Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

Nikon Coolpix P7100 Zwart Review

+2
APClll 30 september 2012, laatste update op 17 november 2015, 2.945 views

Nikon Coolpix P7100 Zwart

Pluspunten

  • Veel directe knoppen
  • Optische zoeker (zoomt mee met objectief)
  • Flits-schoen aanwezig
  • Instelwielen aanwezig, aan voor en achterzijde
  • Opslaan van user-settings mogelijk (U1, U2, U3; 2 Fn-knoppen)

Minpunten

  • Geen enkele aanduiding in de optische zoeker
  • Optische zoeker is wat aan de kleine kant
  • Fn-knoppen zijn niet helemaal vrij toe te wijzen

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Snelheid en automatiek Score: 4
Ergonomie Score: 5
Featureset Score: 5
Prijs Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 4
Uitbreidbaarheid Score: 5
Beeldkwaliteit opname Score: 4
Samengevat: DSLR in zakformaat. Okee, misschien is dat wat overdreven, maar ik wist eigenlijk geen betere omschrijving voor "heel veel directe knoppen" in combinatie met een optische zoeker én een knopje om de lens-bajonet te ontgrendelen... Maar laat ik wel reëel blijven. Natuurlijk is het geen echte DSLR en zal het dat ook niet worden. Voor een compactcamera heeft hij echter zo'n beetje alle toeters en bellen die je maar kunt wensen. Behalve letterlijk bellen, dat doet 'ie dan weer niet...

Nikon Coolpix P7100

http://ic.tweakimg.net/ext/i/imagelarge/1315470275.jpeg

Afbeelding geleend uit de Pricewatch
https://ic.tweakimg.net/images/member/620xauto/1zYGjm4g03UG9Sn.jpeg
Afbeeldingen geleend van de Nikon-productpagina

Inhoudsopgave
1. Keuze voor de camera
2. Specificaties
3. Wat zit er in de doos?
4. Bediening
5. Ervaringen
6. Foto's

Keuze voor deze camera


Waarom deze camera gekocht?
Om te beginnen, dit is mijn eerste echte digitale camera, als ik die in mijn telefoon niet mee tel. Tot nu toe heb ik me altijd weten te redden met telefoon-kiekjes of mijn analoge spiegelreflex (Nikon F80).

De F80 is tamelijk onverwoestbaar, dus wat dat betreft had ik niet direct een vervanger nodig. Mijn telefoon is ook nog heel, dus ook op dat front was vervanging niet noodzakelijk. Maar ja, het gebruiksgemak van digitaal begon toch te knagen.

Er moest dus een digitale camera komen. Het merk was me wel duidelijk. Nikon. Maar wat voor één? Qua bedieningsgemak wilde ik iets hebben wat in de buurt komt van de F80.Dat zou dus een DSLR worden. Maar ja, ik weet hoeveel ruimte dat inneemt. op zich niet erg, maar het "steek even vlug in de jaszak"-gehalte van zo'n ding is niet zo hoog. En een van de fotografische wijsheden is : "de beste camera is die camera, die je op het juiste moment bij je hebt". Wat dat betreft is een compact dus een logische keuze .Of beter, iets wat je eigenlijk gewoon zou moeten hebben, onafhankelijk van het bezit van een SLR.

Bij het zoeken naar een F80-vervanger, kom je eigenlijk uit bij de D7000 of D300s. Beiden zitten, volgens de geruchtenstroom, op het punt om vervangen te worden. (Al wordt dat de laatste drie jaar al over de D300s geroepen, die geruchten begonnen al voordat de D7000 uitgebracht werd...).

Als ik een DSLR ga kopen, moet dat tenminste eentje zijn met voldoende directe knoppen, waardoor in mijn beleving de D7000 afviel. De D300s is eigenlijk te oud om nu nog aan te schaffen.

Ik had mezelf een deadline gesteld: als er voor september 2012 geen D300-vervanger zou zijn, zou er een compactcamera komen, als tussenstap tussen telefoon en SLR. Dat biedt meteen weer een jaar sparen voor het geval er toch nog een D300-vervanger komt. Of volgend jaar de aanschaf van de full-frame D600 overwegen. In ieder geval was het duidelijk dat er dit jaar dus een compact zou gaan komen.

Daarbij had ik de volgende eisen:
• optische zoeker
• ingebouwde flitser
• veel functies direct onder een "eigen" knop
• instelwielen
• lichtmeting instelbaar (spot/centrum/matrix)
• AF instelbaar (AF-S / AF-C / M)
• redelijk compact

Eigenlijk zocht ik dus een DSLR in zakformaat...

Via de recente aankondiging van de opvolger van deze camera (De coolpix P7700), welke geen optische zoeker meer had, kwam ik terecht bij de inmiddels één jaar oude P7100. Die voldeed eigenlijk precies aan mijn wensen. En aangezien het inmiddels een "oud" model is, was hij enigszins redelijk geprijsd. Daarna was het gewoon een kwestie van tanden op elkaar, flink knarsen en het aanschafbedrag ophoesten...



Specificaties


Eerst maar eens een overzicht van de belangrijkste specificaties (zoals deze zijn vermeld in de handleiding, ik heb ze niet allemaal gecontroleerd en uitgeprobeerd):

Afmetingen
(B × H × D) Circa 116,3 × 76,9 × 48,0 mm (exclusief nek-strap beugeltjes)

Gewicht
Ca. 395 g (met batterij en SD-geheugenkaart)

Sensor
  • Effectieve pixels: 10,1 miljoen
  • 1/1,7-inch CCD; ca. 10,39 miljoen pixels
Objectief
  • 7,1× optische zoom, NIKKOR-objectief
  • Brandpuntsafstand 6,0 - 42,6 mm (35mm equivalent = 28-200 mm)
  • Diafragma: Elektronisch geregeld 6-bladig irisdiafragma, Bereik 10 stappen van 1/3 EV
  • f-waarde f/2.8-5.6
  • Beeldstabilisatie: Vibratiereductie dmv lensverschuiving
Autofocus
  • AF met contrastdetectie
  • Scherpstelbereik (gemeten vanaf het objectief)
    - Circa 50 cm tot ∞ (groothoek), circa 80 cm tot ∞ (tele)
    - Macro close-upstand: Circa 2 cm tot ∞ (alleen groothoekzijde)
  • Selectie scherpstelveld
    - Gezichtsprioriteit,
    - automatisch (automatische 9-velds selectie),
    - centrum (breed, normaal, spot),
    - handmatig met 99 scherpstelvelden,
    - onderwerp volgen
Zoeker
  • Aan zoomstand gekoppelde zoeker met oogcorrectie (-3 tot +1)
  • Beelddekking Circa 80% horizontaal en 80% verticaal (vergeleken met
    werkelijke beeld)
Monitor
  • 7,5 cm (3 inch), ca. 921.000 beeldpunten met antireflectiecoating en
    helderheidsaanpassing met 5 niveaus,
  • Beelddekking in opnamestand: Circa 96% horizontaal en 96% verticaal
  • Beelddekking in weergavestand: Circa 100% horizontaal en 100% verticaal
  • kantelbaar: ca 81° omlaag en 105° omhoog
Opslag
Bestandssysteem: DCF, Exif 2.3 en DPOF
  • Intern geheugen (circa 94 MB)
  • SD/SDHC/SDXC geheugenkaart
Bestandsindelingen
  • Foto's: JPEG, NRW (RAW) (RAW en JPEG kunnen tegelijk worden opgeslagen)
  • Geluidsbestanden (spraakmemo): WAV
  • Films: MOV (Video: H.264/MPEG-4 AVC, Audio: AAC stereo)
Beeldformaat (pixels)
  • 10 M 3648×2736
  • 8 M 3264×2448
  • 5 M 2592×1944
  • 3 M 2048×1536
  • 2 M 1600×1200
  • 1 M 1280×960
  • PC 1024×768
  • VGA 640×480
  • 3:2 3648×2432
  • 16:9 3584×2016
  • 1:1 2736×2736
ISO-waarde
  • ISO 100, 200, 400, 800, 1600, 3200, Hi 1 (vergelijkbaar met 6400)
  • Auto (automatische gevoeligheidsinstelling van ISO 100 tot 800)
  • Hoge ISO-waarde auto (ISO 100 tot 1600)
  • Vast bereik auto (ISO 100 tot 200, 100 tot 400)
  • Nachtstand weinig ruis (ISO 400 tot 12800)
Belichting
  • Lichtmeting
    - 256-segments matrixmeting,
    - centrumgericht, spotmeting
    - spotmeting binnen AF-veld (met ondersteuning voor 99 scherpstelvelden)
  • Belichtingsregeling
    - Geprogrammeerde automatische belichting met flexibel programma(P),
    - sluitertijdvoorkeuze(S)
    - diafragmavoorkeuze(A)
    - handmatig(M)
    - belichtingsbracketing (Sluitertijd-variatie)
    - belichtingsbracketing (ISO-variatie)
    - bewegingsdetectie
  • Belichtingscorrectie (-3,0 tot +3,0 LW in stappen van 1/3 LW)
Sluiter
  • Mechanische en ladinggekoppelde elektronische sluiter
  • Sluitertijden
    - 1/2000 - 8 s (stand P, S)
    - 1/4000 - 8 s (A-stand)
    - 1/4000 - 60 s (M-stand)
    - 4 s (Opnamestand "Vuurwerk")
    - 1/2000 - 2 s (bij andere opnamestanden dan hierboven genoemd)
Zelfontspanner
  • 2 sec. vertraging
  • 10 sec. vertraging
  • IR-afstandsbediening (direct of met 2s / 10s vertraging
  • smile-detectie
Flitser
  • Ingebouwde flitser
  • Bereik bij auto-ISO (circa)
    - ~[Groothoek]: 0,3 tot 9,0 m
    - ~[Tele]: 0,3 tot 4,5 m
  • Flitsinstelling: TTL auto flits met monitor voorflits
  • Accessoireschoentje: ISO 518-flitsschoencontact met synchronisatie- en
    datacontacten en vergrendeling (comatible met o.a. SB700, SB900 en SU800-commander)
In-/uitgangen
  • Audio/video-uitgang; digitale in-/uitgang (USB);
  • HDMI Mini Connector (Type C) (HDMI-uitgang),
  • Externe microfoonaansluiting (stereo 3,5 mm),
Video-uitgang
  • USB-poort: Keuze tussen NTSC en PAL
  • HDMI uitvoer Er kan worden gekozen tussen Auto, 480p, 720p en 1080i
Gebruiksduur batterij (type EN-EL14)
  • Foto's: Ca. 350
  • Films: Ca. 2 uur 55 min (HD 720p (1280×720))
Statiefaansluiting
1/4 inch (ISO 1222), metaal

Gebruiksomstandigheden
  • Temperatuur 0 °C tot 40 °C
  • Luchtvochtigheid 85% of lager (niet-condenserend)
Wat zit er in de doos?


Uitpaktijd!
Hierboven heb ik al uitgelegd dat dit mijn eerste digitale camera is, buiten mijn telefoon. Voor de unboxing-foto's zullen jullie het dus moeten doen met half-brakke telefoon-foto's... Alle uitpak-foto's zijn klikbaar.

De verpakking met zilverkleurig zegel

De doos is lekker stevig en voorzien van zilverkleurig zegel, wat moet garanderen dat de doos niet geopend is geweest.

12
Zodra de doos opengaat, kom je als eerste de CD met de uitgebreide handleiding tegen. Geen apart NL-boekje dus, wat ik eigenlijk wel jammer vind. Het boekje wat onder de CD zichtbaar is, is de snel-start handleiding in de vier talen Es/Pt/Cz/Sk. (Ik heb dankbaar van de plaatjes uit dat boekje gebuik gemaakt voor het monteren van de nek-strap)

13
Al gravend in de doos vinden we vervolgens het Nikon EU-garantiebewijs, een CD met de software ViewNX 2 en nog wat kleine boekjes "voor uw veiligheid", servicevoorwaarden en een errata-blad met correcties voor tikfoutjes in de handleiding.

Als we alle boekjes zorgvuldig hebben doorgelezen (toch?) komen we uit bij de zaak waar 't allemaal om gaat. De camera! Zorgvuldig ingepakt in foam, met daarnaast alle hulpstukken.
16

Als we alles een beetje overzichtelijker proberen neer te leggen zien we de volgende zaken liggen:
1. Nekstrap
2. Acculader
3. verloopstekker voor acculader
4. de camera, nog ingepakt
5. USB-kabel
6. Accu EN-EL14
7. Audio/Video-kabel
8. Garantiebewijs
Er zit dus GEEN geheugenkaart bij.
18

Bediening


Foto's nemen kan op de automaat, maar er is ook van alles instelbaar. De meestgebruikte instellingen zijn met "eigen" knoppen te wijzigen. In sommige gevallen is via het menu een andere functie aan een knop te hangen. In deze review behandel ik de standaardwaarden, dus de functies zoals de fabrikant die aan de betreffende knop toegewezen heeft.

Niet elke hieronder genoemde instelling kan altijd gemaakt worden. Dit hangt af van het gekozen belichtingsprogramma. Bijvoorbeeld op de stand "volledig automatisch" zijn een aantal menu's niet toegankelijk.

Belichtingsprogramma
Op de bovenzijde van het toestel kan met behulp van een draaiknop het gewenste belichtingsprogramma geselecteerd worden. Er is te kiezen tussen:
• Volledig automatisch (groen)
• P
• S
• A
• M
• Film-modus
• Scene modus (automatische scene-herkenning, of de gewenste scene zelf instellen)
• Weinig ruis nachtstand (preset voor hoge iso, geen flits)
• Effects (keuze uit 10 effecten, o.a zoom-belichting, soft-focus, sepia, selectieve kleur, cross-proces etc.)
• U1, U2, U3 (3x ruimte voor eigen istellingen, direct oproepbaar)

Sluitertijd en diafragma instellen
Afhankelijk van het gekozen belichtingsprogramma is het mogelijk om, net als bij een SLR, door middel van de twee instelwielen het diafragma (voorste wiel, wijsvinger) en de sluitertijd (achterste wiel, duim) aan te passen.

Instellen AF-modus
De gewenste AF-modus kan worden ingesteld door op de multi-selector op "omlaag" te drukken. Er opent zich dan een mini-menu met vier opties.
• AF
• MF (focussen met "omhoog/omlaag-knop" op een uitvergroot detail)
• AF-macrostand
• fixed-focus op ∞

De keuze kan worden geselecteerd met de (draaibare) multiselector, of door aan een van de instelwielen te draaien. Het bevestigen van de geselecteede keuze kan op drie verschillende manieren:
• druk op de OK-knop
• druk op "rechts" op de multiselector (deze methode is uit te schakelen)
• doe niets en wacht drie seconden (de geselecteerde optie wordt dan automatisch ingesteld)

De keuze voor de gebruikte AF-stand (AF-S of AF-C, die op de coolpix AF-fulltime heet), dient te worden ingesteld via het menu. Dat vind ik eigenlijk onlogisch, die had ik ook in dat snelmenu verwacht.

AF-veld instellen
Door op de multi-selector op "rechts" te drukken, wordt het AF-veld snelmenu geopend. Je kunt dan kiezen uit:
  • Gezichtsprioriteit (bij meerdere gezichten wordt het meest dichtbijzijnde gezicht gekozen)
  • Automatisch (het dichtstbijzijnde onderwerp wordt gekozen)
  • Handmatig (kies met de multiselector uit 1 van de 99 beschikbare velden)
  • Centrum (met een submenu, keuze uit:)
    - Centrum spot
    - Centrum normaal
    - Centrum breed
  • Onderwerp volgen (auto tracking)
Zelfontspanner
Door op de multi-selector op "links" te drukken, wordt het zelfontspanner-snelmenu geopend. Er valt te kiezen uit
• Timer (keuze tussen 2 en 10 seconden vertraging)
• Glimlachtimer (smile-detectie)
• IR-afstandsbediening (keuze tussen direct, 2 en 10 seconden vertraging)
Voor de IR-afstandsbediening (ML-L3; niet meegeleverd) zijn zowel aan de voorzijde als achterzijde ontvangers aangebracht. Volgens de handleiding is het bereik maximaal 5m.

Flitser
De flits-instellinen kunnen alleen worden aangepast als de interne flitser is uitgeklapt, of als er een compatibele externe fliser (SB-400 t/m SB-900 of SU-800-commander) op de hot-shoe gemonteed is. De flitser komt niet automatisch omhoog.

Door op de multi-selector op "omhoog" te drukken, wordt het flitsmenu geopend
• automatisch (maar alleen als de flitser met de hand omhoog geklapt is)
• automatisch met rode-ogenreductie
• uit (externe flitser)
• handmatig (keuze tussen vol vermogen, 1/2, 1/4, 1/8, 1/16, 1/32, 1/64)
• Lange sluitertijd (keuze tussen lange sluitertijd met flits of synchronisatie op 2e gordijn)

Belichtingskompensatie
De belichtingscompensatie kan rechtsboven op de camara ingesteld worden met behulp van een aparte draaischijf. Het bereik loopt van -3.0 naar +3.0 en de stapgrootte bedraagt 1/3 stop. Zodra een waarde anders dan ' 0 ' is gekozen, gaat er een oranje lampje in het aanwijs-streepje branden.

Snelmenu
Links bovenop de camera is een draaischijf aangebracht, waarmee de volgende punten kunnen worden ingesteld:
• ISO (minimale sluitertijd instelbaar, automatisch-tot-800, auto-hoog-tot-1600, vaste waarde),
• Bracketing (keuze tussen 3 of 5 foto's met sluitertijd-variatie, ISO-variatie of WB-variatie)
• Witbalans (auto, Kelvin-waarde, diverse pre-sets o.a. TL-licht)
• Kwaliteit (resolutie, Jpeg/RAW, wijzigen iso/bracketing/qual
• MyMenu (lijst met zelf te kiezen menu-items, maximaal 5 stuks, bijv. flits-compensatie, VR, Active-D lighting)
• Picture control (a.a. neutraal, levendig, monochrome, aangepast-1, aangepast-2)

Display-knop
Er is een aparte knop om de display-overlay aan of uit te zetten of zelfs de monitor geheel uit te schakelen tijdens het fotograferen. Als de monitor uit staat, gaat er een groene ring om de aau/uit knop branden. In voledige auto-stand kan de display niet uit.

Fn-knoppen
De camera beschikt over twee Fn knoppen. Fn1 is aan de voorzijde, onderaan naast de lens geplaatst. (ongeveer op de plek waar je op een SLR de DOF-preview-knop aantreft). De Fn2 knop bevind zich bovenop de rechter bovenhoek van het toestel. De functies van de knoppen is zelf toe te wijzen, binnen de limieten die de fabrikant bedacht heeft.
• Fn1 + instelwiel (ingestelde functie wijzigen, keuze uit o.a. lichtmeet-zone, handmatig flitsniveau)
• Fn1 + zoomknop (zoom naar vaste waarde of stapsgewijs zoomen via voorgekozen punten)
• Fn1 + sluiterknop (foto maken met de ingestelde preset, o.a. Raw+jpeg, ISO-stand, Picturecontrol),

Bij de Fn2 zijn de mogelijkheden wat beperkter. Veel beperkter zelfs. Je kunt alleen een (zelf te kiezen) functie mee in- of uitschakelen. Ik heb gekozen om daar (in ieder geval voorlopig) de kunstmatige horizon aan te hangen.

Lens-ontgrendeling
Ja, dat lees je goed. Rechtsonder de lens, zit een drukknop die de lens-bajonet ontgrendeld. Daarmee kun je de sier-ring rondom de lens verwijderen en vervangen door groothoek-convertor WC-E75A.

Ervaringen


Acculader monteren
Voor we met de camera aan de slag kunnen, moet eerst de accu opgeladen worden. Dat betekent dus eerst de acculader in elkaar zetten.

Assemblage acculader
Plaatje uit de handleiding

Het EU-model verloopstuk (nummer 3 op de overzichtsfoto hierboven) klinkt eenvoudig over en vast aan de uitklapbare USA-model plug die aan de acculader zit. Dit is met de hand niet los te halen, maar wel door met bijvoorbeeld een balpen de beide vergrendel-nokjes even in te drukken, speciaal daarvoor zijn er gaatjes op de juiste plek gemaakt..

Na zo'n anderhalf uur wachten is de accu vol en kan het speelkwartier beginnen!

Gebruiksklaar maken
Direct na aanzetten van de camera wordt gevraagd de taal, thuis-tijdzone, tijd en datum in te stellen. Hier was mij niet direct duidelijk dat een keuze gemaakt moet worden tussen zomer/wintertijd. Dat bleek later pas, toen ik de handleiding aan het doorworstelen was...
21

Op soortgelijke wijze kan via het menu een afwijkende (vakantie)tijdzone ingesteld. De vakantie-tijdzone wordt aangegeven met een vliegtuig-icoon, de thuis-tijdzone met een huis-icoon.

Als de thuis-instellingen eenmaal gemaakt zijn, start de camera vrij snel op (en schuift gelijktijdig de lens naar buiten). Gevoelsmatig is de camera binnen een seconde na het indrukken van de on/off knop klaar om de eerste foto te nemen.

AF-prestaties
De AF werkt niet op het buitenste deel van de sensor, op de monitor (60x45mm) is rondom een rand van 7mm niet te gebruiken als "mikpunt" Bij normaal gebruik levert dat geen enkel probleem op. Ook bij een SLR zitten de scherpstelpunten niet zover naar buiten.

Belichting
Het lijkt erop dat de camera standaard iets overbelicht, wanneer de lichtmeting op "matrix" staat en Active D-lighting is uitgeschakeld. Zodra er witte (of lichtgekleurde) onderwerpen in beeld staan, begint in de preview-modus direct na het nemen van de foto, de "waarscuwing" te knipperen. Ik heb geprobeerd dat op beeld vast te leggen op onderstaande foto. Het zwarte deel rondom de deuropening knippert afwisselend wit en zwart, om aan te geven dat het mogelijk overbelicht is.
knipper-waarschuwing

Doordat de belichtingscompensatie eenvoudig is aan te passen ervaar ik bovenstaande niet als een probleem. Meestal is een correctie van -0.3 tot -0.7 voldoende om detail in de higlights te houden, zonder dat het zwart dichtloopt.

accu-duur
Hier kan ik nog niets zinnigs over zeggen, ik ben voorlopig meer in menu's aan het prutsen dan dat ik foto's maak. Het opladen van de accu duurt ongeveer 1.5 tot 2 uur.


Foto's


Ik heb geprobeerd wat lastige situaties te verzinnen om het pixelpeep-gehalte op de proef te stellen. Van alle voorbeeldfoto's is er niet één wetenschappelijk verantwoord uitgevoerd. Desalniettemin denk ik dat 't een aardige indruk geeft van de prestaties van dit toestel. Ik heb geprobeerd om zo veel mogelijke auto-correctie-opties uit te zetten, het zou zomaar kunnen dat ik er echter een vergeten ben.

Alle onderstaande foto zijn klikbaar. Alle foto's zijn geresized om ze binnen de 2MB-limiet van het T.net fotoalbum te houden. De Exif-informatie is aanwezig in alle foto's.

Flare gevoeligheid
Flare test

Lens vervormingen
Vervorming - groothoek

Vervorming - tele

overbelichting lichtgekleurde delen
overbelichting witte voetjes

[100% crop van voetjes]
Op de witte voetjes van de kat is het wit totaal dichtgelopen. Als je 'm zou uitprinten en aan de muur hangen zie je er echter nies van.

ISO 3200
ISO 3200

Macro-stand
Macro stand



Changelog:
21-09-2012: 1e versie online gezet.
22-09-2012: achtergrondkleur aangepast naar "Nikon-geel" ipv gewoon geel
30-09-2012: Lay-out aangepast, motivatie waarom deze kamera gekozen toegevoegd, opmerkingen Fn2-knop toegevoegd.

Gebruikt in combinatie met:

  • Transcend SDHC 16GB Class 10

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een Nikon Coolpix P7100 Zwart?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (6)

Wijzig sortering
Een beetje laat, maar toch nog maar een reactie.

Allereerst bedankt voor je review, hoewel ik er graag wat minder foldergegevens en wat meer gebruikerservaring had gezien. Toch geeft het wel een behoorlijk goede indruk van de camera.

Aan je rijtje eisen voldoen nog wel meer camera's op de markt (zoals de mooie Canon S100, zeg ik dat :p), heb je die camera's ook nog overwogen?
Ik had mezelf een deadline gesteld: als er voor september 2012 geen D300-vervanger zou zijn, zou er een compactcamera komen, als tussenstap tussen telefoon en SLR.
Maar die waren er toch allang! De D300s (flauw), maar ook de D7000. Wel een stuk slechtere body, maar fotografisch op de meeste gebieden meer in zijn mars dan de D300s. Ondanks dat de camera al 2jaar oud is, zijn er eigenlijk maar erg weinig concurrenten op de markt die doen wat de D7000 presteert. Daarnaast is de camera de laatste tijd ook behoorlijk in prijs gedaald (een "vooraankondiging" voor een D7100?).

Maar als ik jouw specs zie, en het feit dat je er blijkbaar wel wat voor neer wilt tellen, komt gelijk bij mij de Fuji X-E1. Een "uitgeklede" Fuji X-Pro1, maar op bepaalde punten ook weer beter (bijv. de focussnelheid, de EVF) en dat allemaal voor net iets meer dan de helft van het geld dat de X-Pro1 kost.
Wat nog belangrijker is, is dat de camera foto's maakt waar Canon en Nikon (eigenlijk geen enkele camera beneden de ¤ 2000,=) niet aan kunnen tippen. Lekker compact en superieure kwaliteit. Het lenzenaanbod is nog beperkt, maar dat is een kwestie van tijd...

Terug naar jouw review.
Ik zie daar toch wel een hoop functies in deze camera zitten die ik niet zo snel in een DSLR tegenkom. Dat is erg mooi voor die prijs. Waar ik dan weer wat minder over te spreken ben is het diafragma (f 2.8 - 5.6). Dat lijkt mooi, maar is echt niet veel vergeleken met een DSLR die een veel grotere sensor heeft. De f/2.8 is gelijk aan f/13 bij een FF en ca f/9 bij een APS-C. Niet echt een heel lichtsterk monster dus.
Flitser[list]
• Ingebouwde flitser
• Bereik bij auto-ISO (circa)
- [Groothoek]: 0,3 tot 9,0 m
- [Tele]: 0,3 tot 4,5 m
Blijkbaar kan de flitser zoomen (dat verrast mij). Maar de waarden lijken me niet kloppen. Ik kan me nl. niet voorstellen dat hij bij groothoek een groter bereik heeft dan tele. Of moet ik het als volgt lezen: hij kan niet zoomen en daarom "reikt" hij verder bij groothoek (er komt meer licht binnen). Maar dan nog is 9 meter wel een enorm bereik. Ik vraag me af of mijn losse flitser (SB-600) dat wel haalt. Natuurlijk doet die nog wel wat op 9 meter, maar dat zijn echt geen topprestaties en naar ik aanneem komt daar echt een veel sterkere flits uit dan uit die ingebouwde flitser.

Een beelddekking van 80% (door de viewer) lijkt me vreselijk lastig in de praktijk. 20% dat wegvalt is wel erg veel en legt naar mijn idee een behoorlijke wissel op je framing. Waarom LV niet 100% is, is wel erg jammer, maar 96% is heel erg goed werkbaar.

De kwaliteit van de foto's valt me geheel niet tegen. Je noemt het overbelichten (een fenomeen dat je wel vaker bij Nikon tegenkomt) maar dat is makkelijk corrigeerbaar, als je het eenmaal weet. Of nog beter, gewoon een trapje schieten en je camera alleen voor de startwaarden gebruiken (maar dat doen we toch allemaal :D).
Het nadeel van deze soort lenzen is duidelijk te zien (vervorming, vignetting en soft in de hoeken), maar tegenwoordig zijn de eerste twee punten makkelijk corrigeerbaar achteraf.
De macrostand werkt wel erg verdienstelijk zo te zien. Ook de hoge ISO vind ik erg mooi voor zo'n kleine sensor (slimme keuze van Nikon om er maar 10 MP op te plakken).

Al met al toch wel een leuke camera voor zijn geld, waar je volgens mij erg veel plezier aan kunt beleven. Ik wens je dan ook veel mooie foto's toe.
Het geel Nikon tintje klopt niet :P

Zie hier voor de juiste :

http://www.nikon.nl/nl_NL...cameras/slr/consumer/d600
of
Nikon D600

;)
Dat kan heel goed, ik heb gewoon de UBB code "color=yellow" genomen ;)
Bedankt voor de tip, ik zal 'm aanpassen.

- Zijn die linkjes naar D600 trouwens een hint dat ik de coolpix moet laten voor wat 'ie is en een D600 moet gaan halen ter vervanging van m'n F80? :D

[Reactie gewijzigd door APClll op 22 september 2012 20:24]

Bedankt voor je uitgebreide reactie.

Gebruikers-ervaringen komen later, als ik de camera wat langer in gebruik heb. Ik heb 'm nu een krappe week en eigenlijk kun je pas na een half jaar zeggen hoe de camera zich in de praktijk houdt. (sneeuw, strand, vakantie-in-de-bergen, dat soort werk)

Ik denk dat ik de review met de door jou aangedragen punten wel wat kan verbeteren. Nu ik alles nog eens doorgelezen heb, missen er ook nog wat puntjes (bijv. mogelijkheden / beperkingen van Fn2). Ook opmaak-technisch moet ik nog wat sleutelen...

Dat zal allemaal niet direct gebeuren, maar ik denk zeker wel binnen 14 dagen.

[Reactie gewijzigd door APClll op 23 september 2012 20:08]

Mooie review. I.p.v. zakformaat kun je bij een dergelijke camera denk ik beter spreken van "jaszakformaat" aangezien deze camera m.i. niet redelijk comfortabel in je broekzak te dragen is door de dikte en het gewicht.

Heb zelf onlangs een Panasonic DMC-TZ30 aangeschaft (ben er net mee op vakantie geweest) en moet zeggen dat ik niet veel zwaarder en groter zou hebben willen gehad (liep meestal ook zonder jas).

Vergelijking tussen beide modellen:
http://camerasize.com/compare/#170,283

Ben benieuwd hoe jouw camera bevalt in de praktijk wat betreft handelbaarheid (daaronder versta ik ook het "meeslepen van het ding") en kwaliteit (gezien de toch wel kleine 1/1.7" sensor).
Bedankt voor de review!
Heb je inmiddels meer ervaring met de P7100 opgedaan?
Ik ben zelf zeer serieus aan het overwegen om er één aan te schaffen, dus ik ben erg benieuwd.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Apple iPhone X Google Pixel 2 XL LG W7 Samsung Galaxy S9 Google Pixel 2 Far Cry 5 Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

Tweakers vormt samen met Tweakers Elect, Hardware.Info, Autotrack, Nationale Vacaturebank en Intermediair de Persgroep Online Services B.V. © 1998 - 2018 Hosting door True

*