Het door mij gekochte toestel heeft en lichtelijk andere configuratie dan het toestel opgegeven in de pricewatch. Hij is aangekocht voor 3D tekenen met SolidWorks/Inventor (vandaar de keuze voor 2 gigabyte), hoewel hij af en toe een spelletje moet draaien (zonder dat ik op grafisch vlak eisen stel, daarvoor heb ik mijn vaste pc)
Eerst en vooral de specificaties;
- CPU: T5500 C2D 1.66gighz
- RAM: 2 gigabyte
- HD: 5400rpm 100gig
- VGA: x1400
- DL DVDbrander
- 15.4" LCD, 1280x800
aansluitingen; 3x USB, minifirewire, cardreader (enkel SD kaarten denk ik), gigabit lan, svideo, DVI, modem, micro en headset 3mm plug, ingebouwde micro, draadloos netwerk, 1x pcmcia
Bij gebruik kwam de laptop uitermate vlot over, opstarten gaat snel (véél sneller dan ik verwacht had, aangezien het toch maar een laptopschijfje betreft), applicaties draaien gaat heel snel (sneller dan mijn x2). Enkel bij het inladen van zwaardere programma's (inventor / ansys) merk je dat de harde schijf serieus tekort schiet, dat duurt echt lang (hoewel ik geen vergelijkingsmateriaal heb qua laptops). Als je een snelheidsmonstertje nodig hebt, voldoet dit toestel zeker aan je eisen.
Qua gameprestaties is het al "wat" minder. Ik speel er enkel NFS MW op, en...
Minpunten
- Slechte batterij
- Teer toestel
3 van 5 sterren (Voldoende)
Eerst en vooral de specificaties;
- CPU: T5500 C2D 1.66gighz
- RAM: 2 gigabyte
- HD: 5400rpm 100gig
- VGA: x1400
- DL DVDbrander
- 15.4" LCD, 1280x800
Qua gameprestaties is het al "wat" minder. Ik speel er enkel NFS MW op, en daar moet ik de resolutie toch laten zakken naar 640x480, bij een hogere resolutie is het beeld niet meer vloeiend. Deze lage resolutie werkt niet eens storend, ik weet niet waar het aan ligt maar het scherm op 640x480 geeft een beeld dat niet blokkerig overkomt, en het ziet er ook niet vervormd uit tov wat ik met mijn gewone LCD wel heb als hij niet op native draait. Qua grafische prestatie is hij dus zeker geen topper, maar gezien mijn doel is geef ik deze portable hier toch een maximumscore op. Als je een gamelaptop zoekt, kijk je toch beter naar een toestel met een zwaardere videokaart.
Het beeld van dit toestel is goed, het is echt scherp, alleen vind ik de reflecterende plastic erover irritant. Als het nu een plaatje geweest was die het scherm beschermde zou ik er mee kunnen leven, maar het is het scherm zelf (zoals bij vele portables).
Qua bediening ligt het toestel goed in de hand, het touchpad werkt zoals verwacht (hoewel het standaard nogal vaag reageert, slechts met de gevoeligheid helemaal maximaal ingesteld in windows is het goed werkbaar, zou het zelfs nog hoger willen hebben, alleen lukt dat niet). Er is rechts een scrollzone voorzien, en blijkbaar (hoewel niet aangegeven) is deze zone ook onderaan beschikbaar. Daar je deze niet ziet kom je soms even verkeerd uit, maar dit gebeurt amper waardoor het niet storend is. Typen gaat heel vlot, toetsjes staan goed.
Tot zover de positieve punten van deze laptop, nu de kritiek. Ten eerste de bouwkwaliteit, die is toch wel redelijk zwak te noemen. Eerlijkheidshalve moet ik eraan toevoegen dat ik als referentie enkel de oude IBM's en Toshiba's heb, wat uiteraard zware concurrentie is, maar als ik 3 spindle's van 50 DVD's op mijn scherm zet (dit is een test om voor jullie een beeld te vormen, doe dat uiteraard niet elke dag), dan zie je het scherm al merkelijk vervormen (plooit in het midden ongeveer 3a4mm door). Hiermee gepaard komt het scherm tegen het toetsenbord aan, wat na 3 weken gebruik (dwz 3 keer meegenomen in mijn rugzak) al de afdruk van de spatiebalk oplevert op het scherm zelf. Hier had ik veel meer van verwacht, deze laptop is blijkbaar eentje om in je laptoptasje in de kofferbak van je auto te leggen en hem er op kantoor weer uit te halen. Verder zie je bij het duwen op de niet-toets-ruimte boven je pijltjes je M-toets nog mee op en neer bewegen, ook niet al te robuust dus.
Nog een minder punt; warmte ten geluidsproductie. Bij standaardgebruik maakt de portable geen lawaai, en blijft het toestel goed fris aanvoelen. Dit veranderd direct als je hem wat zwaarder belast. Bij vollast op je processor die langer dan een minuutje of 4a5 duurt probeert hij op te stijgen, en komt hij boven een P4 met boxed koeler aan 5000 toeren uit. Het toestel wordt ook zeer warm wat niet direct storend zou zijn naargelang de plaats waar het warm wordt. De processor zit volgens mij rechtsonder waar je pols ligt, want daar wordt het toestel echt heet, niet dat je er je handen niet op kan houden, maar je rechterhand zweet zich te pletter. Voor mij speelt het niet zoveel mee, maar ik kan me voorstellen dat mijn grootmoeder last zou krijgen van haar polsen als ze ermee moet werken (hoewel die haar cpu natuurlijk niet gebruikt)
Wat me het meeste stoort is echter de accuduur. Deze is gewoonweg _slecht_. Ik heb speciaal voor jullie enkele testjes gedaan, hier zijn de resultaten (vertrokken met een volledig opgeladen batterij tot het punt dat hij uitvalt, intel speedstep aan, wireless/modem/cardreader/firewire via apparaatbeheer uitgeschakeld)
Computer in standby laten gaan: 23u
In windows laten nietsen: 1u45
In windows met gewoon wat msn'en, surfen, prutsen: 1u30
Vollast draaien cpu: 1u10 minuten
Vollast draaien (gamen): 50 minuten
Een laatste punt wat niet echt aan de portable verbonden is, maar toch het vermelden waard is volgens mij, is de aangeleverde softwareconfiguratie. Het toestel kwam met windows XP, adobe photoshop Elements, Premiere elements, norton internetsecurity 2006, Nero expres, powerdvd, works 8.5, een recovery cd en een driverCD. Standaard is enkel XP, nero, powerdvd en works geinstalleerd, Norton en de andere programma's stonden er niet op. Hierdoor kon je direct met het systeem beginnen werken, zonder dat je er eerst een format over moest gooien om norton/andere vertragende rommel eruit te slopen.
Naar wat ik ervoor betaald heb (1300€) vind ik het een goede koop, ik heb echter geen mening opgegeven aangezien ik geen vooronderzoek gedaan heb. Ik had een laptop nodig, ben naar de Makro gereden en heb me daar een meegenomen met 2 gigabyte ram, en deze was toevallig de goedkoopste met 2 gig ram die voorradig was. Achteraf gezien blijken de meeste laptops met deze specs rond die prijs te draaien (tenzij je via internet aankoopt, maar daar moet ik niet van hebben). Ik ben blij met wat hij mij voor dat geld te bieden heeft.
Als je een laptop plant te gebruiken zoals ik het doe (dwz, amper op accu draaien, niet gamen, maar toch zware applicaties gebruiken en bij voorkeur je toestel een goede behandeling geeft), dan is dit echt een degelijk toestel, zoek je een portable om er lang mee op de accu te werken dat MOET je deze gewoon vermijden.