Van AMD Naar Intel
Jarenlang heb ik AMD gehad. Vele socket A's, en daarna nog meer Socket 939's en AM2's. Toch was het allemaal niet wat ik zocht, bij mijn laatste setup werd mijn CPU te warm waardoor ik niet kon gamen. Er moest dus wat anders komen, en wel een Intel. Dus even heel tweakers afstruinen om vervolgens uit te komen bij de volgende setup:
-Intel Core 2 Duo e6750
-Intel DG33-TLM
-2x1GB PC5300
-Asus 8800GTS 320MB
-74GB Raptor + 500GB Seagate
-520Watt Corsair PSU.
In deze setup zijn de CPU en moederbord niet aangeschaft.
Toen het pakketje kwam
Het doosje waar het moederbord in kwam is kleiner dan van menig ander merk, het kan er niet allemaal in. Persoonlijk boeit het mij niet, als het maar goed verpakt zit. En dat was het, het kwam in een lekker dikke doos. Nou, open maken dan maar! Wat vinden we terug?
-Het moederbord (Intel DG33-TLM)
-I/O Panel
-2xSATA Kabels
-1xeSATA slot
-Driver CD
-Floppy (Raid drivers, niet helemaal logisch, volgt later)
-Vele stickers en boekjes.
Nu het moederbord even beter bekijken. Wat voor eigenschappen heeft deze?
-Socket 775 voetje (ondersteuning voor Core 2 Duo's en Quads)
-Intel G33 chipset
-4x DDR2 sloten (maximaal 8GB geheugen)
-6xSATA (SATA 2)
1xeSATA
-1x PCIe16x
-2x PCIe 1x
-1x PCI
-1x P-ATA
En
GEEN floppy... Waarom dan die floppy meeleveren?
Wat vinden we verder aan de achterkant?
-DVI & VGA (Intel® Graphics Media Accelerator 3100)
-6x USB
-1x Firewire
-1x LAN
-7.1 Sound onboard (4x Jacks)
-SP/DIF via Toslink (Het eerste bord dat het eindelijk heeft!)
Echt een media bord dus. Dit moederbord heb ik toch eigenlijk vooral gekozen vanwege het feit dat er SP/DIF op zit. Dit was toch DE eigenschap wat hij moest hebben. En tot nu toe is dit het enige mATX bord dat Core 2 Duo's ondersteund én SP/DIF heeft (via Toslink).
Inbouwen maar!
Als echte tweaker ging ik het bord samen met de CPU direct inbouwen. Dit ging, zoals te verwachten, zonder enige problemen. Alles past gewoon en geen rare dingen die je moet ombuigen of iets.
Ook hebben ze over de layout nagedacht, niks zit elkaar in weg. Je verliest geen SATA aansluitingen als je een 8800GTS gebruikt, genoeg ruimte om de CPU socket etc.
Toen ik het frontpanel aan ging sluiten stuitte ik wel op een probleem, de powerled was 2 pins en de mijne was 3 pins! Hmm, hoe doen we dat? Even snel in het boekje gekeken en wat blijkt, Intel heeft een aparte aansluiting voor 3 pin powerleds! Geweldig! Dat soort kleine dingen zijn toch wel slim.
Toen alles in elkaar zat ging de kap erop en Windows installeren

Prestaties
Eenmaal alles geïnstalleerd, zonder foutmeldingen, fouten of iets, heb ik even een 3dMark06 benchmark gedaan. Kwam een score uit van 9500 punten, toch nog 500 hoger als mijn vorige setup (AMD x2 5600+). Ik zal dezer dagen nog wat meer benchmarks doen. Dat hij sneller was wist ik wel, maar daar ging het mij niet om.
Het mooie aan deze setup is dat hij koel én krachtig is. Tijdens het idle'en zit de temperatuur steken op zo'n 30 graden! Dit was met de AMD rond de 55! En dit is met de boxed koeler nog, die overigens lekker stil is (ik hoor hem niet).
Kort alle punten samengevat
Featureset
Veel aansluitingen, zowel onboard als achterop. En eindelijk SP/DIF!
Layout
Gewoon heel goed, niks zit elkaar in de weg. En natuurlijk 2 powerled aansluitingen.
Prestaties
Dit is vooral gevoelsmatig, hij presteert alsof hij echt wil presteren. En hij was sneller dan mijn AMD setup, dus gewoon goed. Opstarten doet hij ook erg snel (komt ook wel door de Raptor)
Stabiliteit & betrouwbaarheid
Nog geen foutmeldingen, BSOD's en dergelijke gezien. Gewoon goed dus.
Overklokbaarheid
Enige eigenschap wat hij niet heeft, hij kan niet overclocken.
Ondersteuning door fabrikant
Gewoon goed, er zijn genoeg drivers, biosupdates.
Prijs
Voor de prijs van €100 vind ik het heel netjes. Geen andere fabrikant heeft deze aansluitingen, features voor die prijs.