Inleiding
Na lang onderzoek gedaan te hebben (m.b.v. diverse bladen (Zoals What-Hifi) en websites (
http://www.avreview.co.uk) heb ik gekozen voor de Cyrus 8vs2. Hij lag eigenlijk ver boven m'n budget (ong. 700 euro) maar na alle uitbundige reviews die ik er over gelezen heb ben ik toch vrij makkelijk over de streep getrokken.
Bij de RAF in Amsterdam heb ik een luistervergelijking gedaan met de Cyrus en de
Cambridge Azur 840A V2, die beiden in dezelfde prijsklasse vallen. De Cambridge heeft flink meer wattage aan boord, nl. zo'n 120, en dat verschil is goed te horen met de Cyrus. Wil je een versterker waarmee je lekker punt patsen dan is de Cyrus waarschijnlijk niet voor jou. De Cyrus 8vs2 kan weliswaar behoorlijk hard i.c.m. met mijn speaker (JBL HP420), de Cambridge heeft een veel meer 'overweldigend' geluid. Dik, vet, wijd en breed. De Cyrus kenmerkt zich door detail en ritme. Dat is, denk ik, op de lange duur toch een stuk prettiger om naar te luisteren.
De 8vs2 is qua breedte een kleine versterker, bijna de helft van het 'gangbare' formaat. Hij is wel iets dieper en daardoor niet zomaar op andere apparatuur te plaatsen.
Ik heb een zwart exemplaar (standaard is grijs) kunnen meenemen voor 1299,- euro
Aansluitingen
De
achterkant is volgetjokt met aansluitingen. Vooral veel analoog: 9 keer waarvan 1 tape-in en 1 pre-out. Met die laatste kan er een
voorversterker (voor meer resolutie) worden aangesloten. Ook een
externe voeding (voor nóg meer detail) behoort tot de mogelijkheid.
De speaker-aansluitingen zijn 'Bi-wirable' en worden door zgn.
bananepluggen verbonden met de speaker-draden. Helaas krijg je maar 4 van deze pluggen meegeleverd, terwijl er in totaal 8 speaker-aansluitingen op zitten, bietje jammer...
De
koptelefoon-aansluiting is erg lastig te vinden, na de installatie moet dat op de tast. De handleiding raadt je aan om 'm permanent te laten zitten.
De voedingskabel is vervangbaar door een
beter exemplaar (dat ik in de toekomst ook zeker zal gaan doen).
Digitale aansluitingen zijn NIET aanwezig !
Geluidskwaliteit
Ik had voor de aanschaf van de Cyrus 8vs2 geen ervaring met high-end hi-fi. Maar het luistergenot is wel
HEEL ERG
toegenomen..! Het voelt als een grote luxe om thuis te komen en een muziekje op te zetten en helemaal op te gaan in het geluid.
Beetje dat zelfde gevoel als die vette game in de speelhal eindelijk oneindig vaak thuis kunnen spelen
Muziek is opeens
overal, vooral de grote resolutie, die je zo vaak mist bij versterkers in de 'normale' prijsklasse, valt erg op. Akoestische muziek klinkt alsof ze bij je in de huiskamer spelen.
Een beetje moeilijk voor te stellen is de diepe en overweldigende bas dat uit zo'n klein kastje kan komen; ik heb regelmatig het 'ik-woon-veel-te-dicht-bij-Schiphol-gevoel' (ook in real-life). Zó'n bas... ! Trillende ramen en vloeren en zo'n typisch geluidsdruk gevoel in je buik, herkenbaar vanuit de bios en grote concerten.
Vooral hoorbaar in nummers als: Pendulum - The Other Side, The Prodigy - Poison (refrein), Radiohead - House of Cards(!), enz.
Ik kan nog wel even door gaan met superlatieven, maar ik zal 't to the point houden: Door grote precisie in 't geluid geniet je simpelweg veel meer van je muziek. Vergelijk het met een wekkerradio, daarmee klinkt alles als een grote brei, op de Cyrus krijgt elk geluid/instrument z'n eigen ruimte, alsof het geheel volledig uit de knoop is gehaald.
Ik had op mijn vorige versterker vier speakers aangesloten (grote woonkamer, moeilijk te vullen met geluid). Op deze Cyrus heb ik maar twee (vloerstaanders) aangesloten (vanwege tekort aan bananepluggen en de verkoper van RAF raadde mij af om speakers met verschillende Ohms aan te sluiten), maar.. het klinkt alsof ik vier extra speakers erbij heb gekregen, zó ruimtelijk is het geluid !
Volume, wattages..
70 watt heeft ie, bij 8 Ohm en 110 watt bij 4 Ohm (een overgroot deel van de speakers zit op 8 Ohm). Dat lijkt niet zo veel voor een hard geluid, maar.... de volumeknop heb ik nog niet verder gedraaid dan 20-30%, genoeg om elkaar licht schreeuwend niet meer te verstaan.
De hardheid van je systeem hangt overigens vooral voor een groot deel af van de gevoeligheid van je speakers, als dat hoger is dan 86dB zou je (denk ik, pin me er niet op vast) genoeg moeten hebben voor een straatfeestje.
Gebruiksvriendelijkheid
De besturing van de versterker werkt goed (LED-lampjes als volumeknop, waarmee zeer gedetailleerd het volume kan worden afgesteld). Hij heeft de neiging om tijdens het afspelen naar de stand-by modus te crashen als bij muziek met harde en korte geluiden (bijv. techno) op Mute wordt gedrukt. Maar dit is in de 2 maanden dat ik 'm gebruik niet vaak voorgekomen.
Er is geen display op het ding te bekennen, alleen LED-lampjes. waarmee goed te leven is. Zo regel je de 'balance' met de lampjes naast de volumeknop, gaat prima.
Twee (in het chassis) gegoten koelelementen zorgen voor voldoende koeling. Het ding wordt sowieso amper warm. Eh,
tweaken maar ..?
Minpuntje is de
slordige tekst-uitlijning boven de Mute en Headphone knoppen. Nahja, Brits design he.
De Afstandsbediening
De
afstandsbediening (de "Commander") is ook van gevalletje.. 'Brits'. Groot, lomp en doet z'n werk erg goed. Je gebruikt voor de 8vs2 alleen de knoppen bovenaan. De rest heb je alvast voor de
overige Cyrus-produkten.
Hij is radio-controlled, dus je hoeft niet precies te mikken, en dat is ERG prettig!
Vreemd is dat je niet direkt alle inputs kunt kiezen. Met uitzondering van CD, Tuner en AV zul je rest moeten kiezen via de + en - knoppen.
Hij is groot en daardoor prima voor m'n grote handen en heeft redelijk grote knoppen (..ook geschikt voor worstevingertjes).
Interlinks
Belangrijk is ook de juiste keuze van de.. -> bekabeling! Ik had al twee goede interlinks in m'n bezit, nl. de Chord Company Crimson en de Van Den Hul The Name (van Nederlandse makelij!)
De Crimson klinkt een stuk beter bij mijn vorige versterker, een goedkope Sony. Deze gaf een beetje dof en ingetogen geluid. De Crimson zorgde ervoor dat ie wat scherper voor de dag kwam. Deze interlink is jammergenoeg (naar mijn smaak!) niet goed te gebuiken met de Cyrus. Hij heeft namelijk al de neiging om (te) scherp te klinken. De Van Den Hul The Name maakt dat goed door een wat meer 'laid-back' geluid en meer focus op de midrange en bas. Een aanrader dus voor de Cyrus en niet duur: 50/60 euro voor 1 meter.