Inleiding
Toen m'n vorige headset van 25€ problemen begon te vertonen (ruis), heb ik besloten om eens te investeren in een iets deftigere headset. De prijscategorie van deze valt nog redelijk goed mee in vergelijking met wat je maar krijgt bij andere merken en aangezien deze voor gamers gemaakt is, was ik verkocht.
Bouwkwaliteit & afwerking
Toen ik hem uit de doos haalde was ik verrast dat hij minder woog dan ik had verwacht - hij ziet er immers een beetje 'lomp' uit. Het toestel zelf voelt redelijk solide aan, volgens mij kan hij gerust tegen een stootje. De enige plaatsen waar hij een beetje minder sterk aanvoelt is op de plaatsen waar hij in stukken kan breken (er is een klein beetje speling op).
De afwerking is voor mij helemaal geslaagd - het Steel
series embleem bovenaan, geen enkele schroef zichtbaar als je hem ophebt, de kleine metalen plaatjes waar hij openschuift ... Zeker tevreden over!
Features
Wat moet een headset doen? Geluid produceren en opnemen. Hoeveel headsets zie je die in 4 stukken kunnen opbreken (de kabel wordt als een stuk gezien, net als de 2 cups en de bovenband, zie de eerste afbeelding). Deze feature is voor mij vrij handig, aangezien ik hem op deze manier makkelijk kan meenemen naar waar ik ga (hetzij m'n kot, hetzij een LAN-Party oid...)
Een tweede feature die ik erg leuk vind en maar weinig andere hebben is de uittrekbare microfoon. Er zijn bij mijn weten geen andere toestellen die dit bieden (al zijn er wel soortgelijke systemen, waar je de microfoon kan opklikken).
Dankzij deze 2 bovenstaande features kan je hem gemakkelijk gebruiken op de trein - je stopt hem in je rugzak (hij is binnen de minuut in en uit elkaar gemonteerd) en je zit niet met een 'belachelijke' microfoon.
De derde feature is de bijgeleverde verlengkabel. Standaard heb je beschikking over een kabel van 1 meter, maar als deze niet zou voldoen (wanneer de 3,5 jacks achteraan je computer zitten) is er een extra verlengkabel van 2 meter.
De laatste feature zijn de wisselbare oorcups. Je kan kiezen tussen leder (geen idee of dit echt 'leder' is, kan evengoed een kunststof alternatief zijn) en gewoon katoen. De oorcups zijn ook in enkele seconden gewisseld, al doe ik het liever wat trager aan (ik heb in iemands review gelezen dat hij/zij erin geslaagd was om een van de pinnetjes af te breken).
Persoonlijk merk ik weinig verschil met de verschillende oorcups. Liefst heb ik de lederen, qua gevoel. De cups in stof zouden meer geluid moeten doorlaten maar écht veel merk ik hier niet van. Er zijn ook veel mensen die liever de stoffen hebben omdat deze minder zweten maar ook hier merk ik niet echt veel van.
Dit is volgens mij dus een vrij uitgebreide featureset die van mij 6/5 zou moeten krijgen.
Kwaliteit geluidsweergave
Het probleem bij dit stuk is dat ik niet echt kan vergelijken. Ik ben namelijk helemaal geen geluidskenner en heb nog maar weinig ervaring met dit soort producten. In vergelijking met m'n vorige headset is dit natuurlijk een knaller en ingame klinkt ook alles erg mooi. Ik heb hier dus helaas niet echt veel over te zeggen, maar ik ben er in ieder geval wel tevreden mee...
kwaliteit geluidsopname
Om een van m'n voicechat collega's te quoteren: ik klink als een ander persoon in vergelijking met de vorige microfoon. Dat is dus in ieder geval positief, maar dan zijn er nog 2 kleine minpuntjes hierbij ook.
Het eerste is dat ik nogal stil klink. De microfoon komt in mijn ogen ook niet echt 'ver' uit en zit 'net' voor de mond. Dit probleem is natuurlijk makkelijk op te lossen door 'microfoon boost' aan te leggen in m'n geluidskaartsinstellingen.
Een tweede probleem is dat m'n collega zichzelf kan horen spreken. Echt last heb ik hier niet van (push to talk) maar het kan wel irritant zijn voor je collega. Ook al is het een erg minieme echo en kan deze in de software die we gebruiken (mumble) makkelijk uitgelegd worden door een setting (echo cancellation).
Gebruiksgemak
De headset opzetten voel je hem een klein beetje spannen. Erg vind ik dit persoonlijk niet, want zelf al beweeg je met je hoofd (bvb op fiets of op andere manier in beweging) blijft hij mooi zitten.
De cups bewegen draaien 45° zijdelings. Al zij dit niet echt veel, het laat je makkelijk in staat om hem met 'een oor op, een oor op de achterkant van het hoofd' te dragen. Geen idee of veel mensen dit doen maar persoonlijk vind ik het makkelijk als je bijvoorbeeld met iemand praat.
Alle features zoals het in elkaar/uit elkaar halen van de headset, het loskoppelen van de oorcups, het aansluiten van de verlengkabel, ... zijn in elke seconden gebeurd. Aangezien je met een 3.5 jack zit, kan ik hem perfect van m'n laptop op m'n smartphone aansluiten.
Prijs
Ik heb 90€ betaald voor dit toestel en zelf vind ik dit een redelijke prijs. Ik heb een beetje vergeleken met andere toestellen en andere reviews van andere producten bekeken en ik vind deze er redelijk goed uitkomen. Als ik vergelijk met zo'n testers in de MediaMarkt van koptelefoons van Bose van 150€ (dus zonder al de genoemde features, zonder microfoon ...) en kon hier geen echt geluidsverschil opmerken. Maar dan weer - ik ben geen geluidskenner en kan niet echt een conclusie maken in die 30 seconden dat ik het andere toestel gehoord heb)
Andere kleine weetjes/bemerkingen- Als ik geen muziek afspeel en het toestel op maximale geluidssterkte zet, hoor ik een heel zachte ruis. Ik wilde dit eerst als 'negatief punt' aanhalen maar ik lees dat dit vaak de schuld is van de onboard soundcard die ik gebruik, dus hier wil ik geen conclusie over vellen.
- Ik was een beetje 'teleurgesteld' in de geluidssterkte. Ik had gedacht dat hij een stuk luider ging kunnen als m'n voorganger. Ik veronderstel dat ze natuurlijk ook gelimiteerd zitten met de stroom die ze maar krijgen van de 3,5 en dat dus elk toestel op 3,5 een maximale geluidssterkte kent
- Dit toestel is natuurlijk gekocht door mij wegens gamen. Ik las in andere reviews dat deze headset uitermate geschikt was voor gamen en dat gewoon muziek luisteren op de tweede plaats komt. Ingame klinkt alles goed en zowel voetstappen als explosies en dergelijke komen er mooi uit! Ik gebruik de headset evenwel om muziek af te spelen en versta zelf niet echt waarom muziek pas op de tweede plaats zou komen. Alles klinkt mooi, verschillende genres. Maar dan ook weer, ik ben geen echte geluidskenner.
Alles samen ben ik tevreden van mijn aankoop. Voor een redelijke prijs heb ik een goede headset die stevig aanvoelt, een uitgebreide featureset heeft en er niet slecht uitziet!
Hopelijk heeft deze review je kunnen overtuigen of als je hem al hebt kan je me bij mijn menig aansluiten!
UPDATE:
Ondertussen begon het toestel een storing te vertonen in een van de oorcups. De hele boel demonteren en hermonteren hielp tijdelijk, maar er moet dus ergens een los contact zijn geweest. In eerste instantie ontving ik van Steelseries een nieuwe kabel (tussen pc en headset) maar toen deze geen soelaas bood, mocht ik mijn headset opsturen. Helaas (behoorlijk wat) verzenkosten en m'n headset een kleine week kwijt, en daarna een nieuwe in de bus ontvangen.