Far Cry 2,
De lang verwachte shooter, de hype van de herfst zullen we maar zeggen.
Voor de verandering heb ik deze game meteen maar gekocht, aangezien de verwachtingen hoog waren, en ik ook wel nieuwsgierig was of mijn systeem dit pareltje aan kon.
Nu we het over mijn systeem hebben:
Q6600 @ 2.8 GHZ
Asus P5K/EPU
4 Gig PC 6400
Ati Radeon 4870 512GDDR Peak Hardware
Windows XP home 32 bit.
Eerste indruk:
Als een dolle natuurlijk mijn pakketje uitgepakt ( Ik had hem besteld bij 12game.com, 1 dag levertijd en 41 euro aanrader

Daarin natuurlijk de standaard DVD doosjes van tegenwoordig, een boekje erbij, en jawel. Een landkaart van de wereld waar Far Cry 2 zich afspeelt. Waarmee een uitgever/developer altijd mee scoren zijn extra dingen toevoegen, en dan al helemaal zo'n map.
Installeren dan maar en gaan met die Banaan.
Allereerst , het hoofdmenu is leuk uitgewerkt, gaf mij meteen al een soort van Guerilla/ Afrika gevoel aan het spel. Natuurlijk eerst naar de display settings op de limiet op te zoeken voor mijn systeem.
Wat opvalt is dat er veel verschillende instellingen mogelijk zijn, ik dacht zo een stuk of 10-15, waarbij de meeste 4 opties hebben , sommige 5. Low-Medium-High-Very High-Ultra High.
HDR,Bloom, AA, de hele mikmak bij elkaar dus.
Na het een het ander veranderd te hebben verliep het menu opeens stroperig, ik dacht dus dat ik te hoge instellingen had ingesteld, terug gezet naar de oude, maar nee het probleem was er nog steeds.
Wat blijkt nu, je display settings veranderen zorgt voor een performance decrease van het spel, en niet al te zuinig ook. Echter het spel opnieuw opstarten verhelpt het, maar het is dan zo ook een aardige klus om toch je limiet op te zoeken omdat opnieuw opstarten van de game elke keer vereist is. Maar dit ging niet mijn spel plezier bederven !
Intro Spel:
Ja ik zal hier niet teveel over vertellen, want ja...er valt weinig te vertellen. Zeer slecht en kort naar mijn mening, het is dat ik een aantal dingen gelezen had over de game, en wat trailers heb gezien. Maar iemand die dat niet zou hebben gedaan die vraagt zich echt af waar het nou om draaide in de intro, matigjes.
Kortom, mijn eerste indruk was niet positief, maar toch maar verder gaan spelen met de hoop dat de rest wel beter uitgewerkt zou zijn.
Gameplay:
De gameplay:
Veel rijden in voertuigen
Jeeps, vrachtwagens, gare kleine auto's. Echt heel veel auto rijden. Wat opzich geen ramp is natuurlijk, maar na verloop van tijd wordt het wel vervelend. Zeker als je van de ene kant naar de andere kant van map moet. Maar onderweg is er altijd wel wat te beleven, guardposts scouten, achtervolgt worden door vijanden in een andere auto, Diamanten die je kunt vinden.
Schieten
Tja, je kan een persoon 3 of 4 keer een lading kogels in zijn pens geven, en vervolgens herlaad die vrolijk zijn wapen, en gaat door met schieten...Niet echt realistisch, en toch wel vervelend.
Echter een goed gemikt schoot op zijn schedel zorgt ervoor dat die in een instantie direct contact heeft met de lieve heer.
De wapens reageren wel realistisch, een zwaar machine geweer zal veel terugslag geven, en een ver bereik hebben.
Een pistool veel minder ver bereik en bijna geen terugslag.
Een toffe feature is dat je wapens na verloop van tijd verslijten, dat zie d.m.v roest vorming op je wapen. Als je wapen versleten is zal die regelmatig vastlopen waardoor je speler gaat proberen het wapen weer los te krijgen. Soms duurt dit erg lang soms kort.
Echter wat wel vervelend is, is dat de wapens van de vijanden altijd verschrikkelijk versleten zijn en om de haverklap vastlopen.
Gelukkig is er een arms dealer waar je in ruil voor diamanten wapens kunt kopen, alleen het aantal wapens is beperkt. Deze kun je unlocken door missie te doen voor de wapen handelaar.
Health
Je hebt een health bar in deze game, je kunt je healt opkrikken door jezelf een injectie te geven met iets, waardoor je health niveau weer zal stijgen. Echter als je onder een bepaald niveau komt werken deze niet meer, en zul je eerst een kogel ergens uit je lichaam moeten wrikken/plukken met je mes, of tang, of een verbandje leggen.
Dit gebeurd wel allemaal automatisch, maar geeft het spel wel meer diepgang, je leeft je sneller in.
AI
Soms doet de AI echt belachelijke dingen, een voorbeeld is dat als je achterna gezeten wordt door een jeep, dat ze echt tot op de cm achter je rijden en dan pas met volle lading op je gaan knallen, tegen de tijd dat ze bij jou zijn heb jij ze al omgelegd.
Maar soms, is de AI ook weer heel erg slim, ze verschuilen zich achter bomen/huizen etc, stappen gauw in de auto als jij ervandoor gaat in je auto.
Als jij te voet bent, en de vijand in de auto, moet je maken dat je wegkomt want ze rijden je gegarandeerd voor je sokken
Verhaal lijn & missies
Ik heb het spel nog niet voltooid, maar de verhaal lijn is zeker wel boeiend en je leeft je daar ook wel makkelijk in ( ik iig).
Wat Ubisoft echt goed heeft uitgewerkt is het realisme hoe jou character handeld. Hoe die deuren op doet, verwondingen, weapon jamming, Sprinten, In de auto klimmen etc..
Zoals ik al eerder vermelde kun je missies uitvoeren voor de wapenhandelaar om zo meerdere wapens te unlocken. Deze missies zijn wat eentonig maar je bent er dan ook vrij snel doorheen.
De verhaallijn zelf bied je als speler gevarieerde keuzes die je kunt maken.
Je hebt namelijk zogenaamde buddies die je aan alternatieve oplossing geven voor je missie.
Je kunt zelf kiezen bij welke fractie je een missie gaat uitvoeren, dan zijn er nog de assisinate missies waarbij je als opdracht krijgt iemand te vermoorden.
Kortom, je zal je absoluut niet vervelen in Far Cry 2, en de verhaal lijn is gevarieerd en boeiend genoeg wat zorgt voor een goede herspeelbaarheid.
Prestaties:
Het is natuurlijk ook wel interesant te weten met wat voor instellingen ik Far Cry 2 draai.
Ik draai echter wel directX 9, aangezien ik geen Vista heb, maar ik ga volgende week wel even proberen hoe het eruit ziet en presteert op Vista t.o.v Winxp.
Ik heb mijn resolutie op 1680x1050, alle settings op hun max, ik kan 2 maal AA aanzetten, in sommige delen van de map loopt het speelbaar op 25 FPS, echter kom ik een dicht begroeid gebied, dan dropped de frame rate immens.
Dus ik speel het spel zonder AA aan, wat nog steeds mooie beelden en grafische wonderen op je scherm laat toveren.
Je kunt veel spelen met de settings, door wat andere settings op High of Very high te zetten i.p.v Ultra High valt er veel prestatie winst te boeken, waardoor AA weer mogelijk is ( zie speelbare frame rates).
Echter dit hangt sterk af van je persoonlijke voorkeur.
Als we Far cry 2 vergelijken met Crysis, dan steekt deze grafische engine veel beter in elkaar, het loopt velen malen beter, en het is zelfs mogelijk om voor de mid, en waarschijnlijk wat menig low end systemen dit spel te draaien, echter wel op lage settings
Conclusie:
Al met al is er veel gezeurd over Far cry 2 door veel mensen, maar kort gezegd is dat mieren neukerij. Je moet het spel wat tijd gunnen , zodat jij je als speler je kunt inleven in het verhaal en het spel, en geloof me na enkele uurtjes speeltijd, smaakt deze game echt wel naar meer.
Grafisch geweldig, vrijheid, het "contact" met je character door realisme, de hele sfeer en setting. Kortom een top game!
PS: Allereerste review ooit