ArmA III, PC Review

Romaantje
7 februari 2014, laatste update op 2 mei 2014, 4.503 views

ArmA III, PC

Sinds begin het jaar heb ik Arma III gekocht. Ik heb deze review over een lange periode geschreven doordat ik niet altijd tijd om er aan te werken. Voordat ik deze game had gekocht, had ik al een beetje ervaring opgedaan met Arma II, die ik een keer samen met mijn vrienden had gekocht voor een prikkie tijdens een steamdeal, begin van de kerstvakantie. Verder heb ik een redelijk recente ervaring met Battlefield 4. Na twee weken enthousiast Arma II te hebben gespeeld, besloten mijn vrienden Arma III te kopen, ook tijdens een steamdeal. Ik heb er toen eventjes mee gewacht, want ik vond dat ik genoeg geld had besteed aan BF4 en Arma II en ik daar nog wel aardig zoet mee zou zijn. Nog geen week later besloot ik toch maar Arma III te kopen. Ik...

Pluspunten

• Zeer uitgebreid
  • Audiovisueel goed (mede door mods)
  • Vele mogelijkheden
  • Actieve community
  • Vele mods die verbeteringen en uitbreidingen brengen

Minpunten

• Hier en daar wat glitchy
  • De game kan snel zwaar worden

Na twee weken enthousiast Arma II te hebben gespeeld, besloten mijn vrienden Arma III te kopen, ook tijdens een steamdeal. Ik heb er toen eventjes mee gewacht, want ik vond dat ik genoeg geld had besteed aan BF4 en Arma II en ik daar nog wel aardig zoet mee zou zijn. Nog geen week later besloot ik toch maar Arma III te kopen. Ik was mede overtuigd door mijn vrienden. Verder vond ik Arma II nooit echt soepel lopen, dus gokte ik dat de performance beter zo zijn met Arma III. Een wilde gok, want meestal zijn opvolgers zwaarder.

Arma in het kort
Voor de mensen die Arma niet kennen, zal ik even snel uitleggen (zo ver dat kan) wat het voor soort game het is. Arma is een oorlogssimulator. Afgezien van alle andere shooters/oorlogsspellen gaat het hier om de realisme en de tactieken. Je zult in deze game dan ook geen sprintende vijanden op je af zien komen die je neer proberen te maaien met rondvliegende kogels uit hun geweer, zoals in de BF en CoD games.
Voor mensen die BF realistischer en strategischer vinden dan CoD (wat zij dan beschrijven als een game om zoveel mogelijk mensen proberen neer te schieten), is Arma dat van BF maar dan nog een schepje erboven op. Vaak speel je in een team, en zul je dus toestemming moeten vragen van je teamleader om het vuur te openen. Dit plaatje kan je als opsomming zien.

Arma bevat naast de infanterie, ook de calvarie (voertuigen, o.a. auto's en tanks), het luchtonderdeel met helikopters en vliegtuigen en sinds Arma III ook een beetje (onder)watergevechten.

Zoals je ziet bevat Arma als simulator veel facetten die je ook in moderne legers zult terug vinden. De game zit dan ook vol met army-jargon. In de game zijn enorm veel dingen te doen, van mijnen ontmantelen tot drones vliegen en van voertuigen besturen tot 'mortar support' geven.

Verder is Arma een echte PC game serie, met een simpele controller heb je veel te weinig knoppen. Zelfs met het toetsenbord gebruik je regelmatig een combinatie van toetsen, zoals 'control + w' waardoor je een positie hoger aanneemt. Dit zorgt wel dat je heel veel functionaliteit hebt.

Toen ik voor het eerst Arma speelde, werd ik helemaal overdonderd door alle functies. Het duurt dus een tijdje voordat je de belangrijkste dingen doorhebt. Nu nog kom ik achter dingen en kan ik nog veel leren, zoals vliegtuigen en helikopters (beter) besturen. Want ook voor het transport geldt, Arma is een simulator en voertuigen zijn ook zeer realistisch. Dus als je perrongeluk met 80km/h tegen een zendmast aanknald, kun je uitstappen en jezelf misschien wel verbinden met een 'First Aid Kit' voordat je weer verder gaat lopen. En je voertuig? Die blijkt onbruikbaar achter met bijvoorbeeld een kapotte engine. Je zou deze kunnen repareren, mits je een 'Toolkit' bij je hebt en een 'Engineer' of 'Repair Specialist' bent. Je zult dus met veel dingen rekening moeten houden.

Zo kan ik eindeloos doorgaan maar anders wordt dit veel te lang. Dus nu kijken wat er zoal veranderd is.

Van Arma II naar Arma III
Arma III maakt gebruik van de Real Virtuality™ 4.0 engine, waar Arma II versie 3.0 had. Naast verbeterde graphics, zijn de geluiden verbeterd en veel nieuwe 'stances' bijgekomen. Voor wat er nog meer is veranderd vind je hier.

Eerste indruk
Gek genoeg bleek Arma III serieus beter te lopen op mijn systeem. Ik was dan ook meteen verkocht en heb sindsdien nauwelijks Arma II meer gespeeld. Verder vond ik de inferface ook veel beter afgewerkt, Arma II zag er naar mijn ervaring vlug in elkaar gezet uit.

Om te beginnen bij het menu. Linksonder in het scherm kun je kiezen wat je wilt doen. 'Play', simpelweg als je wilt gaan spelen. In dit submenu, wat naar boven schuift vind je onder andere de 'Campain' en 'Multiplayer'. Verder bestaat het hoofdmenu uit 'Editor' om zelf missies te maken (daarover later meer), 'Configure', 'Field Manual', 'Credits' en 'Exit'. Rechtsboven je beginscherm vindt je 'Intel', momenteel staat er een ingekorte changelog van de laatste update.

Graphics
Dit is altijd het eerste waar je mee te maken zult hebben wanneer je elke game opstart. Ik heb de settings voornamelijk op medium staan, anders trekt mijn PC het niet. Op medium ziet alles er wel goed uit. Van een afstand zien objecten er simplistisch (lees, minder particles) uit, maar zodra je dichterbij komt wordt er steeds meer detail getoond. Op mijn settings ziet alles er acceptabel uit. Het effect van een lagere setting is te verdelen in twee delen, ten eerste wordt alles minder smooth. Daarnaast zorgt de draw distance ervoor dat je minder ver kunt zien. Dit laatste in niet meteen een probleem. De meeste gevechten vecht je tussen de 50 en 400 meter uit. Met een drawdistance van 1000 kun je dus prima spelen. Het voordeel met deze game is dat er alleen verweg objecten verdwijnen. Het is niet zo dat de game 'makkelijker' wordt, dichtbij staan altijd evenveel objecten. Iedereen heeft dus, tot op een zekere afstand, te maken met een gelijke speelwereld, wel zo fijn.

Om ook even te zien heb ik alle settings op maximaal gezet. Hierbij kreeg ik een magere FPS van 10 - 25. Op ultra ziet alles er zeer smooth uit, met name het gras ziet er goed uit. De kartellige randjes, pixels, zijn verdwenen. Je uitzicht is geweldig, mits je de drawdistance ook hoger hebt gezet.

Links zijn mijn settings, rechts is ultra met hogere drawdistance, AA en bloom. Let op het stuk land in de zee en de begroeiing links. Zie ook de textures van de soldaat links en rechts.

Uitzicht op ultra. Het eiland in de zee is 2km ver.

In het bos, op ultra.

Geluid
Het geluid klinkt goed. Met Arma II had ik regelmatig dat er op mij geschoten werd en dat ik geen idee had waar het vandaan kwam. Met Arma III kun je beter op je oren vertrouwen. Met rondvliegende kogels heb je vaak wel enig idee waar het vandaan komt. Ook als je personen hoor praten, weet je duidelijk waar ze zijn. Niet heel lang geleden deed ik een zelfgemaakte missie met mijn vrienden, en stonden er twee Opfor ('opposing force', de tegenstander) te praten, hierdoor wisten wij dat ze aan de andere kant van de muur stonden en konden we ze van achter aanvallen.

Maps
Arma III bied twee maps, de eilanden Altis en Stratis. Dit lijkt vrij weinig, maar beide zijn enorme maps, met beide vele steden. Het is moeilijk te omschrijven hoe groot de maps eigenlijk zijn, gelukkig zijn er twee plaatjes op internet verschenen op deze blog. Kort samen gevat vind je op Stratis steden en dorpjes voor close quarter combat. Daaromheen heb je voornamelijk heuvels met heide. Hier en daar zijn er militaire bases.

Altis kun je ruwweg in twee delen opsplitsen. Het westen, hier heb je voornamelijk heuvels, ook staat hier een ruïne van een kasteel. Het oosten is wat diverser, hier heb je o.a. wat meer laagvlaktes en stedelijk gebied. Ook vind je hier een vlakke zoutvlakte en een moerasachtig terrein.

Beide eilanden zijn gebaseerd op twee Griekse eilanden, Limnos (Altis) en Agios Efstratios (Stratis). Beide hebben dan ook een mediterraan klimaat. Woestijnvlaktes (zoals Takistanen in Arma II) en beboste gebieden (in Chernarus van Arma II en DayZ) zijn hier niet aanwezig. Vooral het laatste is jammer. Er is niet altijd de mogelijkheid om grote afstanden met beschutting van het bos of begroeiing af te leggen.

Campaign
De campaign bestaat uit drie delen die los van elkaar zijn uitgegeven, alle drie zijn gratis. Ik wil niet het verhaal spoilen, dus ik vertel de grote lijnen. Je speelt de gehele campaign met Corporal Ben Kerry, een Amerikaanse militair. Het verhaal speelt zich af op de boven genoemde eilanden in het jaar 2030. Het is geen science-fiction, wat er misschien zou kunnen opkomen bij het zien van het jaar. De eerste campaign is 'Survive', Kerry zit op Stratis wanneer deze aangevallen wordt door de AAF, de plaatselijke guerrilla. Zoals de naam van deze campaign al verraad, je moet te zijn overleven met andere soldaten en uiteindelijk zien te vluchten naar het grotere eiland, Altis.

Hier begint de tweede campaign, 'Adapt'. Op Altis zit de CSAT, een samenwerkingsverbond tussen verschillende landen, net zoals de NAVO (NATO). Met de FIA, de plaatselijke guerrilla op Altis die aan jouw zijde staat, probeer je tactische aanvallen te plegen op de CSAT. Tot nu toe is het werk wat je doet, vooral op de voet. Je hebt al een enkele keer mogen duiken en een keer met een drone mogen vliegen. Ik ben halverwege de tweede campaign.

Met de derde campaign, 'Win', mengt de NAVO zich ook in de strijd. Uiteindelijk versla je de CSAT en de AAF.

Editor
De editor, hier heb ik tot nu toe het meeste tijd in doorgebracht van de vele uren Arma. In de editor kun missies maken. Van simpele eliminaties en capture the town tot zeer uitgebreide missies met meerdere (optionele) taken en verschillende einden.

De editor werkt vrij vlug zodra je weet wat je wilt doen. Na enkele tutorials te hebben gekeken kan je al een aardige missie maken. Vele opties zijn binnen enkele muisklikken te doen. Als je je missie geavanceerder wilt maken kan dat ook met scripts, ik moet wel zeggen dat dit vrij moeilijk is als je er nog geen kaas van hebt gegeten.

Het leuke aan de missies die je speelt, is dat het nooit exact het zelfde is. Toen ik mijn eerste missie testte met een vriend, konden we er vrij makkelijk doorheen. Later toen ik met nog wat enkele andere vrienden de zelfde missie speelden ging de AI opeens ons van zowel de linker- en rechterkant. De AI heeft een eigen wil, zodra ze een input krijgen, kunnen ze daar op meerdere manieren reageren.

Mocht je interesse hebben in een van mijn missies, ik heb mijn tweede in de steam workshop gezet.

De Community
Een van de grootste voordelen van de Arma serie is de grote en enthousiaste community. Deze kun je verdelen in drie categorieën, de missie makers, de modders en de clans.

Als je een kijkje neemt in de Steam Workshop, zie je talloze, diverse missies staan waarmee je lang zoet kunt zijn. Er zijn community leden die zelf nagenoeg een eigen campaign hebben gemaakt. Verder zijn er zelfstandige missies, die je alleen of (leuker) met je vrienden kan spelen. Het is niet alleen maar serieus spel. Zo heb ik veel plezier gehad met Altis Skatepark, een klein stukje grond op Altis waarvan ze een 'skatepark' hebben gemaakt voor auto's. Er meerdere gamemodes gecreëerd, bijvoorbeeld King of the Hill en missies die Hunger Games/Battle Royale nabootsen.

De modding community van Arma 3 heeft al van alles gemaakt wat een grote toevoeging heeft tot het spel. Bekende mods zijn Blastcore, die voor grafische verbeteringen zorgt, en JSRS2 die realistische geluiden toevoegt. Ook zijn er vele wapens, legers, voertuigen en maps toegevoegd. Het nadeel van de maps, eerder genoemd, valt hierdoor meteen weg. Alle maps van Arma 2 kun je gewoon downloaden en spelen. (Mods zijn gemakkelijk te beheren met het programma 'Play withSIX')

Verder heb je ook vele clans, hierin heb ik mijzelf weinig in verdiept. Vele hebben eigen servers en gamemodes. ik speel zo nu en dan op de publieke servers, waar je toch altijd wel een vorm van organisatie is.

Niet alleen rozegeur en maneschijn
De review klinkt zeer positief. Toch moet je onthouden dat het spel zelf soms wat haperig loopt. Dit ligt niet altijd aan jouw systeem. Zo nu en dan is het mij overkomen dat iedereen continu framedrops, wat dus kwam door de server. Op dat moment waren en zeer veel actieve processen, onder andere veel AI en explosies. In tegenstelling tot BF of CoD kan je ook spelen met wat minder hogere framerates. Je neemt vaak rustig de tijd voor dat je het vuur opent, en reactiesnelheid is hierbij minder van belang.

Alles wat je zelf maakt, of gemaakt wordt, kan soms erg glitchy zijn. Ik heb missies met vrienden gespeeld waarbij een enemy in een muur zat, en waardoor we uiteindelijk maar stopte omdat deze niet dood te krijgen was. Dit is niet altijd zo, en het verpest ook niet altijd je game. Maar het is wel een punt om op te letten.

Arma 3, een veelzijdige game die alleen nog maar beter kan worden. Met de campaign kun je even vooruit. Mocht dat te weinig zijn, zijn er wel genoeg missies te vinden in de Workshop. De game ziet er goed uit en het geluid is flink verbeterd sinds zijn voorganger. Als beginner is het een beetje moeilijk om erin te komen, met name alle functies en knoppen kost even wat tijd. Dit bied dan wel een zeer geavanceerd vechtsysteem. Hier en daar zijn wel wat mindere dingen, denk aan de framedrops op zware momenten (vaak serverside) en het feit dat je een enkele keer vast komt te zitten. Het is een game met een lange levensduur, zoniet door Bohemia Interactive, danwel door de geweldige community. Dan hebben we nog de prijs, ik heb het voor onder de €30,- gekocht. Iets duur vinden of niet is subjectief, maar voor €30,- heb je veel waar voor je geld.

Noot bij de hardware. De Phenom II heeft 3 cores en loopt op 4GHz. De HD6790 loopt op 900MHz/1120MHz

Heb jij ook een ArmA III, PC?

Anoniem: 532949 19 september 2015 21:20
Arma is echt een geweldige game, waar echt veel tijd in gestopt is. Er is geen game die zoveel het gevoel van realisme geeft.
Het enige , en meteen grootste nadeel is de slechte performance.
Thanks voor de review! Zit op het vinkentouw of ik deze ga aanschaffen...