Door Arnoud Wokke

Redacteur Tweakers

Samsung UltraTouch: telefoon met touchscreen

24-04-2009 • 09:55

26

Multipage-opmaak

Inleiding

Samsung is een fabrikant van mobiele telefoons die bepaald niet op één paard wil wedden. Van de toestellen die Samsung nog dit jaar uitbrengt, draait een deel op Symbian S60, een ander deel op Googles mobiele OS Android en een stuk of wat op Windows Mobile. Dan hebben we het leeuwendeel nog niet gehad: de meeste nieuwe Samsung-mobieltjes zullen van Samsungs eigen, naamloze OS worden voorzien.

Vorig jaar had de Koreaanse fabrikant in Nederland twee grote verkoopsuccessen. De eerste was de U900 Soul, een toestel dat via een touchpad bestuurd kan worden en waarop de icoontjes met de applicaties meeveranderen. De tweede klapper was de i900 Omnia, een Windows Mobile-toestel. De i8510 Innov8, een Symbian-toestel met een 8-megapixelcamera, viel veel minder op.

In februari kondigde Samsung zijn eerste twee toptoestellen voor dit jaar aan. Het eerste betrof een toestel met Symbian S60v5, de touchscreenversie van Symbian. De i8910 HD, voorheen bekend als OmniaHD, is onder andere met een 3,7"-oledscherm uitgerust. Dit toestel zal waarschijnlijk tijdens de zomer uitkomen.

Het tweede is onlangs in de Nederlandse winkelschappen gelegd: de S8300 UltraTouch, die op Samsungs eigen OS draait en met een 2,8"-touchscreen is uitgerust. De slider is bovendien voorzien van een roodgekleurd alfanumiek toetsenbord, volgens Samsung om het de consument makkelijker te maken om nummers te kiezen en te sms'en.

Hoewel het nog niet zo lang geleden is dat Samsung de Ultra-lijn lanceerde, is het toch alweer enige tijd terug dat Samsung een toestel in deze lijn dunne telefoons uitbracht. De nieuwe UltraTouch zou het kroonjuweel van deze serie moeten worden. Tweakers.net onderwierp deze jongste Samsung aan een test.

Deze test is géén in-depth-review: de UltraTouch heeft anderhalve dag op de redactie doorgebracht, en dat is te kort om alle functies die op een toestel zitten te testen. Toch hebben we uiteraard ernaar gestreefd om in deze test zo volledig mogelijk te zijn.

Samsung UltraTouch

Specs en prijzen

Specificaties

Merk en type
Merk Samsung
Type UltraTouch (S8300)
Telefoonmodel slider
Processor en geheugen
Geheugenkaart-type
microSD
Intern geheugen (pda/ gsm) 80MB
Kleur
Kleur grijs
Gewicht en omvang
Gewicht 119g
Lengte 110mm
Breedte 51mm
Dikte 12mm
Netwerk
Mobiele netwerken edge, gsm, hsdpa, umts
Frequentiebereik (gsm/umts) 900MHz, 1800MHz, 1900MHz, 2100MHz
Functies
Berichten e-mail, mms, sms
Gsm-functies agenda, calculator, fm-radio, handsfree, Java, notities, roaming, T9-woordenboek, taken, tril, voicerecorder, wekker
Verbindingsmogelijkheden
Verbinding bluetooth 2.1 + edr, USB 2.0
Beeldscherm
Schermresolutie 400x240 (wqvga)
Schermdiagonaal 2,8"
Secundair scherm nee
Camera
Resolutie 8 megapixels
Multimedia
Ringtone polyphonic, truetone (mp3)
Audioformaten aac, aac+, mp3, wma
Videoformaten divx 3, divX 4, divX 5, h.263, mpeg 4, wmv, xvid
Gps-chipset a-gps


Prijzen

Uiterlijk en hardware

Beeldscherm

Het beeldscherm domineert de voorkant van de S8300 UltraTouch. Dit 2,8 inch grote scherm is van het capacitieve type, wat betekent dat het alleen met de vingertoppen en niet met nagels of een stylus bediend kan worden. Daar staat tegenover dat aanraken genoeg is: indrukken is niet nodig. Ook is de S8300 een van de eerste Samsung-toestellen met een groot amoled-scherm.

Het amoled-scherm is mooi helder. De kleuren lijken echt van het scherm af te spatten en de letters zijn goed te lezen, ongeacht de lichtomstandigheden. Boven het scherm zitten een luidsprekertje, een cameraatje voor het videobellen en twee led-indicators. Om het scherm en de verder gladde bovenkant zit een rood-roze rand. Overigens verschilt deze kleur per versie; ons reviewexemplaar was een Nederlandse retailversie.

Knoppen en toetsen

Onder het scherm zitten drie knoppen. De opneemknop zit links, de ophangknop rechts, en met de middelste knop kan de gebruiker naar het vorige menu teruggaan. Daarmee wijkt Samsung nogal af van wat gebruikelijk is, omdat de middenknop bij veruit de meeste toestellen een OK-functie heeft. Het vergt in het gebruik ook wat gewenning, omdat de OK-functie alleen via het touchscreen gebruikt kan worden.

Samsung UltraTouch

Het toestel ontbeert een d-pad, een viertal navigatietoetsen. Dat zou geen probleem zijn wanneer de software dit gemis op zou vangen, maar helaas is dat niet het geval. Wie een typfoutje maakt en daar later achterkomt, moet het foutje laten staan of ervoor kiezen alles wat erna getypt is te verwijderen: even naar een ander deel van de tekst springen is niet mogelijk.

Samsung UltraTouchDe UtraTouch is een slider: door het toestel naar boven te schuiven, komt onder het scherm een alfanumeriek toetsenbord vandaan. Dat toetsenbord is in de Nederlandse versie niet rood, zoals op veel persplaatjes te zien is, maar zwart.

Het toestel voelt in de hand tamelijk zwaar aan. Wel is de UltraTouch dun: het toestel meet volgens de specificaties ongeveer dertien millimeter, maar voelt dunner aan.

Samsung UltraTouchAan de linkerzijde heeft het toestel twee volumeknoppen. De rechterzijde heeft een aansluiting waarop een datakabel of een headset kan worden aangesloten. De headset wordt in twee delen geleverd; een daarvan is een verloopstukje naar 3,5mm, waardoor het mogelijk is eigen headsets op de telefoon aan te sluiten. Naast de aansluiting zit een blokkeringsknopje; dat wordt gebruikt om het toestel te blokkeren of van de blokkering af te halen. Daarnaast zit het cameraknopje.

De camera kan alleen gebruikt worden als de telefoon uitgeschoven is: dan komt er een rood-roze gedeelte tevoorschijn met de lens, een led-flitser en een spiegeltje. De camera heeft een resolutie van acht megapixels; mobieltjes met een camera die over een nog hogere resolutie beschikt, zijn niet verkrijgbaar.

Samsung UltraTouch

Geheugen

Het interne geheugen van het apparaat is klein, 83MB, wat weinig is voor een modern toestel met een adviesprijs van 400 euro. Naast het sim-slot zit echter ook een microSD-HC-slot, en Samsung levert met het toestel een 1GB-kaartje mee.

Accu

De accu van de S8300 is goed voor 880mAh. Dat is niet bepaald indrukwekkend, maar omdat het eigen OS van Samsung kennelijk een minder zware wissel op de accu trekt dan bijvoorbeeld Windows Mobile of Android, is dat bij gemiddeld gebruik nog wel genoeg voor een dag of twee. Toch had Samsung er misschien goed aan gedaan een wat steviger accu met het toestel mee te leveren: veel mensen vinden de accuduur een belangrijke overweging bij de keuze voor een toestel, en toestellen die het bijvoorbeeld een week op een acculading volhouden, hebben bij veel consumenten een streepje voor.

De geheugenkaart en de simkaart worden achter de accu aangebracht: wie dus even een geheugenkaart wil wisselen, moet het toestel uitschakelen.

Netwerk en belkwaliteit

Met netwerkconnectiviteit is de UltraTouch goed bedeeld: het toestel beschikt over gsm, gprs, umts, hsdpa, bluetooth en gps. Het nut van gps op het toestel is overigens beperkt: met Google Maps kan de exacte locatie worden bepaald en eventueel kan er een Java-applicatie met navigatie opgezet worden, zoals Nav4All of WeTravel. Alle netwerkmogelijkheden werken naar behoren: een cold fix duurde enkele minuten, vervolgens was er een fix in minder dan dertig seconden. Het toestel ondersteunt echter geen wifi. Dat gemis doet zich vooral gelden wanneer een snelle, stabiele internetverbinding gewenst is, zoals bij streamen.

De belkwaliteit van de UltraTouch is uitstekend. Het geluid komt aan beide kanten van de lijn helder en duidelijk over. Ook het bereik van de telefoon is goed: de UltraTouch pikte overal minstens evenveel signaal op als toestellen van Nokia en HTC.

Interface en OS

Widgets

Samsung UltraTouchSamsung introduceerde met de F480 Touchwiz een jaar geleden een nieuwe interface voor toestellen met een aanraakscherm. De Touchwiz-interface onderscheidt zich vooral door het gebruik van widgets op het thuisscherm.

Helaas bevatte het reviewexemplaar enkele bugs die het gebruik van de widgets bemoeilijkten. Bij elke herstart plaatste het toestel de widgets steeds boven het scherm, waarbij van de widgets alleen de onderste rand zichtbaar bleef. Daarnaast bleek het vaak onmogelijk om in de lijst van widgets naar onderen te scrollen. Het reviewtoestel draaide op firmware S8300CEIC2, de tweede Vodafone-firmware van maart 2009.

Nog afgezien van deze bugs is de widget-interface voor een beginnende gebruiker niet zo eenvoudig te doorgronden. Samsung geeft de verschillende widgets aan met iconen die de meeste mensen niet bekend voor zullen komen. Daardoor moet de gebruiker de widget eerst op het scherm zetten voordat duidelijk is wat deze doet. Wie de widgets eenmaal bekeken heeft, heeft dat probleem natuurlijk niet meer, maar in hoeverre de gebruiker dan nog van widgets wisselt is de vraag.

Iconen

Samsung UltraTouchOnderin het thuisscherm staan drie links: naar een dialer, naar contacten en naar het hoofdmenu. De iconen van het hoofdmenu hebben sinds de F480 Touchwiz een make-over gekregen. Volgens sommigen deden de iconen nogal kinderlijk aan, met abstracte plaatjes in felle kleuren; nu zijn de plaatjes wat duidelijker. Het hoofdmenu bestaat uit een raster met aan de onderkant wederom drie links, respectievelijk naar het schermtoetsenbord, de telefoonlijst en de widgets. De laatste brengt de gebruiker terug naar het thuisscherm met de mogelijkheid widgets op het bureaublad te plaatsen.

Capacitief scherm

Samsung UltraTouchIn de praktijk zal het toestel vooral met het touchscreen worden bediend. Het vorige touchscreenmodel van Samsung, de i900 Omnia, kreeg van veel gebruikers de kritiek dat er hard op het scherm moest worden gedrukt voordat het toestel het indrukken registreerde. Bij de UltraTouch is dat probleem zo goed als verdwenen.

Dat komt voor een groot deel door de andere techniek: de Omnia had Windows Mobile, en dat maakte het gebruik van een resistief scherm noodzakelijk. Hierbij moet het scherm daadwerkelijk worden ingedrukt voordat de hardware iets kan registreren; bij een capacitief scherm is aanraken voldoende. Het capacitieve touchscreen van de UltraTouch laat zich prettig besturen en veel van de knoppen zijn groot genoeg om alles te bedienen. Een negatieve uitzondering vormt de input van tekst: veel mensen zullen bij het dagelijks gebruik het toestel uitschuiven, omdat het onscreen-toetsenbord, dat alfanumeriek is en alleen in portrait-modus gebruikt kan worden, niet snel genoeg is om prettig te typen. Tekst invoeren gaat veel gemakkelijker wanneer het hardwaretoetsenbord wordt gebruikt.

Internet

Browsen is met de standaard aanwezige Netfront-browser mogelijk. Door de ingebouwde accelerometer kan de browser in zowel portrait- als landscape-modus worden gebruikt. De interface van de browser is duidelijk, maar de mogelijkheden zijn beperkt. Knoppen voor Back, Forward, Refresh en zoomen bevinden zich aan de bovenkant; het favorietenbeheer en de full-screen-optie zitten aan de onderzijde. De browser is niet altijd even snel en het renderen van pagina's gaat lang niet altijd goed. Desondanks is het door de bank genomen prettig werken met de browser.

Multimedia

Het afspelen van video op de UltraTouch is leuk, vooral vanwege het amoled-scherm, dat de beelden mooi helder weergeeft. Het toestel kan behoorlijk wat formaten afspelen: divx, xvid, h.263, h.264, wmv9 en mpeg4 behoren volgens de specs tot de mogelijkheden. Helaas hebben we voor deze review niet alle bestandsformaten kunnen testen.

Audio klinkt goed op de UltraTouch, en de mp3-speler heeft een duidelijke interface met grote knoppen, waardoor hij goed bedienbaar is. De speaker is goed, zeker in vergelijking met andere telefoons, en ook de headset laat een prima geluid horen.

Camera

Foto gemaakt met Samsung UltraTouch

Een van de voornaamste verkoopargumenten voor de UltraTouch is de camera. Niet alleen heeft de camera met zijn acht megapixels een erg hoge resolutie voor een telefooncamera, ook is de camerafunctie voorzien van geestige extra's als Smile Shutter, waardoor het toestel pas een foto maakt als de persoon op de foto gaat lachen.

Samsung UltraTouchDe kwaliteit van de foto's is, zeker onder ideale lichtomstandigheden, prima. Als het donker is, heeft de camera wat meer moeite om goede foto's te maken, maar in vergelijking met andere telefoons doet de Samsung-telefoon het zeer behoorlijk.

Foto's kunnen worden teruggekeken via een ingebouwde fotobrowser. Die werkt slecht: het opzoeken van foto's is een drama en de bediening is vaak erg contra-intuïtief. Apart is dat de foto's via een slider per maand bekeken worden.

Kortom

De Samsung UltraTouch is de eerste Samsung-telefoon met een groot amoled-display. Dit scherm is in meerdere opzichten een doorbraak voor Samsung: de aanraakgevoeligheid is er sinds de Windows Mobile-telefoon i900 Omnia flink op vooruitgegaan, en dat heeft de algehele gebruiksvriendelijkheid sterk verbeterd. Ook ziet het scherm er mooi en helder uit, ook bij minder goed omgevingslicht.

Toch kent het toestel een aantal duidelijke minpunten. Voornaamste is het ontbreken van een d-pad, waardoor sommige taken, zoals het corrigeren van een eerder getypt woord, erg lastig uit te voeren zijn. Bovendien is de accu aan de krappe kant: hij houdt het weliswaar een paar dagen vol, maar bij toepassing van een eigen OS had het mogelijk moeten zijn een accu te plaatsen die een werkweek meegaat.

Een nadeel voor veel tweakers is natuurlijk het OS: de functionaliteit van Samsungs eigen mobiele besturingssysteem kan alleen via Java-applicaties uitgebreid worden. Aan de andere kant wordt het Samsung-OS door sommige gebruikers ook gewaardeerd om zijn eenvoudige en overzichtelijke interface, en wat dat betreft stelt Samsung met dit toestel niet teleur. Overigens is de adviesprijs pittig: de UltraTouch kost ongeveer 400 euro, waarmee het toestel ruwweg even duur is als smartphones uit de lagere prijsklasse, zoals de HTC Touch Diamond2.Samsung UltraTouch

Pluspunten:
+ scherm is mooi en helder
+ bediening via touchscreen werkt goed
+ camera is relatief goed

Minpunten:
- d-pad voor navigatie ontbreekt
- widget-interface onduidelijk en buggy
- toestel is tamelijk zwaar

Gallery

Samsung UltraTouch Samsung UltraTouch Samsung UltraTouch hardwareknoppen Samsung UltraTouch aflanumiek toetsenbord Samsung UltraTouch zijkant Samsung UltraTouch camera Samsung UltraTouch homescreen Samsung UltraTouch hoofdmenu Samsung UltraTouch fotobrowser Samsung UltraTouch foto Samsung UltraTouch onscreen toetsenbord Samsung UltraTouch front

Reacties (26)

26
25
4
3
0
0
Wijzig sortering
Het niet kunnen gaan naar een plek in een sms/mail waar je een foutje hebt gemaakt is natuurlijk te bizar voor woorden. Dit zou voor mij al genoeg reden zijn het toestel niet te willen hebben. Snap niet wat er moeilijk aan is om met je vinger gewoon te klikken op de plek waar de verkeerde letter staat en deze te verbeteren. Daar héb je juist toch een aanraakscherm voor.
Ik heb het toestel sinds gistermiddag en ik moet toegeven dat dat lastig lijkt, maar dat is oudere software.
Nu ik hem een paar keer heb geprobeerd met SMS'jes (en ook wel eens een fout maak) merk ik dat je gewoon op het scherm kan drukken op de plek waar je wil aanpassen en dan komt het goed, hij springt direct goed over naar dat punt.

Verder snap ik dat het missen van een D-Pad ook vreemd lijkt, maar met een beetje gewenning gaat alles lekker snel en soepel.
Natuurlijk is het net een nieuw toestel, dus er zullen nog wel wat firmwares voor uitkomen, maar voor mij is hij nu al snel en goed genoeg.

Het gebruik van het on-board keyboard is trouwens helemaal niet zo erg als dat ze daar roepen, als je niet sneller typed dan een woord per 2 seconden (wat ongeveer normaal is, aangezien je maar twee vingers kan gebruiken op je onboard, en ook op het hardware-toetsenbordje) dan is het typen zelfs heel comfortabel.
Dit soort dingen hebben gewoon altijd gewenning nodig, en in mijn geval, waar ik afkom van een U600 van Samsung, is dit echt een 7-mijlssprong vooruit.
Anoniem: 182334 @Brad Pitt29 april 2009 10:11
Het niet kunnen gaan naar een plek in een sms/mail waar je een foutje hebt gemaakt is natuurlijk te bizar voor woorden. Dit zou voor mij al genoeg reden zijn het toestel niet te willen hebben. Snap niet wat er moeilijk aan is om met je vinger gewoon te klikken op de plek waar de verkeerde letter staat en deze te verbeteren. Daar héb je juist toch een aanraakscherm voor.
Ik kan bij de mijne gewoon op het scherm drukken om de plek van de cursor te wijzigen en zo woorden of letters veranderen.
Anoniem: 157137 24 april 2009 10:14
400 euro? Dat is zeker een grap? Ik bedoel de Nokia 5800 heeft dacht ik meer functies en kost 110 euro minder (buiten de 3 megapixel camera). Voor 400 euro verwacht ik een OS waarbij applicaties mogelijk zijn (buiten JAVA), GPS, etc. Maar kan me wel voorstellen dat het Amoled scherm en de 8 megapixel camera de prijs omhoog stuwen.

Al moet ik wel zeggen dat met het design wel goed zit. Mooi ding!

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 157137 op 26 juli 2024 01:42]

Daarbij komt dat je dus inderdaad een 8-Megapixel camera hebt, maar óók het genot van een hardwarematig toetsenbord en een AMOLED-scherm, ipv een normaal scherm.

Tevens.... De S8300 heeft gewoon GPS, dus daar hebben ze ook niet op beknibbeld.
En er komen vast wel updates om hem wat meer veelzijdig te maken, anders verliest deze OS het heel hard tegen zowel Symbian S60 als WinMo en natuurlijk Apple/Android. (nee, ben geen fanboy van de andere partijen, heb de S8300 zelfs zelf)
De nokia 5800 zat bij de introductie ook tegen de 400,- aan hoor.
Anoniem: 293537 25 april 2009 01:37
Voordelen

* Uitgebreid pakket: Het Casino Pack van Samsung is erg uitgebreid, met een 1 GB geheugenkaart en 55,00 aan Casino bonnen als extraatje.
* Bouwkwaliteit: De Samsung S8300 Ultra Touch voelt zeer stevig en solide aan. De bouwkwaliteit is uitmuntend en kan tegen een stootje.
* Design: Het design van de Ultra Touch is verbluffend mooi en het toestel is ontzettend dun. De mooie rode accenten komen overal in het toestel terug.
* Beeldscherm: Het beeldscherm is helder, scherp, reageert goed en is zelfs in fel zonlicht goed zichtbaar.
* Widgets: De widgets op zich zijn al leuk, maar je kan ook nieuwe en extra widgets downloaden, wat het gebruik ervan nog leuker maakt.
* Camera: De 8 megapixel camera heeft een erg goede kwaliteit, de foto's zijn scherp en helder en de camera werkt gemakkelijk.
* GPS: De GPS functie werkt prima. In combinatie met Google Maps kan je prima navigeren en de weg vinden.
* Internet: De internet browser werkt prettig en het internet is snel.


Nadelen
* Geheugenkaart verwijderen: Het is lastig om de geheugenkaart te verwijderen. Eerst moet je de achterklep verwijderen en dan de accu alvorens de geheugenkaart te kunnen verwisselen.
* Lastig menu: Het vinden van instellingen en instellingsmogelijkheden is soms lastig. Soms staan de mogelijkheden op een plek waar je ze niet verwacht, waardoor je even bezig bent ze te vinden.
* SMSen: SMSen is niet prettig op de Samsung S8300 Ultra Touch. Je kunt niet met een reguliere druktoets een karakter wissen, dit kan alleen met het touchscreen, het is niet comfortabel.
* Geen navigatietoets: We misten een fysieke navigatie toets. Doordat deze er niet is moet je het toestel steeds met twee handen bedienen, wat erg onhandig is.
* Details aanraken: Het is lastig kleine links en knopjes aan te raken, om deze hiermee te activeren. Het is zelfs bijna onmogelijk, het scherm reageert hier niet goed genoed op.
* Geen WiFi: Er is geen WiFi aanwezig, wat handig was geweest voor het gebruiken van draadloze netwerken.
* Geen leuke spellen: Er zijn geen leuke spelletjes aanwezig, alleen maar demo spellen die je maar heel kort kan spelen en een vrij nutteloos dobbel spel.

Admin-edit:Bron: http://www.gsmhelpdesk.nl/read-rss.php?id=3820

[Reactie gewijzigd door Kixtart op 23 juli 2024 14:56]

werd deze nieuwe gebruikersinterface nou ook beschikbaar gesteld voor de samsung F480 Touchwiz? deze ziet er veel gelikter uit :9~
Anoniem: 69767 24 april 2009 10:16
Samengevat de plus en minpunten die worden genoemd: hardware-technisch is het een prima toestel, maar op softwaregebied en usability schiet het toestel flink te kort (behalve als je wil bellen en sms'en en niets anders, maar dan is 400 euro weer duur). Nee bedankt.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 69767 op 26 juli 2024 01:42]

Software en usability is bijna altijd een issue met Samsung telefoons imho. Heb er meerdere gehad de afgelopen jaren (nu ook een) en ze zitten altijd vol met rare beslissingen en beperkingen.
Software en usability is bijna altijd een issue met Samsung telefoons imho.
Klopt, de meeste Samsung telefoons zijn crap qua software. Er is ook niet 1 toestel dat identiek is aan een ander toestel qua software, het lijkt wel of elk ontwikkelteam z'n eigen software in elkaar hobbied.
Is de resolutie ook niet wat aan de lage kant als je naar de concurerende HTC's kijkt?
Is dit terug te zien tijdens het gebruik bij internet, uitgezoomde SMS?
Ik ben sinds 2 dagen trotse eigenaar van de Diamond 2 en ben zeer verrast hoe scherp het scherm is en dat is vooral handig bij SMS, RSS, internet.
Die Diamond (en 2) en de TouchPro (en 2) van HTC waren ook best een hele sprong vooruit met de resolutie! (W)VGA resolutie op zo'n schermpje was ongehoord goed.

iPhone en Omnia hadden veel mindere resolutie op een groter scherm. VGA op de 2.6" van de Diamond1 is ongehoord scherp :). Dus geniet van je scherpte op je Diamond2 / Xperia en zo, want het is 1 van de grootste pluspunten van die mobieltjes :)
Lijkt me een leuke telefoon, maar het nadeel is dat er de laatste tijd bijna alleen wordt geconcentreerd op die telefoons met touchscreen, en die zijn best ontiegelijk duur. (Met uitzondering van sommige LG telefoons, maar mijn ervaring met LG telefoons is niet goed, want ze gaan heel snel kapot).
Met abonnement is het natuurlijk goedkoper, maar zoveel bel ik nou ook weer niet.
Ik vind ze wel heel vet die telefoons :9~

En die smile-shutter is wel erg cheesy 8)7
Die foto ziet er erg goed uit! Scherptediepte echt OK (de huizen, vluchtheuvels maar ook de tegels rechtsonder). Volgens mij is hij beter dan de (door mij altijd gewaardeerde) camera's van Sony Ericsson.

Verder alleen wel jammer dat je het geheugenkaartje niet kan hot-swappen: wat mij betreft een erg groot nadeel! En de accuduur inderdaad ook.

Het touchscreen in combinatie met overzichtelijke interface en de camera zou ervoor kunnen zorgen dat ik dit toestel best wil, maar de accuduur is echt onacceptabel. Dan kan ik net zo goed bij m'n gedrocht van een n96 blijven.

Overigens, voor degenen die het hebben van een telefoon met proprietary OS nadelig vinden: Vind ik op zich ook. Heb jaren lang een K750i en k800i gebruikt en ben toen weer overgestapt op een Symbian telefoon (n96) vanwege de enorme hoeveelheid beschikbare apps. Maar ik begin er steeds meer spijt van te krijgen.

Symbian, Windows Mobile, het levert gewoon allemaal instabiele gedrochten op. Heuse alleskunners maar wel alleskunners die traag worden, accu slurpen en iedere dag gereboot moeten worden.
Anoniem: 300 @eymey24 april 2009 14:25
Symbian, Windows Mobile, het levert gewoon allemaal instabiele gedrochten op. Heuse alleskunners maar wel alleskunners die traag worden, accu slurpen en iedere dag gereboot moeten worden.
Wat een onzin zeg. Ik heb de alleskunner Nokia N85 (ook AMOLED-display) met Symbian erop. Rebooten? Nog niet hoeven doen. Accu slurpen? Ik vind 4 dagen zonder laden eigenlijk best prima. Traag worden? Dan heb je het waarschijnlijk over Windows Mobile, Symbian heeft daar niet zoveel last van. Dus instabiele gedrochten zijn de Symbiantoestellen zeer zeker niet.
:) Gelukkig heeft je N85 daar dan geen last van.

Maar houd je verre van de N96! Dan kun je je mening over Symbiantoestellen nog wel eens gaan willen bijstellen...... :X
Wanneer ik het goed begrijp kunnen hier dus wel Flash onderdelen op websites mee afgespeeld worden? Zoals bijv; You-tube/buienradar/Teletext ?
Dit is met mijn Touchwizz 480 namelijk niet mogelijk.
Sony ericsson komt binnenkort met een 12 megapixel camera.
Vraag me alleen af of de kwaliteit van de foto er ook beter door wordt tov 5 of 8 megapixel telefooncamera's.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.