FIFA 12, PS3 Review

MooDyBLueS
28 juni 2013, laatste update op 28 juni 2013, 223 views

FIFA 12, PS3

Allereerst, ik ben geen die-hard gamer. Ik speel af en toe een paar uurtjes per week een game ter vermaak. Ik zal dan ook nooit platinum trophies halen of spellen die niet met een verhaallijn werken uitspelen, zoals FIFA dus.
FIFA 10 was het vorige spel wat ik speelde en FIFA 12 heb ik een tijd terug gekregen. Vandaar dat ik ook geen beoordeling geef voor de prijs, al heb ik er wel deels een mening over, maar dat komt vanzelf aan bod.

Pluspunten

• Realistischer dan voorgaande FIFA's
  • Qua gameplay blijft het gewoon een fijn spel

Minpunten

• Enorme laadtijden (in delen) lijden tot irritaties
  • Wachten op simulaties in career mode
  • Geen volwaardig spel, veel opties moeten extra gekocht worden
  • Onoverzichtelijk menu
  • Veel opties kunnen niet uitgeschakeld worden
  • Simpele instellingen worden niet onthouden (taal bijv.)
  • Waardeloze implementatie save games

2 van 5 sterren (Slecht)

Maar goed, ik heb nu diverse spelmodi geprobeerd, behalve online. Wat me allereerst opvalt is de menustructuur die onoverzichtelijk en niet logisch in elkaar steekt. De horizontale keuzebalk spreekt nog voor zich, maar als je verder klikt komen hele kleine knoppen naar voren waarbij je keuze niet duidelijk vermeld staat. Na zoveel jaar ervaring heeft EA nog steeds niet geleerd hoe je een fatsoenlijke interface maakt.

Vervolgens kostte het mij belachelijk veel tijd om überhaupt de career mode te starten. Zoveel stappen doorlopen en daarbij kwam ik erachter dat ze een nieuwe keuzemogelijkheid hebben: player, manager of beide. Op zich fijn, ook dat je aan het begin van de wedstrijd kan kiezen of je met 'jouw' speler speelt of het hele team. Dat het mij echter circa 10 minuten kost, met overslaan van het maken van een eigen speler zelfs, om te beginnen met spelen vind ik al waardeloos. Er komt een overload aan informatie en dan komt het leukste (sarcastisch) nog: verplichte wachttijden tussen wedstrijden,

Ik weet dat het letterlijk genomen geen wachttijden zijn, maar waarom moet ik 1-3 minuten op allerlei simulaties wachten? Dat heb ik nog nooit eerder meegemaakt! Schandalig. Laten we dan even terugspringen naar het opstarten van het spel: eerst het EA Sports logo, dan elke keer de taal kiezen, dan weer een of andere nutteloze intro met laadtijd, dan op start drukken, dan wachten tot je eindelijk eens met de trage EA server verbonden bent, dan gaat ie weer laden totdat de arena gestart is en dan moet je voor de derde keer op start drukken voordat je eindelijk het menu te zien krijgt. Even serieus: EA waar zijn jullie mee bezig? Dit is echt te belachelijk voor woorden en een verslechtering t.o.v. FIFA 10. Daar was het ook al niet veel beter, maar wel iets sneller.

Let's break it down: waarom kan FIFA 12 een complete career mode onthouden, maar niet de taal? Welke speler wil er ooit de taal wijzigen? Die enkele keer dat je misschien Engels zat bent en Nederlands wil proberen (zit die er eigenlijk wel in?), kan je dat toch prima via het menu doen?!

Hetzelfde geldt voor die intro's. Elk zichzelf respecterend spel heeft een korte intro en langere intro's zijn te skippen en/of uit te schakelen. EA heeft zoveel tussenstappen (zie boven), dat het een hele lange irritante intro is geworden waarbij je nog actie moet ondernemen ook. Het zou simpel moeten zijn als spel starten, wachten op het laden, één keer start drukken en je zit in het menu.

Dan de arena. Waarom zou ik elke keer eerst een balletje in de arena willen trappen? Nee, ik wordt er bijna toe verplicht, ik moet wederom op de laadtijden wachten en kan onmogelijk direct het menu in.

Ook het starten (laden) en opslaan van de career mode. Waarom niet gewoon, zoals bij Top Spin 4 en vele andere spellen, onthouden welke career mode je speelt en die opslaan? Waarom elke keer weer vragen welke savegame je wilt gebruiken en dan ook nog eens als selectie een nieuwe savegame aanbieden? Dit lijkt allemaal bewust irritant gemaakt. Let op het woord: lijkt.

Nog zoiets: ik heb mijn online pass verzilverd en vervolgens geprobeerd Live Career Mode (volgens mij heet het net iets anders, maar iets met live in ieder geval) te starten. Wat blijkt? Ik moet € 4,99 per comptetitie betalen om het te spelen! Serieus? Dit spel heeft een adviesprijs van € 59,99 en dan nog meer geld van mensen durven te vragen? Dit geld ook voor tournaments maken, kost je € 1,49 extra. Zit standaard gewoon in FIFA 10. Ik heb dus een downgrade gekocht (gekregen)! Hetzelfde geldt overigens voor de EURO games die nooit meer in FIFA zelf zitten, maar ook los weer goud geld voor gevraagd wordt, al heeft dat niks met de review van dit spel te maken.

Bij het spelen zelf merk ik wel verbeteringen, maar het zit hem echt in de details. Al hoeft dat niet slecht te zijn, maar mijn mening is dat het echt niet elk jaar een nieuw spel waard is. Ze zouden veel beter die tijd en energie kunnen investeren in het bijpunten van een huidige versie en die 2-3 jaar gebruiken met nieuwe speler packs, etc... Grote updates uiteraard tegen betaling via de PSN winkel.

Wat mij ook irriteert is dat er geen optie is om de replays uit te schakelen. Juist omdat ik weinig speel, zit ik niet te wachten op replays die ik elke keer moet skippen. Waarom is dat ook niet gewoon via een menu optie uit te schakelen?

Qua graphics snap ik ook nog steeds niet dat het bij 720p blijft, terwijl zoveel andere games op 1080p werken. Het is niet eens alsof je een open world game hebt, zoals GTA. Dat niet alleen, ik merk ook stotteringen af en toe bij overgangen van animaties tijdens 'cut scenes'. Niet tijdens gameplay zelf of action replays trouwens. Ook vind ik de cut scenes er niet echt uitzien, het zogenaamde blur effect op de achtergrond is erg nep en zelfs de speler ziet er nou niet supergoed uit, ja zelfs voor een PS3 game.

Wel vind ik het weer moeilijker geworden op semi-pro, waardoor ik op het begin bijna op amateur terug moest schakelen. Ja, sommigen zullen nu misschien wat voor prutser is dat, maar ik speel simpelweg heel weinig en dan is het wel te merken dat het spel steeds lastiger gemaakt wordt voor casual gamers. Bij de gameplay merk ik namelijk dat schieten weer moeilijker is en ook het passen vind ik veel lastiger. Het zal allemaal wel onder het motto van realisme zijn, maar ik vind dat wel ten koste van de flow gaan die veel arcade games wel hebben. Als casual gamer is dat jammer. Voor mij is FIFA 10 daarom beter geschikt.

Kortom: ik heb veel ergernissen en die storen mij zoveel dat ik inmiddels weer terug ben naar FIFA 10. Let wel: het gaat voor 99% om alles wat om de werkelijke gameplay heen zit, maar dat verstoort zoveel dat het gewoon afbreuk doet aan het gehele spel.

Heb jij ook een FIFA 12, PS3?

Fifa 13 is inmiddels ook uit, dat weet je he? Heb je die al eens geprobeerd?
Dat wist ik inderdaad, maar ik heb me er niet in verdiept wat voor wijzigingen daar inzitten. Ik zal eens wat opzoeken en de demo proberen, kijken of het wezenlijk anders is. Al moet ik zeggen dat ik nooit meer dan €30-35 neertel voor een game, aangezien ik het zo weinig speel vind ik het zonde.
Al je negatieve punten zijn ook van toepassing op FIFA 13, dus verwacht geen verbeteringen :)
Goed om te weten. Dat geeft in mijn ogen wel aan dat het geen nut heeft om elk jaar een kleine update als een compleet nieuw spel uit te geven.