Inhoudsopgave
Introductie
Ik heb zo’n 3 jaar gebruik gemaakt van mijn WD TV (1st gen) die sinds eind vorig jaar vrij vervelend werd om nog langer te gebruiken, doordat het apparaat telkens ging rebooten zodra je vanuit stand-by een bestand wou afspelen van een 2,5” externe schijf (na de reboot werd de video dan wel afgespeeld). Ik vermoed dat de USB poort niet langer van voldoende stroom werd voorzien, omdat met een USB stick dit probleem niet optrad. Ik had al eens uitstapjes gemaakt naar de Popcorn Hour A-210 en de WD TV Live (zie ook mijn
review), maar ik vond beide geen geschikt alternatief.
Echter nu was het toch wel tijd om de WD TV definitief te gaan vervangen. De vervanger is dus de Dune HD TV-101 geworden (zie het kopje “Alternatieven” welke mediaspelers ik nog meer had overwogen en waarom het uiteindelijk deze speler is geworden). Zo’n 3 maanden geleden gekocht bij Informatique voor 109 euro.
Hardware
Het doosje waarin de TV-101 komt is vrij klein en de mediaspeler zelf is de kleinste mediaspeler die ik tot nu toe heb gezien (op de Android insteek HDMI oplossingen na). Het zal dan ook niemand verbazen dat hier geen harde schijf in kan.
De afmetingen zijn als volgt (HxBxD): 2,6 x 11,0 x 7,7 cm. In het doosje bevinden zich verder de afstandsbediening (inclusief batterijen), adapter, een A/V kabel en een beknopte handleiding.
De TV-101 heeft als chipset de Sigma SMP8671 met een kloksnelheid van 700Mhz. Verder is het apparaat uitgerust met 256MB RAM en 128MB flash memory (wat nog uitgebreid kan worden middels externe schijf of USB stick).
Op de voorkant zitten een LED (blauw voor aan en rood voor stand-by), een IR sensor voor de afstandsbediening en een USB 2.0 poort. Ik had zelf liever gezien dat de USB poort aan de zijkant had gezeten, aangezien mijn externe schijf altijd ernaast ligt en er tevens een klep voor m’n apparatuur zit die dichtgaat zodra de apparatuur niet gebruikt wordt, dus er mag ook niets uitsteken.
Op de achterkant vind je aansluitingen voor HDMI (1.3a), een netwerkpoort, aansluiting voor de adapter en een A/V out poort. Waarbij de adapter precies in de A/V out poort past en ik even verbaast was dat het apparaat vervolgens niet aanging.
Bij de WD TV had ik nog wel eens last van HDMI handshake issues met mijn Sony versterker (lage resolutie en verstoord beeld als gevolg) met de TV-101 is dit nog niet voorgekomen.
De afstandsbediening is voorzien van een bedenkelijke indeling (blindelings zal enige oefening vereisen), niet verlicht en moet je goed richten op het oog van de speler anders gebeurd er namelijk niks. Echter ben ik zelf in het bezit van een Harmony One en na de speler daarin toegevoegd te hebben, heb ik de originele afstandsbediening niet meer gebruikt. Overigens hoef je met de Harmony een stuk minder nauwkeurig te richten op het oog van de speler.
Erg handig is dat de cijfertoetsen corresponderen met het percentage van de speelduur, zo kan je snel even door een film/serie bladeren.
Deze versie heeft geen WiFi mogelijkheid, de
Dune HD TV-101W heeft dat wel. Aangezien ik reeds van plan was om de speler aan te sluiten middels een netwerkkabel heb ik bewust niet voor het wireless model gekozen. Mijn PC is echter wel draadloos verbonden met het netwerk, waardoor ik de externe schijf toch regelmatig loskoppel en direct aan mijn PC hang om bestanden over te zetten. Dit aangezien de snelheid via WiFi niet geweldig is: een bestand van 4,37GB duurt zo’n 33 minuten wat neerkomt op een gemiddelde snelheid van +/- 2,2MB/s (al zal mijn netwerk hier de bottleneck zijn). Het is wel handig dat je overal in huis bestanden kan streamen vanaf de speler ook al staat deze in stand-by.
De TV-101 zit kwalitatief goed in elkaar, de bovenkant is van robuust mat kunststof en de onderkant van metaal, de onderkant wordt tevens als heatsink gebruikt voor onder andere de Sigma chip. Tijdens het gebruik wordt de speler aan de bovenkant zo’n 35 graden Celsius en aan de onderkant zo’n 45 graden, in stand-by is het apparaat gewoon koel. Dit in tegenstelling tot de WD TV die gewoon altijd warm was met een mogelijk verkorte levensduur als gevolg. De externe schijf die aan de USB poort hangt is ook een stuk koeler zodra de TV-101 in stand-by staat dan dat deze was met de WD TV in stand-by.
Het stroomverbruik in stand-by is zo'n 2,9W en wanneer de speler actief is zo'n 4,7W, met andere woorden erg zuinig dus.
Zie voor gedetailleerde specificaties: http://www.iboum.com/pr/dune101.php
Interface
Na het aanzetten duurt het zo’n 45 seconden voordat je in het menu terecht komt (vanuit stand-by duurt dit overigens maar enkele seconden). De taal stond standaard op Nederlands, maar ik vind zelf Engels fijner. De interface oogt wel minder gelikt dan bij de WD TV. Vervolgens verscheen er de melding dat er een firmware update beschikbaar was, nadat de firmware was bijgewerkt kom je weer in het menu en hier heb je vervolgens 5 tabbladen:
- Sources: hier kan je door je netwerk (middels SMB of UPnP) of door je USB opslagmedium bladeren
- TV: hier zou je via DVB-T TV moeten kunnen kijken
- Favorites: hier kan je snelkoppelingen plaatsen naar bepaalde locaties (yaDIS in mijn geval)
- Applications: hier vind je diverse applicaties die ik tot nu toe eigenlijk amper gebruikt heb
- Setup: spreekt voor zich, hier kan je de nodige instellingen wijzigen
Rechts bovenaan staat normaal gesproken naast de klok nog het weer. Alleen doordat Google een aanpassing heeft gedaan aan de API die hiervoor gebruikt werd, werkt het in de huidige firmware niet meer. Er is wel
een onofficiële patch voor beschikbaar die de server aanpast naar openweathermap.org, echter zodra de stroom een keer van de speler wordt gehaald zal je de fix opnieuw moeten toepassen.
Tevens heeft een
gebruiker van MPC Club op basis van de patch een fix gemaakt speciaal voor de TV-101 met zowel een link naar de install als de uninstall.
Bij de diverse applicaties is het voornamelijk behelpen qua input door het ontbreken van een qwerty toetsenbord, waardoor je ze niet snel zal gebruiken (al zou dit opgelost kunnen worden mbv de beschikbare "Extra’s" die verderop beschreven worden).
Tijdens het navigeren begon ik mij al snel te ergeren aan de trage navigatie aangezien elke beweging in het menu standaard gepaard gaat met een animatie, maar gelukkig is dit uit te schakelen. Net als het keuzemenu wat je telkens te zien krijgt als je een bestand wilt afspelen.
Bij het onderdeel setup zijn er verder veel meer instelmogelijkheden beschikbaar dan bij de WD TV het geval was. Bij de WD TV kon de screensaver bijvoorbeeld niet eerder dan 5 minuten geactiveerd worden wat ik voor mijn plasma toch vrij lang vond. Bij de TV-101 kan dit zo kort als op 10 seconden worden ingesteld, al heb ik zelf gekozen voor 1 minuut. In het volgende
filmpje worden alle onderstaande instellingen doorlopen (filmpje is van de TV-301 maar het menu daarvan is identiek aan de TV-101):
- General: taalkeuze, responsetijd screensaver, standaardinstellingen herstellen
- Date and Time: tijdzone, instellingen voor synchronisatie via internet
- Video: instellingen voor video zoals resolutie, framerate, frequentie, aspect ratio en geavanceerde opties
- Audio: wijzigen van audio output mode, decoderen multi-channel audio, de maximale sampling rate van de digitale uitgang
- Network: instellen van het netwerk, DHCP of vast IP-adres
- Applications: instellingen voor de diverse applicaties
- Appearance: kiezen van skin, stijl, indeling van het menu, animatie effecten
- Playback: standaardinstellingen voor de taal van media (menu/audio/ondertiteling), automatisch verder afspelen
- Miscellaneous: power management, updaten van de firmware, formatteren van de aangesloten media, screenshots
- Information: model/type, serienummer, firmware versie, systeemgegevens
Wat ik wel mis is een aanduiding waarmee je kan zien bij welke aflevering je van een bepaalde serie gebleven bent, bijvoorbeeld door een vinkje bij de afleveringen die je reeds bekeken hebt. Het zou mooi zijn als dit overgenomen kon worden van XBMC in een toekomstige firmware update.
De standaard interface om door bestanden te bladeren is vrij basic, gewoon een soort verkenner waarmee je alleen de bestandsnamen krijgt te zien. Wat ik wel een uitkomst (tov de WD TV) vind is het kunnen hernoemen van een bestand. Voorheen bij m’n WD TV kwam het wel eens voor dat ik vergeten was de benaming van een ondertitel identiek te maken aan het videobestand, waardoor de ondertitel niet werd weergegeven. Vervolgens moest ik dan de externe schijf los koppelen, PC aanzetten, externe schijf aansluiten, bestand hernoemen, externe schijf weer los koppelen en weer aansluiten op de WD TV. Nu kan dat dus eenvoudig met de speler zelf.
Aangezien de interface dus vrij basic is zijn er gelukkig alternatieven beschikbaar.
yaDIS
Aangezien de standaard interface van Dune HD niet bepaald onder de noemer eye-candy valt (maar wel overzichtelijk en functioneel is) is het mooi dat er software beschikbaar is om je mediacollectie van een fraaie grafische schil te voorzien. Je kan hiervoor gebruik maken van
yaDIS en
Zappiti voor PC en
DuneX voor Mac, ieder met zijn eigen interface. Voornamelijk op basis van screenshots ging mijn voorkeur uit naar yaDIS.
Zowel voor yaDIS, Zappiti als DuneX zijn guides beschikbaar:
Voor yaDIS is er ook nog een Nederlandse versie beschikbaar:
Meestal wordt deze software in combinatie met een NAS gebruikt, maar je kan er ook een externe schijf voor gebruiken. Al zal je de schijf wel telkens aan de computer moeten hangen zodra je nieuw materiaal wilt toevoegen.
Na het opzetten van yaDIS kan dit het resultaat zijn:
Een overzicht van diverse door gebruikers ontworpen templates voor yaDIS zijn hier te zien:
Media
De TV-101 heeft ondersteuning voor een breed scala aan codecs en speelt zowat alle denkbare media af, al heb ik dit zelf niet uitgebreid getest. Ik gebruik de speler eigenlijk alleen voor .AVI, .MP4 en .MKV bestanden en die worden allemaal perfect afgespeeld, het beeld is schitterend en het geluid subliem.
De TV-101 kan geen full 3D bestanden afspelen, maar wel side by side 3D bestanden. Al zal ik dit toch niet gebruiken aangezien ik bewust heb gekozen voor een TV zonder 3D mogelijkheid. Dit omdat ik de huidige 3D techniek met brilletjes niks vind. Verder schijnt de speler geen .FLV bestanden te kunnen afspelen en zou DivX versie 5 en 6 niet ondersteund worden. Bij Blu-ray Disc rips is er alleen ondersteuning voor de Lite variant van het BD-menu, hierdoor is BD-Live bijvoorbeeld niet mogelijk (DVD menu’s worden wel volledig ondersteund).
Ook .MKV bestanden waarbij gebruik gemaakt is van header stripping spelen nu goed af, de WD TV kon deze niet afspelen en als je vergeten was de header stripping weg te halen met
MKVToolNix dan zorgde het afspelen van zo’n bestand ervoor dat er niks meer afgespeeld kon worden totdat je de stroom van de speler had afgehaald.
Verder gaat de TV-101 beter om met onvolkomenheden in een bestand, daar waar de WD TV bij een bepaald punt vast kwam te zitten en je alleen voorbij zo’n punt kon komen door het bestand opnieuw af te spelen en snel (langzaam spoelen zorgde alsnog voor een vastloper) voorbij dat punt te spoelen met als gevolg dat je altijd wel een stuk miste, speelt de TV-101 gewoon feilloos verder.
Tijdens het afspelen kan je op de “info” knop drukken waarna er diverse informatie getoond wordt over het bestand, alleen mist hier informatie over de audiostream.
Ook kan je middels de “pop up menu” knop tijdens het afspelen diverse instellingen aanpassen, zoals bijvoorbeeld de positie, sync, grootte en de kleur van de ondertiteling.
Extra’s
Er is optioneel een
qwerty toetsenbord van Dune HD verkrijgbaar, alleen hangt daar wel een fors prijskaartje aan, namelijk zo’n 70 euro.
Verder is er voor zowel Android als iOS een applicatie beschikbaar die Dune HD heeft ontwikkeld om je mediaspeler via WiFi mee te kunnen bedienen. De app werkt erg prettig, het is alleen jammer dat je bijvoorbeeld nog niet het qwerty toetsenbord in de app kan gebruiken om bijvoorbeeld een zoekopdracht in Youtube in te voeren. Ik heb hierover navraag gedaan bij de ontwikkelaar en die gaf aan dat het wel in de planning zit om deze functionaliteit toe te voegen aan de applicatie middels een update.
Google Play: Dune HD RC
App Store: Dune HD RC
Alternatieven
Western Digital TV Live: aangezien ik niet heel erg tevreden was over de firmware updates van Western Digital bij hun eerste en tweede generatie mediaspelers, waarbij er regelmatig nieuwe bugs optraden zodra er een nieuwe firmware versie beschikbaar kwam. Misschien zijn ze hier inmiddels beter in geworden, maar het was voor mij reden genoeg om eens naar wat anders te kijken.
Popcorn Hour: zowel de A-110 als de A-210 in mijn bezit gehad, maar ik vond de interface altijd erg rommelig overkomen, de firmware vaak een niet af gevoel had, het scrapen van film info bij de A-210 duurde bijvoorbeeld een uur terwijl het apparaat gewoon met een netwerkkabel was verbonden (ter vergelijking met Yadis daar duurde het nog geen 5 minuten met een draadloze verbinding en werden series ook nog meegenomen) en beide keren het apparaat snel weer doorverkocht.
Asus O!Play Mini: een degelijke mediaspeler, interface is wat achterhaald en geen mogelijkheid voor iets als Yadis. Persoonlijk lag mijn voorkeur ook bij een mediaspeler gebaseerd op een Sigma chipset ipv Realtek (vroeger was Sigma superieur aan Realtek, inmiddels heeft Realtek een inhaalslag gemaakt, alleen schijnt de kwaliteit van geluid bij Sigma chips beter te zijn) en heb ik het niet zo op bedrijven als Asus die van alles en nog wat fabriceren naast hun core business, daarbij krijg ik toch het gevoel dat men het er maar bij doet en dat de support daardoor minder is dan van bedrijven die zich specialiseren in een bepaalde tak.
Boxee Box: voor mij te uitgebreid en te duur, voornamelijk gericht op de Amerikaanse markt en verder is de ontwikkeling voor deze speler met de aankondiging van de
Boxee TV stopgezet. Vanuit de community is daarop
Boxee+ beschikbaar gekomen, alleen weigeren de makers van de Boxee Box om de broncode vrij te geven, waardoor het niet mogelijk is om daar de standaard versie van XBMC op te zetten.
Raspberry Pi: toch in eerste instantie een DIY pakket, al worden ze ook kant en klaar verkocht, aansluitingen zitten aan alle kanten en standaard geen afstandsbediening, verder is voldoende koeling nog wel eens een probleem zodra er een
case omheen zit. Ik was zelf op zoek naar een compleet pakket, waar je niet zelf eerst mee moet knutselen om een vergelijkbaar product neer te zetten.
Ik was eigenlijk van plan te wachten op een Android mediaspeler die was voorzien van XBMC en niet dicht getimmerd was zoals de Boxee Box, echter deze bestaan tot op heden nog niet en zoals hieronder te lezen is, zal het nog wel even gaan duren eer dat systeem een volwaardige vervanger gaat worden voor de huidige op Sigma en Realtek gebaseerde mediaspelers.
2012 saw the first good Media Players based on ARM chipsets running Android. ARM chipsets are very varied in specification so cannot be summed up simply as with the specialist chipsets. See the ARM section on this page for more information. ARM chipsets are now able to near match the specialist chipsets for video decoding performance whilst offering a much more versatile experience in other areas (web browsers, Facebook, Maps, 100,000s of Android Apps). With the imminent release of XBMC for Android the Android boxes have a very bright future.
There are however some areas in which the ARM chipsets still lose out the the specialist media chipsets. HD-audio support is poor on all ARM chipsets and there are no ARM chipsets that support 3D. For format support, pure video playback performance, and image quality the specialist chipsets still usually beat the ARM chipsets. The most important feature missing from current ARM chipsets is comprehensive 7.1 HD-audio support. It took the specialist chipsets a couple of years to get this working properly so expect a similar timeframe for the ARM chips.
Bron: http://www.iboum.com/artkill/chipsets.php
Uiteindelijk heb ik dus gekozen voor de Dune HD TV-101, aangezien Dune HD bekend staat om het produceren van stabiele, no-nonsense mediaspelers en ik geen behoefte had aan de mogelijkheid om een harde schijf in te bouwen. Wel heb ik nog na zitten denken over de aanschaf van een NAS, maar ik ben nog niet overtuigd van de meerwaarde die dat mij zou brengen boven het gebruik van externe harde schijven om zo de aanschafkosten van de NAS te rechtvaardigen.
De Dune HD TV-101 is voor mij de perfecte mediaspeler. Tijdens het gebruik de afgelopen 3 maanden is de speler nog nooit vastgelopen. Wel werd de interface van yaDIS sporadisch niet correct getoond en duurt het soms vrij lang voordat een bepaalde keuze bij het navigeren wordt geladen in yaDIS. Al denk ik dat dit te maken heeft met de ouderdom en slijtage van mijn externe schijf die inmiddels ruim 5 jaar oud. Ik zal wel de ontwikkelingen rond mediaspelers en XBMC nauwlettend in de gaten houden, maar ik verwacht dat het nog wel even gaat duren eer deze beschikbaar komen.
P.S. Vreemd genoeg staat dit model reeds bij “Discontinued models” op de Dune HD website en zou vervangen zijn door de Dune HD TV-102 echter staat deze nog niet eens in de Pricewatch vermeld en daarmee vermoed ik dat het model hier ook nog niet verkrijgbaar is. Al maak ik mij hierdoor geen zorgen voor wat betreft support, aangezien Dune HD ook hun “Discontinued models” van firmware updates blijft voorzien.