Het reviewen van een RaspberryPi heeft niet zoveel zin. Er zijn immers tal van mogelijkheden met het apparaat en de prestaties zijn alom bekend. Mijn review wil ik dan ook meer als een 'how-to' schrijven voor mensen die graag een RaspberryPi willen omtoveren als mediacenter i.c.m. XBMC.
De benodigdheden;
- Muis en/of toetsenbord
- USB lader of powered USB hub
- SD kaart lezer
- Laatste versie van OpenElec
Noot: Er zijn nog andere images zoals Raspbmc, maar voor mijn 'how-to' maam ik uitsluitend gebruik van OpenElec als image.
1: Download win32 disk imager
hier
2: Download de laatste versie van OpenElec
hier
(rXXXX.img.zip, kies hiervoor het bestand met het hoogste nummer op de plek waar nu XXXX staat. Op het moment van schrijven is dat gewoon de onderste op de pagina)
3: Pak het zipbestand uit en open Win32DiskImager door te klikken op 'Win32DiskImager.exe'. Je krijgt nu onderstaande afbeelding te zien
4: Pak nu ook de OpenElec zip uit.
5: Selecteer het image bestand door op het mapje te klikken.
6. Selecteer nu je SD kaart via het dropdown menu onder ''device''.
7. Klik op write. Je krijgt nu onderstaande afbeelding te zien.
We hebben nu het SD kaartje gereed gemaakt voor de Raspberry Pi en dan kunnen we nu beginnen met het aansluiten van alle apparatuur op de Raspberry Pi alsook het plaatsen van de SD kaart in de Raspberry Pi.
In mijn geval maak ik gebruik van een powered USB Hub. Dit wil zeggen dat de USB Hub gevoed wordt door een externe stroombron middels een adapter in het stopcontact. De reden hiervoor is simpel. Ik heb nu maar één adapter nodig. Anderzijds is het eigenlijk een must-have, want zo geeft de Raspberry Pi over het algemeen net te weinig stroom op de USB-poorten. Dit heeft als gevolg dat een externe 2.5'' harddisk (die gevoed wordt door een USB poort) niet tot slecht werkt. Bijkomend voordeel van een USB hub is dat je veel meer aansluitingsmogelijkheden hebt.
Het aansluiten is met wat simpele logica zo voor elkaar.
1. Plaats de SD kaart in de Raspberry Pi
2. Sluit de HDMI kabel aan op zowel de Raspberry Pi als je TV
3. Sluit de overige rand apparatuur aan (USB hub, muis et cetera)
4. Plaats de micro-usb kabel in Raspberry Pi en de USB hub of adapter
Zodra je alles aangesloten hebt en de SD kaart in het betreffende slot zit wordt het tijd om de Raspberry Pi aan te zetten. Mocht je nu een ethernetkabel in de Raspberry Pi hebben gestopt, wacht na het opstarten dan even tot alle meldingen met ''....is bijgewerkt'' voorbij zijn. Zodra je internet hebt vernieuwt hij namelijk alle aanwezige add-ons.
Nu de Raspberry Pi is opgestart gaan we eerst de taal naar Nederlands zetten, mocht dit al niet automatisch gebeurd zijn.
Stap 1. Ga naar Systeem -> Instellingen
Stap 2. Klik de optie 'uiterlijk' aan.
Stap 3. Klik nu 'land en taal' aan en stel de instellingen nu zo in dat deze overeenkomen met onderstaande afbeelding.
Met de Raspberry Pi nu helemaal in het Nederlands wordt het tijd om een tweetal kleine wijzigen door te voeren.
Wijziging 1: Het uitzetten van de RSS-feed, want dit zorgt er voor dat de Raspberry Pi het minder moeilijk heeft tijdens het opstarten en dit staat toch alleen maar in de weg.
1. Ga wederom naar Instellingen -> Uiterlijk en klik nu vervolgens ‘’Skin’’ aan.
2. Vink RSS feed uit
Wijziging 2: Het mogelijk maken van het verwijderen en hernoemen van bestanden en folders. Een essentiële optie voor ons, want zo kunnen we bekeken materiaal weer verwijderen.
1. Ga wederom naar Instellingen -> Uiterlijk en klik ditmaal op ''bestandlijsten''.
2. Vink de optie ''hernoemen en verwijderen van bestanden'' aan.
Er is helaas geen officiële lijst beschikbaar met welke WiFi-dongles werken op de Raspberry Pi en dit blijft dus een kwestie van proberen.
1. Sluit de WiFi dongle aan
2. Ga naar Systeem -> OpenElec
3. Vul onderstaande gegevens in:
Netwerknaam: Verzin iets leuks
Netwerk soort: WLAN
Netwerk apparaat of MAC adres: wlan0
Statisch IP adres: verzin een adres in jouw range
Netwerkprefix lengte: 24
Netwerkgateway: IP van je modem
DNS server1: IP van je modem
WLAN ssid: naam van je netwerk (exact overnemen dus met hoofdletters waar nodig)
WLAN beveiliging: beveiligingstype van je WiFi
WLAN wachtwoord: wachtwoord van je WiFi
4. Reboot nu je Raspberry Pi en je bent hier klaar mee.
Je bent nu helemaal klaar. Je kunt nu een externe harde schijf of USB-stick aansluiten met je media en deze zal automatisch worden herkend door de Raspberry Pi waarna je hier naartoe kan browsen en je media kunt openen. Er is natuurlijk nog veel meer mogelijk met XBMC zoals het toevoegen van een netwerk locatie mocht je bijvoorbeeld gebruik maken van een NAS waarop al je media staat. Nu focussen we alleen even op het zo snel mogelijk werkend krijgen van de Raspberry Pi zodat we kunnen genieten van media.
We hebben nu in een viertal stappen de Raspberry Pi omgetoverd tot een mediacenter en dus kunnen we genieten van onze media. Echter weet je nu nog niet hoe je de ondertiteling kan veranderen bij een film en of het audiospoor gewijzigd kan worden. De meeste ondertitelingsformaten worden overigens ondersteund van SRT tot ingebakken ondertiteling.
Het wijzigen van de ondertiteling en/of het audiospoor is gelukkig op een kinderlijk eenvoudige manier te realiseren. Druk tijdens het kijken van een film op ‘’enter’’ of ‘’m’’ op je toetsenbord en maak je nu gebruik van een muis. Beweeg deze even heen en weer en de opties komen in beeld te staan. Je krijgt nu onderstaande afbeelding te zien.
Je krijgt nu ineens een lading aan icoontjes met soms een voor de hand liggende functie en soms ook weer niet.
1. Previous
2. Rewind
3. Play/Pause
4. Stop
5. Fast Forward
6. Next
7. Scrub bar (touch/clickable)
A. Subtitle downloader (via add-on)
B. Video settings
C. Audio and subtitle settings
D. Bookmarks
E. DVD Menu
In ons geval zijn we op zoek naar een mogelijkheid om het audiospoor te veranderen alsook de ondertiteling. We moeten hiervoor het audioicoontje hebben (C). Wanneer je hier op klikt, krijg je onderstaande afbeelding te zien.
We kunnen in dit scherm nu het gewenste audiospoor selecteren (audiostream), maar ook kunnen we in ditzelfde scherm de ondertiteling aan/uit zetten (enable subtitles) of wijzigen naar een andere taal (subtitle).
De Raspberry Pi is in een handomdraai om te toveren tot een volwaardig mediacenter. Dankzij de grote userbase van XBMC zijn er vele mogelijkheden, van het downloaden van thema's tot het downloaden van add-ons waarmee je YouTube kunt bekijken. Je kunt het zo gek niet bedenken of het is mogelijk met de Raspberry Pi.
Tip: HDMI-CEC
Tot slot nog een tip. Indien je over een TV beschikt met
CEC(Consumer Electronics Control), dan kan je XBMC besturen met de afstandsbediening van je TV waardoor een muis en toetsenbord geheel overbodig wordt. Sterker nog, je zal merken dat zodra je de Raspberry Pi aanzet deze automatisch je TV aan zal zetten en deze ook gelijk op het juiste kanaal zet.
23-11-2013: Review (lees how-to) gepost. Inhoudelijke als ook grammaticale feedback is welkom. Indien er vragen zijn, stel ze gerust!