AMD Phenom X4 9500 Boxed Review

eelco74
5 februari 2010, laatste update op 5 februari 2010, 3.497 views

AMD Phenom X4 9500 Boxed

Ik was na 3 jaar weer toe aan een nieuwe PC, de Informatique pc op basis van een Athlon XP was echt aan vervanging toe. De 24 uur per dag draaien hadden hun tol getrokken op de harde schijf en voeding. Bovendien was het werken met photoshop en premiere een tijdrovende klus geworden vanwege de snelheid (of het gebrek eraan).
Ik gebruik de PC primair voor Photoshop, Premiere Elements (video montage) en verder wat webbrowsen office applicaties, webbouw en administratie. Spelletjes speel ik op de Xbox-360, dus 3D performance is een non issue. De keuze voor de kaart was dus eenvoudig, iets onder de middenklasse. De 8600GT was in Januari Tomshardware aanbevolen kaart onder $150.
Tevens is opslag niet van belang omdat ik een NAS heb.
De Phenom...

Pluspunten

• Goede prijs
  • performance met de juiste applicaties
  • stabiliteit
  • toch ondanks de geruchten enigsinds overklokbaar.

Minpunten

• perfomance met games tov goedkopere en hoger geclockte dual cores

Tevens is opslag niet van belang omdat ik een NAS heb.

De Phenom stond bij mij op het lijstje vanwege de goede prestaties met video rendering. Daarnaast lijkt de langetermijn met AM2+ en AM3 sockets ook nog eens voordelig voor de toekomstige upgrades. Over 2 jaar zijn er vast wel betaalbare 4hgz quad cores. Het moederboard was nog wel even een opgave omdat bij Asus de AM2+ boards (m3A) pas net uitkwamen en er precies 1 op voorraad zou komen. Die was dan ook van mij...

Het is uiteindelijk een configuratie geworden met oa de volgende componenten:

Coolermaster CM-690 kast
Asus M3A32-MVP Deluxe
Corsair 550W ATX CPU
Phenom Quad 9500
Kingston Dchannel 2G DDR800
XFX Gforce 8600GT DDR3

De 9500 mag dan met office applicaties wat langzamer zijn dan een dual core met een hogere kloksnelheid. Voor de tijdrovende applicaties als met Adobe Premiere een DVD renderen, heeft de quad core wel degelijk zin. Je ziet dat alle threads netjes over de cores verdeeld worden. En dat is nu net waat het mij om ging. Ik heb met Premiere even een snelle test gedaan op mijn oude AMD athlon XP 2200, mijn zeer recente Laptop met een Intel Core2Duo 1.8ghz en de Phenom. Ik heb een project gemaakt en deze naar alle systemen gekopieerd:

Een project van een 1/2 uur omrenderen naar DVD hoge kwaliteit gaf de volgende tijden:

AMD Athlon XP 2200 : 3 uur en 12 minuten
Intel Core 2 Duo 1.8ghz (laptop): 76 minuten
AMD Phemon: 17 minuten

Dat was toch het resultaat waar ik op hoopte.
Zo langzamerhand komen er steeds meer applicaties die gebruik gaan maken van meerdere cores. Ik ben benieuwd hoe Adobe Photoshop CS4 op de phenom gaat draaien. ACR lijkt overigens ook een multithreaded applicatie, want ook RAW converteren gaat veel vlotter dan op mijn core2duo.

Overklokken is via de tool van AMD niet heel moeilijk. De grenzen liggen toch wat verder dan verwacht. Standaard draait de 9500 op 2,2Ghz met een 11x locked multipier. Ik heb 'm tot 2.3 Ghz vrij stabiel kunnen laten draaien maar het is wel op het randje. Dat is toch richting de Phenom 9600. De stabiliteit is ondanks de TLB bug en het feit dat 'ie 7x24 uur aanstaat perfect te noemen. Ik heb nog geen vastlopen meegemaakt.

Kortom voor mijn toepassingen de beste keus tegen een heel behoorlijke prijs.

Inmiddels na 2 jaar gebruik defect geraakt. Ook het geheugen was defect. Geheugen onder garantie vervangen en voor een schappelijke prijs een nieuwe Phenom II 965 gekozen. Met dank aan de goede service van Informatique.

Heb jij ook een AMD Phenom X4 9500 Boxed?

Waarom vind jij een overclock 100 MHz redelijk en noem je het zelfs als positieve eigenschap? 100 Mhz is toch helemaal niets. Misschien is het redelijk wat voor deze chip, maar de overclockprestaties van deze chip zijn belabberd.

Als negatief punt noem jij performance bij games. Kun jij een voorbeeld geven? En in hoeverre wordt niet veroorzaakt door je 8600GT?
De GT8600 is zeker de bottleneck.

De meeste games (op een paar na) gebruiken maar 1 core. Dus een quad op 2.3Ghz is vaak in het nadeel tov een dual core op 3Ghz of meer. Hierom is de Phenom dus ook wat in het nadeel en dat is wat de benchmarks bij bijv Tomshardware ook uitwijzen.

hetgeen niet wil zeggen dat de Phenom met een top videokaart geen goede performer kan zijn.... Ik was echter niet van plan om deze machine als gamemachine te gebruiken. De 8600GT is goed genoeg.
Maar je videokaart heeft in principe toch niets te zeggen over hoever dat je cpu te overclocken is. Een 100MHz OC is inderdaad niet echt geweldig als hij echt niet verder wilt moet ik zeggen.
Anoniem: 247804 11 september 2008 17:02
Mocht je gaan overclocken , pas dan ook je koeling aan. Ik heb een 9600 (BE) maar de standaard koeling is niet goed genoeg als je hoger gaat draaien.

Maar het is met standaard clock al een hele verbetering voor je als ik de tijds vergelijking van je bekijk :)

En wat betrefd die TLB bug...... zwaar overdreven in de media, ik heb nog nergens iets gelezen dat een phenom in een desktop daar ooit last van gehad heeft
je vergelijkt het met je laptop, maar dat is natuurlijk een heel ander platform die je neit per meteen kan vergelijken, en zeker niet met een videoconversie want zoals jezelf weet is buiten de cpu ook de harde schijf heel erg van belang... een laptop harde schijf op dezelfde toeren is meestal zon 20 a 30% langzamer dan zijn desktop-broer, als het ook nog eens een 5400rpm is is het nog langzamer...
geen kritiek, maar is wel zo eerlijk dat daarmee rekening wordt gehouden...
Niet helemaal, want bij conversie in Premiere is het aantal frames per seconde zo laag, dat de snelheid van de harde schijf er helemaal niks toe doet. Dat is ook eenvoudig te beredeneren, want een 1/2 uur op kwaliteit DVD renderderen duurt 16 minuten.

Op de laptop duurt het nog veel langer. De DV bron is slechts 15mbit/sec en DVD is max 8Mbit/sec stream. Dat kan een 4500 toeren schijf makkelijk aan.
Ik vraag me toch af waarom je zo weinig geheugen in je systeem zet als je voornamelijk foto en video-bewerking doet. Daarbij opgeteld dat je ook nog Vista draait i.p.v. XP maakt 2GB een erg krappe hoeveelheid in mijn ogen.
Dat valt redelijk mee, er is ook met premiere geladen nog meer dan voldoende geheugen vrij. Zodra Premiere Elements 7.0 binnen is, ga ik AVCHD monteren en dat kost wel veel geheugen..

2 Gig was tot nu toe voldoende en nu de prijs tov Februari ongeveer gehalveerd is, wordt het tijd om naar 4 Gig te gaan. Helaas zal Vista daar maar 3,5 Gig van zien...
Van 2.3 naar 2.4 Ghz is het verschil tussen een 9500 en een 9600. En dus mooi (gratis) meegenomen. Dat lijkt me voldoende. De keuze is voldoende of slecht. Slecht zou ik pas kiezen als ik niet eens naar het niveau van de 9600 zou kunnen tillen.
maar dat is niet echt een goede overclock, volgens mij kan je elke processor wel 100 Mhz overclocken dus dat maakt niks uit, mijn C2D 6300 draait met stockkoeler 300 Mhz hoger, kan waarschijnlijk nog wel hoger maar dat wil mijn mobo niet

[Reactie gewijzigd door k4kl44s op 27 juli 2024 05:43]

Wat een nutteloos commentaar. Als je dit nu eens met goede argumenten zou omkleden, dan hebben we er allemaal wat aan.
Jij roept performance met spellen een min punt.
Maar welke spellen zijn het ?

Want een 8600GT is nog ook niet een kaart wat echt snel te noemen is tegenwoordig.

En 100 Mhz OC. Das naar mijn menig erg weinig. Ik kon mijn oude opteron 170 met gemak op 2500 Mhz krijgen. Das 500 Mhz OC en dat met minder Vcore dan default.

Dus die 100 Mhz zie ik niet als een plus. Eerder een min als je hem koopt voor te OCen.
Even kijken naar de datum van de aanschaf. De 8600GT was in December 2007 nog de aanbevolen middenklasse kaart.

Dat je nu een paar maanden later in 2008 voor minder een 8800GT/GTS koopt lijkt me duidelijk...

Verder blijkt dat uit benchmarks de hoger geclockte dual cores (bijv de 6400) bij games beter scoren. Dat geld voor zowel een single als een dual core gebruikende game. Zie ook een eerdere reacie.

Van 2.3 naar 2.4 Ghz is het verschil tussen een 9500 en een 9600. En dus mooi (gratis) meegenomen. Dat lijkt me voldoende. De keuze is voldoende of slecht, je kunt bij tweakers review helaas niks ertussen kiezen. Slecht zou ik pas kiezen als ik niet eens naar het niveau van de 9600 zou kunnen tillen.

[Reactie gewijzigd door eelco74 op 27 juli 2024 05:43]