Samenvatting
De DQ77KB is een klein zuinig thin mini-ITX bordje met o.a. USB 3.0, HDMI en DisplayPoort, twee gigabit netwerkpoorten, waarvan eentje Intel AMT ondersteunt zodat je op afstand je systeem kunt beheren. Met de juiste Intel processor zou ook VT-d tot de mogelijkheden behoren. Beschikt over 4x SATA + 1x mSATA. Leuk bordje voor als bijvoorbeeld HTPC, router en/of kleine NAS.
Thin mini-ITX
De Intel DQ77KB is een mini-ITX moederbord voor Intel Ivy Bridge processoren en is geschikt voor thin mini-ITX kasten. Hiervoor levert Intel zowel een I/O shield van de standaard hoogte als eentje die half zo hoog is mee. Je kunt de DQ77KB dus prima inbouwen in een kast als de
pricewatch: Lian Li PC-Q05.
Voeding
Het moederbord krijgt z'n stroom via een 19 V laptop voeding met 7.4 mm connector, die je aansluit via de achterkant (I/O shield), óf via een klein stekkertje (2 pinnetjes Molex, 19 V DC) als je een interne voeding wilt gebruiken. Voor 99.9 % van de mensen is het de bedoeling dat je gewoon een laptop voeding gebruikt.
Een aanrader is de zuinige Seasonic 90 W adapter (SSA-0901-19), welke gevonden werd door tweaker Mux (elektrotechniek guru

), deze staat NIET in de pricewatch maar kun je kopen via
http://www.logicsupply.nl...s-eu-power-cord-included/ Meer informatie vind je o.a. via
Het grote zuinige server topic
Aansluitingen
De DQ77KB beschikt aan de achterkant over een HDMI poort, een DisplayPort poort, twee gigabit Ethernet poorten waarvan eentje Intel AMT ondersteund, 4x USB 3.0 poorten waarvan twee gele (in het plaatje hierboven zijn de twee rechts blauw, maar op mijn bordje zijn ze gewoon geel) die meer stroom kunnen leveren en dan nog een analoge audio ingang en analoge audio uitgang via een Realtek ACL892 chip.
In tegenstelling tot de
pricewatch: Intel Desktop Board DH61AG (bulk), zit er op de DQ77KB geen DVI aansluiting, maar er wordt wel een HDMI-naar-DVI adaptertje meegeleverd.
Op het bord zelf bevinden zich nog o.a. een aantal USB 2.0 headers, een LVDS en embedded DisplayPort connector, twee PWM fan headers, een SATA power connector waarop je de meegeleverde SATA power kabel aansluit, een custom solutions header voor HTPC's en headers voor een serial port en een digitale microfoon.
Geheugen
Het moederbord ondersteund twee latjes DDR3 SO-DIMM t/m 1600 MHz (PC3-12800). Alhoewel het moederbord 1.35 V low-voltage geheugen zou ondersteunen, doet de 3e generatie Intel Core dat weer niet. Ik heb er zelf maar twee latjes van 1.5 V ingestopt. De twee latjes doen het prima, maar van het onderste latje kreeg ik het niet voor elkaar om één van de palletjes terug te laten springen. Ik heb het honderdduizend keer geprobeerd, maar het palletje wilde niet meewerken

Desondanks lijkt het latje er wel gewoon goed in te zitten en leverde memtest86+ geen errors op.
SATA
Het bord beschikt over maar liefst 5x SATA: 2x SATA 6.0 Gb/s (de twee blauwe connectors), 2x SATA 3.0 Gb/s (de twee zwarte connectors) en een PCI Express volledig slot waar je een mSATA SSD in kan prikken. Dit mSATA slot is wel slechts SATA 3.0 Gb/s vanwege de PCH chipset, waardoor bij mijn SSD de leessnelheid blijft steken op zo'n 245 MB/s. Verder kun je nog een WiFi kaartje aansluiten op een PCI Express half slot. Je kunt het volledige PCI Express slot ook converteren naar een half slot door de twee busjes te verplaatsen.
Toen ik de mSATA SSD wilde installeren (ik had het moederbord toen al in de kast ingebouwd), bleken de twee schroefjes van het volledige PCI Express slot compleet vast te zitten in de busjes. Ik heb de twee busjes er toen maar voorzichtig uitgehaald met een verstelbare moersleutel, waarna ik m.b.v. de moersleutel de schroefjes los kon krijgen.
Bij het moederbord worden twee rode SATA kabels meegeleverd van ongeveer elk 50 cm lang. Het is enigszins jammer dat de connectors recht zijn i.p.v. haaks naar beneden, waardoor je ze niet kunt gebruiken in een thin mini-ITX kast.
Hoewel het moederbord 4x gewone SATA heeft, is het niet duidelijk of het moederbord in staat is 4x een 3.5" HDD te trekken als ze allemaal tegelijk opspinnen. Zie
http://gathering.tweakers...message/39849663#39849663 voor meer info. Meerdere 2.5" HDDs of een enkele 3.5" HDD is natuurlijk geen probleem.
HDMI CEC
De DQ77KB beschikt over een custom solutions header met daarop een HDMI CEC pinnetje. Dit zou je kunnen gebruiken met een klein bordje als de
Pulse-Eight Internal HDMI-CEC Adapter zodat je in theorie met de afstandsbediening van je TV dan XBMC kan bedienen. Ik zelf heb dit bordje niet en weet ook niet precies hoe dit moet gaan werken, maar op Youtube kun je wel zien hoe de externe
Pulse-Eight USB - CEC Adapter eenvoudig op de HDMI poort en een USB poort wordt aangesloten, waarna je XBMC kan bedienen met je afstandsbediening. In dat geval wordt dat CEC pinnetje natuurlijk niet gebruikt.
Ondersteunde processoren
De BIOS ondersteund 2e en 3e generatie Intel Core processoren met een TDP van maximaal 65 W. In nieuwere versies van de BIOS wordt dit door Intel ook afgedwongen. De BIOS slikt dus geen processor met een TDP hoger dan 65 W. Of de BIOS processoren slikt met een TDP van maximaal 65 W maar die niet op de compatibility lijst staan weet ik niet. Het beste kun je dus zorgen dat de processor op de compatiblity lijst staat. Deze vind je hier
HTPC
Aangezien het moederbord over een HDMI aansluiting beschikt, zet ik het systeem in als o.a. een HTPC m.b.v. het programma XBMC. Met de open source Intel video driver maakt XBMC gebruik van VA-API bij het decoderen van video's, waardoor de CPU load van de cores zich ongeveer tussen de 3 - 5 % bevinden. Dankzij VA-API is de HD 2500 van de Intel processor prima in staat om FullHD films af te spelen.
AMT
Aan de achterkant van het moederbord zitten twee gigabit Ethernet poorten. Eén daarvan (de rode) biedt ondersteuning voor Intel AMT. Hiermee kun je o.a. op afstand het systeem uitzetten of bijv. rebooten. In de BIOS moet je eerst de Intel Management Engine aanzetten. Daarna kun je bij het booten op Ctrl+P drukken zodat je in de ME BIOS komt. Je kunt dan al o.a. het IP adres instellen van de AMT web server. Volgens mij kun je daarna nog de boel 'provisioneren' (als ik mij goed herinner) waarna je meer instellingen krijgt.
Intel i5 en i7 processoren met vPro support en Intel HD graphics zouden op de DQ77KB de mogelijkheid bieden om KVM te gebruiken. Hiervoor moet je eerst de Management Engine instellen. Volgens mij kun je daarna met een Windows-only programma van Intel AMT moeten kunnen configureren. Vervolgens kun je met RealVNC -- dat Intel op de DVD meelevert -- dan KVM (gebaseerd op VNC) gebruiken. Dit programma zou ook nog extra AMT functionaliteit moeten bieden (rebooten o.a.). Als ik het Internet mag geloven kun je ook met het Intel programma AMT instellen om op de standaard VNC poort (5900) te luisteren. In dat geval zou je elk standaard VNC programma moeten kunnen gebruiken i.p.v. RealVNC.
Het is wel een beetje jammer dat zo'n groot bedrijf als Intel geen kant en klaar programma voor Linux levert. Zeker gezien het bestaan van het
Intel Open Source Technology Center.
VT-d en vPro
Verder ondersteunt het bord vPro en VT-d. Hiervoor heeft je processor ook ondersteuning nodig. Met VT-d kun je bijv. een netwerk poort of harde schijf aan een specifieke VM (virtualization) guest geven. Mijn processor en Linux zouden hier ondersteuning voor moeten hebben, maar ik heb er nog geen gebruik van gemaakt. Verder zit er ook een TPM 1.2 chip op het bord.
Detected Hardware Unit Hang
Ik merkte zeer vaak in de logs dat de e1000e driver merkt dat de Intel 82579LM Gigabit ethernet controller (AMT poort) hangt:
Jun 20 02:14:28 [kernel] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Detected Hardware Unit Hang:
Dit gebeurd enkele keren achter elkaar, waarna de controller gereset wordt:
Jun 20 02:14:29 [kernel] e1000e 0000:00:19.0 eth0: Reset adapter
Jun 20 02:14:32 [kernel] e1000e: eth0 NIC Link is Up 1000 Mbps Full Duplex, Flow Control: Rx/Tx
Op de meeste dagen vind ik "Detected Hardware Unit Hang" in de logs minder dan 10 keer, maar op enkele dagen wel meer dan 200 keer. Met gewoon surfen merkte ik het probleem niet echt op. Met ssh merkte ik dit wel duidelijk, aangezien de cursor in ssh hangt op het moment dat het probleem zich voordoet. Verder lijkt het er ook op dat het bij mij de PS3 14 % bug veroorzaakte (installatie van gedownloadde DLC faalt bij 14 %).
En de oplossing...
Voor de grap vergeleek ik eens de output van
ethtool -k eth0 met
ethtool -k eth1 en het bleek dat voor eth0 (AMT poort) tcp-segmentation-offload aanstond. Vervolgens heb ik dit met
ethtool -K eth0 tso off uitgezet. Of het een bug in de controller of driver is weet ik niet, maar met het uitzetten van TCP segmentation offloading lijkt het probleem opgelost te zijn en zie ik ook geen enkele melding meer in de logs
UEFI BIOS
De BIOS is een UEFI BIOS. Je kunt (als ik mij goed herinner) ook een muis gebruiken, maar met een toetsenbord is in ieder geval alles in te stellen. Je kunt o.a. de bootorder instellen, boot optimizations inschakelen (als je op F10 wilt kunnen drukken tijdens het booten voor een bootmenu, moet je deze optimizations uit hebben staan), TPM en TXT in- of uitschakelen, TurboBoost instellingen aanpassen, enz. Verder kun je ook nog bijv. een netwerkpoort uitzetten, wake-on-lan uitzetten of instellen hoe lang het traffic LEDje van een netwerkpoort mag knipperen.
In de BIOS kun je diverse voltages en temperaturen monitoren. Per fan (CPU en system) kun je instellen op basis van welke primary en secondary temperatuur (je kunt kiezen uit: CPU, VRMs, memory, southbridge) de fan aangestuurd moet worden. Je kunt ook de minimale duty-cycle (RPM van de fans) instellen. Voor de diverse temperaturen (CPU, VRMs, memory, southbridge) kun je o.a. de response en damping instellen, de temperatuur die aangehouden moet worden, de temperatuur waar op de fan op 100 % snelheid moet gaan draaien en de temperatuur waarvoor een alarm moet worden doorgegeven aan het OS.
Wat ik zelf zeer handig vind van de BIOS is dat een instelling geel wordt als je deze wijzigt en nog niet hebt opgeslagen. Op die manier zie je snel welke instellingen je hebt aangepast als je nog eens overal doorheen loopt voordat je de aanpassingen opslaat en de BIOS afsluit.
BIOS upgraden
De BIOS upgraden gaat eenvoudig door de juiste .BIO file op een USB stick te zetten en door daarna te rebooten en F7 in te drukken. De BIOS kun je downloaden via Intel's
Download Center.
ACPI C3
Als je in de BIOS de "Dynamic Power Technology" veranderd naar "Custom", dan komt er een extra instelling beschikbaar waarmee je ACPI C3 kunt aanzetten. Het bordje zou dan nog enkele watts zuiniger moeten zijn.
Sensoren
Via het pakket lm-sensors kun je diverse sensoren uitlezen, o.a. de temperatuur van de twee cores, de snelheid van de ventilator en de diverse voltages. Zorg ervoor dat je Linux kernel over de volgende twee opties beschikt:
CONFIG_SENSORS_CORETEMP=y
CONFIG_SENSORS_W83627EHF=y
Als mijn systeem idle is draait de fan op minder dan 1200 RPM. Ik heb de fan zo ingesteld dat deze vlot reageert als de CPU plotseling flink bezig gaat.
Dankzij de HTS1155LP is de temperatuur van de processor (65 W TDP) tijdens idle ongeveer tussen de 35 en 40 graden. De temperatuur van de southbridge is dan 62 graden en de temperatuur van de VR en geheugen ongeveer 44 graden.
Stabiliteit
Er zijn geen problemen wat betreft stabiliteit. Een uptime van meerdere weken of maanden is makkelijk te halen. Afhankelijk van hoe je de fan controller in de BIOS instelt, is het systeem vrij stil als het idle is, maar gaat de fan snel sneller draaien als dat nodig is (bij het compileren van software bijv.).