Na 3 van deze schijven ingebouwd te hebben wordt het toch maar eens tijd voor een review met wat getalletjes
Update september 2014: 2 schijven van bovenstaande 3 zijn al defect. Betrouwbaarheid op aangepast.
Update 10-08-2012: Er blijkt sinds april ook een versie met 3 platters onder dezelfde naam uitgebracht te worden met dus mindere performance. Zie
jcvjcvjcvjcv in 'productreview: Seagate Desktop HDD, 2TB review door Tutti-frutti'
Mogelijk is in deze review het 3-platter exemplaar getest. Ik hoop dit in de toekomst na te kunnen gaan wanneer ik de desbetreffende pc voor handen heb.
Eerste indruk
De eerste keer dat ik deze schijf installeerde gaf deze mij geen goede indruk: Vaak na een momentje zonder disk activiteit maakte de schijf een raar geluid, alsof de schijf moeite heeft om de schrijf/leeskop van zijn parkeerstand te halen. Ik heb dit geluid dan ook opgenomen en had destijds de schijf RMA gestuurd en een nieuw exemplaar ontvangen.
tikkend geluid ST2000DM001 met firmware vóór CC4H
Zoals de link tekst al impliceert, het bleek later dat het een veel (altijd?) voorkomend probleem was waar Seagate een firmware fix voor heeft uitgebracht. Momenteel is firmware CC4H de meest recente en deze is
hier te downloaden. Deze firmware fix zorgt ervoor dat het parkeren/actief worden van de koppen door APM (advanced power management) niet meer tot een luide 'chirp' resulteert.
Het vervangende exemplaar welke ik van de RMA ontving had dan ook nog steeds wel eens een geluidje na een periode idle, maar dit was minder dan het eerste exemplaar.
Zoals ook
vele anderen vind ik het jammer dat Seagate geen firmware update of tool aanbiedt waarmee APM volledig uitgezet kan worden. Na een tijdje idle hoor je toch altijd weer even geritsel van parkerende lees/schrijfkoppen.
Om APM uit te zetten raad ik dan ook aan om de
tool: disablehddapm te installeren. Deze tool voegt tijdens installatie een cmdline script aan de windows startup folder toe waarin het de gebundelde hdparm.exe aanroept met de APM parameter op 254. Dit zorgt ervoor dat de HDD bijna nooit zijn koppen gaat parkeren. Uiteraard kan je het scriptje ook aanpassen dat hij APM volledig uitschakelt (255). Helaas worden de APM waardes van de HDD wel gereset wanneer de pc in slaapmodus geweest is. Je zou dan zelf het script weer moeten aanroepen.
Ook gisteren heb ik weer een systeempje met deze schijf in elkaar gezet, tevens met fw CC4C die ik direct heb geupdate. De onderstaande tests zijn met dit exemplaar gedaan.
Dat gezegd hebbende is het nu tijd voor de performance.
Performance: Erg fluctuerend
De 2TB Barracuda schijf is aangesloten op de 2e intel SATA-6G aansluiting op een Asrock H77M in AHCI configuratie. De schijf wordt gebruikt als data schijf en is bij onderstaande benchmarks NTFS gepartitioneerd (1 partitie) met een cluster size van 8KB, gebruikmakend van een GPT partitie indeling.
Gestest met firmware CC4H.
Intel storage driver versie: 11.2.0.1006
Schone Windows 7 x64 @ SSD
Atto
Atto leek een vreemde speler. De resultaten waren consistent om-en-om matig/goed. Oftewel, de eerste keer dat ik op start drukte haalde de schijf maximaal 130MB/s, de 2e keer 190 MB/s, 3e keer 130MB, 4e keer 190MB/s etc.

Dit heb ik niet eerder gezien, en het is zowel in atto versie 2.47 als 2.46.
Mijn eerste gedachte was dat het om een software bug zou gaan, maar ik kan er eigenlijk niets over vinden en het was ook niet de eerste keer dat ik atto gebruikte. Het zit waarschijnlijk toch echt in de schijf zelf, omdat ik ook bij andere benchmarks veel verschillen zie.
Goede run:
Slechte run:
Crystal Diskmark
Een wat tegenvallende score als ik deze vergelijk met het resultaat in
Dekar1's review. Ik heb de sequentiele read snelheid niet boven de 175MB/s zien komen.
AS-SSD
Niet echt bedoeld om HDD's te testen, maar de copy benchmark en compression test laten ook weer redelijke fluctuatie zien.
1st run:
2nd run:
Compression test
HD-Tach
Op en neer.
HD Tune read
Ook hier weer een heuvelachtig traject.
Geluidsproductie en warmte
De geluidsproductie is niet slecht. Een idle ST2000DM001 maakt met zijn draaiende platters iets meer geluid dan een Samsung HD103SJ, maar het seek-geluid is weer net wat stiller. Zo nu en dan hoor je de lees/schrijfkop even parkeren, maar dat is vanaf fw CC4H niet per se storend en is dus uit te schakelen met eerder genoemde tool.
Temperatuur blijft rond de 35 graden zonder al te veel flow over de schijf.
Het is een 2TB schijf met
mogelijk TB-platters of 3 platters,
mogelijk verschillend per platter. In geval je de 2x1TB-platter versie te pakken hebt zou deze voor goede performance moeten zorgen. Mijn eerdere vermoeden dat de nieuwste firmware CC4H roet in het eten gooit wat betreft de performance is waarschijnlijk onwaar, en de oorzaak van de fluctuerende performance kan heel goed aan het exemplaar liggen wat ik hier heb getest. Dat wil zeggen, mogelijk was dit een 3-platter exemplaar. Helaas heb ik de schijf/serienummer niet meer bij de hand om dit te verifieren. Wel weet ik dat ik met de eerdere exemplaren met oudere firmware ook atto heb gedraaid, zonder daar verschillende resultaten te hebben gezien. Wel werd daar gebruik gemaakt van een ander moederbord (Asrock Z68 pro3 gen3).
Al met al werkt deze HDD goed met de nieuwste firmware, alleen geven de fluctuerende resultaten en verschillende modellen toch een vreemd bijsmaakje. Ik bedoel, 2 versies met beduidend verschillende performance en mechanica (2 vs 3 platters) hetzelfde model nummer én zelfs hetzelfde partnumber geven. Seagate weet de consument aardig in de war te brengen.
Edit
31-08-2012: Outdated negatieve eigenschappen bijgewerkt
25-08-2012: Conclusie aangepast.
10-08-2012: Gebruiker jcvjcvjcvjcv wijst erop dat er nu ook een slechter presterende 3 platter versie van de st2000dm001 is, informatie aan review toegevoegd.
24-06-2012: Informatie over APM (advanced power management) en tool om APM uit te schakelen toegevoegd