Inleiding Ik heb mijn Vostro 1500 nu alweer bijna een jaar en dankzij mijn afstuderen zit ik niet meer vast aan Windows XP, tijd voor een upgrade. Ik heb het geheugen geupgrade van 2 naar 4GB, van XP x86 naar Vista Business x64 en deze hardeschijf, van een 5400.3 160GB naar 7200.3 320GB. In deze review zal ik mijn bevindigen opsommen en een benchmarkje tonen. Specificaties Cache: 16 MBytes Capacity 320 GB Weight (typical) 110 gram Average latency 4.17 msec Random read seek time 11.0 msec Random write seek time 13.0 msec Startup current 5V: 1A Seek Avg: 2,3W Read/write Avg: 2,1W Ide/standby Avg: 0,75/0,21W Specificaties 5400.3 (oude) Cache: 8 MBytes Capacity 160 GB Weight (typical) 100 gram Average latency 5.6 msec...
Hmmm, dat vind ik een wel erg gewaagde uitspraak! Energieverbruik wordt bepaald door wat het ding zelf aan energie opslurpt èn door de inefficiëntie, die je terug ziet komen in de vorm van warmte productie. Beide dragen ze dus bij. Blijkbaar zit het wel goed met de gebruikte chipset (en firmware) en de lagering van het geheel, omdat het koel blijft. Waarschijnlijk zal het hogere toerental wel wat meer stroom verbruiken dan de 5400 rpm schijf, maar daar staat tegenover dat de techniek niet heeft stilgestaan de afgelopen tijd.Over de warmteproductie durf ik nog niets te zeggen, maar de laptop lijkt zeker niet warmer te worden dan met de oude schijf. Dit zou beteken dat de accuduur ook niet onder de snellere schijf leidt.
Ik vind de grafieken er erg goed uitzien. Er zitten wat spikes in (door die "andere zaken") maar die zijn er heel gemakkelijk met het blote oog uit te filteren. De waarden aan de rechter kant moet je dan wel een beetje aanpassen. Het minimum van de 320 moet je ongeveer op 22-23 MBps stellen. Omdat het maar één spike betreft zal het nagenoeg geen enkel effect hebben op de andere waarden. Het minimum van de 160 GB-schijf ligt ongeveer gelijk. Alleen zullen de spikes hier wel het gemiddelde (behoorlijk) omlaag trekken, omdat ze hier significant aanwezig zijn.De HD tune resultaten leken me nog niet helemaal betrouwbaar, mochten deze gewenst zijn, dan kan ik deze test nog een keer nauwkeurig uitvoeren zonder dat het systeem met andere zaken wordt belast.
[Reactie gewijzigd door Pjerry op 23 juli 2024 22:58]
Bijde afbeeldingen zijn van de 320GB schijf! Alleen in een andere situatie. In de ene situatie draait Windows Vista er op, in de andere situatie is het gewoon een extra schijf zonder belasting van een besturingssysteem. (Mediacenter staat op een andere schijf).Omdat het maar één spike betreft zal het nagenoeg geen enkel effect hebben op de andere waarden. Het minimum van de 160 GB-schijf ligt ongeveer gelijk. Alleen zullen de spikes hier wel het gemiddelde (behoorlijk) omlaag trekken, omdat ze hier significant aanwezig zijn.
[Reactie gewijzigd door Ebbie73 op 23 juli 2024 22:58]