Borderlands 2, Windows Review
Met smart heb ik uitgekeken naar het tweede deel van Borderlands. Het eerste deel heb ik de eerste paar maanden links laten liggen, maar zodra ik het spel in co-op ging spelen, had ik de smaak te pakken. Borderlands 2 is op alle fronten een verbetering van deel eerste deel. Ontwikkelaar Gearbox heeft alle goeie en slechte punten van deel 1 verbeterd: betere graphics, maar wapens, meer levels, meer eindbazen en de intensievere jacht naar betere wapens.
Pluspunten
- Geweldige muziek
- Leuke sfeer
- Co-op tot 4 personen
- Wapens, wapens en nog meer wapens!
- Deel 2 is zonder dlc's groter dan deel 1 met dlc's
Minpunten
- Co-op tot maar 4 personen
- Eindeloze zoektoch naar dat ene wapen dat iets beter is
- Level-cap blijft nog even op 50 hangen
Borderlands is een schietspel met rpg-invloeden. Je kiest één van de vier karakters uit die je tijdens het spel kan verbeteren door middel van het verzamelen van experience points en skillpoints, ook wel het verslaan van vijanden en het voltooien van missies. Hoe meer experience points je verzamelt, hoe meer skillpoints jij verdient (elk level zorgt voor 1 skillpoint) hoe hoger jouw karakter levelt en des te betere en sterkere wapens en uitrusting kan je gebruiken.
Het eerste dat opvalt als je Bordelands 2 gaat spelen zijn de graphics. Ondanks dat het spel nog steeds een tekenfilmachtig uiterlijk heeft, ziet het uit alsof de graphics serieuzer zijn geworden, maar dat is dan wel niet ten koste gegaan van de sfeer. Ook de wapens zien er in deel 2 diverser uit, wat mij op het volgende punt brengt: de wapens.
Wapens
Borderlands 1 zat vol met wapens. Eigenlijk zat het zo vol met wapens dat je veel meer tijd kwijt was aan het zoeken naar dat wapen die net iets beter is dan wat je nu hebt. Doordat de verschillende type wapens (shotgun, rpg, sniper etc) voorzien kunnen worden van diverse attachements (scope, bajonet etc) met eventuele elemental-factor (fire, corrosive, shock etc) ontstaat er zowat een eindeloze combinatie aan wapens. Hoewel dat een dik pluspunt is van Borderlands 2, is dat ook meteen het grootste kritiekpunt: er gaat veel tijd inzitten naar het vinden van het beste wapen.
Muziek
Een ander sterk punt van Borderlands 2 is de muziek: net als het vorige deel kent deel 2 een fantastische soundtrack. Bijna elke speelwereld ademt zijn eigen muziek. De muziek is niet storend tijdens het gamen en de mensen die met je meekijken op het scherm zullen zich niet aan de muziek storen (het Tetris-syndroom: zelf vind je het deuntje geweldig, maar de persoon naast je gaat zich mateloos storen aan de piepjes en bliepjes). Zodra een aantal sterke vijanden jou te lijf gaan, verandert de muziek naar dramatische taferelen, maar zodra de vijanden zijn verslagen keert de rust terug.
Speelwereld
Trouwens, de speelwereld van Borderlands 2 is - zo ver ik kan zien - zonder dlc's groter dan Borderlands 1 met dlc's. Waar je in het eerste deel in de Knoxx-uitbreiding altijd de auto moest pakken om naar een bepaalde speelwereld te gaan, is dat niet meer zo hard nodig in het nieuwe deel. Het komt nog wel eens voor dat je lange stukken te voet moet afleggen, maar het is geen tijdrovende klus meer om naar een uithoek van een ander level te gaan.
Co-op
Het verkennen van de speelwereld wordt leuker als je dat met meerdere mensen doet. In co-op kan je namelijk tot 4 gamers de wereld van Pandora (waar Borderlands zich afspeelt) verkennen. Daarbij houdt het spel rekening met het aantal spelers die meedoen: hoe meer spelers hoe sterker de vijanden zijn en hoe beter de loot. Waar je in je eentje binnen 5 minuten een van de vele eindbazen hebt kunnen verslaan, zal dat met 4 personen een stuk langer duren. Dat resulteert wel dat de eindbaas veel betere wapens en uitrusting kan laten vallen.
Als je van shooters houdt dan kan je je plezier niet op aan Borderlands. Althans ik niet. Het rpg-element in het spel maakt het interessanter en leuker om te spelen, al blijft het wel enigszins eentonig als je level 50 hebt behaald: daar waar Borderlands 1 uiteindelijk een level-cap van 69 had, blijft Borderlands 2 nog wel even hangen op level 50. Wanneer dat wordt verhoogd is niet bekend. De co-op is geweldig, al blijft het wel jammer dat je maar met zijn 4'en in co-op kan spelen, want dat mag van mij uit ook wel hoger waardoor de vijanden nog hoger worden geschaald.
Een must-have wat mij betreft!