Een weekje geleden rebootte mijn pc opeens dus ik keek even in het BIOS of ik daar een oorzaak kon vinden. Alhoewel ik de rede waarschijnlijk niet heb gevonden viel het me op dat mijn Intel Pentium 4 530 processor @3.00GHZ meer dan 55 graden Celsius werd terwijl ik alleen een beetje zat te surfen.
Met Speedfan ben ik het eens een beetje in de gaten gaan houden en tijdens TV kijken met windows media center (60% CPU load) liep de temperatuur op naar 65 graden, nog niet echt kritiek maar het zit wel op het randje natuurlijk.
De P4 werd gekoeld door de boxed koeler, die zat na 2 jaar compleet vol met stof. Een beetje blazen hielp niet (was ook nauwelijks mogelijk zonder de koeler eraf te halen, dat kon niet zomaar want dan moest ik nieuwe koelpasta aanbrengen).
Ik kon een flesje perslucht kopen maar dat kost ook al een tientje en ik kwam deze koeler tegen voor ruim het dubbele, toen was de keus snel gemaakt.
Ik heb uiteindelijk voor de Arctitc Cooling Freezer 7 pro gekozen omdat er zoveel positieve reviews waren en de prijs scherp.
Installatie:
Supersimpel, er wordt een blaadje meegeleverd waarop staat hoe je de Intel boxed cooler kan verwijderen en de nieuwe kunt aanbrengen. Kwestie van even goed kijken en doen wat er staat. Dit vormt ( voor een tweaker

) absoluut geen probleem.
Geluid:
Toen de koeler erin zat ging hij eerst op maximale snelheid draaien (2500RPM), dat maakte vrij veel geluid (niet heel erg storend maar net een beetje té) dus heb ik in mijn BIOS het zogenaamde QFAN aangezet met als doeltemperatuur 54 gaden. De koeler draait sindsdien circa 2100RPM, hij is nog steeds goed hoorbaar maar wat mij betreft niet storend. Zodra de CPU in de buurt van de 54 graden komt zal het BIOS ervoor zorgen dat de koeler sneller gaat draaien om de CPU onder de 54 graden te houden.
Prestaties:
Voor mij in ieder geval: heel goed!
Mijn geval was natuurlijk extreem, je kan een 2 jaar oude stoffige cooler natuurlijk niet goed vergelijken met een gloednieuwe koeler. Om het toch maar even te doen:
Idle temperatuur was rond de 45 graden, die is nu rond de 27 graden. Bij volle belasting werd de CPU met de boxed cooler zo'n 64 graden, dat is nu gereduceerd tot 31 graden!
Om een wat eerlijker vergelijk te maken, 2 jaar geleden toen de pc nieuw was werd de CPU idle 37 graden, dat is nu dus 27 graden.
Volgens de verpakking koelt de koeler niet alleen de CPU maar ook de omliggende onderdelen van het moederbord. Dit gebeurd in de praktijk ook echt!
Idle was het moederbord zo'n 37 graden, dat is nu 30 graden. Bij hoge CPU load (75%) was de moederbordtemperatuur 42 graden. Dat is nu 35 graden. Dat is dus ook een flink verschil.
Kortom: het is zeker een grote verbetering tegenover de Intel boxed cooler, en het geld zeker waard!
Update:
Ik heb nog wat meer geëxperimenteerd met de fan snelheid in het BIOS. De fan draait nu 1600RPM zonder noemenswaardige temperatuurstijgingen.
Lager kan niet door de beperkingen van mijn BIOS...