Ik kan niet anders zeggen dan dat ik zeer tevreden ben met m'n E4300. Zoals de benedenbuurman al zegt is de E4*00 serie eigenlijk gelijk aan de duurdere E6*00 serie: het enige verschil is dat Intel de bussnelheid van 266MHz naar 200MHz heeft verlaagd. Tevens mist de E4*00 processors virtualisatie, iets wat voor desktopprocessors nauwelijks relevant is. De E4300 heeft, net als de E6600, een multiplier van 9, maar mist wel 2MB cache. Stel je de bussnelheid weer in op 266MHz, dan krijg je dus vrijwel dezelfde prestaties. Deze processors schelen op dit moment ruim €80.
De installatie van een processor is van oudsher iets ontzettend simpels: inprikken en klaar

Intel maakt het ons nog gemakkelijker door de pinnetjes, die om kunnen buigen, te vervangen door contactvlakjes. De installatie van de koeler is wat lastiger, maar nog steeds gaat dit een stuk makkelijke dan in de tijd van de Athlon XP, waar je op moest letten de core niet te verbrijzelen onder het koelblok.
Mijn eerste stap bij het overklokken van deze processor was het verhogen van de bussnelheid naar de oorspronkelijke 266MHz. Hierdoor is de processor vrijwel net zo snel als de veel duurdere E6600. Deze overklok zorgt voor geen enkele problemen en gaat niet gepaard met een significante stijging van de hitteproductie. Vanaf hier wordt het echter iets lastiger: mijn eerste poging om meteen door te trekken naar de 3.0GHz (9x333, hiermee loopt mijn geheugen 1:1) leverde niets op behalve een systeem dat niet eens wou POST-en. Jammer, was het proberen waard toch

Na wat experimenteren bleek dat mijn moederbord sowieso nogal wat moeite had met de hoge FSB van 333MHz: ook op 6x333 (2GHz) bootte het geheel maar met moeite. Dit moederbord is toen RMA gegaan en vervangen door een Gigabyte GA-P35-DS3P. Hiermee wist ik moeiteloos de 3GHz te bereiken, wat mijn doel was geweest. Ik ben hier dan ook (voorlopig) gestopt, maar het is te verwachtten dat er nog veel meer inzit. Overclockbaarheid: uitmuntend.
Op 3GHz doet de E4300 minder dan 19sec. over Super PI 1M.
Wat betreft stabiliteit en betrouwbaarheid: op de standaard snelheid treden er geen enkele problemen op, en ook op 3GHz (een overclock van 67%) loopt het als een zonnetje; Orthos is zo stabiel als wat. Ook hier valt niks negatiefs op te merken.
Naar aanleiding van vragen hieronder: standaard draait de C2D op 1.325V. Dit moederbord, en zeker dit exemplaar, heeft een vrij stevig Vdrop waardoor 1.325 in het BIOS effectief 1.3 wordt. Hij boot wel op 1.3V effectief, maar de PC klapt er dan uit als je gaat stresstesten. Hij staat nu op 1.375V in het BIOS (1.35V effectief) en dat is rotsstabiel.