Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

- Reviews

Bekijk alle reviews

Asus N76 Series N76VM-V2G-T1023V Review

+2
Nicked 28 september 2012, laatste update op 28 september 2012, 42.503 views

Asus N76 Series N76VM-V2G-T1023V

Pluspunten

  • Mooi full HD mat scherm
  • Ruimte voor twee HDD's
  • Verlicht toetsenbord
  • Mooi design
  • EFI BIOS
  • Groot touchpad

Minpunten

  • Niet standaard een ssd
  • Verticale kijkhoek
  • Vrij zwaar
  • Soms probleempjes met wifi

Eindoordeel

Score: 5Per criterium
Mobiliteit en accuduur Score: 4
Warmte en geluid Score: 4
Ergonomie Score: 4
Bouwkwaliteit Score: 5
Beeldkwaliteit Score: 4
Prestaties Score: 4
Featureset Score: 4
Prijs Score: 3
ONDERAAN HET BERICHT ENKELE UPDATES
(Mocht je de wifi-kaart willen vervangen, hier een handleiding voor het open krijgen van de laptop.)

Een 2,5 jaar oude Asus N90sv werd op 28 juni 2012 vervangen door deze prachtige Asus N76!
Het eerste wat ik heb gedaan, is een SSD in de laptop plaatsen. Aangezien er plek is voor twee harde schijven, kon deze er makkelijk bij.
(Helaas ging het klonen van de bestaande Windows partities niet goed, mogelijk omdat het een GPT schijf was. Daarom dus Windows opnieuw geÔnstalleerd op de harde schijf.)
http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_8th.jpg
De twee harde schijven, met in het midden de twee geheugenreepjes.

Eerste indruk
Niet alleen de specificaties zijn mooi, ook de buitenkant is niet lelijk. De achterkant van het scherm en de bovenkant van het toetsenbord gedeelte zijn gemaakt van respectievelijk geborsteld en geanodiseerd aluminium, wat het een mooie look en duurzaam gevoel geeft. Het maakt de laptop wel wat zwaarder. Ook het oplichtende logo in de cover is een leuke eigenschap.
De rand langs het scherm en de onderkant van de laptop zijn gemaakt van stevig kunststof.
Het eerste wat mij opviel bij het opstarten, was het EFI BIOS. Wat gaat dat heerlijk snel! Geen 15 seconden wachten op alle systeem checks, nee, in 2 seconden is de laptop klaar om Windows te starten! Met een SSD gaat dit heerlijk snel.

Op de originele schijf zat ook nog een UEFI partitie, die mogelijk het boot-proces nog iets versnelde. Deze partitie heb ik helaas niet op mijn SSD gekregen, waardoor ik dit niet kan uitproberen.

Features
Er zitten wat leuke features op de laptop: het mooie verlichte toetsenbord doet het goed en ik weet het niet zeker, maar volgens mij schakelt deze automatisch in bij weinig omgevingslicht (is me al enkele keren gebeurd).
http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_5th.jpg
Het verlichte toetsenbord
Ook de bijgeleverde mini subwoofer is een leuk hebbeding en deze verbeterd de geluidskwaliteit zeker in de lagere frequenties. Overigens is het volume van deze laptop niet geweldig in de wat lawaaierige omgevingen.
Linksboven het toetsenbord bevindt zich een knop die je zelf een functie kan geven middels Asus Instant Key. Ik heb nu de functie Geluid Dempen ingesteld, al vind ik de mogelijkheden daarvan beperkt. Hiermee kan je het geluid meteen uitzetten, of laten 'faden' naar een laag niveau. Echter kan je niet instellen hoe snel dit faden gaat en tot welk niveau. (Het geluidsniveau daalt tot een bepaald percentage van het oorspronkelijke niveau.)
http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_6th.jpg
De "Instant Key"
De laptop heeft vier USB poorten, elk van deze is van de 3.0 variant! Ik heb nog geen USB3.0 randapparatuur, dus de snelheid heb ik niet kunnen testen. Deze USB-poorten zouden in slaapstand randapparatuur van stroom moeten kunnen voorzien, maar dit heb ik nog niet aan de praat gekregen. *EDIT: Er is slechts ťťn poort die dit ondersteund. In Windows 8 echter conflicteert de benodigde driver van ASUS met die van Windows zelf.


Prestaties
De Intel Core i7 3610QM doet zijn werk goed en ook de IGP levert prima beeld. Ik ben nog geen gestotter tegen gekomen in welke situatie dan ook. Video afspelen, photoshop, 30 tabbladen in Chrome, alles werkt vloeiend. Voor het zwaardere grafische werk neemt de GT630M het werk van de Intel HD4000 graphics probleemloos over met de nVidia Optimus technologie.
Ook de Instant On feature zorgt voor een prettige ervaring. Met deze functie van Asus is de laptop binnen 2 seconden uit zijn slaapstand ontwaakt, waardoor je meteen weer door kan.

Overigens bevat mijn laptop dus een SSD, waardoor Windows en alle programma's heerlijk snel opstarten. Dit zit dus niet standaard in de laptop.

Beeldkwaliteit
Het full HD scherm met LED achtergrondverlichting is prachtig met een voor mij enorm pluspunt: hij is mat! De horizontale kijkhoek is geweldig, met alleen een afname in helderheid onder grote hoek. De verticale kijkhoek is minder goed, het contrast wijzigt meteen mee met de kijkhoek. Daar kan ik mee leven.
http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_3th.jpg http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_4th.jpg
Links de laagste helderheid, rechts de hoogste helderheid.
De helderheid is ook meer dan genoeg, op de laagste helderheid is het in de trein bijv. nog prima af te lezen. De hoogste helderheid zorgt ervoor dat je ook buiten nog prima op je scherm kan kijken.
http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_1th.jpg http://i11.photobucket.com/albums/a168/koeiedrol/TweakersReview/Review_2th.jpg
Links de laagste helderheid, prima leesbaar, rechts de hoogste helderheid.

Bouwkwaliteit en robuustheid
Zoals al vermeld is de helft van de laptop vervaardigd uit aluminium wat voor een robuust gevoel zorgt. Het scherm kan enigszins gebogen worden, maar niet veel. Ook de rest van de laptop voelt stevig aan, ik ben niet bang dat er gauw iets kapot zal gaan.

Ergonomie
Het toetsenbord typt prettig. Deze hele review wordt ermee getypt en dit gaat vrijwel foutloos. Wel is de 'palmcheck' van de touchpad niet geweldig, waardoor je soms je cursor ongewenst verplaatst. Dit gebeurt echter niet vaak, want het touchpad ligt precies tussen je handen bij typen met tien vingers.
Het touchpad heeft een wat moeilijk te plaatsen structuur. Het is niet glad, je zou het enigszins kunnen vergelijken met regenpak-stof. Anders kan ik het niet omschrijven. Het is ook een mooi groot touchpad met een 16:9 verhouding, net als het scherm.
Verder zitten er geen scherpe hoeken of randen op de laptop.

Warmte- en geluidsproductie
De laptop is heerlijk stil en ik heb 't vermoeden dat deze zelfs passief zijn werk doet onder een bepaalde temperatuur. Op een gegeven moment slaat het ventilatortje wel aan, maar deze is nauwelijks hoorbaar. De warmteproductie is beperkt en komt 95% van de tijd niet boven lichaamstemperatuur uit.

Mobiliteit en accuduur
Door het aluminium is het een vrij zware laptop. Dit was ik al gewend omdat de N90sv een 18,4" laptop is. Ook de voeding is geen kleintje, aangezien deze aardig wat vermogen heeft.
De accu gaat zo ongeveer 4 uur mee bij normaal gebruik: beetje internetten, verslagen typen enzovoort. Bij het kijken van een (full HD) film halveert deze accuduur.

Prijs
Met een prijs zo rond de §900 is de N76 geen goedkope laptop, maar voor dat geld krijg je wel een mooi product terug. Wel had ik in zo'n recente laptop wel een SSD verwacht, al was het maar een kleintje. De laptop heeft immers ruimte voor twee harde schijven.

Al met al dus een prima laptop waar je ook wel een beetje betaald voor het design. Maar dat vind ik hem waard. Dit is zeker een aanrader.

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 22-07-2012: Heb net ontdekt dat er in het schermdeel van de laptop een magneetje zit, aan de bovenkant, zo'n 5 centimeter rechts van het midden. Geen idee waar die voor is. Misschien om de laptop goed dicht te houden?
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 01-08-2012: In het toetsenbordgedeelte van de laptop zit een sensor. Houd je daar een magneetje bij, dan gaat je scherm uit. Mysterie opgelost. ;)
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 05-08-2012: Windows opnieuw geÔnstalleerd met UEFI-boot, dus schijf met GPT partitionering, geen wijziging in opstartsnelheid.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UPDATE 13-09-2012: Inmiddels heb ik ook problemen gehad met mijn wifi. Eerst alleen thuis, later ook op school. Het lag dus niet aan de netwerken. De oplossing van het probleem zit in nieuwe (onofficiŽle) drivers, HIER te downloaden.
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ervaringsupdate, 28-09-2012: Zoals beloofd een update na drie maanden gebruik. Hierboven zei ik al dat ik tegenwoordig ook wifi problemen heb. De drivers leken het probleem op te lossen, maar helaas. Ik vrees dat het in de Asus software zit, die je met de Fn-toets kan activeren. De vraag is dus of Asus hier ooit een update voor uit brengt.
Verder geniet ik nog volop van mijn 'schatje'. :) Het gemak waarmee je de laptop gebruikt is geweldig. Klap 'm dicht en in enkele seconden slaapt-ie. Klap 'm later weer open en binnen twee seconden kun je weer aan de slag. In combinatie met de ruim 4 uur batterijduur maakt dat je deze laptop makkelijk onderweg gebruikt (ook ondanks het formaat, al is dat misschien persoonlijk).
Ik moet wel opmerken dat de bovenkant toch vrij vlekgevoelig is. Je ziet niet duidelijk vingerafdrukken, maar wel de vetvlekken die je vingers achterlaten (en niet alleen als je net een oliebol hebt gegeten ofzo, maar bijna altijd). Op het toetsenbordgedeelte is dit overigens totaal niet het geval.
Bij gamen op de laptop, wat overigens prima gaat, wordt de laptop goed warm. Dit is dan voornamelijk links(boven) ten opzichte van het toetsenbord, waar ook de 'uitlaat' zit. Je brand er je vingers overigens niet aan, en 's winters lijkt 't me wel prettig, haha.
Mocht ik uiteindelijk de laptop open krijgen, dan plaats ik meteen een handleiding online. Niemand lijkt het namelijk te lukken. Even afwachten of ASUS USA wťl behulpzaam is met dit probleem. ;)
Met de Intel Centrino N6300 zal mijn ervaring alleen maar beter worden, neem ik aan, dus ik blijf nog wel even tevreden.
In december volgt een nieuwe update. Wie weet is mijn ervaring dan heel anders, of (heel saai) nog precies hetzelfde. Tot dan!
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ervaringsupdate, 09-05-2013: Oeps, vergeten in december een update te plaatsen! Hoewel deze review nu niet veel nut heeft (de laptop is niet meer verkrijgbaar), toch even een update. Inmiddels heb ik Windows 8 geÔnstalleerd en dat werkt als een tierelier!
Helaas is gisteren mijn scherm overleden, dus moet ik de laptop aanbieden voor reparatie... Voor dit euvel kon ik nog volop genieten van de laptop!

Gebruikt in combinatie met:

Heb jij ook een Asus N76 Series N76VM-V2G-T1023V?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Reacties (144)

Wijzig sortering
Ik zie wel hoe je dat UEFI kunt gebruiken, maar dat is bij een verse installatie: http://www.sevenforums.com

en hier nog een discussie hierover: http://www.sevenforums.com

4 launch biedt aan om voor 29 euro de ssd te installeren, ben benieuwd of ze dan ook hier rekening mee houden.
Ik heb 4Launch gemaild over het installeren van een SSD in deze laptop.
Zij doen het niet met deze laptop omdat er een soort bootbeveiliging in het bios zit!?
Ik heb 'm besteld en hij komt morgen binnen als het goed is. Voordat ik begin zal ik de harddisk in mijn desktop hangen en een backup maken met Acronis en/of Ghost. Ik zie dat Acronis ook nog een Clone optie heeft (en deze houdt rekening met UEFI), en ik twijfel of ik de harddisk laat klonen naar de SSD (ik kan dat dan immers later ook nog doen).
Ik denk dat ik begin met een lege SSD, en geen harddisk, en dan de stappen volg zoals beschreven in de sevenforums topic.
Ik houd jullie op de hoogte

Bij nader inzien, zal ik toch eerst een normale installatie doen (na de backup) zodat ik een windows dvd kan branden, dan zullen denk ik namelijk ook gelijk de drivers en hulpmiddelen worden geinstalleerd. Of lijkt het jullie beter om echt helemaal kaal te beginnen?

[Reactie gewijzigd door frankb op 31 juli 2012 21:15]

Op de c schijf zit volgens mij een map "eSupport", met daarin een setup die alle drivers en software van Asus installeert. Dus een kale installatie en dan die setup uitvoeren lijkt me een goed plan.
Weet namelijk niet of die aangemaakte Windows schijf ook die drivers bevat. Lijkt me wel, maar toch.
Ik moet ook eerlijk zeggen dat de drivers en software van Asus nee niet tegenvallen, op die van de touchpad na dan.
Installatie verricht zoals de sevenforums echter...

Het begon prima, de GPT werd aangemaakt, bij het overzetten van gegevens naar harddisk de vaak terugkomende foutmelding: cdrom beschadigd. Ok, nieuwe installatie versie gedownload en opnieuw begonnen, echter hij wilde de normale MBR installeren. Op de een of andere manier kon ik ook niet meer in de BIOS de EFI laten booten. Toen maar de setup laten beginnen en bij de harddisk partitie alles verwijderd, pc uit, booten en opnieuw. Weer MBR gedoe. Mogelijk dat bij mij het branden niet ok gaat (ImgBurn). Dus toen de originele DVD er weer in, BIOS instellen, en bij partities weer handmatig laten creeren, en dat ging nu wel goed. Voordat ik op Next drukte heb ik de DVD's omgewisseld en toen ging de installatie verder prima.

Er wordt een drivers DVD bijgeleverd en die heb ik vervolgens geinstalleerd (je kunt in een keer een stuk of 40 drivers/apps installeren, je kunt kiezen welke). Zit gelukkig niet zoveel bloatware bij. De harddisk die erin zat had er meteen uitgehaald en ik zal binnenkort wel eens die data veiligstellen.
Hmm jammer. Waarschijnlijk had mijn Windows-CD geen .efi bestand, waardoor de PC dus niet in UEFI is geboot en ook niet als zodanig is geÔnstalleerd. Misschien dat ik dit nog eens een keer over doe. :) Bedankt voor de links!

Je zou 4Launch eens vooraf kunnen mailen. Die §29 is volgens mij namelijk puur het openschroeven van de laptop en het plaatsten van de SSD, niks installeren.
Tja, dat kan ik zelf ook nog wel. Toch een Samsung SSD zonder brackets is toch voldoende?

En ik zal beginnen met eerst een normale installatie, en vervolgens die Recovery DVD te maken (en alles ff veiligstellen) op een andere harddisk.

Nogmaals bedankt voor al je hulp Nicked.
Inderdaad. Graag gedaan en veel succes ermee! Je gaat genieten van deze laptop, zeker met een SSD! (En als dat hele UEFI gebeuren ook lukt, misschien wel nog meer :) )
Wauw mooie review ondertussen... (met steeds meer zijdraadjes)

Ik kon na het lezen van je hele verhaal de verleiding echt niet meer weerstaan om deze laptop te gaan halen, en ja hoor alles klopt zowat wat jullie schreven, behalve dat touchpad en Fn toets euvel want dat is bij mij totaal niet van toepassing, alles keurig dus.

Wel was ik al van voor de aankoop heel geinteresseerd in het totaal clonen van de totale
orginele inhoud van de meegeleverde HDD v 500Gb, om die op een (veel kleinere) SSD te copieren, helaas is het nou juist de niet bedoeling van de (meestal verzwegen) hoofdfunktie van uefi, het vervangt welliswaar de oude bios situatie en word een soort dedicated bootbeveiliging voor andere systemen dan meegeleverd met de koop. (maar vooral tegen piraterij waarschijnlijk)

Dat zit het makkelijk even zelf herinstalleren via een eigen win7 DVD, vaak behoorlijk dwars, als enigste remedie ontdekte ik zelf wel, dat het volgen van de door asus geboden mogelijkheden, nog de beste resultaten oplevert, dwz; als je de orginele Win7 install gelijk even backupt, naar de 5 tal recovery-image DVDs (+1 cdtje voor de laatste file van 8mb...) (dus op de orginele geboden manier), DAN werken die inderdaad prima als recovery van je gehele orginele systeem (dus incl. de msr en uefi partities en foutloze boot) vreemd dat dat totaal niet wil met een win7 ultimate dvd, (maar dat zal aan de uefi boot beveiliging liggen) Een laptop met de gemaakte recovery dvds start n.l. wel direct op via de "bios/uefi"

Dit waarschijnlijk omdat die image gelijk de bootcode mbr etc correct registreert in de uefi opstart partities, het fijne is dat ie echt orgineel terug komt hierna, zowel op een nieuwe 500gb sata HDD, als SSD (indien groot genoeg, 500gb...) anders loopt de deploy funktie vast tijdens de install, vw te weinig space, de image dvds installeren dus ook keurig de herkennings drivers voor SSD of hoe en waar ie die verwijzing ook klaarzet.
Probeer je echter met een gewone win7 DVD dan gaat dat feestje niet door, en blijf je maar vastzitten met kapotte dvd meldingen (onterecht)

Wel las ik dat de orginele Win7 retail dvd van professional en enterprice edition, de uefi en msr partitie erbij zouden installeren, maar 9 vd 10 X heb je natuurlijk weer een home premium edition te pakken.

DUS, alles werkt netjes en strak, al bereikte mijn vorige asus net iets zachtere lichtuitstoot van het scherm (ik stel hem graag zo contrast- en brightness-arm mogelijk in, tegen de oogvermoeidheid en slaapfase-resetting), verder heeft ie een ietsie pietsie overdone adapter power "120Watt" (voor mij), want ik zet alles uit wat ik niet gebruik, dus usb- charging gebruik ik niet, wel liefst ssd, low light screen en de wifi en touchpad uit.

Wel very lux allemaal, net als de verlichtte toetsen, (heb je eindelijk toetsverlichting , moet ik weer een bril op om het weer goed te zien haha... maar ik ga vast nog wel eens lekker spelen met de touchpad's (beloofde i-phone-like) vinger funkties, al verspringen wel heel hinderlijk steeds de touchpad's mouseknoppen, omdat ie dan blijft doorwijzen ipv aanklikken.

De door jou vermoedde automatische toetsverlichting is vrij simpel zelf in/uit te schakelen (in 3 standen) door de Fn + F3/F4 (maar er zit inderdaad ook een hele sensor uitlezings ap ingebouwd) (op driver cd) (net als de touchpad een A.I. heeft voor meer vinger uitlezing) Ook de webcam heeft een mini ledje / sensor net als de vele andere inimini keyboard funktie ledjes/sensors.

De topper vind ik wel de stilte, en zeer lage warmte productie, maar ik heb de stoomlocomotief funktie nog niet op high speed laten draaien (i7 in turbomood)

Ik kocht hem voor de processor en SSD speed combinatie, en de 2 HDD slots, de FULL HD scherm resolutie en 17". alle andere blingbling design was niet echt nodig,
Om de 120Watts adapter niet hele avonden te laten stroomslurpen, ga ik dan maar vaker op batterij werken denk ik, al zal ik voor het echte processor beulwerk de adapter blijven gebruiken.

Overigens denk ik zelf dat die z.g. wifi bereik problemen net zo goed aan de batterij-status, kamerreflecties, buren-wifi's, gsm's, machnetrons, kanaalkeuze en laptop afstand kunnen liggen, ipv de doorvoersnelheid van je wifi kaartje in de laptop, (maar dat zou dan ook duidelijk merkbaar moeten zijn, als je die vervangt door een dubbele zendcapaciteit)
ik hoor het iig te vaak overal, om nog te geloven dat het (altijd) aan de zendaparatuur licht.

ojah, en wil je je orginele image weer terug (wat zgz niet zou kunnen) dan moet je weten dat de gemaakte recovery dvds, deze partitie ook weer keurig terug zetten als laatste partitie. moet je niet je orginele hdd gaan wissen of veranderen he...

Hopelijk kan ik met nog wat trucage en kunst en vliegwerk de hele orginele schijf clonen op 500gb HDD, dan stevig uitkleden en verkleinen, en hierna terug clonen op mijn kleinere SSD, zonder D: partitie, want die vervang ik graag door een ssd in slot 2 hihi, (zuinig)
alleen verneuk ik dan wel de beste allignment van de SSD vrees ik,
alhoewel dat ook sinds win7 ge-optimaliseerd blijkt te zijn voor SSD offset, alligning. (geen echte schijf clusters meer he, maar chip bitjes op rij...) ik ga dus voor de speed, want er liggen nog hopen converteer werk en mooie HD stotteraartjes.

succes verder en bedankt,

(jee je zou er moe van worden al dat gelees mhihihi)
Ik heb deze ook en heb met XXClone een copy gemaakt op een SDD. Een kleine SSD, niet de beste een OCZ Agility III van 60GB. Ik heb de NTFS gecomprimeerd staan dus heb, hoe gek het ook klinkt nog 25GB beschikbaar en heus er staan geen kleine programma's op :*) . IMoet er wel bijzeggen dat ik de clustersize op 1024kb heb geformatteerd. Qua snelheid merk ik er niet zoveel van, dus prima. Start zeer snel op en schijf operaties zijn erg snel.

Ik heb de oude partitie laten staan en kan dus van twee schijven booten. Ik geloof dat je stuk of 6 DVD's nodig zou hebben om de boel te backuppen, daar zijn we niet meer van :+ . Tevens kun je calimiteiten opstarten van de reserve (orginele) partitie waar ik al 1 keer dankbaar gebruik van gemaakt toen ik het bekende buma-stemra virus op PC aantrof. Binnen 10 minuten gefixed 8-). Dus een tweede opstartpatitie is eigenlijk geen overbodige luxe en ruimte zat dus wat maakt het uit.

Ik heb de laptop nu een paar maanden (half jaartje alweer geloof ik). Die SSD is echt wel een aanrader. Alleen merk je wel dat wanneer je achter een PC kruipt zonder SDD je enorm verwent bent. Ik heb heel tevreden maar in het begin wat minder en dat had voornamelijk te maken met alle vooraf geinstalleerde zooi en Windows 7 zelf. Mijn XP-bak (ook een Asus, een A7D) was in vele opzichten nog sneller dan deze nieuwe. Ondertussen heb ik het een en ander getweaked en gedaan en dat kost aardig wat tijd om je machine weer te krijgen op het niveau van de oude (ik ontwikkel er software, websites en apps op namelijk, dus nodig voor werk).

Ondanks dat ie nu flitsend werkt, is daar wel het een en ander aan vooraf gegaan en er zijn wel wat aparte/vreemde dingen en/of opmerkingen te noemen.

Bijvoorbeeld:
1. Keyboard
De keyboard verlichting werkt alleen als windows is gestart en een utility geladen is en NA het inloggen. Dat is raar omdat je dan in het donker niet de keyboard verlichting aan kunt zetten.
Verder is het echt wennen als je een traditioneel laptop toetsenboard gewend bent en veel met de cursortoetsen werkt. Ik zat er iedere keer naast.

2.De mousepad
Ben ik niet zo van maar deze zit behoorlijk in de weg. Er zit een optie in de muissoftware om deze uit te schakelen wanneer een externe muis wordt aangesloten. Dat werkt goed alleen verspringt de muiscursor regelmatig. Ik denk een fout in de software. Ik heb het dus uitgezet in de BIOS. Verder vind ik de afwerking niet zo mooi. Er zitten kieren tussen de pad en de behuizing waardoor er gemakkelijk vuil tussen kan komen.

3.Meegeleverde harde schijf
Omdat de laptop zo stil is (echt heel stil) valt het op dat de harde schrijf een mechanische klik maakt om de 3 minuten ofzo. Dit is een beveiliging in de harde schijf. Ik heb daarvoor een programmaatje gedownload dat uitstekend werkt, het heet quietHDD (google daarop als je het wilt hebben) en sindsdien geen geklik meer.

4.Het scherm
Het scherm is prachtig, vooral omdat het mat is en je dus niet de hele tijd naar jezelf zit te kijken. De resolutie is hoog en wanneer je de standaard instellingen qua fonts zou gebruiken is het heel erg klein. Dus het lettertype staat nu bij mij op 120% en dat is goed te doen alleen de meeste programma's (of windows) kunnen niet zo goed overweg met dat aangepaste lettertype. Dus soms zien menu's er nogal rommelig of vet uit.

5.Het audiosysteem
Tja, wat zal ik daar over zeggen. Het is een laptop. Ze zeggen dat het door B&O is ontworpen maar ik vind het erg blikkerig (hoog en scherp). De meegeleverde subwoofer maakt wel wat goed maar haalt het niet bij mijn losse speaker unit (made in china). Het geluid uit deze speaker is vele malen warmer. Mijn oude Asus A7D had veel beter geluid. Dus zou zeggen, koop er een speakersetje bij.

6.Aansluitingen
Tja, plenty maar wel jammer dat alles aan de zijkanten zit. Als je een extra monitor aansluit dan steekt er zo'n lelijke kabel uit aan de zijkant. Eveneens voor USB of de andere uitgangen. Als je allerlei dingen rechtstreeks aansluit dan lijkt het wel een octopus. Dat doet een beetje af aan het design. Jammer.

Qua afwerking is het stevig, de onderkant lijkt wat week (voornamelijk het klepje van de drive-bays onderop) maar qua uitstraling is ie helemaal top. Qua prestaties niets te klagen, geheugen ook niet, alles doet ie met gemak zo lijkt het. Dus top apparaat met een paar kleine dingetjes. En oja, je kunt er Mac OSX op draaien als je dat wilt. Sowieso die virtualisatie opties in het BIOS is echt geweldig, je kunt zo drie virtual machines met gemak openen.

Nou dat was mijn korte bericht ;-)

[Reactie gewijzigd door Erwines op 28 oktober 2012 03:45]

Ik zou wat foto's toevoegen als ik jou was :).
Hoe zit het met de FN key, is deze bij jou wel volledig goed, plakt niet en staat niet hoger op het toetsenbord?

Volgens mij bevat die N serie toch nog wel wat productie foutjes.
Foto's toegevoegd, heb je een tip hoe ik ze wat kleiner krijg? (Thumbnails dus?) Nvm. :)
Toevallig ook enig idee hoe ik YouTube filmpjes embed?

Mijn FN key doet t prima. Het is pas nu je het zegt dat die dingen me opvallen. Hij staat misschien een kwart millimeter hoger en plakken, tja... zo zou ik het niet durven noemen. Hij gaat wel anders omhoog dan de andere toetsen inderdaad.
Persoonlijk vind ik het niet storend.

[Reactie gewijzigd door Nicked op 17 juli 2012 11:16]

Sorry voor het vermelden dan :o

Nee alle gekheid op een stokje, iedere N76 heeft hier last van, als je er echt aan denk dan ga je je eigen er aan irriteren inplaats dat je de FN toets bijna nooit indrukt.
Ook is het niet eens erg en volgens mij met een beetje slijtage heb je er helemaal geen last meer van.

Ik ben het voor de rest helemaal met je review eens, het is gewoon een goede stevige laptop die zoals ieder product wat kleine negatieve eigenschappen heeft.

(youtube zal ik niet weten :()
Haha ik kan er mee leven hoor. Als je je aan elk klein dingetje zou ergeren, dan heb je een zwaar leven.
En wie weet, misschien is dit euvel inderdaad vanzelf verholpen na enkele maanden gebruik.

YouTube video trouwens makkelijk toe te voegen door de video-tag, even opgezocht in het forum.
hmmmm, ik heb sinds 3 dagen deze N76 en die plakkende Fn toets was mij ook al opgevallen. Blijkbaar hebben meer mensen daar last van. Raar fenomeen. Hoop wel dat het beter wordt.
Wij hebben deze laptop hier thuis nu even staan eerst plakte de fn toets maar na wat gebruik is dat verholpen. Hij zat er bij ons iet wat scheef op, de kant die naar de gebruiker toewees was iets hoger.
Leuke review, maar wat foto's zouden inderdaad fijn zijn. Valt wel op dat 17"-modellen uitgefaseerd worden, een vergelijkbaar 15"-model is zeker niet goedkoper.

Komt er na enkele maanden nog een geŁpdatete versie met de ervaring gedurende een langere tijd?
Er zijn foto's bij gekomen, moet er alleen nog thumbnails van zien te maken :P
De prijs van een 15" en 17" is inderdaad vrij vergelijkbaar, maar volgens mij zijn deze ook bedoeld voor verschillende gebruikersgroepen.
De ene groep wil een handzaam formaat dat je vrij makkelijk meeneemt (15"), de andere groep (waar ik bij hoor) wil graag een groot schermoppervlak.

Ik zal over enkele maanden nog een update plaatsen. Even in mijn agenda zetten ;-)

[Reactie gewijzigd door Nicked op 17 juli 2012 11:17]

Bedankt voor de review, dit is een erg mooie laptop!

Vreemd dat de Asus N56VM-S4050V als 15 inch model duurder is dan deze. Ik twijfel sterk tussen deze 2, werkt deze laptop een beetje lekker op schoot op de bank?
Pfoeh, ik vind van wel, maar da's iets heel persoonlijks. Misschien eens bij de mediamarkt langsgaan om te kijken? Die twee inch kŠn veel uitmaken.
Maar als die 15 inch net zo lekker werkt als mijn 17 inch, dan maakt t niet uit welke je kiest ;)
oja, opstart snelheids verschil doet me niks, die is te verwaarlozen denk ik, (als de eufi niet gebruikt zou worden), want de ssd haalt dat makkelijk in, maar ik vrees dat dit moederbordje geen ander soelaas zal bieden dan de uefi or die choice... of was dat jou nou wel gelukt zonder uefi en msr erbij?

;)
Haha lang verhaal man :P Kun je volgens mij zo een eigen review van maken ;)
Ik heb met een andere Win7 DVD weer Home Premium erop gezet. Echter miste op die DVD het UEFI boot-bestand, waardoor de schijf gewoon met MBR geformatteerd werd.
Ik heb inmiddels wel een andere Win7 DVD weten te bemachtigen en deze even uitgeprobeerd, hiermee kan ik wel in UEFI booten. Nu nog even twijfelen of ik dat ga doen of niet :P
Volgens mij scheelt dat weer net een seconde namelijk, aangezien je UEFI BIOS wťťt waar je bootbestanden staan, en deze dus niet eerst op de schijf hoeft te zoeken. (Je merkt de vertraging tussen het opstarten van het BIOS en Windows.)

Mocht ik dat ooit gaan doen, dan volgt er weer een update van deze review (met een nieuw opstart-filmpje).

EDIT: Windows geÔnstalleerd met GPT-indeling (UEFI dus), geen duidelijke wijziging in opstartsnelheid.

[Reactie gewijzigd door Nicked op 5 augustus 2012 19:54]

Ik heb dan Win7 Home met UEFI opnieuw geÔnstalleerd. En het start idd supersnel op. Minder dan 2 sec voordat Windows begint, na 11 sec reeds vraagt windows om mijn wachtwoord. Ik heb ook een paar desktops met een snellere cpu (2600k), maar die doen er langer dan een minuut over (maar goed, die heb ik al een paar jaar, een tragere SSD en windows wordt nu eenmaal steeds trager).

Wel wat probleempjes met WiFi hier. Zodra de screensaver aangaat, gaat mijn verbinding weg (en moet ik handmatig opnieuw inloggen). Misschien komt het door een slechte Ubee modem of verkeerd kanaal. Moet ik nog tzt bekijken.

Daarnaast zie ik wel al mijn vette vingers (?) rondom de laptop zitten.

Komende week zit ik op een camping zonder stroomvoorziening. En neem ik mijn oude netbook (Eeee PC) maar mee, want het ding vreet stroom.
Klinkt goed, die opstart tijden.
Nogmaals, die Wi-Fi problemen kan ik me niet in vinden, werkt prima hier (ook na screensaver).
Vette vingers pakt ie goed ja, vooral op de bovenkant. De toetsen ook iets, verder niet echt.
Accuduur vind ik echt heerlijk, maar ik ben de twee uur van mijn vorige laptop gewend :P Die 4 tot 5 uur die ik dan hier mee haal is een verademing.

Morgen dan maar eens Windows opnieuw installeren.
Die WiFi problemen ontstonden door een VPN connectie. Sinds ik die afsloot voor internetverkeer, gaat het goed.

Verder Driver Genius erover heen gehaald, vond nog 19 updates.
Is een van die 19 updates toevallig voor de touchpad? Die nieuwe software is een verbetering, maar ik mis nog steeds dingen.
Heb verder geen problemen, dus zie geen reden driver updates te zoeken (of merk je gigantische verbeteringen?).
Er is een touchpad update geinstalleerd, en ook een VTouch. Wat voor dingen mis je dan (ik wi wel ff kijken)? Ik gebruik de laptop zonder muis en gaat prima hoor, vooral de multi-touch (met 2 of 3 vingers tegelijk) werkt prima.

Die SmartLogon (gezichtherkenning) werkt niet zo goed. Het gaat veel sneller om gewoon in te loggen.
Ogona die heb ik ook, met vrij gelikte (Nederlandse) interface. Maar ik mis daarin opties voor bijvoorbeeld inertie bij scrollen, andere opties instellen voor multitouch gestures, etcetera. Vaak zit dat wel in een driver van de touchpad fabrikant zelf, maar Elantech doet dit blijkbaar niet.
SmartLogon heb ik op m'n vorige Asus laptop gebruikt, een leuke gimmick, maar niet heel praktisch nee.
Ik weet daar toch echt te weinig van af. Wel is het nu zo dat de twee vingers scroll beweging het (nu) niet meer doet bij mijn webbrowser, wel bij mijn verkenner.
Hallo, mag ik vragen welke dikte de hdd bay is? dan weet ik welke ssd ik kan kopen...
Alvast bedankt
Hallo Frans, volgens mij is het de standaard 9.5mm, maar zal het straks voor je checken. Zijn er SSD's dikker dan de standaard dan?

EDIT: jup, gewoon standaard 2.5" HDD hoogte. Er hoeft dus geen 7mm ofzo in en er kan geen 12.5mm in.

[Reactie gewijzigd door Nicked op 5 augustus 2012 17:48]

Top review! Ik overweeg om deze laptop ook aan te schaffen maar heb 2 onduidelijkheden en hoop dat jullie me kunnen helpen;

Ik ben van plan de bestaande schijf door een SSD (Samsung 830 series 256GB) te vervangen. Met de schijf die er standaard in zit heb ik een ander doel voor ogen (niet in deze laptop). Nu lees ik hier vanalles over ingewikkelde W7 installaties, heb ik daar bij deze setup ook last van of kan ik dan gewoon de 'normale' procedure volgen?

Daarnaast overweeg ik het geheugen uit te breiden naar 12 Gb. Ik begreep dat de 2 slots in gebruik zijn, dus welk geheugen kan ik dan het beste nemen?

Alvast bedankt voor het meedenken!
Hoi Sjaakie,

Ik heb ook een 830 (128 Gb). Installatie ging een beetje lastig omdat ik toch EFI wilde (zie mijn ervaringen ergens hierboven beschreven), maar het werkt wel.

Ik zou zeggen: de harddisk loskoppelen en installeren maar. Data op harddisk veiligstellen (en wellicht de recovery dvd's maken, maar daar moet je denk ik eerst een installatie vanuit de harddisk voor verrichten).
Hoi Sjaakie,
Die andere harde schijf kun je natuurlijk ook laten zitten, maar dat is jouw keus.

In principe is installeren geen probleem: je kunt Windows met UEFI installeren of zonder, maar bij allebei is het opstarten evensnel vanaf een SSD. De normale procedure voldoet dus prima. (Ik dat even dat met UEFI een nog snellere boot-tijd zou opleveren, maar helaas.)
Wel staat er een Asus herstel partitie op de harde schijf, die je niet zomaar kan overzetten. Wat je daarmee doet, moet je zelf weten.

Als je het geheugen wilt uitbreiden, kun je bijvoorbeeld deze nemen: pricewatch: Corsair Vengeance CMSX8GX3M1A1600C10
Dan vervang je de 2Gb-SODIMM voor een 8Gb, dus heb je 8+4=12Gb. :)
(Of je koopt die tweemaal en vervangt ze allebei. Gewoon, omdat 16Gb ook leuk klinkt.)

Succes!
Ik zat al wat rond te kijken op websites, want overal wordt max 8 Gb gemeld, maar 2 reepjes van 8GB geven ook mijn voorkeur, ik weet alleen niet of 16 Gb herkend wordt,
de i7 zou tot 32Gb kunnen maar dit is geen desktop
16Gb zou nog herkend moeten worden. 32Gb geef ik je weinig kans bij.
Nou ik heb hem inmddels besteld. Zal binnen 1-2 dagen binnen zijn. Hoe kan ik het beste windows installeren op een SSD straks? Gewoon vanaf een DVD of iets met klonen? En staan er op de HDD nog waardevolle programma's die bewaart moeten worden?
Met de software op de schijf kun je recovery schijven maken, waarmee je alles opnieuw kan installeren op een nieuwe schijf (je SSD), inclusief drivers etcetera. Of dan ook de recovery partitie wordt aangemaakt, durf ik niet te zeggen. Succes.
Ik heb deze laptop sinds september en vind het een fijn apparaat. Ik heb er nu echter een probleem mee.

Zoals velen, heb ik ook een SSD extra geplaatst (128GB OCZ) om Windows van te booten. Ik kreeg het helaas niet voor elkaar om UEFI aan de praat te krijgen. (iets wat ik hierboven ook vaak terugzie.) Na veel wikken en wegen toch maar de originele Recovery DVD van ASUS besteld. Deze werd uit TsjechiŽ geleverd. (gedoe met internationaal geld overmaken, maar dat terzijde...) Ik zat er helemaal klaar voor om een herinstallatie uit te voeren, dus ik deed de DVD in de drive, ging de bios in om de boot sequence naar de DVD om te zetten en vervolgens bleef mijn scherm zwart. |:(
Ook een extern scherm aansluiten hielp niet. De laptop wilde niet meer booten.

De laptop is nu bij Asus en ik hoop dat ik 'm snel terug heb.

Ik heb overigens zelf ook gemerkt dat de WiFi adapter niet heel stabiel was. Vooral als ik er een VPN tunnel (PPTP of L2TP) opzet.
Pff balen man! Hoop dat ze niet al te moeilijk doen en 'm voor je fixen...
Zoals ook in mijn review-update te lezen, maakt 't UEFI gedeelte niet veel uit voor de opstartsnelheid van Windows.
En ook ik had wat problemen met de wifi, dus dat kaartje heb ik vervangen voor een Intel-variant. Die doet z'n werk prima! Dus die vervangen kan ik je aanraden.
(Is wel geklooi overigens. Alle schroeven aan de onderkant los maken, waarvan enkele goed verstopt zijn, vervolgens aan de voorkant van de laptop het ding loswrikken.)
Hij is weer terug. Ze hebben het mainboard vervangen.
Zonder extra kosten. :) Goeie service dus van Asus.

Met de recovery DVD heb ik Windows 7 op de SSD gezet en daarna de upgrade naar Windows 8 Pro. Daar liep iets vast, dus heb ik een volledige herinstallatie van Win 8 Pro gedaan. Die ging goed. Het was even zoeken naar de juiste drivers (vooral voor USB3.0) maar het draait nu redelijk goed. Nog even Tweaken }:O :+ en dan ben ik weer een extra blij mens.
Hartstikke mooi, best fan van Asus' service, behalve via de mail.

Moet zeggen, onder Windows 8 draait de laptop nog lekkerder! :D Had alleen wat krakend geluid bij 24bit, 96.000Hz audio, was bij Windows 7 niet zo. Bij de vraag aan Asus of hier nieuwe drivers voor waren / kwamen, kreeg ik het advies Windows 7 weer te installeren. Ja daag!

Nog een leuk weetje: ik heb een Windows 8 code gekocht voor §15 voor de update. Update gedaan, nergens om die code gevraagd en nu is mijn Windows 8 geactiveerd met een code die ik niet ken. Heel bijzonder. Heb nu dus nog een Windows 8 code. Eens kijken of ik nog een andere PC hier van Win 8 kan voorzien :)
Bedankt voor je reactie! ;-)
Ik laat het wel weten wat ASUS voor me heeft gedaan.

Ga dan ook zeker dat WiFi kaartje overwegen.
Ik denk dat ik ook voor deze ga sparen al twijfel ik nog over een 15" versie. Ik heb nu namelijk een 15" laptop voor mijn opleiding maar die begint ook al kuren te krijgen.

Bedankt voor de recensie :)
1 2 3 ... 6


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*