Waarom deze kast?
Ik heb een volledige nieuwe configuratie aangeschaft (Zie hierboven). Lang heb ik gebruik gemaakt van de Arctic Cooling Silentium T2, maar deze heeft een niet-inwisselbare 350W-voeding, waardoor de stroomvoorziening niet toereikend was voor o.a. een 8800GTS. Nu wilde het toeval dat Arctic Cooling (AC) zijn case-reeks vernieuwd heeft, en dat deze vernieuwing o.a. een 500W-voeding inhoudt! Omdat ik zeer tevreden was over de stilte van de T2, wilde ik weer een AC-kast. Ik ben een redelijke stiltefreak, en AC is wat dat betreft een heel goed merk. Voor de afwisseling heb ik voor de T1 Pro gekozen. Het enige verschil aan de buitenkant is het frontje en de kleur.
Beschrijving buitenkant
Materiaal
Deze...
Pluspunten
- Prijs
- Bouwkwaliteit
- Styling
- Gedurfde en geslaagde kastindeling.
- Redelijk stil
- Voeding is los te schroeven itt vorige model.
Minpunten
- Vraagt voorzichtige behandeling
- HDD-muffler vervult functie niet
- Voeding verpest stiltepotentie van de kast
- Tja, compact...
Waarom deze kast?
Beschrijving buitenkant
Materiaal
Deze kast voelt stevig en solide aan, en is met zorg afgewerkt. De linkerkant wordt met twee mooie schroeven vastgezet en kan dus open, de rechterkant zit permanent vast.
Kleur en voorkant
De boven- en zijkanten zijn zwart, mooi mat zwart. Achterkant is grijs, maar dat boeit verder ook niet. Het grootste deel van de voorkant is bedekt met een grijs, licht spiegelende plaat, die wat lijkt op een rechtopstaande ovaal. De rest is zwart, inclusief de power- en resetknop.
Frontpanel-USB’s (2x) en audioconnectors bevinden zich helemaal rechtsonder aan de linkerzijkant. Beetje lastig dat de connectors geen kleurtje hebben, nu moet je telkens even kijken in welke de microfoon en het geluid moet.
Het bovenste gedeelte van het front is een solide deurtje met hetzelfde werkingsprincipe van wasdrogers: erop drukken en hij gaat open. Het werkt mooi, maar nadeel is dat hij altijd opengaat als je er per ongeluk tegenaan stoot,. Op het onderste gedeelte van de voorkant bevinden zich van boven naar beneden: een grote stevige powerknop (was bij de oude serie een wiebelig ding), een groen (power on / off) en een rood (HDD-activiteit) LEDje, een kleine resetknop en als laatste een eenvoudig en mooi logo van AC.
Koelvoet
Verder opvallend is de eveneens zwarte ‘koelvoet’. De kast staat op een soort voet vanwege de unieke airflow in de kast. De bodem is vol openingen, in het achterste gedeelte kan er lucht door roosters in de voet naar binnen, via het voorste gedeelte gaat die lucht door de voeding naar buiten. Ik vind het fantastisch dat AC zo eigenwijs een eigen koers volgt met de bouw van hun kast, aangezien het ook fantastisch werkt. Echter, vanwege die voet is het sterk af te raden op deze kast op de vloerbedekking te plaatsen, want dan kun je elke week je kast gaan uitblazen vanwege alle stof die via de bodem naar binnen komt. Wel fijn dat deze voet aan de kast geschroefd zit, wat bij de vorige serie niet het geval was. Bovendien moet je vanwege die voet wel een stuk voorzichtiger met je kast omgaan, bijv. als je naar een LAN-party gaat.
Beschrijving binnenkant
Uniek ontwerp
AC heeft een eigen stijl als het gaat om de indeling van zijn kasten. Doel van deze maatregelen is het dempen van geluid en trilling. Opvallend is de voeding, die rechts onderin de kast zit. Daarbovenop bevindt zich soort constructie met plaats voor 2 harde schijven, en verder twee 3,5”-bays en twee 5,25”-bays. Ja, dat is weinig ja. Maar je harde schijf hoeft daar niet meer bij in. En met één DVD-speler en één harde schijf heb ik nog nooit meer nodig gehad. De bays hebben een speciale vorm: ze zijn breder dan normaal. Dit komt omdat je de DVD/CD-speler op andere manier moet installeren. Je klikt links en rechts een soort schuif aan de speler vast, die in de schroefgaten grijpen. Daarna schuif je het hele boeltje netjes naar binnen, en met een klik zit alles goed en stevig vast. Voordeel: minder trilling (die schuif heeft een licht verende werking) en geen schroeven, dus lekker makkelijk erin en eruit halen.
Links bovenin bevinden zich twee 80mm-fans, die samen voor het tweede airflow-circuit zorgen (Halverwege de achterkant bij CPU-koeler naar binnen, en via die bovenste fans weer naar buiten). Ter ondersteuning van dit circuit worden er 2 Air Hoods meegeleverd, één voor staande CPU-koelers en één voor liggende CPU-koelers. Stevig en doeltreffend spul, zeker als je ook een AC-fan hebt (ik heb bijv. de AC Freezer 7 Pro).
Voeding
Zoals gezegd is de voeding 500W waard, en bevind hij zich links onderin de kast. Er zit een 120mm fan (AC-ontwerp) aan de linkerkant, die dus lucht over de bodem naar zich toe zuigt. De lucht verlaat de voeding aan de onderkant, via de gaatjes in de bodem door de roosters in de voet naar buiten. Er staat nergens vermeldt welk merk deze voeding is, maar ik heb een sterk vermoeden dat AC hem zelf maakt, want het omhulsel van de voeding past exact in de kast en bovendien is het één geheel met de fan, inclusief de kenmerkende rubberen pootjes waaraan de fan hangt. Na een half jaar gebruik blijkt de voeding de grootste geluidsbron te zijn. Ik kan de fans van mijn videokaart en CPU via SpeedFan helemaal uitzetten, en dan blijkt pas dat de voedingsfan best gehorig is. Nu moet je niet gelijk denken aan een zwaar geruis, maar je hoort toch die luchtstroom wel merkbaar. Als ik de fan even stilzet, dan is de pc in 1 klap geruisloos.
Ik heb dus gekeken of er een andere voeding in kan. En in tegenstelling tot wat ik dacht, is de voeding wel los te schroeven! Je moet wel de hdd-muffler eruit moeten slopen (mooie term voor een paar repen schuimrubber lostrekken), maar zoals je hieronder zult lezen had ik dat toch al gedaan. De voeding is gewoon van standaard PSU-formaat, en zit met de bovenkant tegen de voorkant gemonteerd (schroeven zitten dan ook achter het frontje aan de voorkant). Het is dus volgens mij mogelijk om een andere PSU te installeren, maar ik weet niet of ik dat proberen. Ik twijfel een beetje of die fans dan wel goed zullen kunnen koelen, en bovendien kom je volgens mij in de problemen met de aansluiting voor de voedingskabel (aangezien die dan onderop tegen de bodem komt te zitten).
HDD-constructie
Dit is het enige element van de kast dat ik echt vond tegenvallen als ik hem vergelijk met de vorige versie. Daar zat de harde schijf in een aluminium omhulsel, dat aan elastiekjes hing. Goed, dat ding zat op een vervelende plaats, maar het werkte subliem: nagenoeg geen trilling of decibel verliet de kast. Bij deze kast echter klem je de harde schijf in tussen stukken hard schuimrubber, waarna je het geheel vastklem met klittenband. Voor de koeling van de schijf moet je er een soort verticale heatsink tegen de linkerzijkant schroeven, die met een voorgeperste vinconstructie passief koelt. Ik vind dit systeem leuk bedacht, maar het werkt gewoon niet: de kast trilt mee met elke seek van de harde schijf. Het mag dan fijn zijn dat er plaats is voor twee harde schijven i.p.v. één, het doel van een hdd-muffler (dempen, dempen, dempen) wordt mijns inziens totaal niet meer bereikt. (Er wordt trouwens een dummie bijgeleverd als je maar 1 harde schijf gebruikt).
Omdat ik toch meer stilte wilde, heb ik de Silentmaxx HDD-silencer Rev. 2.0 gekocht. Die heb ik geinstalleerd, en nu is het harde-schijf geluid verwaarloosbaar. Hierbij moet ik wel zeggen dat vanwege het schuifsysteem voor de bays, zoals ik hierboven beschreven heb, de Silencer zo'n 4 cm verder de kast insteekt dan een DVD/CD-speler. Maar dit komt omdat de schroefgaten in de Silencer op een andere plek zitten dan bij een speler. Verder geen enkel probleem. Sterker nog, de Silencer heeft hierdoor meer vrije lucht om zich heen, en kan dus beter koelen.
Ruimte
Tja, ruim istie niet. Mijn P35 Platinum past prima, maar de 8800GTS heeft inclusief voedingskabel nog geen centimeter over. Een GTX of Ultra gaat dus niet passen. Veel ruimte om kabels weg te werken is er ook niet, alhoewel ze rustig tussen videokaart en CPU-koeler kunnen hangen, want daar verstoren ze de airflow toch niet.
Ik heb nog weinig kasten van binnen bekeken om aan te refereren, maar volgens mij is ‘krap’ een te groot woord. Compact, zou ik zeggen.
Nog 1 ding: Ik koel mijn 8800GTS met de Thermalright HR-03 Plus met een AC Fan 12. Deze combinatie past goed in deze kast.
Prijs
Dik tevreden. De prijs is bij het introduceren van de Pro-serie gelijk gebleven (!), ik heb hem voor 85 euro bij Salland Automatisering gekocht.
De AC Silentium T1 Pro is een stevige, compacte kast die duidelijk gericht is op stilte. Alles is op een eigen manier gestyled, en ik vind dat geslaagd. Enige grote minpunt: die hdd-muffler, dit had beter gekund. Iets meer aandacht voor dit onderdeel had een veel mooiere en betere oplossing gebracht. Misschien was het budget op, omdat de prijs hetzelfde moest blijven?
UPDATES
(3 oktober 2007)
Verhaal over schuifsysteem in de bays en stukje over de Silentmaxx toegevoegd.
(12 april 2008)
Verhaal over de voeding aangepast, dat hij best wat windgeruis laat horen en dat hij in principe in te wisselen is voor een andere PSU. Verder de overall waardering voor deze kast van 'zeer goed' naar 'goed' gewijzigd, omdat ik toch vind datr de voeding te veel geluid maakt.
Ik ben na een half jaar gebruik voor de rest best tevreden. De styling bevalt me nog het beste, ik denk nog steeds als ik m zie 'Hij zit er echt mooi uit'.
Ik zag trouwens dat hij niet meer verkrijgbaar is (de T2 enz. wel). Jammer....