Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

Over the top, maar toch subtiel

ASUS ROG Phone 8 Pro Preview

11-01-2024 • 09:00

55

Preview

Fabrikanten kiezen voor hun gamingapparaten vaak de snelst mogelijke componenten en combineren die met agressieve ontwerpen met veel rgb. De laatste jaren lijkt het erop dat de designs iets gematigd worden. Razers Blade laptops zien er bijvoorbeeld best onopvallend uit en op de CES toonde ASUS een nieuwe lijn Zephyrus-laptops waaraan je niet direct afziet dat het gamingmodellen zijn. Datzelfde geldt voor de nieuwe ROG Phones van het bedrijf. Tijdens de CES presenteerde ASUS versie 8 van deze serie, die is volgestopt met ongeveer elke hardwarefeature die je kunt bedenken, terwijl het design redelijk ingetogen is. Genoeg reden voor ons om de telefoon nader te bekijken.

De ROG Phone 8 komt in een normale en een Pro-versie, waarbij de achterkant het grote verschil is. De normale versie heeft een ROG-logo dat van kleur kan veranderen, terwijl de Pro-variant een displaytje heeft met 341 witte ledjes, door ASUS de AniMe-display genoemd. Via een meegeleverde app kun je daar verschillende logo's of scrollende teksten op weergeven en die weer koppelen aan bepaalde apps of andere triggers. Het is een leuke gimmick, maar niet meer dan dat. Je kunt het gelukkig ook gewoon uitzetten en dan is er van het scherm helemaal niets meer te zien.

Wat dan overblijft, is best een strakke telefoon. Wie de ROG 7-serie weleens heeft gezien, valt meteen op dat de 8 een stuk compacter is. Hoewel het scherm nog steeds 6,78” meet, is de telefoon fors korter en dunner geworden. ASUS heeft anderhalve millimeter van de dikte afgeschaafd en een centimeter van de lengte. Dat maakt dat hij een stuk fijner in de hand ligt. De achterkant is van glas, maar mat afgewerkt, waardoor vingerafdrukken minder snel zichtbaar zijn dan bij de 7-serie, die een glanzende afwerking heeft.

Asus ROG Phone 8
Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8

De display is van Samsungs nieuwste E6-generatie, wat betekent dat de refreshrate variabel is en helemaal terug kan naar 1Hz vanaf de maximale 165Hz. Daarnaast claimt ASUS een maximale piekhelderheid van 2500cd/m². Dat is fors, maar bij voorgaande telefoons lagen ASUS’ marketingclaims behoorlijk dicht bij de waarden die we zelf hebben gemeten in ons testlab, dus zeker niet onhaalbaar.

Onder de spreekwoordelijke motorkap vinden we Qualcomms nieuwste Snapdragon 8 Gen 3-soc, en afhankelijk van of je het Pro-model pakt, met 12 of 24GB Lpddr5x-geheugen en tot 1TB UFS 4.0-opslag. Oftewel: zo ongeveer de krachtigste hardware die je op dit moment in een Android-telefoon kunt vinden, zoals je dat mag verwachten van een gamingtelefoon. Die hardware is net als bij de 7-serie op een bijzondere manier ingebouwd. In het midden van de telefoon zit het hoofd-pcb, dat bestaat uit twee lagen die op elkaar geplaatst zijn met een flinke hoeveelheid thermal paste ertussen. Boven en onder die sandwich zit de accu, die in tweeën is gesplitst. De pcb’s zijn verbonden met een vaporchamber die op zijn beurt vastzit aan het scherm.

Het is een apart hardwaredesign, maar ASUS zegt op deze manier de beste koelprestaties te kunnen leveren. Wil je meer koeling, dan kun je de vernieuwde externe koeler aansluiten, die standaard met het Pro-model wordt meegeleverd. Deze heeft een kleine ventilator die de warmte van de behuizing wegvoert. Daarnaast zitten er twee fysieke schouderknoppen op, die net wat fijner werken dan de capacitieve knoppen die op de hoeken van de behuizing zitten. Deze Aeroactive Cooler X is volgens ASUS 29 procent kleiner dan zijn voorganger, maar zou 20 procent beter moeten zijn in het afvoeren van hitte.

Asus ROG Phone 8Asus ROG Phone 8

ASUS zegt trots dat het de soc zo getuned heeft dat hij zuiniger moet zijn dan bij implementaties van andere fabrikanten. Dat zit 'm dan vooral in de cpu-governor, die bepaalt hoe snel de verschillende cores bij belasting omhoog klokken, welke frequentie ze daarbij aanhouden en hoe snel ze teruggaan naar een lagere kloksnelheid.

Dat is goed nieuws, want door het kleiner maken van de telefoon en het toevoegen van bijvoorbeeld draadloos laden, is de accu ten opzichte van de 7-serie gekrompen van 6000 naar 5500mAh. Nog steeds geen kleine accu en de ROG Phone 7 had een heel goede accuduur, dus zelfs met een stapje terug zal het niet opeens slecht zijn. Door de eerder genoemde tuning claimt ASUS dat de 8-serie tot 98 procent van de accuduur van zijn voorganger komt. Dat gaan we natuurlijk verifiëren in ons testlab, maar het zou een mooie prestatie zijn.

Asus ROG Phone 8Ten opzichte van de ROG Phone 7 heeft ASUS mooie wijzigingen doorgevoerd aan de cameraset-up. Zo is er een upgrade naar Sony’s IMX890, die we al kennen van de OnePlus 11, en is dezelfde gimbal-ois als bij de Zenfone-serie toegevoegd. Daarnaast heeft ASUS er een telecamera bijgezet die drie keer vergroot. Mooie stappen, maar vergeleken met andere telefoons zijn de sensors relatief klein, net als de lensopeningen. Dat is gezien het gamingthema goed te begrijpen, camera’s zijn daarbij ondergeschikt aan andere zaken.

Tot slot hebben we ASUS gevraagd naar het updatebeleid van deze telefoons, want op dat vlak loopt het bedrijf niet voorop. Dat beleid is vorig jaar vernieuwd en niet aangepast. Kopers krijgen twee Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. De telefoon wordt geleverd met Android 14, dus dat betekent dat Android 16 de laatste versie is die ASUS voor deze telefoon uitbrengt. Vier jaar updates is niet dramatisch, maar de markt beweegt hard richting langere termijnen. Zo belooft Samsung vier OS-upgrades en vijf jaar beveiligingsupdates, en is Google dit jaar overgestapt naar zeven jaar voor beide.

Dat lijkt op eerste gezicht de enige echte smet op het blazoen van de ROG Phone 8 en 8 Pro. Ze zijn volgepropt met de nieuwste hardware. En met draadloos laden, ois en een telecamera vinkt ASUS een paar mooie features af die nog ontbraken. Combineer dat met het relatief onopvallende uiterlijk, zeker in het geval van de Pro, en je hebt een telefoon die ook voor niet-gamers het overwegen waard lijkt.

Reacties (55)

55
54
19
2
0
27
Wijzig sortering
Kopers krijgen twee Android-upgrades en vier jaar beveiligingsupdates. De telefoon wordt geleverd met Android 14, dus dat betekent dat Android 16 de laatste versie is die ASUS voor deze telefoon uitbrengt.
Android is toch open source?
Linux is ook open source.
Android is gebaseerd op Linux.
Windows is trouwens niet open source.

Bij windows kan je op elk moment updaten, ook zonder dat Dell of Acer of ASUS het weet, gewoon instellingen>update, even wachten en je hebt een update, geen gezeur.
Bij Linux kan je ook gewoon op elk moment updaten.

Als Android zogenaamd open source is, dan verwacht ik dat je het gewoon met een druk op de knop kunt updaten, zoals zelfs met het closed source windows kan. En uiteraard met het open source Linux.
Als dat voor Android niet kan, dan heeft Google toch flink iets aan Linux vernacheld.

Edit: jullie halen wat zaken door elkaar, “drivers” hebben helemaal niets met het OS te maken, je kunt windows updaten zonder drivers te updaten en je kunt Linux updaten zonder drivers te updaten. Waarom zou Google dat voor Android blokkeren? Daar heeft Google waarschijnlijk niet eens de kennis voor om het met opzet te doen dus onkunde lijkt me waarschijnlijker:
“ Never attribute to malice that which is adequately explained by stupidity.”
https://en.wikipedia.org/wiki/Hanlon's_razor

[Reactie gewijzigd door OLED op 22 juli 2024 16:41]

Dit is wel veel terug te vinden. Ja het OS zelf is open source, maar de de drivers voor hardware (zoals de SOCs) is dat niet. Dus als er geen update voor die blobs komen voor nieuwere OS versies, dan kun je de nieuwere versies niet installeren.

Google heeft dus niets vernaggeld, maar het misschien wel te open gelaten. Dat heeft als nadeel dat dus niet alle schakels in de keten open source zijn
Als Android zogenaamd open source is, dan verwacht ik dat je het gewoon met een druk op de knop kunt updaten, zoals zelfs met het closed source windows kan. En uiteraard met het open source Linux.
Als dat voor Android niet kan, dan heeft Google toch flink iets aan Linux vernacheld.
Zie AOSP, zoals LineageOS. Maandelijks staat een updatepakketje klaar.

Een probleem van Android (en smartphones in het algemeen) is dat je afhankelijk bent van een ketting aan partijen en omstandigheden voor updates. Zo hebben SoC-makers een vette vinger in de pap met hun binary blobs, die enkel werken met bepaalde versies van de Linuxkernel. Ook zijn het de fabrikanten die de implementatie van de SoC (welk deel van de telefoon is aangesloten op welk pinnetje, etc.) niet openbaar maken. En dan zijn er nog SoC-fabrikanten zoals MediaTek en de fabrikanten die die SoC's gebruiken die schijt hebben aan de GPLv2 en de meegeleverde, hard-linked Linux drivers niet opensource uitgeven.

Door deze inherent ingebakken geplande veroudering gaan updates nog steeds niet zoals ze op PC's gaan. En ja, dat is eigenlijk best wel gek. Er zijn een aantal initiatieven geweest om mainline Linux op smartphones te draaien, maar dat komt niet verder dan de (dure) hobbyhoek. En ook in die hoek laat een deel van smartphonefabrikanten het afweten qua kritieke drivers/informatie over de hardware (zoals Pine64).

Dit terwijl ik een 13 jaar oude(!) notebook nog steeds dagelijks de nieuwste mainline Linux kernel en andere software laat ophalen en draaien. Dat is wat het smartphonelandschap zo gek maakt. Zelf gebruik ik enkel Android smartphones van 250 EUR of minder met ondersteuning voor AOSP. Al het andere vind ik verspilling van geld, persoonsgegevens, en gebrek aan eigendom en vrijheid om te doen en laten wat ik wil met mijn hardware.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 16:41]

Je kan inderdaad blijven updaten met android. Het uitbrengen van de updates op een specieke telefoon is helaas in handen van de maker van het toestel. Als zij dus niet er voor kiezen dat toestel te ondersteunen dan krijg je zelf ook geen updates meer.
Google heeft daar in dit geval niets mee te maken.
Toch blijft dat gek. Ik heb een computer van Alternate, ik zeg maar wat, maar toch kan ik alles met die hardware doen wat ik wil. Windows 95 erop zetten als ik wil, of een of andere vage kleine distributie. De laatste Windows, het is 100% aan mij. Ik ben niet afhankelijk van of Alternate er zin in heeft om w11 te gaan supporten, ik installeer dat gewoon zelf, en hoef dan niks raars te doen met rooten oid: usb stick erin en gewoon een net commercieel product aanschaffen met support erbij etc.

Waarom kan dat met telefoons dan niet, vraag ik met wel eens af. Zou een mooi EU klusje zijn: hardware en software uit elkaar trekken en van telefoons gewoon open hardware platformen maken waar de eindgebruiker de baas over is. Zelfde met tv's trouwens maargoed.

Die Samsung s7 die ik hier heb is een perfect toestel en meer dan snel genoeg. Het stoort me dat ik niet gewoon de nieuwste Android distro (of de laatst compatibele, ook heel acceptabel) kan downloaden en installeren, zoals je op een PC ook een OS zou updaten. Kennelijk is de driver support voor al die stukje hardware in zo'n ding dan slecht op orde, en niet forward compatible geschreven oid..

Of in het kort: is er een kans dat we ooit van dat closed source karakter afraken? Is er een fabrikant die het anders doet?

[Reactie gewijzigd door Znorkus op 22 juli 2024 16:41]

De grote partijen, Qualcom en Mediatek, gaan dat voorlopig niet doen. In Android is een hele tussenlaag voor drivers gemaakt en fabrikanten hoeven zich daarmee niet aan de licentie van Linux te houden, de drivers maken ze enkel voor een bepaalde Android-versie.

Natuurlijk is de open-source community bezig drivers opnieuw te schrijven via reverse-engineering, maar de drivers zijn vaak pas goed wanneer de hardware verouderd is.

Een telefoon als de PinePhone of de Librem 5 zijn meer gericht op open-source en vrije software, de hardware is echter niet van een grote partij en loopt dan dus achter.

Trouwens, een bedrijf als Sony steekt er wel moeite in om drivers in te sturen naar Linux vanilla, oftewel, mainline te maken.

[Reactie gewijzigd door mpol op 22 juli 2024 16:41]

Dan dus simpelweg die fabrikanten dwingen om meer open te worden. Niet? Prima, je mag in Europa niet meer leveren. Al die bullshit van fabrikanten die zogenaamd "groen" en "maatschappelijk verantwoord" bezig zijn mag wel eens opgeblazen worden. Als het puntje bij paaltje komt is dat enkel voor de bühne.

Nog beter zou zijn om af te dwingen dat, zodra de ondersteuning stopgezet wordt of er sprake is van faillisement, alle informatie open source moet worden. Ook als een bedrijf(sonderdeel) overgenomen wordt - al dan niet na faillisement - zou dit van toepassing moeten zijn. Dan gaan fabrikanten vanzelf wel op een andere manier werken.
Toch gaat het niet lukken om op die moderne hardware Windows 95 te installeren. En dat heeft meerdere redenen: out of the box kan het gewoon niet om met de hoeveelheid RAM, hard disks en je CPU.
Windows 95 heeft daar simpelweg de ondersteuning niet voor.

Microsoft/Intel/AMD leveren drivers mee met Windows 11, maar soms stopt de ondersteuning er ook voor en kan Windows niet meer geupdated worden omdat de drivers niet meer bijgewerkt worden. Zelfde hier, wanneer de drivers niet meer bijgewerkt worden dan is het vrij lastig om updates door te voeren.
Ik vraag me af of je windows 95 op een moderne pc draaiend krijgt (zonder virtual machine). Ik heb het zelf nooit geprobeerd, maar lijkt me dat je wel driver issues gaat hebben.
De Android basis is open source. De android die meegeleverd wordt met je apparaat bevat echter veel closed-source componenten. Daar zitten doorgaans ook de device drivers voor jouw apparaat bij, dus je kunt niet zelf even een android image bouwen voor je telefoon.

Overigens kun je gewoon met een druk op de knop updaten (mits er een update beschikbaar is), zoals je ook op windows gewend bent. Dat heeft echter vrij weinig met closed/open source te maken.

[Reactie gewijzigd door kvdveer op 22 juli 2024 16:41]

Je haalt AOSP en android door elkaar
Samsung moet de updates die Google voor Android maakt geschikt maken voor de specifieke Samsung telefoons. Dat is niet iets wat vanzelf gaat en zoals je misschien weet heeft Samsung nogal wat verspijkerd aan de stock Android wat het geheel een beetje opgeblazen maakt. Je kan je dus voorstellen dat Samsung best een beetje moeite moet doen om updates te ontwikkelen.
Daarnaast is Android misschien wel "open source", maar het feit dat je normaliter nog niet eens root toegang krijgt, geeft wel aan hoeveel toegang Google jou geeft tot je eigen telefoon.
De quote gaat over uw post neem ik aan ? Een Android OS is open source, maar de fabrikanten hebben gewoon een fork waar ze mee kunnen doen wat ze willen.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 16:41]

Android is open source, en dat betekent dat iedereen een eigen versie kan maken. Dus net als Red Hat Linux niet de update van Ubuntu Linux kan gebruiken, heb je op Android dat Samsung en Xiaomi ook hun eigen versies maken, hoewel met Google Play Services, maar bijvoorbeeld Amazon en Huawei dat doen zonder Play Services.
Dus Android is de verzamelnaam maar niet onderling een op een gelijk.

Telefoons hebben daarnaast van oudsher te maken met een beperkte accu capaciteit, dus wat er gebeurde is dat het besturingssysteem in een aparte firmware per telefoon gemaakt werd. Het voordeel is dan dat er geen enkele overhead in hoeft te zitten. Het nadeel, je moet elke telefoon apart updaten met nieuwe firmware, en daarvoor testen, dat kost geld, en moeite.
Dus in de loop der tijd heeft Google Android zodanig aangepast dat het updaten makkelijker werd door componenten te ontkoppelen. Project Treble bij Android 8 was de eerste grote stap daarin.
Resultaat is dat je op een nieuwe telefoon in praktijk langer updates kan krijgen, en dat gebeurt ook. Echter fabrikanten willen wel blijven verkopen, dus limiteren enigszins. Daar kun je een beetje omheen door custom roms te draaien, zeker Android GSI zou interessant zijn, maar de fabrikant moet dan wel toegang geven tot de bootloader, en bijvoorbeeld banken moeten dan niet bewust hun apps blokkeren. Daarnaast is er nog de eigen schil van een fabrikant, als die kapot zou gaan door een generieke update...

En dan heb je nog hardware fabrikanten en hun drivers. Zelfs onder Windows zag je bij een nieuwe versie hardware stoppen met functioneren omdat fabrikanten geen updates deden. Bij telefoon fabrikanten zie je dat nog meer terug. En als Qualcomm zijn Soc niet ondersteund op een volgende Android versie die fundamenteel anders is, kun je als telefoon fabrikant niet garanderen dat die blijft werken na een upgrade, en moet je veel tijd en geld daarin steken. Er zijn partijen genoeg die het geprobeerd hebben en vervolgens door het hele internet afgeserveerd werden als het niet lukte. Dus partijen beloven en doen het niet meer.

Nu kun je zeggen, trek Android gelijk aan Windows, en laat een centrale partij de updates regelen. Voor elke telefoon betaal je dan 100 Euro licentie voor het OS bij aanschaf. Daarvoor moeten alle partijen zich aanpassen en hun modellen op de schop gooien. Dat betekent andere bedrijfsmodellen, banen verlies, marketing verschuiving. En bij laptops heeft dat bewezen consolidatie van merken opgeleverd. Dus dat geeft weerstand. Ik hoop overigens dat het ooit zover komt, maar zie het niet op korte termijn gebeuren.

Wel zie je de EU ingrijpen om minimale ondersteuning van X jaar te vereisen, wat doorwerkt naar o.a. de hardware fabrikanten. Google pushed dat verder met eigen in huis ontwikkelde hardware waardoor ze nu 7 jaar beloven op de Pixel 8 serie. Het wordt langzaam beter.
> Edit: jullie halen wat zaken door elkaar, “drivers” hebben helemaal niets met het OS te maken, je kunt windows updaten zonder drivers te updaten en je kunt Linux updaten zonder drivers te updaten. Waarom zou Google dat voor Android blokkeren? Daar heeft Google waarschijnlijk niet eens de kennis voor om het met opzet te doen dus onkunde lijkt me waarschijnlijker:

Drivers zijn een integraal component van een OS lol, als je de OS veranderd en de drivers niet mee veranderd dan werken je drivers niet meer, en dus ook alle hardware die daardoor word aangestuurd.
Edit: jullie halen wat zaken door elkaar, “drivers” hebben helemaal niets met het OS te maken, je kunt windows updaten zonder drivers te updaten en je kunt Linux updaten zonder drivers te updaten.
Voor Windows klopt dat, maar voor Linux niet echt. De Linux ontwikkelaars vinden dat drivers in de kernel horen en zijn tegen een stabiele interface voor drivers, drivers die niet in de kernel zitten zullen moeten aangepast worden bij elke kernel update.

SOC ontwikkelaars doen geen moeite om hun drivers open source in de kernel te krijgen en doen ook geen moeite om hun oude drivers te updaten voor nieuwe kernels.

Wanneer Android dan een nieuwe kernel featute nodig heeft zit je weldegelijk vast door driver updates.
Zolang elke Android versie een nieuwere kernel nodig heeft maakt het niet uit hoe lang ze achter lopen.
Balen dat ze die telefoon dunner hebben gemaakt ik kocht deze series ondermeer vanwege de grote accu
Wel opmerkelijk dat deze telefoons praktisch de beste hardware hebben en toch goedkoper zijn dan de flagships van de twee of drie merken met het grootste marktaandeel.
Waarom is dit opmerkelijk? 1200,- voor deze is aardig in lijn met de rest.
De gewone ROG phone is €1099 en qua specs vergelijkbaar met de S24 Plus die €1149 kost. Scheelt niet heel veel, maar Samsung heeft de prijzen verlaagd tov het vorige model en de ROG phone is zelfs iets beter gespecd.

De ROG Phone Pro is vergelijkbaar met de S24 Ultra. Daar is het prijsverschil €250.

Het is natuurlijk allemaal niet extreem, maar Samsung produceert meer en gebruikt eigen chips en mogelijk eigen schermen (voordeliger) en de specs zijn net iets minder.
Die Samsung heeft significant betere camera's, en een langere support. Daarmee kan je al een flink deel van het prijsverschil goed praten.
Dat is nou eens een echte "fan edition" met die opklik ventilator :) Samsung leer ervan!

[Reactie gewijzigd door Llopigat op 22 juli 2024 16:41]

Je kunt ook hele leuke los kopen van die fans.
Heb er ook zo n 1 maar dan op mijn phone.
Voor de Europese markt misschien niet interessant want de meeste gamen hier niet mobiel. Maar in veel Aziatische landen is het natuurlijk zeer populair. Sterker nog de grootste gaming markt is mobile gaming. Echter kun je je afvragen of deze markt bereid is deze bedragen voor een telefoon te betalen.
Tja, overal liefhebbers voor.
Ik speel graag games op mijn mobiel.
Vooral omdat je hem vaak bij je hebt.
Zal nu wat minder worden omdat ik iets met een groter scherm wou en een stuk krachtiger en ook makkelijk om mee te nemen (Lenovo Legion Go).
Het blijft mij toch echt een raadsel waarom fabrikanten dit soort telefoons ontwikkelen en produceren. Blijkbaar verkoopt het.

Misschien is het gewoon niet mijn kopje thee, maar gamen op een telefoon is toch niet echt mijn optimale game ervaring. Voor €1100 kan je ook prima iets anders leuks kopen, een ps5 om mee te gamen plus een Galaxy S23 FE of iphone 12 bijvoorbeeld. LIjkt me toch een betere deal dan een klein schermpje en oncomfortabele houding om dat schermpje vast te houden, plus het aanbod aan spellen is veel beter.

Het enige wat de telefoon dan nog heeft is dat hij erg mobiel is, je neemt hem overal mee. Maar dan kan je ook een steamdeck kopen, waar je ook (imo leukere en betere) spellen op kan spelen.

Ik vraag me echt onwijs af wie de target markt is voor dit product.
Je kunt inderdaad beter een PS5 kopen - als je die nog niet hebt. Een telefoon waar je onderweg mee kunt gamen heeft voor een rijke gamer waarschijnlijk meer toegevoegde waarde dan een tweede PS5.

Hoewel een Steam Deck inderdaad ook draagbaar is, is die dat toch een heel stuk minder dan de telefoon die je iedere dag sowieso meeneemt, en die bovendien veel langer meegaat op een acculading. Vandaar waarschijnlijk ook dat Asus daar zo mee pronkt.

[Reactie gewijzigd door wuto007 op 22 juli 2024 16:41]

Je kan ook een ps5 kopen met een budget telefoon en dan remote play gebruiken onderweg. Ben je nog steeds goedkoper uit 😝
Het blijft mij toch echt een raadsel waarom fabrikanten dit soort telefoons ontwikkelen en produceren. Blijkbaar verkoopt het.
Ik denk dat het vooral goed verkoopt op de Aziatische markt, waar huizen/apartmenten gemiddeld echt veel kleiner zijn. Je hebt niet zomaar een kamer over om een vette gaming rig te plaatsen, zelfs als je bovengemiddeld verdient. In de woonkamer wordt vaak ook gegeten, en is het ook de enige ruimte voor andere activiteiten. Je wordt dus flink gestoord in je game zogezegd. In Azië zijn mensen ook meer buitenshuis dan thuis te vinden, en dan is het wel fijn als je ook dan je zware games kan spelen.
Goeie soc en headphone jack. Daarvoor alleen al heb ik al gaming telefoons overwogen zonder dat ik mobiel game.
Mensen kopen matige telefoons van 1200+ euro. Is dat wel uw kopje thee? In de Aziatische landen heb je geen PC, en vaak ook gewoon geen console.

[Reactie gewijzigd door Xfade op 22 juli 2024 16:41]

Ik heb de eerste generatie, en ik gebruik 'm helemaal niet voor gamen. Ik heb echter wel een telefoon die dagenlang meegaat op een batterij, retesnel is, netzoveel opslag als m'n laptop heeft, en een schermresolutie die hoger is dan m'n TV.
Zelfs een gaming telefoon eist zijn scherm op voor een stomzinnig selfie cameratje. Wanneer komt er een telefoon zonder ikke ikke camera?.......
Omdat mensen ook beeldbellen.
Ik vermoed dat het overgrote merendeel van de smartphone gebruikers wel eens de frontcamera gebruikt en ook verwacht dat dit op een telefoon zit. Als je als fabrikant geen frontcamera inbouwt dan sluit je gelijk een grote groep potentiële kopers uit en van de groep die het niet gebruiken is er wellicht maar een klein deel voor wie het ontbreken van een frontcamera een goede reden is om specifiek die telefoon te kopen een niet een andere telefoon die hem toevallig wel heeft.

Dus: veel mensen laten hem liggen door het ontbreken van de camera en weinig mensen zouden hem specifiek kopen voor de ontbrekende camera. Ik zie het business model niet.
Eigenlijk nog nooit overwogen, maar nu wel.
Dacht dat het controller was maar blijkt een koeler, geen technicus hier maar zou een perfecte plek om wat extra knoppen te hebben.
Je kan er gewoon een controller op aansluiten zoals bij de vorige modellen, dan heb je een hele bult knoppen.

Bij de vorige modellen was dat de Asus Kunai controller, ik neem aan dat de nieuwe ook zoiets vergelijkbaars zal hebben.
Die Kunai is toch wel echt wel erg huge en niet zo makkelijk mee te slepen.

Hoorde net dat er op die koeler wel 2 knoppen op zitten, ik zou zeggen maak er als mogelijk een soort van controller van, ten eerste fijne plek om je handen iets te bedienen en je slaat 2 vliegen in 1 klap. Probeer maar eens, je vingers zitten toch al daar, met je wijsvinger sturen voelt bijvoorbeeld.

[Reactie gewijzigd door Marcbr op 22 juli 2024 16:41]

Er zitten ook twee knoppen op de koeler, die de functie overnemen van de capacitieve knoppen op de hoeken van de telefoon.
Zie toch wel, hoor daar niks over in dit artikel of heb ik ik niet goed gekeken?

Het blijft voor mij als leek toch een ideale plek om een soort controller te hebben.
"Daarnaast zitten er twee fysieke schouderknoppen op, die net wat fijner werken dan de capacitieve knoppen die op de hoeken van de behuizing zitten. " staat vlak boven de foto van de koeler.
Is kwaliteit van me, alles maar snel lezen en de helft missen.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.