Asus Eee PC 1000H Review

VVVJeroen
3 november 2008, laatste update op 6 november 2008, 15.931 views

Asus Eee PC 1000H

Inleiding Leuk, wat is dat nou een EEE? Als je je deze vraag stelt heb je toch wel onder een hunnebed gelegen. Het laatste jaar worden we allemaal doodgegooid met de introductie van nieuwe 'netbooks' . En het begon allemaal met de legendarische EEE 701. Toen de EEE werd geïntroduceerd wekte hij eigenlijk direct mijn interesse: klein, draagbaar, leuk (lees: gadget ) maar vooral ook: betaalbaar. Het was geen bussiness-man only model met een prijskaartje van €1600. Ook bij andere mensen sloeg de EEE in als een bom. Er ontstond zelfs een ware EEE 'hype'. Toen later de Atom werd geintroduceerd was de perfecte match gevonden: geen ulv processor, maar een heuse processor gebouwd voor het mini platform! Nadat de Atom's eindelijk leverbaar...

Pluspunten

• Klein
  • Bijna fullsize toetsenbord
  • Multitouchpad.
  • Accuduur
  • BT 2.0
  • N-Draw

Minpunten

• Groter dan 901

Inleiding
Leuk, wat is dat nou een EEE?
Toen de EEE werd geïntroduceerd wekte hij eigenlijk direct mijn interesse: klein, draagbaar, leuk (lees: gadget :> ) maar vooral ook: betaalbaar. Het was geen bussiness-man only model met een prijskaartje van €1600. Ook bij andere mensen sloeg de EEE in als een bom. Er ontstond zelfs een ware EEE 'hype'.
Nadat de Atom's eindelijk leverbaar waren werden dus ook de EEE varianten op de markt geplaatst: de 901 en de 1000(H). Mijn eerste plan was om een 901 te kopen onder het motto klein=fijn. Hierna heb ik dan ook het nieuw over de 901 op de voet gevolgd. Toen daarna eindelijk mijn verjaardag verscheen, en de vakantie afliep (waarin ik bij de FNAC de 701, en zelfs de 900 heb gezien), ben ik begin september bij de locale grote pc boer langs geweest en heb ik de beestjes eens bekeken.
In deze winkel stonden eigenlijk 3 potentiële netbookjes: de EEE 901 en 1000H, en de Acer One.
Daarbij kwam voor mij de 1000H het beste over: het toetsenbord typte het beste. De Acer One had ook een prima toetsenbord, maar die was slechts iets kleiner en hij had een kleine touchpad, en viel dus af.

The Box!
De EEE is verpakt in een nette doos, die bij over de hele EEEPc lijn eigenlijk weinig verschilt.
In de doos vind je:
  • De 1000H, verpakt in een plasticje.
  • Een voedingsadaptor (lekker klein!)
  • Een Quickstart guide (NL), met de broodnodige info voor de computer leek.
  • Een gebruiksaanwijzing (NL).
  • Een garantie kaart/bewijs.
  • Een simpele zwarte sleave met het EEE logo.
  • Een 6 cels accu.
  • Een schoonmaak doekje.
  • Een restore DVD

Boot it up!
Als je de EEE voor de eerste keer start kom je terecht in de laatste fases van een windows XP installatie: je kiest taal, toetsenbord instelling, gebruikersnaam(en). Als je dit alles aan het instellen bent speelt er overigens een deuntje, wat direct een indruk geeft van de speakers (goed ;))

De Behuizing.
De EEE heeft stevige behuizing: als je op de randen naast het scherm drukt begint hij niet te kraken of in te deuken. Ook 'onder' in de laptop, naast de touchpad kraakt het niet. Als je het scherm in de boven hoeken beet pakt kan je het scherm een beetje buigen (dus rechts naar acher, links naar voor idee) maar dit is bij alle laptops zo. De scharnieren van het scherm doen hun werk prima.
Wat wel een minpuntje kan zijn is het toetsenbord: in de rechter onder hoek is dit ongeveer een millimeter in te drukken.

Hardware.
Om maar het simpel te houden geef ik maar een opsomming:
  • Atom 270 (1.6GHz, hyperthreading)
  • i945GME
  • 1GB DDR2
  • 80GB HDD (2,5") (momentus 5400.3)
  • ICH7 southbridge
  • Bluetooth 2.0
  • 10.1" Beelscherm
  • Multitouch mousepad van Elantech
  • 3 Usb 2.0 poorten
  • Een ingebouwde 1.3MP webcam
  • 2 Ingebouwde microfoons
  • 2 Ingebouwde speakers
  • Een 100MBit aansluitinkje (AR8113 of AR8114)
  • Een A/B/G/N W-Lan kaartje
  • Een externe microfoon en speaker aansluiting (3.5mm jack)
  • Een 55.000 mWh accu
De netbook is snel genoeg voor normaal werk: internet, tekstbestanden, filmpjes (HD nog niet getest). Ook kan je simpele spelletjes spelen (of oudere spelletjes). Zie hierbij http://forum.eeeuser.com/viewtopic.php?id=43577 voor een completer overzicht.
Het scherm is via een sneltoets in te stellen op 4 resoluties:
  • 800*600 (uitgerekt over hele scherm)
  • 1024*600 (native resolutie)
  • 1024*768 (dan moet je scrollen over het scherm met muis)
  • 1024*768 cropped
Ook kan je via de instellingen van de gpu de resolutie instellen tot 1920*1080 (met scrollen). Dit is echter niet aan te raden, aangezien het heel ongemakkelijk werkt.

Software
Er is al aardig wat geinstalleerd:
Alle drivers zijn al geïnstalleerd (hier versies die in ieder geval dateren tot 1-8-2008, dus up to date).
Wél is de nodige troep meegeleverd:
Skype
WinDVD
Adabas D
EEE Storage & Instant Key
Java 6 Update 3 en 4

Al met al geeft dit zo'n 40 processen die draaien out of the box.
Nog een punt om rekening mee te houden is dat de download servers van Asus' drivers vréselijk traag zijn.

Algemeen gebruik
De EEE is handig in algemeen gebruik. De accu gaat volgens Asus zo'n 6 uur mee, en ik denk dat 5 uur er zeker in zal zitten. Houd hierbij wel rekening dat het energie verbruik, bij maxed out (helderheid op het hoogste, processor op 1.7GHz) bijna 2 keer zo groot is als bij alles op minimum (helderheid laag, processor op 'zuinige' modus).
Omdat er een stel sneltoetsen op zitten zijn belangrijke functies zo voor handen:
  • Scherm uitzetten
  • Resolutie aanpassen
  • Energie profiel aanpassen (hiermee pas je cpu clock aan)
  • Een sneltoets om skype te starten
Verder zitten er onder de function (Fn) toetsen een aantal handige opties verstop als: slaapstand, draadloze modussen (wifi/BT aan/uit), helderheid aanpassen, nogmaals scherm uit, scherm mode instellen (bij gebruik meerdere schermen), taakbeheer en geluid uit/zachter/harder.

De mousepad is zoals gezegt multitouch: als je er met 2 vingers overheen strijkt kan je scrollen. Als je ze uit elkaar beweegt kan je in/uit zoomen (iPhone style), als je 3 vingers naar boven beweegt open je "Deze computer". Bij het naar beneden bewegen van 3 vingers ga je naar het "Alt-Tab" menu (naar rechts/links bewegen om te selecteren). Én je kan de mousepad uiteraard gebruiken als muisfunctie ;).

Geluid
Dit is ook een belangrijke factor bij de aanschaf van een laptop.
De EEE maakt niet heel veel geluid, máár is wél hoorbaar bij gebruik. Er komt een klein 'briesje' uit de linkerkant van de netbook.

Speakers
De ingebouwde speakers zijn van redelijke kwaliteit, verwacht geen geweldige kwaliteit, maar als ze niet al te hard staan komt er best redelijk geluid uit. Hierbij is de bas niet geweldig.

Bluetooth
Ik heb Bluetooth tot nu toe alleen gebruikt in combinatie met een conceptronic bluetooth muis(Zie onderaan de pagina voor de PW link). Software om bluetooth te managen is uiteraard al geïnstalleerd. Het linken gaat hierbij heel makkelijk, en tot nu toe (heb hem nu zo'n 2 weken) geen problemen gehad. Hierbij is het uiteraard zo dat instellingen onthouden worden: als je de muis/pc uitzet hoef je niet opnieuw te pairen.
De ontvangst is goed: de muis werkt in ieder geval tot een afstand van zo'n 7 meter (vrije baan, geen obstakels ertussen, maximale afstand testbaar in deze ruimte).

Benchy's
Ik zal beginnen met een stel benchmarks van Everest Ultimate (4.50.1352 bèta)(ik weet het, ongebruikelijk maar toch)
Deze benches zijn overigens allen in "super performance" gedraaid (cpu op 1.7GHz).
Ook krijg ik een popup:
Please note that this EVEREST benchmark is not fully optimized for the CPU of this computer.
Geheugen Leesprestaties: 3972 MB/s
CPU PhotoWorxx: 2360
CPU ZLib: 8931 KB/s
CPU AES: 1953
FPU Julia: 567
FPU Mandel: 137 (net onder de C7 met 145)
FPU SinJulia: 305

• 128K: 10.406s
  • 256K: 23.797s
  • 512K: 53.703s
  • 1M: 1m 58.859s
Super Performance Mode (1.7GHz)
  • 16K: 0.797s
  • 32K: 1.657s
  • 64K: 3.547s
  • 128K: 7.656s
  • 256K: 17.422s
  • 512K: 39.250s
  • 1M: 1m 26.781s
3DMark06
In 1024*600, alle andere settings op standaard.
De benchmark is meer een slideshow, en er worden ongeveer 30 frames per minuut geproduceerd. Geen gaming laptop dus ;).
Ook lijkt de cpu test om de 1 of andere reden in 640*480 te draaien.
~ 40 min later
De benchmark is nu op een zwart beeld stukgelopen en loopt niet meer. Morgen nog een keer!

Misschien een leuke link hierbij:
Hier zie je de scores van onder andere de nieuwe i7 maar ook van andere meer gangbare desktop cpu's.

Temperaturen
De ruimtetemperatuur bij deze test is 21.5-22.0 graden Celsius. De laptop staat op een houten tafel. Hierbij draait de CPU op 1710MHz ("Super Performance Mode").
Na een poosje InterBurnTest v1.7 te draaien krijg ik (met Everest opgenomen) de volgende maximale temperaturen (in graden Celsius):
CPU: 65
CPU Diode: 44
HDD: 40 (dus zonder de HDD te stressen)
Bij normaal gebruik kan de HDD oplopen tot rond de 50 graden.

Als ik vervolgens dmv. EEECtl de fan op 100% (zonder EEECtl draait hij op 50%) zet (best veel lawaai voor zo'n klein ding, hoewel ze niet kan tippen aan een Antec tricool). Hierbij komt er geen indrukwekkende luchtstroom uit (wel zo'n 3 keer de hoeveelheid van bij 50%), maar hij is toch leuk te noemen voor zo'n klein fannetje.

De temperaturen zijn hierna als volgt:
CPU: 63
CPU Diode: 44
HDD: 40
Zoals je kan zien heeft een fan die extra veel kabaal maakt niet zo veel invloed op de temperatuur van de CPU, niet doen dus ;).

Handige Gebruiks dingetjes
Wat is handig bij het gebruik van deze laptop?
EeeCTL is een heel handig, en heel klein programmatje. Je kan er mee overclocken, je kan de fanspeed aanpassen, en je kan de helderheid aanpassen (tot over wat er via de normale instellingen is te bereiken). En nog wat handige features!
Dit is Hier te downoaden.

Het Wonder Dat EEE Storage Heet
Zoals jullie misschien weten heeft Asus voor de EEE lijn (ik weet het in ieder geval van de 901 (40 GB) en de 1000 (non H, 120 GB) maar ook de 1000H een speciale online opslag dienst:
EEE storage.

Wat is EEE storage?
EEE storage is simpelweg een online opslagdienst. Máár het is makkelijk toegankelijk: er is een snelkoppelingen geplaatst op het bureaublad en in 'Deze Computer', en door daar op te klikken ga je automatisch (binnen windowsverkenner) naar de opslagdienst.
Op de 1000H heb je standaard 10GB opslag, met een download limiet van 5GB per dag, een upoadlimiet van 200MB/bestand en een maximale downloadsnelheid van 512kbs.

Wat doet het allemaal?
Binnen EEE storage heb je 7 opties:
  • Application Center: Hier vind je simple flash games, filmpjes, foto's, wallpapers en Screensavers.
  • Sharing Center: Hiermee moet je met andere personen bestanden kunnen delen, deze personen kan je toewijzen bij "My Contact".
  • Web Storage: hier sla je je bestanden op.
  • Log Out: spreekt voor zich.
  • My Contact: hierbij word je naar een internetpagina gestuurd, waar je moet inloggen met je account, vervolgens kan je vrienden uitnodigen. Dit kan per email en per accountnaam.
  • Quick User Guide
  • Setting: hier vind je account informatie.
'Werkbaarheid'
Iets wat heel jammer is is dat EEE Storage loopt binnen explorer.exe. Dus als het vastloopt, oftewel als hij niet wil aanmelden/openen (bij mij nu al een aantal keren gebeurd, en zo vaak gebruik ik het niet) moet je het scherm open laten staan of explorer.exe killen en die vervolgens opnieuw starten. Het downloaden gaat niet bepaald snel, aangezien er maar 512kbps word ondersteund. (voor de goede orde: dit is 64 kilobyte per seconde!).

Encryptie
De laatste, maar toch interessante feature die ik ga bespreken is de mogelijkheid tot encryptie. Onder de map 'Web Storage' vind je een icoontje "Encrypted". Hierbij kan je een wachtwoord instellen, dat niet opnieuw op te vragen is, en dat ook niet veranderd kan worden. Hierbij word gebruik gemaakt van AES, en word het wachtwoord niet bij Asus opgeslagen (vandaar geen mogelijkheid om te retrieven).

Niet te missen links

De GoT thread.
Drivers pagina
TweakTown Review voor de modders

Nog te komen
- SuperPi
- HDTune
- Foto's onder het 'klepje'.
- 3Dmark06
- Antwoorden op vragen
- Benches van Everest afmaken
- Temperaturen
Na ontvangen extra producten:
- Benches van lan/wlan
- Benches met 2GB geheugen

Edit 17 september
EeeCTL en linkjes toegevoegd.
SuperPI benches.

Edit 7 oktober:
Temperaturen en foto's toegevoegd.

Edit 30 November
EEE Storage toegevoegd.
Muis info

1 http://tweakers.net/price...ravel-mouse-wireless.html

Subnotitie:
Ik ben er overigens achter dat Empire Earth (wie kent hem?) niet draait op de EEE... Introfilmpjes draaien, daarna is het uit met de pret.

Heb jij ook een Asus Eee PC 1000H?

als ik jou was (of modje) dan zou ik FOTO 4 verwijderen/vervagen..
want daar staat je product code van XP op ;)
Ieuw! Dank je... ik heb er zelf nog aan gedacht op dat moment: zo, daar moet een balkje overheen, maar blijkbaar heb ik het niet gedaan :X .
Nu kijken waar ik die plaatjes ook alweer had staan op m'n computer...
Bedankt voor de review.
Achter deze nick schuilt ook een zevende kiezer met voorkeur voor de 1000h.

Ik wacht alleen even tot de 160GB modellen goedkoper worden en dan wacht ik misschien nog op de nieuwe Atom dualcores.
En daarna wachten op de quad-core :D (geen flame intenties)

Nette review :)

3 sterren, bij update 4/5 :Y)
Er komen geen Atom dualcore's voor netbooks vindt Intel.
Same here
nice job

Ben onderweg om een 1000H aan te schaffen, maar stiekem heb ik niet genoeg haast, dus wacht op een stunt hier of daar om een 50€ minder te scoren
en anders is het maar zo, de winter in met de EEE :)
Ik had eerder gelezen dat er ook een restore DVD bijgeleverd werd. Zit deze er toch niet bij?
Ay, goed punt die zit er zeker bij...
Weet iemand wat de resoluties zijn van de externe VGA aansluiting?
Officieel 1600*1200, maar volgens mij zijn hogere resoluties ook wel te doen.
Mooie review. Het toetsenbord (speling bij voornamelijk pijltjes toetsen wat ik her en der lees) en looks geven voor mij net niet de doorslag. Of er moet ergens wel hele goede aanbieding komen ;)

Wacht nog even op de nieuwe Samsung netbook of de luxere Asus N10 (die wellicht accu ook wel weer meer leegzuigt). Dus denk dat het de Samsung 10inch gaat worden zolang die voor rond de 400 euro op de markt komt.
Leuke review! Geeft een duidelijke idee van zo'n mini-top.

Mobiele telefoon-boeren geven ze in acties weg tegenwoordig als je een abbo aansluit. Misschien wel grappig om te overwegen in te gaan op zo'n actie. :)
Anoniem: 236474 17 september 2008 17:54
Ik heb niet zo'n goede ervaringen daarmee.. soms zijn het laptops die met fabrieksfouten gratis bij een abbo worden weggegeven ;)
Verder goeie review.. geef 'm 4 sterren :*)
Bedankt voor de mooie details. Ik zag op een ander forum dat er een discussie was over de batterij. Er blijkt in de nieuwe 160GB versie een 55.000mA i.p.v.een 66.000 mA batterij te zitten. Voor een apparaat dat je juist overal mee heen sleept en draadloos wilt gebruiken is dat wel weer een nadeel. Misschien toch maar snel een " oude" 80GB versie kopen.

In het andere forum werd gesteld dat de 55.000mA batterij iets uitsteekt aan de achterkant. Is dat bij jouw exemplaar ook zo? Per land blijkt dit te kunnen verschillen.
Hij steekt niet uit aan de achterkant, maar dit is dan ook een 55000 mWh, op 7,6V... (ik ben niet héél handig met goochelen met cijfers om daar een mA uit te destilleren :P..
Ik gooi het inderdaad een beetje door elkaar. De 80GB heeft 7.4V, capacity: 6600mAh. Hoe zich dat verhoudt tot de 55.000 mWh weet ik ook zo snel niet. Als iemand de 80GB versie heeft, zou hij het kunnen nakijken? Ik