Inleiding
Ik heb een tijdje deze videokaartkoeler in gebruik gehad op een Sparkle 7600GT. Aangezien de standaard koeler een enorm kabaal maakte, heb ik ervoor gekozen deze koeler te kopen. Hij was goedkoop en stond bekend om zijn goede koelprestaties.
[img=620]FpwyJf9d[/img]
Koelvermogen
Het koelvermogen van de VF-700 is erg goed, vergeleken met de standaard koelers die over het algemeen op mainstream kaarten zijn gemonteerd. Het koelblok is vrij groot, en door de vele koelvinnen is het oppervlakte dat in contact staat met lucht vrij groot. De temperatuur van mijn 7600GT kwam niet ver boven de 50
o C uit, terwijl dit met de standaard koeler (kleine heatsink met kleine, hoogtoerige fan) rustig boven de 70
o C uitkwam.
Voor high-end kaarten, die doorgaans een significant hoger stroomverbruik hebben, is deze koeler niet de beste keuze. De grote broer van de VF700, de VF900, komt meer in de buurt, maar voor de echte gaming-monsters zul je op zoek moeten naar een (vaak duurdere) heatpipte-oplossing. Onder andere Thermalright maakt mooie koelers in deze klasse.
Geluidsproductie
Het speerpunt van Zalman! Ik had hoge verwachtingen, maar die werden niet ingelost. Op 12V maakt de koeler een behoorlijk kabaal, en op 5V was er nog steeds een irritante ratel te horen. De fan doet de heatsink dan ook geen eer aan, want de koelprestaties zouden niet veel lager liggen wanneer een iets langzamere (en dus stillere) fan gebruikt zou zijn. Hier heb ik zelf bewijs voor geleverd, zie verderop in deze review
Installatiegemak
Hier scoort Zalman wel; na het verwijderen van de originele koeler zijn er niet veel schroefjes, plaatjes en spacers nodig om het geheel te bevestigen. De kleine heatsinks voor het videogeheugen kleven stevig en worden simpelweg vastgedrukt.
Wel moet je er rekening mee houden dat de koeler een extra slot in beslag neemt, dus niet iedereen zal er plek voor hebben.
Compatibiliteit
Wederom een goede score. De VF700 is compatible met een groot aantal budget- en mainstream kaarten. Ook op veel high-end kaarten kan deze koeler gemonteerd worden, maar dat is niet altijd een verstandige keuze (zie hierboven, onder 'koelvermogen').
Deze grote compatibiliteit wordt vooral veroorzaakt door de simpele opzet van de koeler, en het feit dat het bevestigingsmechanisme een variabele afstand tussen de twee schroefgaten heeft.
Modbaarheid
Dit is mijns inziens het sterkste punt van deze koeler. Hij kan naar wens aangepast worden, al is dat niet direct de bedoeling. Maar het simpele ontwerp van het koelblok (plus het feit dat deze geschikt is voor een 80 mm fan) zorgt ervoor dat de belangrijkste aanpassingen gedaan kunnen worden.
Zelf heb ik al snel de originele fan verwijderd en vervangen door een stille 80 mm casefan. Het koelvermogen daalde hierdoor nauwelijks (dezelfde orde van grootte als het verschil tussen een koele en een warme dag: enkele graden Celsius), maar de geluidsproductie nam aanzienlijk af. De koeler was niet langer het (veruit) luidste, maar het stilste onderdeel van mijn stille computer.
Later heb ik het koelblok nog omgetoverd in een single-slot koeler. Door de grote koelvinnen om te buigen, en de kleine af te zagen, stak de koeler niet meer uit over het volgende slot. Koeling gebeurde toen door middel van een fan die boven de kaart hing. De temperatuur was niet geweldig, maar acceptabel. Zie foto:
[img=620]gOJjBZ45[/img]
Prijs
Gewoon goed; voor minder dan 20 euro heb je een koeler die goed koelt, maar redelijk wat geluid maakt. De verpakking is in orde maar wat goedkoop (blister), maar de accesoires (8 ramsinks, tube koelpasta, handleiding, molex -> 12v + 5v convertor) zijn ruim voor de prijs.
Het concept van de koeler is erg goed, de uitvoering iets minder. De heatsink is dik in orde, maar de fan is veel te lawaaiig. Zalman, geef 2 euro meer uit aan een stille fan, en je hebt een fantasting product.
Vanuit het oogpunt van een stille computer kan ik de koeler als geheel niet meer dan een voldoende geven.