Door Dimitri Reijerman

Redacteur

De Samsung LE40A856 lcd-tv bekeken

18-11-2008 • 12:51

54

Singlepage-opmaak

Benchmarks en de praktijk

Met een serie testpatronen van de HQV blu-ray-disc wordt de LE40A856 eens goed tegen het licht gehouden. Vervolgens passeren verschillende technieken die de beeldkwaliteit moeten verhogen de revue.

* Video resolution loss-test

Dankzij bijdetijdse beeldverbeteringstechnieken toont de lcd-tv het 1080p-testbeeld vrijwel perfect: geen enkele pixel gaat 'dansen' en de lijnen staan haarscherp op het scherm. Zelfs de lijnen van slechts één pixel breed blijven scherp en tonen geen artefacten.

Samsung LE40A856 video resolution loss-test

Het tonen van enkele kleurvlakken kost het toestel wel enige moeite: met name de paarse vlakken vertonen storende randen. Door het aanpassen van de kleurinstellingen is dit gedeeltelijk te vermijden, maar dan verdwijnen wel de gekalibreerde instellingen.

Samsung LE40A856 kleurvlakken

* Film resolution loss test

In de interlaced 1080i-modus moet de Motion Plus 100Hz-techniek een tandje bijschakelen om het beeld toonbaar te houden. Zo zijn er in de 'stadiontest' wat trillingen te bespeuren, maar erg hinderlijk wordt het nooit.

* Ruisonderdrukking en diagonaalfilter

Het ruisfilter van de LE40A856 doet zijn werk over het algemeen naar behoren, maar met name in de hoogste stand veroorzaakt dit filter wel wat scherpteverlies. Het diagonaalfilter daarentegen boekt uitstekende resultaten: getrapte lijntjes worden mooi gladgestreken.

Samsung LE40A856 diagonaalfilter

* Interlaced sd-beelden

Door de televisie via de hdmi-poort met dvd-beelden te voeden, is te zien of de beeldverwerkingsalgoritmes hun werk goed doen. Het upscalen van het 576i-signaal blijkt de LE40A856 goed af te gaan: de kleurweergave, bijvoorbeeld van huidskleur, was natuurgetrouw en de Samsung liet een uitstekend diep zwart zien. Wel is er behoorlijk veel ruis te zien. De genoemde ruisonderdrukking moet dus al snel worden geactiveerd, maar dit zorgt weer voor onscherpte. Motion Plus, de 100Hz-techniek, toont bij snelle actiebeelden zijn kunsten: de bewegingsonschepte neemt zienderogen af en enige afterglow is niet te zien.

* Geluid

Het eerste geluidswonder onder de lcd-tv's moet nog opstaan. Toch weet de Samsung voor een dergelijk dunne lcd-tv een zeer acceptabel geluid uit zijn twee 10W-speakers te krijgen, al ontbreekt het bij de lage tonen aan voldoende volume. Vooral bij het kijken van films zullen veel gebruikers daarom, in plaats van de ingebouwde Srs Trusound XT-technologie, liever een externe versterker gebruiken om een ruimtelijk geluid te genereren. Het toestel beschikt over een digitale optische geluidsuitgang.

* Stroomverbruik

Met een gemeten piekverbruik van 237W is de lcd-tv een fractie zuiniger dan de opgegeven 240W. Bij het tonen van een zwart beeld daalt de energiehonger naar 88W. In standby-modus neemt de LE40A856 genoegen met minder dan een Watt. Het toestel beschikt over een energy saving-modus, waarmee de helderheid van het scherm in stappen kan worden teruggeschroefd om het stroomverbruik te reduceren.

* Mediaspeler

De LE40A856 kan ook dienst doen als eenvoudige mediaviewer, dankzij de zogeheten Wiselink Pro-firmware in het toestel. De tv kan muziek-, foto- en videobestanden van een usb-stick inlezen en deze rechtstreeks afspelen. Helaas worden deze mediabestanden vrij traag ingeladen. Het aansluiten van harddisks is niet mogelijk.

Het afspelen van xvid-video's gaat probleemloos, maar bij het afspelen van een video op basis van de h.264-codec begint de afspeelsoftware te haperen. Blijkbaar kan de decoderchip het niet aan. Het is denkbaar dat toekomstige toestellen dit probleem niet meer hebben. Ook zou het kunnen afspelen van 'nieuwe' containerformaten, zoals mkv, een welkome aanvulling zijn.