Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma Review

4 september 2012, laatste update op 4 september 2012, 1.305 views Rapporteer

De Creative Soundblaster Tactic3D Sigma is een vreemd beestje. Aan de éne kant is de geluidskwaliteit fenomenaal (zelfs beter dan mijn speakers), aan de andere kant is de microfoon absolute bagger. Misschien dat de mijne gewoon kapot was, maar mijn vrienden moesten hun volume ontzettend hard zetten (met alle problemen die dat meebrengt) om mij duidelijk te kunnen horen. De mic is ook erg gevoelig - een beetje draaien aan het uiteinde kan het volume ineens halveren (waardoor je helemaal niet meer verstaanbaar bent). Ik had ergens gelezen dat de firmware updaten het probleem zou verhelpen, maar dat was bij mij niet het geval.
-update-

Pluspunten

• Geluidskwaliteit (low, mid en high)
  • Bouwkwaliteit (stevig, flexibele earpads)
  • Design (niet zo protserig als de meeste gaming headset)

Minpunten

• Comfort (earpads waren te klein en de padding te stug)
  • Microfoon (was veel te stil bij mij - zie review)

-update-
Het is goed mogelijk dat deze problemen aan mij liggen, in de comments iig zijn er mensen die hier geen probleem mee hadden. Als je gewoon via de geluidskaart gaat (ipv de USB aansluiting) zou het ook beter gaan, want dan kan je de windows Mic Boost aanzetten. Maar één van de beste dingen aan deze headset is juist die USB-aansluiting.

Hij zit ook absoluut niet comfortabel als je "grote" oren hebt. Er is 4,5cm (wide) x 5,5cm (hoog) plaats voor je oren, wat redelijk zou zijn, mocht die ruimte geen smalle ovaal zijn. Het resultaat is dat mijn oorlel constant tegen de padding geklemd zat, wat zelfs na 5 minuten al pijn begon te doen. Ook vanboven werden mijn oren geklemd, al viel dat nog enigszins te verhelpen door de earpads anders te draaien.

Dat brengt mij bij de bouwkwaliteit, die mijns inziens zeer goed is. Het geheel voelt solide aan en de earpads kunnen in alle richtingen gedraaid worden, waardoor je ze plat op je bureau kan leggen. De microfoon is zeer flexibel, maar zoals eerder vermeld levert dat een aantal problemen op. De microfoon kan ook uit je headset gehaald worden waardoor je eigenlijk headphones krijgt.

Persoonlijk heb ik hem teruggestuurd (wat een dure grap van 15 euro werd) omdat hij gewoon te oncomfortabel was - ik zat constant te prutsen aan de oorstukken in een poging om het toch een beetje comfortabel te krijgen maar het bleef gewoon irriteren.

Heb jij ook een Creative Sound Blaster Tactic3D Sigma?

Betreffende het lage volume van de microfoon schijnt Creative tegenwoordig een firmware update voor de usb geluidskaart op de website beschikbaar te hebben wat het probleem zou moeten verhelpen.
Ik had de firmware geüpdate, maakte geen verschil bij mij.
Zelf de headset uiteindelijk aangeschaft mede door deze review en het microfoon volume probleem voor lief genomen echter wel steeds aan het zoeken gebleven naar een oplossing.

Via via uieindelijk een forum post tegengekomen waarin aangegeven werd dat er op het kunststof bij de connector van de microfoon zelf voor het aansluiten op de headset een platte kant zit, dit moet aansluiten op een iets verhoogd stukje in de headset zelf.

Dit is iets wat ik stom genoeg niet doorhad en om eerlijk te zijn vond ik het al vreemd dat ik de microfoon er niet echt goed meer kon uittrekken, met iets meer moeite voor elkaar gekregen en wis en waar.. inderdaad platte kant. Opnieuw ingestoken op de goede plek, aansluiting gaat iets dieper naar binnen en ik moet toegeven dat ik nu meer volume uit de mic krijg.

Het is niet zoveel als wat ik krijg wanneer ik de microfoon aansluit op de 3.5 gelijk op interne geluidskaart, maar toch merkbaar een behoorlijk verschil in mijn geval na wat tests.

Ik moet trouwens toegeven dat je gelijk hebt over het geluid, is inderdaad echt goed.

[Reactie gewijzigd door Ian Wolff op 23 juli 2024 08:53]

'k meot toegeven dat ik dat geluid een beetje mis nu ik mijn Steelseries 4H heb, was echt fenomenaal.
Danferno, heb je in windows wel de microphone boost aangezet? Hierdoor heb je kans dat de microfoon veel beter zijn werk gaat doen.
Als je via de USB-ingang werkt is die optie er niet (ben er nog speciaal naar gaan zoeken, maar kan hem gemist hebben).
Ik heb zelf de goedkopere alpha. Microfoon werkt prima hier, maar je moet hem gewoon dicht bij me mond zetten. Zorgt ervoor dat anderen niet al het geluid om je heen horen.

Ik kreeg niets dan lof over de kwaliteit overigens..
Kan zijn. Ik weet enkel dat ik er niet in geslaagd ben om hem degelijk te doen werken na eindeloos gefrunnik. En ik geen €60 ga betalen om de microfoon zo dicht bij mijn mond te steken dat het oncomfortabel is (though that didn't help much either).

Toch bedankt voor de suggesties.