van National Semiconductor, wat 10mV per graad Celsius uitstuurt.

Je plaatselijke elektronicaboer heeft genoemde LCD's over het algemeen in meerdere smaken; met/zonder (groen) backlight, in LED-uitvoering en in verschillende formaten: ik heb voor een klein, backlit-LCD gekozen, die dankzij de geringe hoogte ook in een 3,5"-plaat past. Het metertje heeft vier aansluitingen; twee voedingsaansluitingen en twee meetaansluitingen. De voeding van het LCD moet onafhankelijk zijn van de te meten spanning, anders krijg je meetfouten en dat willen we niet . Daarom moet óf het LCD, óf de opnemer, apart gevoed worden, maar daarover later meer.

De LM35 is een complete meetschakeling en t/U-omzetter in één TO-92 behuizing. Op de buitenste pootjes zet je een voedingsspanning die mag variëren tussen 5 en 20 volt, en op het middelste pootje staat de temperatuur * 10mV ten opzichte van de massa. Dit verloopt lineair, waardoor tienden van graden ook af te lezen zijn. Het temperatuurbereik ligt tussen -50 en +120ºC, waardoor dit IC zich bij uitstek leent voor dit soort dingen.

Hier een schematische tekening. Zoals je ziet is dit een supereenvoudig ding, waar weinig verkeerd mee kan gaan:

Dit is alles eigenlijk

Het spanningsbereik voor de voeding is ruim bemeten, het verbruik is bijzonder laag, en er hoeft niks afgeregeld te worden, omdat dit bij de fabricage al gebeurd is.

Naast bovengenoemde onderdelen heb je ook een paar weerstanden nodig, omdat de ingangsspanning van de meter waarbij je nog wat kan uitlezen, maximaal 199,9mV mag bedragen. Nu hoor ik je al denken: "En net zei je dat dat maximaal 1999 volt was!" Nee, beter lezen, ik zei dat dit met behulp van een weerstandsdeler kan.

De maximum ingangsspanning die de meter zonder verzwakking weer kan geven, is 199,9mV, en met een weerstandsdeler kan je je ingangsspanning wat hoger maken, zodat er ook meer volts aangeboden kunnen worden. En dat is precies wat we nodig hebben, want als je 20ºC wil meten, krijg je een spanning van 200mV op de uitgang, en dat is net te hoog, en dus schiet de meter in de overloadstand, en zie je niks anders dan een 1 op je scherm. Door die weerstandsdeler zorg je ervoor dat die spanning van bijvoorbeeld 200mV bij 20ºC gedeeld wordt, en er dus in dit voorbeeld 20mV aan de meter aangeboden wordt.

We gaan bouwen

Wat hebben we nodig?

  • Een LCD-voltmetertje
  • Tien weerstanden van 1Mohm, 1%, Œ watt
  • Een LM35
  • Een stukje gaatjesprint
  • Een stukje afgeschermde, twee-aderige kabel
  • Een 9v-batterijclip met 9v batterij
  • Een 5,25" voedingsconnector male
  • Stukje krimpkous 2mm en 5mm(vóór krimp)
  • Een 5,25" of 3,5" afdekplaat
  • Zes 1N4002-diodes (optioneel)
De voornaamste onderdelen

Goed gereedschap is het halve werk, naast bovengenoemde onderdelen heb je ook nodig:

  • Een kniptang
  • Een striptang
  • Een platbektang
  • Een scherp Stanleymes of een Dremel Multi (of iets wat daarop lijkt)
  • Een soldeerbout
  • Een aansteker (om de krimpkous te krimpen)
  • Wat soldeertin
  • Een beetje handigheid.

We gaan het LCD voeden met de 12v-kant van de voedingsconnector; als je de backlitversie van het ding hebt, is het een goed idee om in de voedingslijn een stuk of zes dioden op te nemen. Deze dioden veroorzaken een spanningsval van 0,7v per stuk, waardoor je eenvoudig de spanning wat omlaag kan brengen.

Waarom? Nou, het LCD kan een spanning hebben van 9 tot 12 volt, maar de serieweerstand van de LED-backlight is berekend op 9 volt, waardoor de LED's bij 12 volt wat meer spanning krijgen dan eigenlijk goed voor ze is, en ze geel gaan branden. Dat verkort de levensduur van die dingen aanzienlijk, dus is het raadzaam om die spanning wat omlaag te brengen.

De opnemer wordt gevoed met het 9v batterijtje; doordat het opgenomen vermogen van de LM35 zo laag is (60µA), doet hij erg lang met één batterij. Een 9v-batterij van Duracell kan ongeveer 500mAh leveren; reken maar uit. Diegene die het toch zonder batterijen wil doen, kan een DC/DC-converter gebruiken om de spanning uit de voeding galvanisch te scheiden van de voedingsspanning van het LCD. Zo'n ding kost een tientje of drie á vier, dus ongeveer evenveel als vier batterijen. Die keus is aan de (na)bouwer van de DIY-PCt, en laat ik dus helemaal vrij, maar ik ga er hier vanuit dat er een batterijtje gebruikt wordt.

Allereerst strip je de kabel aan één kant af, doe er wat krimpkous om, en soldeer je die aan de pootjes van de LM35.

De aansluitingen

Hier zijn de aansluitgegevens: Soldeer de afscherming aan de min-aansluiting, en de twee binnendraden aan de andere pootjes, en schrijf ff op welk draadje aan welk pootje zit. (je zal niet de eerste zijn die dat vergeet)

Schuif de krimpkous over de pootjes, en verwarm die voorzichtig met de aansteker, zodat de aansluitingen geïsoleerd zijn. Dan een groter stuk over de kabel en de kleine stukjes krimpkous, dan is dat netjes afgewerkt.

Vervolgens soldeer je de weerstanden in serie op het stukje print, en soldeer dan de afscherming van het kabeltje, samen met de zwarte draad van de batterijclip aan één kant van de weerstanden. Soldeer de rode draad van de clip aan de plus-draad van het kabeltje. Soldeer dan het draadje wat nog overblijft (de output-draad van de LM35) aan de andere kant van de weerstanden.

Dan pak je het LCD en soldeer voorzichtig een stuk van een IC-voet in de aansluitgaatjes van het printje. Op die manier krijg je een aansluitblokje op het LCD, en kan je makelijker wat loshalen als je wat fout gedaan hebt. Soldeer ook ff een stukje draad op de P3-eilandjes; daarmee geef je de decimale punt aan, en krijg je een uitlezing met één cijfer achter de komma.

In het stukje IC-voet wat nu in de voedings- en meetaansluitingen zit kan je weer een ander stukje prikken, waardoor je goedkoop een goede, losneembare verbinding hebt.

In dat andere stukje soldeer je namelijk de draden van de voeding en de draden die van de weerstandsdeler komen. Het aansluiten van de voeding lijkt me duidelijk; de draden uit de deler is een iets ander verhaal.

De massa-aansluiting waar de deler, batterij-min en LM35-min bij elkaar komen, moet je aan de min-kant van de meetingang van het LCD aansluiten.

Dan maak je een aftakking tussen de twee weerstanden die het dichtst bij de min-kant zitten, en die soldeer je aan de plus-kant van de meetingang van het LCD. Zo zit er een 9Mohm-weerstand in serie met de uitgang van de LM35, en een 1Mohm-weerstand parallel aan de meetingang van het LCD.

Het is eigenlijk gewoon een kwestie van onderstaand schema volgen:

Schema thermometer

Hierbij zijn Min de meetingangen. Dit is dus een vrij simpel ding; aan een schakelend/alarmerend geval wordt gewerkt. Je kunt je alleen afvragen hoerver je daarin moet gaan; er zijn ook kant-en-klare oplossingen te koop, die hetzelfde kunnen.

Aan de andere kant; als je het zelf bouwt, geeft dat ook een leuk gevoel. Dan heb je er wat van jezelf inzitten, en dat is ook wat waard .

Het resultaat

"And here's one we've prepared earlier!"

Zo ziet hij er bij mij uit; met de schakelaars ernaast kan ik de op verschillende plaatsen aanwezige ventilatoren in de kast aan en uit doen.

Update: De kosten hangen een beetje af van de gebruikte materialen, maar verwacht er zo'n 40,- a 50,- voor uit te geven. De LM35 komt op een gulden of 13 (dat is de LM35CZ); het LCD zonder backlight zit op ongeveer 22,-, met b.l. kom je vijf gulden hoger. De overige onderdelen zullen bij elkaar ongeveer 5 gulden kosten, maar het is maar net hoe de bouwer het project uitvoert.

Reacties (71)

71
71
39
6
1
3
Wijzig sortering
Cool idee om dat zelf te maken!!! Misschien nog een leuk aanvullend idee:

een x-standen (zelf kiezen: 2,3,4 of meer ;-) schakelaar tussen de meetingang van de LCD en het meet-schakelingetje plaatsen:

Kan je op diverse plaatsen meten en middels de schakelaar zelf bepalen welke waarde je wilt zien...

Bijv: 1 sensor op HD1, 1 bij de lucht-inlaat, 1 op je Processor en 1 bij de lucht-uitlaat van je kast?
Kijk maar eens op onderstaande site. Is dit hetgeen wat je bedoelt? Alleen jammer dat het apparaat wel een beetje erruuug duur is......

millisec.safeshopper.com/36/cat36.htm?168
Yep, in de basis wel, al zit hier natuurlijk een computer in om fans e.d aan te sturen + dat je het nu niet zelf hebt gebouwd natuurlijk.....
Vergeten:

Moet je de meetschakeling ook meerdere keren bouwen en aansluiten natuurlijk....
Heel mooi.
Wat ik een tijd geleden al eens toegepast heb is het volgende:
Koop een binnen/buiten thermometertje van nog geen tientje bij de Halfords of Kijkshop (oeps, ik mag hier eigenlijk niet vloeken) en met een beetje creativiteit is daar ook wel wat mee te doen. Nauwkeurig is anders, maar daar is met enig tweakwerk wel wat aan te doen.
ff vraagje: Wat zijn een beetje nuttige plekken in een kast om venti's te installeren?
Dat hangt er maar net vanaf. Je wil een optimale luchtstroom over de "hotspots" bewerkstelligen. Dat verschilt heel erg per kast en configuratie. In een sigle-CPU config, bijvoorbeeld, kun je heel gemakkelijk een duct aanleggen die de hete lucht van je processor rechtstreeks naar buiten blaast (kan ik iedereen van harte aanraden). Met een dual-CPU bak is dat bijvoorbeeld een stuk moeilijker.

Een ander geval is als je twee IDE kabels, en 50 pins en een 68 pins SCSI kabel en natuurlijk een FDD kabel hebt liggen. Die dingen vormen een heel effectieve muur en je kunt overwegen om je kast langs de kabels maar helemaal in tweeen te delen, wat koeling aangaat.

Bij een bigtower heb je sowieso een scheiding tussen het bovenste en het onderste compartiment. Van het bovenste is makkelijk een windtunneltje te maken (ofschoon een enkele fan wel genoeg is als je geen ultra-high-end 10k rpm (15k!) schijven en zes branders hebt. Het onderste compartiment is vaak al lastiger.

Ergo, je moet goed kijken naar de plaats in je kast van de hittebronnen en de obstakels, en dan met een beetje gezond verstand een koelplan op maat samenstellen. Makkelijk zat, kan met een stuk minder geblaat dan ik hier ten toon heb gespreid. ;)
Alleen jammer dat het zooitje op een 9v batterij draait!

Misschien effe ombeunen zodat je de 5v uit je kast kan gebruiken! :)
Kan wel....
Je moet de dingen galvanisch gescheiden houden, dus zonder een electrische verbinding ertussen (zoals bijvoorbeeld een trafo)
in de kast is wel ergens een stukkie wisselspanning te vinden ( uitkijken met rotzooien in de voeding, daar staat +/- 400 Volt GELIJKSPANNING, da's LEVENSGEVAARLIJK. Gevaarlijker dan wisselspanning!!! )
maar in de buurt van de spanning-stabilisatoren van de cpu bijvoorbeeld, is een wisselspanning te vinden met een hoge frequentie (ettelijke kHz-en)
Dat moet je aftappen en dat via een 2-tal tantaal-condensatoren (die zilver-kleurige blokjes) van liefst 1uF (weet de ASCII-code van de mu niet uit 't hoofd ;) ). Dus eentje in serie met elk draadje.
daarna een brug (of 1 diode) en de 7809 met bijbehorende afvlak condensatoren.
Dan hebbie ook een galvanisch gescheiden voeding (de scheiding vind plaats in de condensatoren)
Deed ik vroeger ook altijd in m'n eigen meetapp's ;)
scheelt een hoop storing doordat je een trofo / spoel uitspaart. (en ruimte ;) )
* 786562 TD-er
Als je het eng vindt om aan je mamaplank re rotzooien kan je ook overwegen om een oude netwerkkaart te ontdoen van de dcdc converter die voor dit doel precies de goede 9V afgeeft en ruim voldoende stroom kan leveren ;)
is maar 300 v hoor....
en dat jeukt alleen maar een beetje
gewoon ontladen dat ding door ff een 220 v lampie over die dikke elko zetten in de voeding.. :)
Er staat in dat ding waarom dat niet kan. Die spanning is veel minder constant dan een batterij.
Dan zet je er toch een 7809 tussen de 12V van je voeding en de schakeling..

Een beetje Tweaker.. :9

Waarom zou gavanische scheiding nodig zijn?
Je junt bij 99% van die lcd meters de minnen aan elkaar leggen zonde probleemen.
Een beetje tweaker leest het stuk goed, en snapt waarom dat niet gaat; je moet de voeding van het te meten object en de voeding van de meter gescheiden houden.

Dat lukt alleen maar met een DC/DC-converter of een batterij.
Waarom moeilijk doen als het makkelijk kan?
Ik ben bij de blokker boodschappen wezen doe, en heb voor F14,95 een digitaal termometertje met in/out temp. gescoord. (Voeding op een 1.5V knoopcel)
Deze heb ik met dubbelzijdige tape in een 5.25" afdekplaatje gezaagd. Sensor aan draad bij de CPU (out)
en je hebt de temp van de cpu (of ander deel, waar je de sensor maar plaatst) en van de ruimte bij je metertje
Makkelijker kan niet :9
Jaaaa , maar je moet toegeven dat dit er wel erg stoer uitziet !!! Tis dat ik geen 5.25" bay meer overheb, maar anders had ik ook allang aan het knutselen geslagen was..
hoeft niet perse in een 5,25 bay. kan ook in 3.5 + de meeste van die zaken hebben wel mooie doosjes te koop waar je ze ook in kan plaatsen, ik zoek ook zoiets alleen dan met meer thermometers. en die moet ook extern worden omdat mijn kast in een kast staat (hmmzvage zin zo)

[zijspoor] misschien een idee om 3kleurige leds voor een paar sensors te gebruiken groen-geel-rood bijvoorbeeld, is ook wel vrij overzichtelijk[/zijspoor]
Net als Rambo ben ik van mening dat het goedkoper kan. Je hebt dan wel niet de precieze onderdelen, maar het lukt toch.
Dat komt omdat de electronicaboer misschien wel LCD'tjes heeft liggen, maar die zijn duur, en dat soort dingen lopen niet snel en daarom slaat hij er weining van in. Blokker importeert een ton aan Taiwanthermo's en kan ze daarom goedkoper aanbieden.

True, het is goedkoop in verhouding tot kant-en-klare PC thermo's, maar het KAN goedkoper.
Ziet er goed uit, alleen wel wat lastig aangezien niet iedereen een soldeerstation in huis heeft.

Ik heb het gewoon gedaan met zo'n temperatuurmeter voor in de auto.

Het lijkt me mooi om eens een temperatuurmeter in te bouwen, waarbij de fans automatisch aangaan als de temperatuur te hoog wordt.
Da's pas zeeeeeeeer cool :) :) :) :) :)

Dit moet voor een beetje tweaker toch wel te doen zijn. Voltage van de fans aanpassen aan de temperatuur of iets dergelijks.
Ik hoop dat er iemand zo slim is om dit te maken en dan op tweakersnet te posten.
Maar aub niet te ingewikkeld.
Lijkt me handiger als je een relais schakeling gebruikt... Maar een relais spoel kan als er spanning op zit de computer stooren d8 ik... Werkt zowat als een GSM (iets minder dan).

Update: Een vermogen transistor kan mischien behulpzaam zijn.?..
Op onderstaande site is zo'n apparaat te koop (sorry, dus geen handleiding voor zelfbouw, zo'n handleiding zoek ik zelf ook) Vergeet trouwens niet de (voor tweakers zeer belangrijke) waarschuwing te lezen:

A word of warning... no where can I find the rating of the fan power connectors on these. I very much suspect that it is around two watts like most motherboards. Plugging in a high watt fan like the YS Tech 120 or Delta 60 may burn it out. Do so at your own risk.

millisec.safeshopper.com/36/cat36.htm?168
het is maar een ideetje, en ik weet het fijne er ook niet van maar ok:

je kunt bij conrad ook van die setjes kopen met een LCD display erbij. daarop kun je vast wel met een hoop geklooi in assembly en met weet ik veel wat, die fan bij de juiste tempratuur op de juiste snelheid laten draaien?
Ik ben gelijk wezen kijken op de site van conrad en ze hebben die thermometer, je kunt hem vinden bij de computer toebehoren op www.conrad.com
ze hebben ook een ventilator controler ofzoiets, maar daar ga ik nu ff naar kijken.
Het is een temeratuurgestuurde ventilatorregeling, hij is er in 2 uitvoeringen, kant en klaar en in bouwpakket uitvoering. De prijzen zijn 25 en 35 gulden.
Lees ik je goed?
Bouwpakketten duurder? :) :)
moest ff reageren :)
ziet er leuk uit die conrad termometer. Maar hoeveel termometers kun je erop aansluiten? toch welmeerdan 1hoop ik ?
ik bedoelde natuurlijk hoeveel fannetjes..........
Netscapees: nu zouden de plaatjes het goed moeten doen... Ik was vergeten om er een table-tje omheen te bouwen :o sorry...
Ff een vraagje, wat kost zo'n heel setje aan onderdelen nu bij bv. display elektronika? Wil ik graag weten, ik denk nl niet dat ik de enige ben die dat wil weten... Graag julie advies...
:)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.