Inleiding
Hierbij schrijf ik een review over de fractical design define R4 artic white window, Ik heb deze kast gekozen omdat ik een mooie kast zocht die stil is en goed koeld voor mijn 1e zelfbouw gaming pc, Ook word deze kast vaak aangeraden op tweakers en vind ik hem zelf heel mooi ogen.
Fractal Design
''The concept of Fractal Design is to provide products with an extraordinary design level, without compromising the important factors of quality, functionality and pricing.''
Dit is het concept van Fractal Design, Goed desing zonder in te leveren op belangerijke factoren, De R4 is de 5e behuizing uit de define serie van fractal design, Tot nu toe hebben ze hun concept ook goed waargemaakt.
Unboxing
Als je de kast besteld komt deze in een kartonnen doos met zwarte tekeningen van de kast erop, Als je deze doos open maakt vind je de kast verpakt in een soort plastic folie, De kast zit tussen 2 blokken piepschuim vast, Als je de kast uitpakt en je de zij panelen eraf haald zit in de kast een doosje met schroefen en andere dingen die je voor de kast kan gebruiken, Ook vind je een user manual en een warrenty briefje.
Als je de kast uit de doos tilt voel je gelijk dat de behuizing solide aanvoelt, Dit verwachte ik eigenlijk ook omdat bijna iedereen op tweakers er enthousiast over is.
Vormgeving
De kast is groot (53x46x23 LxHxB om precies te zijn) hij is daarom wat groter dan de meeste midi towers, Ik vind hem wel wat op een serverkast lijken.
Wat mij aanspreekt aan de kast is:
-Simpele look
-Vorm van het raam
-Fancontroller standard ingebouwd
De kast in actie
Hardware
In de kast heb ik gebouwd:
Processor -
Moederbord -
Ram -
CPU Koeler -http://tweakers.net/pricewatch/291332/scythe-mugen-3-pc-games-hardware-edition.html
VideoKaart -
SSD -
HDD -http://tweakers.net/pricewatch/297054/seagate-barracuda-720014-st1000dm003-1tb.html
PSU -
Dit past allemaal prima en blijft goed koel.
Inbouwmogelijkheden
De kast heeft ruimte voor een Atx moederbord en 6 ventilatoren, 1 achter, 2 boven, 2 voor en 1 onder, Er passen 8 harde schijfen in, waarvan 5 in een drive cage die je kan draaien of zelfs verwijderen.
Er past verder een koeler zo hoog als een Mugen 3 (158mm) in, Waterkoeling heb ik zelf niet geprobeerd, Maar op internet zijn genoeg te vinden die dat wel hebben (
Ook past er een videokaart met een maximale lengte van 295mm in, Echter als je de drive cage verwijderd word dat 430mm, Ook kan je als je het zij paneel zonder window eraf haalt 2 SSD's plaatsen, in totaal zou je dus 10 2,5 inch SSD's of harde schijfen kunnen plaatsen.
De kast met het zijpaneel eraf
Er zijn verder 8 expansion slots op de achterkant waarvan er één verticaal staat.
Installatiegemak
De onderdelen zijn makkelijk in te bouwen, Omdat de kast wit van binnen is heb je veel licht om mee te werken, Ook cable management gaat super, Je hebt wel 26 milimeter om je kabels tussen te stoppen.
Ik heb er nog geen cd speler in gestopt dus hoe je dingen in de 5,25 inch bays vastmaakt weet ik niet, Ik vermoed thumbscrews.
Geluid
Over het geluid ben ik zeer te spreken, Er zit geluids dempend materiaal op de zijkanten en op de voorkant, Ook zit er een fancontroller op waarmee je tot 3 fans tussen 5, 7 en 12 volt kan schakelen, Hier zou je bijvoorbeeld ook een 12 volt ledstrip bij kunnen hangen.
Resultaat bij 3 fracal desing 140 MM fans in de kast samen met de mugen 3 en gtx 770.
fan controller 12 Volt - Een beetje Hoorbaar
fan controller 7 Volt - Stil
fan controller 5 Volt - Onhoorbaar Stil
De kast is dus erg geschikt voor mensen die stilte belangerijk vinden.
Stoffilters
In de kast zitten een paar stoffilters, 1 voor en 1 onder, Het filter onder is makkeljk te verwijderen, Het filter voor kan je ook verwijderen en vervolgens schoonmaken met een stofzuiger.
Luikje open
[b]Temperaturen/b]
Nadat ik 24 uur Prime 95 en Furrmark had gedraait waren de temperaturen:
Processor 64
GPU 70
Moederbord 37
Dit zijn prima temperaturen, Tijdens gamen (Hitman Absolution Ultra)
Processor 59
GPU 64
Moederbord 30
Ook prima.
Maar
Er is echter 1 probleem, Het deurtje gaat naar de verkeerde kant open.
De scharnier van het deurtje zit aan de kant van het raam van de kast, Hierdoor kan je moeilijker bij je cd spelers enzo, Zelf heb ik hier niet zoveel last van aangezien ik de kast op de grond heb staan, Heb je de kast echter naast je scherm ofzo staan dan kan het een irritant probleem worden.
Het is een ideaale kast voor mensen die van een minimalistische look houden, De kast is in verschillende uitvoeringen te halen, Voor ieder wat wils, Ook is de kast stil en blijft je hardware koel, Verder is de fan controller een leuke extra, Deze kan maximaal 3 ventilatoren aansluiten maar met een Y splitter kabeltje kunnen dit er vast meer worden.
De kast zou ook goed geschikt zijn als een serverkast of NAS omdat er veel harde schijfen in passen.
[klein]
Als jullie fouten/opmerkingen hebben dm me dan of laat een reactie achter![/klein]