Na 1,5 week een iPhone 4 te hebben geprobeerd, heb ik dat toestel geruild voor de Nokia E6.
Wat een verademing, knoppen!
Waar anderen zweren bij het gebruik van touchscreens voor alle invoer, hebben fysieke toetsen mijn duidelijke voorkeur.
De kwaliteit van dit toetsenbord is te danken aan de voorgangers van dit toestel, de E71 en E72, waar dit type toetsenbord al geperfectioneerd is.
Hieronder een aantal opvallende pluspunten:
- Hotkey voor het inschakelen van de flitser als zaklamp
- Hotkey voor het inschakelen van bluetooth
- de agenda, contact, en berichten hotkeys hebben meerdere functies
(lang indrukken of kort indrukken)
- GPS heeft zeer snelle fix (2 a 3 seconden)
- De combinatie van touch én een volledig toetsenbord werkt fantastisch
- scherm heeft hoge resolutie (dezelfde als de Apple retina)
Nadelen zijn er ook:
- Autofocus ontbreekt, hierdoor is het niet mogelijk om close-up foto's te maken.
- De Muziekspeler werkt omslachtig (dit verandert als Symbian Belle gelanceerd wordt).
Update na ca 6 maanden gebruik:
Inmiddels ruim een half jaar gebruikt, en nog steeds is het een zeer fijn toestel om te hebben.
Ook heb ik nog wat dingen ontdekt gedurende deze periode:
- In de winter hoef je niet voor ieder wissewasje de handschoenen uit te trekken, omdat het toestel vrijwel volledig met de toetsen is te bedienen.
- De meegeleverde headset was naar mijn zin te beperkt, ik gebruik er eentje met next/previous knoppen erop.
- Recent ben ik WhatsApp gaan gebruiken, dit werkt lekker vlot, en gebruikt niet zoveel accu als ik had verwacht
- Nokia heeft nog een leuk tooltje gemaakt, Play To Server. Hiermee kan ik vanaf de tv bladeren in o.a. foto's /filmpjes op de telefoon.
- Ik ben nog niet geupgrade naar Symbian Belle, wegens de nadelige invloed op de schermruimte van de startschermen
(Zie het E6 topic op GoT: http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/1459775/last)
Af en toe komt wel weer de bekende Nokia-traagheid naar boven. Als je bijv. een foto hebt gemaakt, en je wilt deze nog even laten zien aan iemand, moet je eerst weer het foto programma opstarten, en de foto aanklikken. Desondanks is dit de allerfijnste Nokia die ik ooit gehad heb!