Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Tweakers

Tweakers zegt: 9

- Reviews

Specificaties 4,95" display, 4G-support, geen geheugenslot - Bekijk alle specificaties
Productuitvoering
  Vergelijk
Bekijk alle reviews

LG Nexus 5 16GB Zwart Review

+2
Dutchdude99 19 februari 2014, laatste update op 16 juli 2014, 4.680 views

LG Nexus 5 16GB Zwart

Een erg snelle telefoon voor een goede prijs. Licht, dun en altijd als eerste de updates. Ik ben erg tevreden, het enige minpunt is toch de speaker, die heeft vrij schelle tonen. Voor de rest TOP.

Pluspunten

  • Accuduur
  • Snelheid
  • Android 4.4
  • Dun en licht
  • Camera

Minpunten

  • Accuduur
  • Camera
  • Speaker

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Beeldkwaliteit opname Score: 3
Accuduur Score: 3
Gebruiksgemak Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Bereik Score: 4
Design Score: 4
Scherm Score: 4
Featureset Score: 4
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Inhoud

1.Inleiding
2.Unboxing
3.Specificaties
4.Design
5.Scherm
6.Android Kit Kat
7.Snelheid
8.Camera
9.Speaker
10.Batterijduur
11.Opslag
12.Bereik
13.Root
14.Conclusie
Updates


Inleiding
Mijn vorige telefoon was een Galaxy S plus, die de opvolger was van mijn allereerste telefoon, de Galaxy Gio.
Ik wilde graag een nieuwe, omdat de SGS+ toch wel een beetje traag was.
Ik wilde graag een Nexus 5, aangezien ik ook al een Nexus 7(2012) heb en die vaak gebruik.
Ik had al vele reviews gelezen en gekeken en die waren positief, dus heb ik hem gekocht.
Er ging ook nog een aardig bedrag af, door de BTW vrije dagen.
Mensen hebben hun ervaringen al in een review gezet, hier komt mijn review.

Unboxing
De buitenkant van de doos is blauw.
Als je die buitenkant eraf haalt kom je bij een witte doos.
In die witte doos zitten:
- Het toestel zelf
- Een snelstartgids
- Een simtool waarmee je de simhouder openmaakt
- Een oplader met USB kabel

De doos is erg strak, met een subtiel Google logo rechtsonderin.

http://i.imgur.com/JgAwv8n.jpg?1

Specificaties
Bij deze Nexus 5 zit je qua specificaties wel goed;
- Snapdragon 800 CPU op 2.3 GHz
- Adreno 330 GPU
- 2 GB ram
- 4,95 inch FullHD scherm
- 8 Megapixel camera met Optische Stabilisaties
- 2300 mAh batterij

Verder is misschien nog interessant om te zeggen dat hij maar 130 gram is.
Hij voelt zelfs nˇg lichter. De Nexus is ook lekker dun met 8,6 millimeter.

Design
Ten opzichte van de vorige Nexus, is deze Nexus 5 van plastic.
Maar zo voelt het helemaal niet. De achterkant en zijkanten voelen een beetje aan als rubber.
De telefoon heeft een minimalistisch design dat mij erg aanspreekt.
Aan de voorkant vind je het scherm, de ronde luidspreker voor het bellen, wat sensoren en de front-facing camera.
Ga je naar de linkerkant van de telefoon, dan zie je de volumeknoppen.
Deze knoppen zijn erg stevig en drukken fijn in. Je voelt ook echt een klik.
Door naar de onderkant, daar vind je van links naar rechts een speaker, micro USB aansluiting en de microfoon.
Aan de rechterzijde zit de powerknop en simhouder. Dit is trouwens een micro-sim.
De powerknop geeft hetzelfde gevoel als de volumeknoppen.
Achterop is de camera geplaatst en de flitser. In het midden van de telefoon staat Nexus.
Onderaan zie je nog het LG logo.
Ten slotte zitten aan de bovenkant nog een extra microfoon en een 3,5 mm hoofdtelefoonaansluiting.
Het valt mij op dat de telefoon stof aantrekt. Niet erg veel, maar als je hem even langs je trui haalt, hangen de pluisjes eraan. Verder is de groef tussen het scherm en de behuizing klein, maar er is al wel vuil tussen gekomen.
Laatst ontdekte ik ook nog wat kleine krasjes op het scherm, maar je ziet ze alleen als je de telefoon in een bepaalde hoek houdt.

http://i.imgur.com/fHrnVyRl.jpg?4

Scherm
Het scherm is een 4,95 inch TrueHD IPS+ scherm. Het heeft een FullHD resolutie en heeft enorm goede kijkhoeken.
Ik vind dat het scherm erg mooi is, met goede kleuren.
De verzadiging is precies goed voor mij, niet tÚ maar ook niet te weinig.
De kleuren zijn erg natuurlijk, maar de zwartwaarden zijn wel iets minder.
Het scherm is helderder dan mijn Nexus 7. De kleuren zijn beter en meer verzadigd.
Later heb ik nog een app ge´nstalleerd, genaamd Gamma Control. Daarmee kon ik de waarden aanpassen. Maar daar meer over in het kopje "Root".
Hieronder zie je nog een vergelijking met de Nexus 7. Misschien dat het minder goed te zien is op camera, maar het scherm van de Nexus 5 is echt veel beter.

http://i.imgur.com/coUGMY1.jpg

Android Kit Kat
De Nexus 5 draait op Android 4.4, ook wel Kit Kat genoemd.
Met 4.4 heeft Google een paar dingen veranderd.
Bij de Nexus 5 wordt een startscherm geleverd, de Google Experience Launcher. In deze Launcher kun je naar links vegen om Google Now te openen.
Verder zijn bij deze launcher de iconen iets groter dan normaal.
Bij een laatste update is deze Launcher omgedoopt tot Google Now Launcher.

http://i.imgur.com/azyNfpx.png?1

Behalve de launcher zijn er nog meer veranderingen.
Als je muziek aan het luisteren bent, zal er op je lockscreen een afbeelding te zien zijn van het album dat je afspeelt.

http://i.imgur.com/CaajNzP.png

Je hebt nu ook een zogenaamde "immersive mode", maar die heb ik tot nu toe alleen gezien bij Google now afbeeldingen. Ik hoop dat veel apps dat gaan inbouwen. Ik vind het soms wel fijn om een app fullscreen te hebben. Het scherm oogt ook groter tijdens immersive mode.
Verder is de sms app nu onderdeel van Hangouts, heeft het standaard toetsenbord nu emoticons en kun je makkelijker printen met de ingebouwde plugin. Er zijn verder nog wat kleine veranderingen, zoals het lettertype en de witte statusbalk iconen.

Al met al is deze update gewoon goed. Er zijn wat nieuwe features en er zijn ook wat bugs opgelost. Maar het is wel minder ÚÚn geheel geworden. De status iconen zijn nu wel wit en het google toetsenbord ook, maar de wifi en bluetooth knoppen in het instellingen menu zijn bijvoorbeeld nog holoblauw. Net zoals de tekst "geen recente apps" bij het recente apps scherm en nog wat dingen. Ik hoop dat in de volgende update alles wit is en op elkaar aansluit.

Snelheid
De snelheid is top. Alles gaat razendsnel en apps openen meestal gelijk. Ik zeg meestal, want bij de youtube app duurt het nog steeds iets langer om te openen, net als op mijn Nexus 7. Het is echter niet storend.
Webpagina's laden erg snel en opstarten is ook zo gebeurd. De Nexus 5 start op in 32 seconden en mijn Nexus 7 in 54 seconden. Als de telefoon dan is opgestart laadt het startscherm meteen en kun je aan de slag.
Multitasken gaat ook erg vloeiend. Als ik ergens in een game zit en ik krijg een whatsappje binnen, kan ik makkelijk switchen, antwoorden en weer terug naar het spel.
Games spelen gaat ook gewoon erg goed. Ik speel niet zo veel games, maar heb even Asphalt 8 gespeeld en dat gaat top.
Wat ik doe op mijn telefoon is whatsappen, sociale netwerken(facebook, instagram etc.), nieuws lezen en vaak browsen. Daar is deze telefoon dubbel zo snel genoeg voor. Maar ik wilde ook vooral future-proof zijn en dat lukt met deze hardware wel.

Camera
Maar dan komen we bij de camera. Dat klinkt wel heel onheilspellend, het is heus niet zˇ erg.
Overdag met goede belichting is er niks aan de hand. De 8 Megapixel camera maakt goede foto's. Vooral met HDR+ aan zijn de foto zelfs mooi. Als je overdag filmt is er ook weinig aan de hand. De video's zijn FullHD en door de optische stabilisatie is het beeld minder schokkerig.
Foto's van overdag:

http://i.imgur.com/nvsA84n.jpg

Maar nu heb ik het alleen over overdag. In de avonduren is het een heel ander verhaal. Foto's worden slechter met meer ruis. Als er zeer weinig licht is, is er nog een flitser. Die presteert raar. Soms is het een goede flitser, maar er zijn ook momenten dat er door de flitser een rare, blauwe waas over de foto komt. Het komt ook wel eens voor dat er maar een deel van de foto belicht wordt, zodat de rest van de foto donker is. Filmen is ook minder maar de optische stabilisatie maakt een hoop goed.
Foto's van schemering:

http://i.imgur.com/KTDA6xF.jpg

Update 17-4-2014: Vandaag lanceerde Google een update voor de camera app. Deze bracht een nieuw uiterlijk en nieuwe opties. 1 van de, naar mijn mening, opvallendste opties is lens blur. Als je een foto maakt moet je je toestel een klein beetje omhoog schuiven. Dan wordt de foto gerenderd en is de achtergrond wazig. Dit kan hele leuke effecten geven en legt de nadruk op het object wat je fotografeert.
Dit werkt helaas niet altijd, want soms worden er dingen op de voorgrond meegenomen in het effect en valt bijvoorbeeld de helft weg. Ik hoop dat dit verbeterd gaat worden. Maar zolang je 1 duidelijk object in de foto hebt, werkt het gewoon goed.

Speaker
Aan de onderkant zijn er 2 groepen gaatjes. De linker groep is de speaker en de rechter groep de microfoon. Deze speaker valt redelijk mee ten opzichte van wat veel mensen er over zeiden. Ik verwachtte een vreselijk geluid en dat is in zekere zin ook zo, maar minder dan ik dacht.
Met het volume is niks mis, de speaker kan hard genoeg.
De hoge tonen die deze speaker produceert zijn schel. Het geluid klinkt soms blikkerig en de lage tonen zijn dof en hol.
Ik heb verschillende apps geprobeerd om deze problemen te verminderen en het geluid werd wel iets beter met minder schelle tonen en betere lage tonen. Ook kon je met sommige apps het volume opkrikken, maar dan kwam je weer schelle tonen tegen. Ik heb daarom de standaard instellingen gekozen en de equalizer gebruikt. Het valt wel mee, mits je de speaker goed afstelt.

Batterijduur
Ik wilde graag een telefoon die de hele (school)dag meeging.
Ik heb de accuduur een paar keer getest en opgeschreven hoe lang hij mee ging. Met de gewone stock kernel ging de accu best lang mee. Ik haalde ruim het einde van de dag, met om 21.00 uur nog 30% over. Ik heb na een paar dagen Franco's kernel ge´nstalleerd en dit was het gevolg:

Om 7.30 was de accu 100%. Ik haalde hem uit de oplader en ging naar school. Om 15.37 kwam ik weer uit school en was de batterij 78%. Ik heb op school constant wifi aan staan en kijk af en toe op Whatsapp. Ik kijk ook af en toe op internet en gebruik wat andere apps. Later, 17.15 was de batterij 59%. Ook nu heb ik wifi nog steeds aanstaan en check Whatsapp vaak. Ik ben een beetje in de weer geweest met apps downloaden en heb chrome gebruikt.
Om te zien welke notificaties er binnen zijn gekomen gebruik ik mijn notificatieled. Die brand dan ook redelijk vaak.
Aan het einde van de middag heb ik een Live wallpaper ge´nstalleerd om te kijken of dat nog scheelde qua batterijduur. Om 19.22 was de batterij 38% en begon toen met het leegmaken van de batterij, zodat ik hem weer om 21.00 kon opladen. Om 21.00 was de batterij 15%. Hij was die dag 12.5 uur meegegaan en ik had iets meer dan 3 uur screen on time.

Deze data zeggen niet alles, want ik heb ook wel eens in het weekend een hele dag gehaald met 4 uur screen on time. Het verschilt dus erg, maar voor mij is de batterij voldoende.
Wat me trouwens wel erg opviel, is hoe snel hij oplaadt. In 1,5 uur is hij opgeladen. In vergelijking met mijn Galaxy s plus is dit flink sneller!

Update 15-4-2014: Met een wat latere versie van Franco kernel (r45) haal ik nu langere dagen. Ik zet hem om 7.30 uur aan en ga dan naar school. Uit school is de batterij dan meestal 70-80%. Thuis gebruik ik hem nu wat minder en pak wat vaker de tablet erbij. Zo spaar ik batterij. Meestal is de batterij in de avond rond de 50% en zet ik hem uit. De volgende dag hetzelfde liedje. Dan haal ik het meestal tot 20.00. Dus de batterijduur is wel wat beter. Met intensief gebruik gaat de batterij natuurlijk sneller leeg en ben ik genoodzaakt hem op te laden, anders heb ik net niet genoeg voor de dag erna en ik wil wel bereikbaar zijn.

Opslag
Aangezien ik niet veel langer wilde wachten op een nieuwe telefoon en de 32 GB versie nog wel even op zich zou laten wachten, ben ik gegaan voor de 16 GB versie.
Ik dacht eerst dat dat te weinig zou zijn. Dat valt in de praktijk erg mee.
Nu heb ik nog 5.8 GB over en ik kan nog veel apps installeren. Ik zou in principe de foto's eraf kunnen halen, aangezien die gebackupped zijn bij Google. Ik heb ook wel Dropbox en nog wat andere opslagdiensten, die zou ik ook kunnen gebruiken dus dit is zeker genoeg.
Mijn Nexus 7 heeft 32 GB en ik heb daar ook genoeg aan, maar ik had verwacht dat ik op mijn telefoon veel meer apps zou installeren, omdat die veel sneller is.
16 GB is voor mij dus voldoende, maar dat ligt helemaal aan hoe je de telefoon zelf gebruikt.

Bereik
Eigenlijk heb ik hier niet zo veel over te zeggen, ik heb overal gewoon goed bereik. In huis is het iets minder, maar ik ben nog gewoon bereikbaar.

Root
Ik heb mijn Nexus 5 kort na aanschaf geroot, zodat ik later geen data kwijtraakte bij het unlocken van de bootloader.
Na het rooten heb ik Xposed ge´nstalleerd, met de nodige modules. Ik heb ook de eerder genoemde Gamma Control app gedownload. Hiermee kon ik de gamma instellingen veranderen. Je kunt kiezen uit een aantal presets of zelf dingen aanpassen. Ik heb gekozen voor de preset "banged up".
Om mijn accuduur te verlengen heb ik ook franco kernel geflasht. Zie het kopje "Batterijduur".
Het geluid probeerde ik te verbeteren met Viper audio, maar het had niet zo veel effect.

Update 1-5-2014: Ik heb Viper nog een kans gegeven en man wat werkt het eigenlijk goed! IK ben wat dieper in de instellingen gekropen en heb alles goed afgestelt. Nu heb ik echt veel beter geluid in mijn headset. Meer bassen en betere hoge tonen. De speaker opties vind ik niet zo veel veranderen, die gebruik ik dan ook niet.

Conclusie
Google heeft samen met LG weer een toptoestel uitgebracht. De Nexus 5 is snel, mooi en de prijs/kwaliteit verhouding is super. Voor de 330 euro waar hij nu voor te krijgen is krijg je een supertoestel met high-end specificaties.
Met deze Nexus ben je altijd voorzien van de nieuwste android updates.
Ik ben erg blij met deze aankoop en hoop dat ik met deze review jullie goed heb kunnen informeren.

Updates
3-3-2014: Ik heb iets toegevoegd aan het kopje Design.
19-3-2014: Ik heb een vergissing aangepast.
15-4-2014: Ik heb bij het kopje batterijduur wat extra informatie toegevoegd.
17-4-2014: Bij het kopje camera is iets toegevoegd over de update.
1-5-2014: Ik heb bij root wat toegevoegd over Viper en een foutje bijgewerkt.
8-5-2014: Ik heb de afbeeldingen passend gemaakt.
16-7-2014: Ik heb de updates naar onderen verplaatst.
Klik op de afbeeldingen om de volledige grootte te zien!

Als er nog tips/suggesties zijn, of vragen, laat dan even een comment achter, dan zal ik hem beantwoorden of in de review zetten.

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een LG Nexus 5 16GB Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Vraag & aanbod

Reacties (8)

Wijzig sortering
Mooie review! Alleen bijzonder dat Viper niet goed werkte, bij mij merk ik duidelijk verschil!
Bedankt! Viper werkte wel, maar ik merkte niet zo heel erg verschil. Maar dat is waarschijnlijk bij iedereen anders.
Leuke review! Over dat hij zo snel oplaadt, dat komt door de LG oplader. Als ik de oplader van mijn Nexus 7 (2012) gebruik doet hij er heel wat langer over om op te laden! Heb jij trouwens ook last van een zo snel krassend scherm?

[Reactie gewijzigd door Arthur-M. op 2 maart 2014 11:28]

Dankje! Toevallig heb ik pas 3 krasjes ontdekt! Geen grote hoor, hele dunne. Maar het viel me opeens op. Ik zal het in de review zetten.
Erg mooie review, Ik overweeg dit toestel zelf ook te kopen.

Klein foutje gevonden echter:

"Hij was die dag 12.5 dag meegegaan en ik had iets meer dan 3 uur screen on time."

Ik neem aan dat dit, "Hij was die dag 12,5 UUR meegegaan" moet zijn.
Dank je wel! Ik ben erg blij met het toestel, ik zou het zeer aanraden. Bedankt voor je oplettendheid, als hij nou 12,5 dag mee zou gaan, dat zou wat zijn! Ik zal het aanpassen.
@Dutchdude99

Ik las op internet dat gedurende tijd dat het toestel in gebruik is de accu steeds beter gaat presteren. Merk je hier iets van? in vergelijking met andere smartphones is een accu van 2300mah natuurlijk wel iets aan de lage kant.. Maar t zou mooi zijn als google dit heeft opgelost met gebruiekrsschema's
Ik vind zeker dat de batterijduur verbeterd is! Vooral met franco kernel. Maar los van de andere kernel haal ik langere dagen. Vaak heb ik nu 10-20 % meer accu over aan het einde van de dag.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*