Vliegende tomaat
Snowboardgames zorgen al jaren voor veel vermaak. Populaire spelseries als Coolboarders, SSX en Amped hebben door de jaren heen hun goede en minder goede versies gehad, maar ze hadden een ding gemeen: ze kenden geen echte snowboarders en hadden weinig binding met de realiteit. Ubisoft komt nu met Shaun White Snowboarding, een snowboardspel waarin 'The Flying Tomato' Shaun White centraal staat, die momenteel als een van de dominerende extreme sporters geldt, zowel op een snowboard als op een skateboard.
Getest op: Xbox 360
Ook verkrijgbaar voor: Playstation 3, pc
Afwijkende versies: Playstation 2, Nintendo Wii, Nintendo DS, Playstation Portable
Lekkere binnenkomer
De man met de rode bos haar is op de piste een sporter met wereldklasse, maar dat betekent uiteraard niet dat het spel dat zijn naam draagt automatisch hetzelfde niveau heeft. Toch is de aanwezigheid van de beroemde boarder een bonus, en bovendien een lekkere binnenkomer. Shaun introduceert je direct in het begin van het spel in wat er te doen is en waar je heen gaat. Het doel is natuurlijk om op zijn niveau te kunnen boarden, maar voordat je dat niveau hebt gehaald is er behoorlijk wat werk aan de winkel.

Dat werk vindt plaats op een viertal bergen, elk in een ander gebied. Je begint in Park City, maar verruilt die omgeving al snel voor Alaska, Japan of Europa. Elke berg heeft een eigen karakter en een of meer onderdelen die je niet op de andere bergen tegen zult komen. Dat karakter vind je zowel terug in de opbouw van de berg als in het uiterlijk ervan. Waar Park City een aardig gecultiveerd wintersportpark is, oogt Alaska veel wilder. In Japan vind je onder de berg een kinderparkje vol grote, idiote poppen, waardoor je haast in een paddotrip lijkt te zijn beland.
Sick Airs
De opbouw is echter interessanter dan het uiterlijk. Globaal kent elke berg dezelfde ingrediënten. Vanaf de top krijg je eerst een gebied waar de natuur redelijk ongestoord zijn gang heeft kunnen gaan. Daarna volgen, afhankelijk van de berg, aangelegde pistes en bebost gebied. Het leuke hiervan is dat elke zone zijn eigen uitdagingen biedt. Op de pistes vind je bijvoorbeeld heel veel netjes aangelegde ramps die je kunt gebruiken voor sprongen, maar voor de echte 'sick airs' moet je eigenlijk naar het hoogste gebied, waar je over diepe kloven kunt springen - wat dan ook nog bonuspunten oplevert.
Behalve globale gelijkenissen kent elke berg ook een aantal unieke eigenschappen, die bepaalde mogelijkheden met zich meebrengen. Denk daarbij aan een door de natuur gevormde half-pipe, restanten van een gecrashed vliegtuig waar je overheen kunt boarden of een oud mountainbike-parcours dat zich leent voor ellenlange grinds. Deze unieke elementen zorgen ervoor dat het de moeite waard is om elke berg te verkennen, en dat zorgt er dan weer voor dat je niet overdreven snel raakt uitgekeken op Shaun White Snowboarding. Het duurt namelijk wel even voor je elke berg helemaal uit je hoofd kent.
Multiplayer beats singleplayer
Zo kun je een tijdje lol beleven aan vrij rondboarden op de bergen, maar uiteraard heeft het spel meer te bieden. Zo vind je op elke berg 'Euro-munten', die je verder laten komen in je carrière als je ze allemaal op een bepaald niveau hebt verzameld. Interessanter zijn de vele wedstrijden die je her en der op de bergen tegenkomt. Deze vormen eigenlijk het hoofdmenu van Shaun White Snowboarding; hierin verdien je geld voor nieuwe, betere spullen en laat je uiteindelijk zien dat je de snelste of beste snowboarder bent.
King of the Hill
Challenges zijn er in allerlei vormen, van onderdelen die alleen op snelheid zijn gericht tot wedstrijden waarbij het aankomt op het scoren van zoveel mogelijk punten. Al deze wedstrijden speel je in principe offline tegen de computer, maar Shaun White Snowboarding beschikt hier over een sterk punt. Je zult op elke berg een flink aantal multiplayer challenges tegenkomen, die je alleen kunt uitvoeren als je bent verbonden met internet, zodat je met andere gamers kunt boarden om te laten zien wie de enige echte King of the Hill is.

De multiplayer-modus van Shaun White Snowboarding gaat echter dieper dan het boarden in wat simpele wedstrijdjes. Je kunt de hele singleplayer ook doorspelen terwijl je online met maximaal vijftien andere boarders op dezelfde berg bent verbonden, waardoor je dus niet meer alleen bent en meer interactie zult hebben met boarders om je heen. Waar de computer je voornamelijk met rust laat, zullen andere spelers je trakteren op een sneeuwbal in je gezicht, terwijl je net die seven-twenty - twee rondjes om je as - maakt.
Wintersportgevoel
Zonder gekheid: het is duidelijk dat de makers van Shaun White Snowboarding het nabootsen van het wintersportgevoel hoog in het vaandel hadden staan. Het spel is daarom vooral leuk als je met wat vrienden via Xbox Live een berg onveilig maakt. Dat gegeven zegt helaas meer over de singleplayer dan dat je in eerste instantie zou denken. De singleplayer wordt namelijk, ondanks de afwisseling in de wedstrijden, toch wat saai. Dat komt voornamelijk doordat er uiteindelijk niet zo heel veel is te doen op elke berg. Met een paar competities per berg heb je het wel gehad, aangevuld met wat je per niveau nog vrij speelt.
Toch niet zo realistisch
Daar komt bij dat Shaun White Snowboarding niet overdreven moeilijk is. Het spel is redelijk vergevingsgezind en laat je behoorlijk wat snelheid behouden als je op je muil gaat. Daarmee wil ik niet beweren dat het in Shaun White Snowboarding heel gemakkelijk is om alle trucs uit te voeren. Zeker in het begin is het erg wennen aan de besturing, die in de basis wel iets weg heeft van de besturing van Skate. Zo voer je de trucjes uit met de thumbsticks. De besturing voelt niet slecht aan, maar kent desondanks twee minpunten. Ten eerste maak je snelheid door de linker-thumbstick naar voren te duwen. In de lucht betekent dezelfde actie echter dat je boarder naar voren gaat leunen, wat in het begin onherroepelijk resulteert in een aantal 'face first'-landingen. Verder is het niet handig dat je jezelf afzet met de rechter-trigger, want dat voelt een beetje onlogisch.

Idiote trucjes
Daarmee is de besturing genoemd, maar het belangrijkste is nog onbesproken: het boarden. Tijdens elke presentatie van het spel riepen Ubisoft-medewerkers dat Shaun White het heel belangrijk vond dat gamers een authentieke snowboard-ervaring zouden kunnen beleven. Het is jammer dat dit zo van de daken werd geschreeuwd, want of Ubisoft hier echt in is geslaagd valt te betwijfelen. Het spel begint weliswaar - voor het oog van een leek - redelijk geloofwaardig. Naarmate je verder komt en zowel betere spullen als speciale gaven krijgt, kun je echter steeds idiotere trucjes uithalen, die nog maar weinig met de realiteit hebben te maken.
Dat komt het realisme niet ten goede, maar het is overkomelijk; elke extreme sports-game uit het verleden liet de speler op een bepaald moment onmogelijke stunts uithalen. Kwalijker is dan ook dat het boarden bepaalde elementen uit de realiteit mist. Zo kloppen de physics niet met hoe het in het echt zou gaan. In Shaun White Snowboarding verliest je boarder in eerste instantie al veel teveel snelheid als hij een ramp op gaat, om daarna in de lucht nog meer snelheid kwijt te raken. Dit zorgt ervoor dat je boarder vaker in een verticalere lijn landt dan een boarder in werkelijkheid zou doen.
Carven
Behalve de physics zijn er ook andere, meer snowboardtechnische zaken die in Shaun White Snowboarding niet helemaal lekker voor de dag komen. Zo kan je boarder zich belachelijk hard afzetten van een railing, terwijl je in het echt al blij mag zijn als je er gewoon met je neus naar voren vanaf weet te glijden. Een ander puntje zit in het zogenaamde 'carven' voor een jump. Wil je op een snowboard om je as draaien, dan steek je je board op een bepaalde manier in, nog voordat je boven de schans uitkomt. In het echt doe je dit in de meest ideale situatie door in de aanloop naar je sprong een soort 'S' te maken, waarbij het laatste bochtje voor je boven de schans uitkomt enorm kort en agressief is, zodat je je draai met snelheid inzet. Shaun White Snowboarding pretendeert deze techniek in het spel te ondersteunen, maar niets blijkt minder waar. Je kunt slechts een 'C' carven, wat inhoudt dat je de ramp met een flauwe bocht opdraait, en daar moet je in het spel dan de snelheid voor je spin uit halen. Elke snowboarder zal je vertellen dat dat toch echt niet realistisch is.

Deze puntjes zullen wellicht alleen de echte snowboarders opvallen en het is absoluut de vraag of een gemiddelde gamer er een boodschap aan heeft, maar als je een realistische snowboardgame uit wilt brengen moeten zulke zaken in orde zijn. Het is overigens wel goed om te zien dat de makers beter scoren waar het gaat om de animaties. De boarders bewegen zeer realistisch, wat het gevoel van realisme toch weer wat versterkt.
Conclusie
Shaun White Snowboarding is geen slechte game, maar het spel gaat een beetje gebukt onder een identiteitscrisis. Het spel wil een realistische snowboardgame zijn, maar bevat teveel onrealistische elementen om dat waar te maken. Dan doelen we zowel op de onmogelijke trucjes die je na het verkrijgen van speciale krachten kunt uitvoeren, als op snowboardtechnische onjuistheden. In de basis levert het spel genoeg plezier op, alleen blijft dat, zeker als je in je eentje speelt, niet zo heel lang het geval. In multiplayer is het spel beter te pruimen, omdat Ubisoft het 'met z'n allen van een berg af knallen'-idee goed heeft weten na te bootsen. Of dat voldoende is om de gemiddelde gamer over de streep te trekken, is de vraag.
Een speciale vermelding gaat uit naar de Nintendo Wii-versie van het spel, genaamd Shaun White Snowboarding: Road Trip. Deze versie is speelbaar met het Balance Board van de Nintendo Wii. Helaas hebben we deze versie niet kunnen testen.
Pluspunten
+ Vier grote, verschillende bergen
+ Mooie animaties
+ Sick airs
+ Vooral leuk in multiplayer
Minpunten
- Te onrealistisch om realistisch te kunnen zijn
- Irritante dingetjes in de besturing
- Singleplayer gaat snel vervelen
Cijfer: 7,0
Titel | Shaun White Snowboarding |  |
Platform | Xbox 360, PS3, pc (Afwijkend: DS, PSP, Wii, PS2) |
Ontwikkelaar | Ubisoft |
Uitgever | Ubisoft |
Releasedatum | Inmiddels verschenen |
:fill(white)/i/1212047425.jpg?f=thumb)