Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Belkin Wireless Printserver Review

+3
Pjerry 23 augustus 2008, laatste update op 17 november 2015, 7.117 views

Belkin Wireless Printserver

Pluspunten

  • Klein
  • Goede (genoege) verbinding
  • 2 USB printeraansluitingen
  • Wireless (802.11 b/g) èn RJ45 (10/100 Mbps)
  • WEP en WPA (!)
  • Browser Interface
  • Levenslange garantie

Minpunten

  • Moet printer eerst lokaal installeren op computer
  • USB 1.1 (niet bi-directioneel)
  • Òf wireless òf bekabeld

Eindoordeel

Score: 3Per criterium
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Features Score: 3
Review d.d. 23-08-08
Updates:
23-08-08: Afbeelding 3 en 4 toegevoegd. Tekstueel iets verbetert, m.n. in de conclusie.
24-08-08: Afbeelding achterzijde en afbeelding Leds


https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjmLSqkA9nYH.jpeg

Inleiding
Zoals in menig gezin vormt de printer (in mijn geval de onlangs gereviewde Dell Laser printer 1110) de bron tot echtelijke onenigheid. Aan welke computer komt die printer te hangen en heeft zodoende "preferred usership".
Maar als die printer dan eenmaal aan die computer hangt, zet de hele familie constant je computer aan om zodoende die printer te kunnen gebruiken. Omdat die printer dan ook nog eens via het netwerk aangestuurd wordt, wordt de computer telkenmale aangezet, maar uitzetten......
Omdat ik in het land der blinden de eenoog ben, kon ik "bepalen" aan welke computer de printer kwam te hangen. Nou dat was duidelijk, mijn computer dus. Onze andere printer (Lexmark X125) hing "toevallig" ook aan mijn computer, omdat ik eigenlijk de enige ben die weet dat het scannen van documenten zo zijn voordelen kan hebben. Vanwege kostenoverwegingen wordt op deze laatste printer echter bar weinig geprint, alleen als kleurendruk noodzakelijk is worden zijn diensten ingezet.

Na het nodige geharrewar besloot ik maar eens bij v&a een advertentie te zetten voor een printserver.
Mijn eisen waren simpel:
  • Wireless
  • WPA(2) ondersteuning
  • 2 * USB 2.0
  • goedkoop (20 - 30 Euro)
Wel geteld NUL reacties. Of iedereen wil het ding dat hij/zij heeft behouden, of mijn aanbod was wat te conservatief. Tot dat ik plots van een mede-tweaker (nogmaals hartelijk dank) een mail ontving dat een server op marktplaats te koop was. Hij voldeed redelijk, maar er zat alleen WEP (niet echt veilig) en USB 1.1 op.....
Maar ja 2 tientjes en hij was van mij, dus voorlopig zou het wel voldoen en dan zou ik wel een nieuwe kopen. Zo gezegd zo gedaan.
Nu ga ik dat ding maar eens reviewen (hoewel ook deze server niet meer in de handel is), maar wellicht staan er toch interessante zaken in deze review waar je later je voordeel mee kunt doen.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjmRZ0MB7Dk1.jpeg
Belkin PrintServer-G F1UP0001


Wat zat in de zak.
In een plastic zakje ontving ik het spul. Volgens de specs zou en server, een CD, een installatieboekje/handleiding (Engels, 50 pagina's), een quickinstall (Nederlands/Frans), een adapter en een Cat5 kabeltje geleverd moeten worden.Alles, behalve het Catje, was in de zak aanwezig.
Het zag er allemaal nog zo goed als nieuw uit. Dus een zeer goed gevoel bij deze aankoop.


Het apparaat
Het uiterlijk van het apparaat past in de "oude" lijn van Belkin. Er zijn nog een aantal apparaten te koop die zich bij dit uiterlijk aansluiten.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/AchterzijdeBelkin.jpg


Aan de achterkant bevinden zich van links naar rechts:
  • adapteraansluiting
  • 2 boven elkaar gelegen USB-aansluitingen
  • een RJ45 aansluiting
  • een meervoudige resetknop
  • de afschroefbare antenne.
De resetknop is multi-functioneel:
  • indrukken: pagina printen met allerhande info over de server (functie wordt niet door iedere printer ondersteund, waaronder de mijne :( )
  • 5+ seconden indrukken: Reboot printserver
  • 10+ seconden indrukken: Fabrieksinstellingen herstellen.
http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/LedindicatieBelkin.jpg


Aan de voorkant bevinden zich een vijftal ledjes.
Van links naar rechts:
  • Powerled
  • Lan Led (0 Mbps: uit; 10 Mbps: groen; 100 Mbps: oranje)
  • WLan Link Led (aan: contact; knipperend: data-transfer; uit: geen wireless)
  • Status Led (aan: OK; knipperend: IP adres verkrijgen of aan het printen)
  • Error Led: (uit: OK; Rood:geen printer aangesloten, of een printerstoring)
Vreemd bij dit apparaat is dat zodra je er een netwerkkabel in stopt, wireless direct disabled wordt. Zelfs als het vaste netwerk uitschakel, ziet de server het nog als een aansluiting op het vaste netwerk. Het zou stukken makkelijker (kunnen) werken als beide netwerken naast elkaar zouden kunnen bestaan.

Belangrijke features van het apparaat.
  • Ondersteunt 802.11b/g op de 2,4 GHz band;
  • Heeft volgens de documentatie (en de oude eigenaar!) 64- en 128bit WEP beveiliging (echter zie verderop);
  • Een 10/100 Mbps RJ-45;
  • 2 USB 1.1 poorten;
  • Verbruik: 500 mA maximaal, daar kan geen computer tegenop :9 ;
  • Ondersteuning van FTP printing;
  • Ondersteuning RAW TCP/IP printing.
De installatie
Je kunt kiezen uit twee soorten installaties. Een volledig automatische en een gedeeltelijk handmatige installatie. Ik snap niet hoe de volledig automatische ooit zou kunnen werken, zonder je beveiliging eraf te gooien. Je hebt nergens de mogelijkheid om je beveiligingssleutel in te voeren. Hieronder staat de hele installatie weergegeven.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/wizard1_TN.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/band.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/wizard2_TN.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/band.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/wizard3_TN.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/band.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/wizard4_NT.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/band.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/wizard5_TN.jpg
De automatische installatie

Maar voordat je met de installatie begint, moet je eerst je printer installeren als lokale printer op je computer :? .

Door de automatische installatie wordt de DHCP (na het verkrijgen van een IP-adres) uitgeschakeld en wordt het IP-adres hard ingesteld. Dit werkt bij mij alleen zolang ik de router niet reset (zie verderop om deze harde ervaring te leren), want dan gaat hij weer van onder af aan sleutels uitgeven. Wie het eerst komt, het eerst maalt.
Zoals ik al aangaf, wordt de printer lokaal geïnstalleerd. Als je helemaal klaar bent, is er een "Belkin-poort" aangemaakt, waarin het IP-adres vermeld staat. Om die reden zet de automatische installatie de DHCP uit.

Maar zoals ik al aangaf is het niet mogelijk de volledige automatische installatie uit te voeren (tenzij je de beveiliging van je netwerk haalt).
In eerste instantie heb ik de server gereset naar de fabrieksinstellingen en aan mijn vaste verbinding een IP-adres toegekend aan de opgegeven range voor de server. De server via RJ-45 op de computer aangesloten, WiFi uitgezet op de computer en via de browser de server oproepen. Daar kun je vervolgens de instellingen van je wireless instellen. Zoals boven al staat, moest ik mijn netwerk op WEP overzetten. Zowel 64- als 128-bit wordt ondersteunt. Er worden hiertoe twee systemen ondersteunt:
  • via Passphrase (een tekst wordt omgezet in een sleutel)
  • via hexadeximaal
Alfanumeriek wordt niet ondersteunt (kon ik gaan zitten rekenen :( ). De Passphrase wordt afgeraden om dat niet in alle apparaten hetzelfde algoritme gebruikt wordt.
De gehele instelling kun je via de browser regelen. Hieronder zijn een paar schermpjes als voorbeeld toegevoegd.

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/browser1_TN.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/band.jpghttp://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/browser2_TN.jpg
Figuur 1: Status overzicht. Figuur 2: Printer configuratie


Tot slot kabel eruit, server resetten en hopen dat hij connect.

P.S. Een mogelijke handmatige installatie wordt in de reacties beschreven door maurits44, waarvoor mijn dank.


De praktijk/Na de vakantie
In de praktijk werkt het erg prettig. De server is responsief. Als er een tijdje geen taken zijn uitgevoerd moet hij wel wakker geschuid worden, net zoals de printer, maar daarna merk ik geen verschil met een printer die rechtstreeks is aangesloten.
Het vervelende van het apparaat is dat je op alle computers waarop je de printer wilt gebruiken, eerst de printer lokaal geïnstalleerd moet worden. Je loopt dus met een printer onder je arm door het huis te zeulen, hetgeen volgens mij toch wel handiger zou moeten kunnen. Gelukkig is dit een eenmalig proces.

Onlangs op vakantie geweest, de hele boel (natuurlijk) uitgezet. Terug thuis de boel weer aan en alles liep gelijk als een zonnetje, behalve de printer. Er was geen contact mee te maken. In de lijst van de router was ook geen IP-adres van de server terug te vinden. Ondanks dat alle lampjes op de server mij het idee gaven dat alles piek fijn voor elkaar was.
Uiteindelijk de gehele exercitie van begin af aan opnieuw uitgevoerd. Na veel vijven en zessen (want nu bekeek ik de handleiding natuurlijk niet meer....) eindelijk een IP-adres voor het apparaat voor elkaar gekregen. Maar ja nog steeds geen printer die wat deed.
Eindelijk, eindelijk het licht gekregen, het ingestelde IP-adres bij de printer was natuurlijk gewijzigd }:O . Toen ik dat eenmaal ontdekt had (en dat mijn firewall dwars deed ondanks dat ik hem gezegd had dat het over goede zaken ging) het IP-adres aangepast op de diverse computers.

https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm16vDHIHJZ.jpeg
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm26VFw8HZL.jpeg
De "lokale" printer met het keharde IP-adres..... lastig, lastig.

Echter nog steeds geen printje. Ten einde raad printer verwijderd (alleen op mijn computer, die staat per slot van rekening naast de printer :P ) en opnieuw geïnstalleerd.
Tweaken blijft magisch, vanaf dat moment werkte het weer op alle computers.
Ik schrijf het maar allemaal in deze review, zodat ik het niet meer vergeet.
Bij de herinstallatie ontdekte ik nog iets bijzonders, waar ik blijkbaar de eerste keer overheen had gekeken. Het apparaat ondersteunt WEL WPA (niet WPA2). Dus mijn gehele netwerk maar weer gelijk op WPA gezet en dat vreselijke WEP gedag gezwaaid.

Mijn Lexmark heb ik er (nog) niet op aangesloten omdat die een bi-directionele USB aansluiting moet hebben, wil ik er mee kunnen scannen. Hiervoor ga ik nog wel een oplossing zoeken (USB-switch... bestaan die?), maar nu nog niet.

De familie is weer rustig, zij kunnen printen en dat allemaal voor wat zweetdruppeltjes (m.n. na de vakantie) en 2 tientjes.

Opmerkelijk
Hoewel hier in de pricewatch nog maar nauwelijks gegevens van deze server bekend zijn en van deze server geen spoor is te vinden op de site van Belkin (tenzij je op de "Amerikaanse" manier gaat denken, zie onder bij reacties), is deze server in Amerika (bijv. Amazon.com) nog gewoon te koop. De prijzen daar variëren van $ 120,= tot ruim $ 150,=.
Gebeurt het nu echt? Gaan we voorlopen op Amerika? Naar mijn idee maakt deze server geen schijn van kans meer hier in Nederland vanwege zijn USB 1.1 ondersteuning. De complete All-in-one printer range is nl. buiten spel gezet door deze USB aansluiting. Daarnaast kun je voor minder geld een andere USB 2.0 printserver met moderne specs aanschaffen. O, stop, ik ben al bijna met mijn conclusie bezig.

Conclusie
Deze Belkin is een printserver welke, na een zeer omslachtige installatie, gewoon goed zijn werk doet. Ondanks dat hij bij de winkels om de hoek niet meer is aan te schaffen, kun je het apparaat (voor veel geld) nog wel bestellen op een aantal Amerikaanse sites, zoals Amazon.com.
Belkin heeft hem vervangen door de F1UP0002DF, een server met slechts één USB-2.0-poort. Echter een aantal winkels in price watch leveren deze ook al niet meer....
De hier gereviewde server biedt extra faciliteiten in de vorm van wireless, twee aansluitingen, FTP en RAW printing. Met FTP en RAW heb ik (nog) geen ervaring.
Het is niet direct moeders mooiste, maar omdat hij gewoon bovenop mijn computer staat hoef ik hem nauwelijks te aanschouwen.
De prijzen in de USA vind ik extreem hoog, maar voor 2 tientjes heb ik het gevoel een koopje te hebben.
Ondanks dat het nergens beschreven staat (ook niet op de huidige verkoop sites) ondersteunt de server wel degelijk WPA. Dit is waarschijnlijk een firmware upgrade geweest. Het apparaat is er plotsklaps veel waardevoller door geworden.
Als je de installatie eenmaal snapt is het een eitje (mits je router hem vindt.... firewall e.d.).
Zoek je een 2-de-handsje en je komt deze tegen, gewoon kopen!

http://i281.photobucket.com/albums/kk227/Pjerryt/Scheids3.jpg

Gebruikt in combinatie met:

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Belkin Wireless Printserver?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (11)

Wijzig sortering
Hey Drs. Pjerry

Een printer server! Dit is interessant spul, want wellicht ben ik ook nog geinteresserd in dit soort apparaten. Alleen de installatie zoals jij die beschrijft is voor mij persoonlijk een enorme afknapper. Ik heb zelf geen zin om (in dit huis) elke computer individueel langs te gaan, en dan stuk voor stuk de printer te installeren als lokaal apparaat. Wat ik opzich trouwens toch wel vreemd vind. Wij hebben hier 2,5 netwerkprinters staan hier (3 printers aangesloten op 3 aparte computers die op het netwerk staan, waarvan 1 printer niet meer gebruikt wordt). Deze printers zijn heel simpel te installeren door in windows gewoon 'printer zoeken' uit te voeren, en dan zorgt windows zelf meteen voor de benodigde drivers.

En dan kom ik dus bij het eerste puntje wat mij verbaasde: je zegt dus dat je niet de printer kan installeren op de printer server, en dan over het hele netwerk, per computer, naar de printer kan zoeken om zo de drivers te installeren? (of als alternatief: de drivers gewoon domweg installeren, en dan de printer zoeken). *bekijkt de installatie plaatjes* Hmm.. Vreemd. Dat is dus niet wat ik had verwacht van een printer server.

Je zei ook dat je deze belkin ondertussen al vervangen had (voor een andere belkin?). Waarvoor (welk apparaat, en wat is de reden van de vervanging) heb je deze vervangen? En werkt de aparte installatie bij die vervanger ook zo?
Na veel vijven en zessen (want nu bekeek ik de handleiding natuurlijk niet meer....) eindelijk een IP-adres voor het apparaat voor elkaar gekregen. Maar ja nog steeds geen printer die wat deed.
"When everything else fails: try the manual." :D

Ja, ik heb veel vragen. Deels ook omdat ik hier misschien zelf nog eens in wil duiken. Ik heb hier net een nieuw netwerk geinstalleerd (waar ik ook nog over ga reviewen), en een printer server is wellicht een handige oplossing voor wat jij ook al beschreef:
Maar als die printer dan eenmaal aan die computer hangt, zet de hele familie constant je computer aan om zodoende die printer te kunnen gebruiken. Omdat die printer dan ook nog eens via het netwerk aangestuurd wordt, wordt de computer telkenmale aangezet, maar uitzetten......
Als afsluiter heb ik nog maar 1 ding te zeggen: Weer een mooi en net review, zoals gewoonlijk! 8-)
De meeste printservers (waaronder ook deze) doen niets meer dan een mogelijkheid bieden om op IP niveau te communiceren.

De functionaliteit die jij bedoeld (printer zoeken en installeren) is iets wat vanuit windows komt. Het apparaat zou dan ten eerste SMB (windows file sharing) moeten kunnen. Daarnaast zou die dan nog opslag(locatie) moeten hebben voor de printer driver voor jouw besturingssysteem.

Ik ben nog geen "printer servers" tegen gekomen die een dergelijke functionaliteit bezitten. Zelfs de duurste netwerkprinters niet.

In de meeste bedrijfsnetwerken heb je dan ook een pc (server) die als print server fungeert. Daar staan alle printers (lokaal) op geinstalleerd en alle drivers.

Een kleine tip voor Pjerry. Gebruik DNS. Waarschijnlijk ondersteund je router dit wel. Als je de printer in het DNS een naampje geeft, hoef je na de volgende vakantie in elk geval niet alle pc's weer langs.

[Reactie gewijzigd door Shuriken op 24 augustus 2008 10:09]

Tot dezelfde conclusie kwam ik ook na een korte zoektocht langs 'printerservers'. Wil je de simpelste printer server, dan is een kleine home-server dus 'the way to go'. Met als extra bonus dat je ook gelijk je backups kan doen etc. Maar: je moet wel je server de hele tijd aan laten staan, dus is het handing als de home server heel weinig gebruikt.
Ing My King, Ruler of My World, dank voor je compliment (ook dank aan SirNobax @ hieronder).

Waar heb je nou gelezen dat ik een nieuwe heb gekocht? Dat heb ik (nog) niet, en zal nog wel even duren, omdat WPA ondersteund blijkt te worden.
Wellicht dat ik er over een tijdje eentje bijkoop (met één USB 2.0 poort) voor mijn Lexmark, maar dat is dus nog niet gerealiseerd.

Ik was ook hoog verbaasd over de installatieprocedure. Afgezien van het feit dat het erg onhandig is, leidt het ook nog eens tot de problemen zoals welke ik na de vakantie heb gehad.
Ik had ook verwacht dat de printer op de server geïnstalleerd zou worden, die je dan met een alias als netwerkprinter op je computer kunt installeren, dus helemaal losgekoppeld van het IP-adres.
Ik zal nog wat plaatjes toevoegen van de eigenschappen van de printer, waarin je kunt zien dat hij keihard aan het IP-adres is gekoppeld.

Ja, die manual, beetje dom.......

Ik zal ook eens gaan zoeken hoe het met andere printer servers zit, maar volgens mij is het vrij uniek dat je je printer lokaal moet installeren (je zult maar een oude laserprinter van 10 kg hebben en formaatje pallet..... :+ ).

Ik kijk uit naar jouw review, ook altijd wel aardig :P om te lezen.

@ hieronder
Zal de tekst gelijk aanpassen, idd een beetje cryptisch. Ik bedoel dat hij bij Belkin is vervangen..... 8)7 . **** Gebeurd, ook plaatjes (afbeelding 3 en 4) extra erbij *****.
(NB. het IP adres hoort in afbeelding 4 overal hetzelfde te zijn, had even een probleempje ---> IP adres wijzigt (zucht) )

Die printers en computers van jou lijkt mij ook nauwelijks te doen (dagje vrij nemen :) ). Ik had "maar" één printer aan 4 computers......

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 23 augustus 2008 17:11]

Waar heb je nou gelezen dat ik een nieuwe heb gekocht?
Hier dus:
Conclusie
Deze Belkin is een printer server (reeds vervangen door eentje met slechts één USB-poort 2.0), die gewoon goed zijn werk doet.
Dit is de eerste regel van je conclusie. Vandaar de vragen :D
Ik was ook hoog verbaasd over de installatieprocedure. Afgezien van het feit dat het erg onhandig is, leidt het ook nog eens tot de problemen zoals welke ik na de vakantie heb gehad.
Ik had ook verwacht dat de printer op de server geïnstalleerd zou worden, die je dan met een alias als netwerkprinter op je computer kunt installeren, dus helemaal losgekoppeld van het IP-adres.
Iets wat ik dus graag wil zien als ik er 1 ga aanschaffen. Anders hoeft het van mij dus niet. Ik ga niet handmatig 2 printers aan 6 a 7 computers koppelen.

[Reactie gewijzigd door Thy King op 23 augustus 2008 16:36]

Heel bijzonder om een review te zien van deze printserver!
Je review komt voor mij net een paar dagen te laat, ik moest het allemaal zelf uitzoeken! :) Nog géén week geleden haalde ik deze printserver uit zijn verpakking, hij had jaren ergens overbodig gelegen (versie 2002 staat er op). Ik mocht hem hebben! Het kwam goed uit, want ik had veel problemen met mijn Edimax USB printserver (niet wireless) en zocht juist iets beters. Een gelukje dus.
Hoewel hij pas een week draait, kan ik je positieve conclusies vol beamen, ik ben het echter niet helemaal eens met je negatieve conclusie over het "lokaal installeren". Ik denk niet dat dit een negatieve eigenschap is. Ik heb reeds verschillende printers op verschillende printservers aangesloten en moest altijd eerst de "normale" printersoftware installeren. Ik wéét dus niet beter!
Hoe ging het bij mij?
- de Belkin printserver met utp-kabel verbonden met een lanpoort van mijn router/ap (switch achter adsl modem/router).
- psf.exe van cd gestart om een survey naar de printserver te doen. Nadat de printserver gevonden was, kon ik met een dubbelklik in het menu. Toen onder "channel and ssid" gezocht naar mijn accesspoint en de printserver geauthentificeerd in mijn netwerk (ja, met WPA-PSK).
- toen pas de printserver op de printer aangesloten en "setup" gestart van cd (ja, in die volgorde) om de Belkin printerpoort te installeren.

Zie ook: http://www.belkin.com/sup...?lang=1&download=F1UP0001

Achteraf ben je altijd wijzer! 8-)

[Reactie gewijzigd door maurits44 op 23 augustus 2008 22:33]

Allereerst hartelijk dank voor je reactie. Ik kan dat erg waarderen.

Frappant dat jij een locatie vindt op de Belkin site van deze printserver. Ik heb alles bij hun afgezocht, maar kreeg elke keer :

"Your search - f1up0001 - did not match any documents.

Suggestions:

* Please enter the entire part number when searching by Belkin part number.
* Make sure all words are spelled correctly.
* Try different keywords.
* Try more general keywords.

Products | Support."


Echter, ik ontdek nu pas, dat als je op support druk, je plotseling een hele lijst krijgt (hoezo "did not match any documents)....
Rare jongens die Amerikanen 8)7 .

Ik zie het grote verschil (qua genoemd probleem) niet tussen jou en mijn installatie. Voor de duidelijkheid, ik installeer de boel ook met de hand, maar laat psf.exe dan wel even de poort aanmaken.
In jouw oplossing moet je toch nog steeds op iedere computer apart de printer installeren. Naar mijn beste weten kan ik dat onder Windows (XP in mijn geval) alleen maar door de printer erachter te hangen.

De Belkin is mijn eerste printerserver die mijn persoontje heeft geïnstalleerd. In mijn (voormalig) bedrijf installeerde mijn netwerkspecialisten dat soort zaken. Ik kan me echter niet herinneren dat ze de printers die via een printserver geschakeld stonden eerst op mijn computer installeerde. Maar het kan zijn dat ze dat wel gedaan hebben, terwijl ik weg was, of dat die printers al op mijn computer stonden. Dus, ik zeg dit niet om eigenwijs te zijn, maar eerder om mijn niveau aan te geven.

Blijft natuurlijk het probleem, zoals in de bovenstaande discussie met Thy King, dat het installeren van printers als lokale printer erg onhandig is. De wijze die Windows gebruikt als je print via een andere computer is toch stukken eenvoudiger.
Het probleem waarbij de printserver op een ander IP overgeschakeld is, moet je verhelpen door een fixed ip te nemen voor de printserver. Dit is standaard praktijk voor elk type server: fixed / vast IP.
De lease die door DHCP uitgedeeld wordt kan oneindig zijn, maar ook een week, of 24u of gaat verloren bij het verliezen van de stroom. Elke keer dan opnieuw installeren zal niet zo leuk zijn. ;)
Dank voor je reactie.

Ik weet en snap dat dat de oplossing zou moeten zijn. Echter er is één probleem, mijn router pikt het niet.

In Afbeelding 3 en 4 zie je dat er een verschillend IP-adres in staat. Toen ik vanmiddag nl. wilde printen deed de printer niets (zie edit voor de mogelijke oorzaak). Het IP-adres was fixed op 102. Blijkbaar was er een storing geweest of wat dan ook, maar wat er precies was weet ik niet, want zowel mijn server als de router hadden dit IP-adres in de lijst. Echter geen connect.
Server gereset (blijft IP-adres dus behouden). Maar ondanks dat het adres op de router beschikbaar was werd er geen lease uitgedeeld, pas toen ik DHCP weer aanzette had ik direct connectie . Werd alleen adres 105 (achteraan in de rij aansluiten)...

Ik had al een keer eerder het IP adres fixed op 150 gezet (range is 100-200). Dat zou toch geen probleem op moeten leveren (verwacht niet ooit 50 clients in huis te hebben). Maar ook toen werd er geen lease uitgegeven. Mijn Sitecom WL153 wil blijkbaar als hij als DHCP server is ingesteld ook zelf een adres uitgeven.....

M.a.w. een fixed IP-adres werkt niet bij mij. Dus zal ik het maar op deze manier moeten doen. Op het ogenblik heb ik hem zover dat ik de vaste verbinding wel kan laten zitten (als die uit staat), dus ik kan de printerserver heel makkelijk resetten via de programmatuur als het moet. Weet je toch iets meer, dan dat je het viz de resetknop doet.

edit.
De vaste aansluiting zorgde toch voor de problemen (ondanks dat die netwerkverbinding uitgeschakeld stond). Bij het opstarten van de computer komt er blijkbaar een signaal over de kabel, waardoor de printserver overschakelt naar de vaste verbinding, i.p.v. wireless! Dus kabel maar weer verwijderd, zo leer je elke dag.

[Reactie gewijzigd door Pjerry op 24 augustus 2008 03:54]

Ik heb problemen op WPA (en eigenlijk WEP ook) aan de praat te krijgen met dit ding. Bij security krijg ik wel een mooi dropdown menu, maar bij alle keuzes gebeurt niks, geen invoerveld voor een wachtwoord. Ik ben dus helaas gebonden aan de bekabeling.
De installatie is inderdaad vrij krom, Ik moest mijn IP Range op mijn router veranderen om in te kunnen loggen op het apparaat :+
Top review, duidelijk en heel compleet. 5 sterren krijg je van me :) .


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*