Na een aantal jaar een Microsoft Lifechat LX3000 en een doodgewone microfoon van 5 euro te hebben gehad leek het mij tijd voor iets anders. Namelijk de Logitech G930. Ik heb hem nu ruim een week en over het algemeen ben ik erg positief over deze headset alleen er zijn wel een aantal minpunten.
Laat ik dan maar beginnen met de positieve kant. De headset ziet er degelijk uit en zit goed op mijn hoofd. Is niet te zwaar en de batterijduur is zoals beloofd ruim 10 uur. De microfoon is ook prima, dat deze terugbuigt als je hem zelf buigt is voor mij geen probleem. De mensen op Skype kunnen mij ondanks dat prima horen. De stereo functie voldoet ook prima aan mijn wensen net zoals de 7.1 surround sound functie. De G930 kan redelijk hard alleen niet zo hard als de LX3000. Ik vind de volume knop erg handig op de headset net zoals de 3 G-toetsen. Deze heb ik nu ingesteld op: 'Skype opnemen/ophangen & muziek afspelen pauzeren'. De microfoon mute-knop vind ik een beetje nutteloos gezien de microfoon automatisch word gemute wanneer deze omhoog word gedraaid. Ook vind ik de hardware knop voor het switchen tussen stereo en 7.1 erg fijn. Wat ik ook erg fijn vind is dat de G930 niet nog eens aparte software naast mijn G19 nodig heeft. Dit is gelukkig allemaal centraal in de Logitech Gaming Software. De morphing functie is grappig maar vind ik verder niet echt nuttig. Ook zijn mogelijkheden om de bass/trible/microfoon volume te verhogen en te verlagen wat ik erg fijn vind. Ik heb de equalizer nog niet uitgeprobeerd alleen dit zal ik zeker doen.
Tot zo ver de positieve punten. Waar ik niet echt van onder de indruk ben is het bereik. Logitech beloofd 15 meter. Ik snap dat dit door muren/plafonds word verstoort alleen kom op, ik kan niet eens de trap aflopen of ik krijg al weer een korte storing. Gelukkig heb ik dit kunnen oplossen door de receiver op een andere plek te zetten. (Namelijk op een hoge kast in de woonkamer) Nu kan ik rustig door bijna het hele huis rondlopen zonder enige storingen. Ook vind ik de kwaliteit van de speakers in de headset ook niet helemaal waar ik voor betaal. Ik vind €140,- veel geld en dan verwacht ik er ook wat van. Wanneer ik het volume via windows boven de 50% draai is er geen heldere bass meer. Nu ben ik juist een liefhebber van een beetje goede en heldere bass alleen dit is weer een teleurstelling. Wat ik ook jammer vind is dat je niet zelf een geluidje uit kunt kiezen voor wanneer de batterij bijna leeg is. Dit is gewoon een simpele pieptoon en deze hoor ik meestal niet door het hoeveelheid geluid wat er op dat moment uit de headset komt. Mocht hier trouwens nog een tooltje voor zijn dan hoor ik het graag. Heb hier verder nog geen onderzoek naar gedaan.
Wat ik verder nog kwijt wil is het volgende:
De eerste dag functioneerde de headset prima. Alleen hierna vertoonde de headset wat kleine probleempjes met Flash filmpjes met name op Youtube. Namelijk wanneer ik naar stereo mode schakelde deed mijn linker speaker niets. Dit was simpel op te lossen door een aantal stappen te volgen die ik vond op het internet. Mocht je nieuwschierig zijn wat voor stappen dit zijn, dan heb ik hier een link voor je.
Tot slot. Ik vind het een degelijke headset met veel handige, leuke en grappige functies eraan alleen het bereik en de kwaliteit van de speakers hadden iets beter gekund als het aan mij lag.
UPDATE:
Ik weet van mezelf al dat ik de G930 zo maar eens kan laten rondslingeren dus ben ik aan de slag geweest achter de werkbank en heb een handige muurbeugel voor de headset gemaakt.