Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie
Bekijk alle reviews

HP Proliant Microserver N36L Review

+1
Jeroen797 9 januari 2012, laatste update op 8 maart 2012, 16.116 views

HP Proliant Microserver N36L

Pluspunten

  • Prijs
  • Grootte
  • Aantal te monteren schijven (officieel 4 stuks, maar 6 is ook mogelijk!) in zo'n compacte behuizing
  • eSata
  • USB aansluiting binnenin

Minpunten

  • Standaard geen optische drive erbij geleverd.
  • HP Logo is erg fel (door de mod van Losfrafos opgelost!)
  • Geen CD met eventuele drivers (zijn wel op de site te vinden maar waren niet nodig na de instalatie van Windows Server 2008 Standard R2).

Eindoordeel

Score: 4Per criterium
Bouwkwaliteit Score: 5
Ondersteuning Score: 4
Ergonomie Score: 3
Design Score: 5
Features Score: 5
Betrouwbaarheid Score: 4
Prijs Score: 5
Prestaties Score: 4
EDIT 6-3-12: De server is overbodig geworden en staat te koop! http://tweakers.net/aanbo...ant-microserver-n36l.html

EDIT 23-11-11: Nu ik de server helemaal naar mijn zin heb ingericht heb ik de review herschreven.

Ik heb een tijdje terug mijn zelfbouw HTPC/homeserver verkocht omdat ik hem als HTPC niet meer gebruikte en alleen om hem alleen als homeserver te gebruiken was hij niet praktisch genoeg (bijna geen ruimte voor extra hardeschijven, HTPC behuizing kon niet in de meterkast, hardware was overkill). Na een tijdje zoeken (heb gekeken naar zelfbouw en naar kant en klaar) kwam ik uit bij de HP Proliant Microserver N36L. Na het zoeken op internet (kon niet erg veel vinden, vandaar deze review) besloten om hem aan te schaffen. De server wordt gebruikt om enkele websites te hosten, als fileserver en als VPN server (dit allemaal puur privé).

Ik heb de Proliant besteld bij Take it Now (hoe dat ging, zie mijn shopreview). De server komt in een doos waar hij goed vast in zit d.m.v. plastic dingetjes (weet even de naam ervoor niet). Wat zit er allemaal in de doos:

- De HP Proliant Microserver N36L zelf (met standaard een 160GB HDD en GEEN optische drive)
- Twee stroomkabels (een Nederlandse en een Amerikaanse)
- Een cd-rom met documentatie (geen drivers)
- Wat boekjes
- Een quick start guide (waarin staat uitgelegd hoe hardeschijven en een optische drive moeten worden bevestigd e.d.)

Mijn eerste indruk van de server was dat hij lekker klein en compact is, maar ik had hem kleiner verwacht (mijn verwachtingen waren gebaseerd op foto's die ik op het internet had gezien). De behuizing ziet er strak uit en is netjes afgewerkt. Aan de voorkant bevinden zich 4 USB 2.0 poorten, de aan/uit knop, een HDD activiteit LED, netwerk activiteit LED, sleutelgat om de server open te maken en een HP logo (welke verlicht is, daarover zo dadelijk meer).

Als je met de bijgeleverde sleutels (je krijgt er 2 bij) kan je het deurtje aan de voorkant openmaken (net als bij de grotere Proliant servers). De behuizing is erg klein en alles zit compact en dit zie je ook zodra je de deur opent. Veel compacter kan het eigenlijk niet. Omdat alles zo compact op elkaar zit is het wel wat moeilijker om overal bij te komen maar toch heeft HP dit mooi opgelost. Door 2 duimschroeven los te draaien en 6 kabels los te maken (welke allemaal vooraan zitten zodat dit makkelijk gedaan kan worden) kan je het gehele moederbord uit de behuizing schuiven. Standaard wordt de server geleverd met 1 reepje DDR3 geheugen van 1GB. Dit kan worden uitgebreid tot 8GB totaal (dus 2 reepjes van 4GB elk).

Wat opvalt is de USB poort die op het moederbord aan de binnenkant zit. Ik heb hier nu standaard een 2GB USB stick ingedaan waar ik mijn lokale back-up tijdelijk opzet (wees gerust, dit is tijdelijk. Er komt nog een externe back-up evenals een off site back-up). Erg handig vind ik het zelf. Verder heeft het moederbord nog aan de achterkant een VGA aansluiting, nog 2 USB 2.0 poorten, een 1Gbps Ethernet poort, een eSata aansluiting en de stroomaansluiting. De CPU (een AMD Athlon II Neo K325) wordt passief gekoeld.

Achterin de kast bevind zich 1 120mm fan en een (ik schat) 40mm fan. De 120mm is ervoor om het systeem te koelen en de 40mm is voor de voeding. Beide zijn erg stil en de opgegeven 22 dBA wordt volgens mij wel gehaald. Het systeem staat bij mij in de meterkast tijdelijk, maar al zou hij naast me hoofd in mijn bed staan, dan zou ik geen last hebben van het geluid dat het systeem produceert.

Boven het moederbord bevind zicht een rek met daarin 4 houders voor hardeschijven (nog een reden voor mij om dit systeem aan te schaffen, de hoeveelheid schijven die in de compacte behuizing gemonteerd konden worden. Een fatsoenlijk NAS van QNAP of Synology is al stukken duurder en minder flexibel). Het eerste houdertje is al gevuld met een 160GB hardeschijf. Het zal nog wel even duren voordat deze wordt vervangen aangezien ik eerst de andere 3 rekjes nog moet gaan vullen. De schijven zijn (helaas) niet hot swapable, maar dit is voor mij geen enkel probleem. Schroefjes om extra hardeschijven (en de optionele optische drive) vast te maken worden erbij geleverd en zijn verwerkt aan de binnenkant van het deurtje (erg netjes vind ik voor een compleet systeem van nog geen 230 euro).

Mocht je een optische drive willen monteren moet je de bovenkant van de behuizing halen. Dit doe je door 1 duimschroef aan de achterkant los te maken de de bovenkant eraf te halen. Ik was eerst niet van plan om een optische drive te installeren aangezien Windows 2008 Server ook prima (via een usb stick is te installeren. Nu wil ik wel weer eens wat anders proberen dus heb er alsnog een optisch station geďnstalleerd. dit gaat gemakkelijk door de bijgeleverde schroefjes (welke in het deurtje zitten, erg handig) was het een kwestie van schroefjes in de drive draaien en de drive zo in de server te schuiven. Vervolgens even zelf een S-ATA kabel door de kast halen (zit er niet bij) en de drive zat er binnen 3 minuten in.

Nadat ik de server weer in elkaar had gezet sloot ik de server tijdelijk aan op een monitor, muis en toetsenbord. Toen ik de server voor het eerst tot leven wekte begon het HP logo aan de voorkant te branden. Deze kan rood kleuren (dan is er iets mis met de server) of blauw (alles is oké, dus dat zien we het liefst). Het lampje is erg fel, dit heeft mij er eerst van heeft weerhouden om hem op mijn slaapkamer te zetten, maar dankzij de tip van Lostrafos heb ik de bovenkap van de server gehaald en achter het HP logo een post-it op maat geknipt (3 stuks) en deze aan de binnenkant achter het logo geschoven. Hierdoor licht het logo nog steeds mooi blauw (had blauwe post-its gebruikt), is het niet meer storend en staat de server gewoon op mijn slaapkamer in een open kast zonder dat ik er last van heb.

Na eerst een half jaartje Windows server 2008 op de server te hebben gehad wou ik weer wat anders. Nadat ik het RAM had uitgebreid naar 2 x 2 GB i.p.v. 1 x 1GB (kwestie van moederbord uit de server halen door 2 duimschroeven los te halen en de plaat met het moederbord eruit te trekken waardoor je het RAM kan plaatsen) wou ik eens gaan spelen met virtualisatie. De server is VMWare ESXi compatible dus na even de image van VMware Hypervisor (ESXi) gedownload te hebben van de website en deze op een CD te hebben gebrand kon het spelen beginnen.

Binnen 10 minuten was alles geďnstalleerd en kon ik via de client software alles in gaan stellen. Op dit moment heb ik 5 virtuele machines draaien. 1 Windows 7 machine welke als webserver voor schoolopdrachten en als WebDAV server wordt gebruikt, een Windows XP machine voor het delen van paar mappen, 1 Windows XP machine voor de hosting van mijn overige websites en 2 testmachines waarop ik een beetje kan klooien (1 Windows 7 en 1 XP). Iedere machine heeft rond de 256MB a 512MB RAM toegewezen gekregen en ze draaien redelijk vlot. Zodra de prijzen van hardeschijven weer dalen komen er een paar 2TB (of 3, dat zien we dan wel weer) schijven in in RAID, zodat alles net was sneller wordt.

Voor de rest ben ik zeer tevreden en ben ik nog steeds dagelijks blij dat ik deze server heb gekocht in plaats van een NAS. Het duurt even voordat alles helemaal naar zin werkt maar het is zeker de moeite waard geweest.

EDIT 09-01-12:
Helaas komt er sinds een paar dagen een hard geluid uit de server (zo hard dat hij nu tijdelijk uitstaat). Na een kleine zoektocht blijkt het geluid uit de voeding te komen. Server is helaas daarom nu voor reparatie opgestuurd. Als er meer bekend is breid ik de review uit.

Bekijk alle afbeeldingen:

Heb jij ook een HP Proliant Microserver N36L?

Deel je ervaringen en help andere tweakers!

Schrijf review

Populaire reviews door gebruikers

Reacties (41)

Wijzig sortering
Leuk dat er meer mensen de HP Microserver hebben ontdekt (wat mij betreft toch een stuk goedkoper dan vergelijkbare Synology en QNAP alternatieven, hoewel je er dan wel een mooi OS bijkrijgt)

Als ideetje:
Je kunt nog een 5de HD in het systeem plaatsen en de meer officiele 4-bays dan bv reserveren voor data-HDs.

Heb zelf nu een zuinige notebook HD in de lege DVD-bay zweven middels tyrips (een 2.5" Samsung Spinpoint M5S HM160HI) en daar het OS op draaien (Ubuntu Server).

Montage van deze 5de HD was wat primitief, maar het werkt:
Scythe Twin Mounter aan de HD te schroeven en daar vervolgens tyrips omheen en aan het omringende metaal v/d kast prutsen.
Dan een converter-kabeltje voor de stroom ("klassiek" naar SATA) + SATA datakabeltje naar aansluiting op het moederbordje.

Ben zelf nog niet zover maar plan is om de server 24/7 te laten draaien en dan, ivm mimimaal energieverbruik, de data-disks te kunnen "koudzetten" als ze lopen te niksen.
Voor de mooie software zou ik het extra geld niet over hebben. Check dit maar eens:
http://freenas.org/
Erg mooie tip voor het plaatsen van een 5de hardeschijf. Ik draai op dit moment nog steeds met alleen de standaard schijf maar heb nu een zooitje 2TB hardeschijven besteld om echt goed gebruik te gaan maken van de server/nas.

Ik zat eerst ook te kijken naar een NAS van QNAP of Synology maar hier kan eigenlijk weinig tegenop qua prijs. Vind maar eens een 4bay (of 5 op de manier van Kwenie) voor deze prijs van een van bovengenoemde merken Dan ga je al gauw richting de 300 a 400 euro. En dan heb je een apparaat wat wel bijna out of the box werkt maar veel minder krachtig is en minder tweakable.
Een beetje tweaker boot natuurlijk gewoon vanaf USB via de ingebouwde USB poort op het moederbord.

Ik heb pas recentelijk 2 van deze apparaten weggezet, beide met freenas vanaf USB zodat alle 4 de sloten beschikbaar waren voor harde schijven.
Zou leuk zijn als je het stroomverbruik zou kunnen meten, dan is ook dat aspect te vergelijken met NASsen als de Synologys.
Het verbruik van de MicroServer in stand-by is rond de 1W
Bij het booten van ESXi verbruikt hij zo'n 35-45W
Wanneer je één of meerdere VM's draait zal dit natuurlijk hoger zijn.
bron: techhead

TIP1: De server kan tevens van niet ECC geheugen worden voorzien.
TIP2: Mocht je toch hardwarematige RAID5 willen gebruiken dan is dit mogelijk door het plaatsen van een PCI-e RAID kaartje (bv de HP Smart Array P410/512 BBWC).
Bron: Dirk Adamsky Scripting Blog

[Reactie gewijzigd door Smiler op 1 juni 2011 13:53]

Dit heb ik zelf gedaan:
De microserver met een P410.

Geloof me je wilt niet esxi(5 geboot van usb had ik) en meerdere vm's draaien. Daarvoor is die CPU toch net echt een tikkeltje te traag.

Ik heb mijn microserver dan ook verkocht en heb nu een i3 2100 gebaseerde build: want hij moet voor mijn school opdracht gewoon rustig 8 * server 2008r2 kunnen draaien dat gaat niet met de microserver ;).. ^_^.

[Reactie gewijzigd door 3DDude op 31 maart 2012 13:38]

Ik heb helaas niet de apparatuur hier om het stroomverbruik te kunnen meten. Wel kwam ik dit filmpje tegen waar ze het stroomverbruik meten:

http://www.techhead.co.uk...oserver-power-consumption
Je zegt :
De schijven zijn (helaas) niet hot swapable, maar dit is voor mij geen enkel probleem.
Heb je in de BIOS geen mogelijkheid van Sata-mode op AHCI te zetten want dan zouden de schijven normaal wel hot-swappable moeten zijn. (Ik neem aan dat je ze uit hun rekje kan schuiven na het deurtje geopend te hebben).

Op verschillende sites met specificaties van de HP N36L staat inderdaad alleen cold-swap. Wat gebeurt er als je ze(data-schijven) "hot" swapt?

Voor de rest zeer mooie review, alleen zou ik bij de beschrijving van de binnenkant en buitekant nog wat foto's zetten.
- leuk maar als je fysiek geen hotswap bays hebt, dan heb je aan een ahci bios ook geen drol... of je moet moet met 2,5inc schijven aan de slag (4 in 1 - bay kost zo'n 60 euro. ).
Er zijn 4 hotswap bays en hotswap werkt bij mij onder freenas 0.7.2 goed dus ik weet niet over welke drollen jij het hebt.

overigens lijkt het me ook mogelijk om in totaal 5 hdd in het kastje te zetten waarbij je de ODD sata op mobo gebruikt.
Als je wat creatief bent (vooral qua ruimte inrichting) lijkt het me mogelijk om er 6 hdd in te zetten dmv gebruik van esata poort of sata controller card :)

zie voor beide opmerkingen: http://www.avforums.com/f...wners-thread-dsc06924.jpg
uit: http://www.avforums.com/forums/14738494-post576.html

op de foto zie ik toch echt 4 hotswap bays en 2 hdd in cdrom bay boven elkaar :)

enigzins off topic maar:

Als aanvulling op wat kevin2u zei: als je voor freenas gaat zou ik 0.7.2 pakken ipv 8.0/8.0.1 of een of andere beta (ik geloof dat het nu op 8.0.1 beta 3 zit. Gezien 0.7.2 toch net wat volwassener is en meer features heeft qua web gui. Wanneer 8.1/ 8.2 uit is met plugin systeem zal ik wel overstappen, maar voorlopig nog niet.

ik draai momenteel 0.7.2 embedded er op vanaf usb stick (zit een poort op mobo), met wat zaken toegevoegd zoals sabnzbd 0.6.5 op 2e partitie op zelfde stick, zodat ik alle sata poorten/disks over heb voor mijn data.

---------------------

Maar goed, ben momenteel nog een beetje aan het testen met schijven/ruimte ik ga ws morgen wat HDD bestellen ik weet enkel nog niet wat ik toe ga passen qua reduncancy. het moet een media/file server worden waarvan niet alle data mij even belangrijk is films en muziek hoeven wat mij betreft niet veel redundancy te hebben misschien raid5 of raidz1 maar fotos/belangrijke documenten heb ik liever op raid1. Ik weet al wel dat ik softwarematige redundancy wil gezien ik het altijd nog wil kunnen terughalen mocht mijn raid controller kapot gaan (plus enterprise raid disks zijn mij wat te duur).

Wellicht worden het 6x 2TB de brackets uit voorgaande forum post link heb ik al, kwam ik net achter :)

-------------------

Overigens vind ik dat er een hdd bijgeleverd is wel een negatieve eigenschap, gezien het de prijs iets omhoog brengt, en ik aanneem dat de gebruiker toch zelf wil uitmaken welke schijven hij plaatst. Dat er geen ODD bij zit vind ik geen probleem, gezien je deze toch maar eenmalig zal gebruiken.

[Reactie gewijzigd door Wiico op 27 juni 2011 03:59]

Ik heb de N36L en ben een beetje aan het proberen. Initieel als server (WHS2011). Het geheugen heb ik uitgebreid naar 8GB en ik heb er een Asus HD6450 LP (1 GB) in gezet om de mediaplayer capaciteiten te testen. XBMC draait prima (speel voornamelijk 1080p MKV) en ook PowerDVD werkt goed (ook 3D half SBS). Verwacht geen wonderen van de processor, maar alles draait tot nu toe vloeiend. Harde schijven die ik gebruik zijn 160GB, 1TB, 1.5TB en 2TB. Hardware RAID (quasi) gebruik ik niet, maar ik heb wel de software RAID van WHS2011 getest, waarbij ik constateerde dat de HD-extending niet altijd goed wordt hersteld na het slapen van de HD's. Betreffende HD's zijn dan onbereikbaar. Mogelijk zal dit door de verschillende startup-tijden van de HD's komen. Iemand een oplossing? Ik wil namelijk wel een mirror draaien voor de redundancy. Bij stripe heb ik overigens geen snelheidsverbetering geconstateerd. Verbruik is idle in aangegeven configuratie zo'n 36 Watt (bij energiebeheer op gebalanceerd). Bij energiebeheer op "sparen" is het idle verbruik zo'n 28 Watt.
Wat neemt het systeem voor vermogen?
Zoals ik net hierboven ook heb vermeld zou ik het niet weten omdat ik geen meetapparatuur heb liggen om dit te meten

Wel kwam ik dit filmpje tegen waar ze het stroomverbruik meten:

http://www.techhead.co.uk...oserver-power-consumption
Ik heb er ook eentje, maar ik gebruik 'm, behalve voor storage, ook als mediacenter.

Ik heb er een simpele ATI graka in geprikt, en een geluidskaart. Draait als een zonnetje. Lekker stil en compact en past goed naast je tv.

Aanrader!
Det zal inderdaad mogelijk zijn om dit systeem als mediacenter in te zetten, maar een grafische kaart die dan de videodecoding afhandelt lijkt me dan wel noodzakelijk. Het lijkt mij stug dat de AMD Neo full-HD kan decoden.

Ik ga hem hier zelf niet voor gebruiken aangezien ik een mede8er bij mijn televisie heb staan (welke wel alle films van de HP haalt).
Ik heb deze Microserver net voor mijn zoon opgezet als SAN/NAS met Nexenta ZFS booten vanaf een SSD, met 4x 2TB schijven. Je kan de Nexenta Community Edition downloaden vanaf:

http://www.nexentastor.or...ite/wiki/CommunityEdition

Nexenta maakt een commerciele SAN appliance, deze is gratis zo lang je niet boven de 18 TB aan data uit kom. Gebaseerd op Sun Solaris en zijn geweldige 128 bit ZFS file system, je kan het als iSCSI target, CIFS share, NFS share, and Webdav share gebruiken, en hij doet snapshotting en data scrubbing. Gooi 8 GB geheugen er in (ZFS houdt van veel geheugen, doet ook software raid en caching in geheugen). Bediening via een web interface, en je hoeft geen IT'er zijn om het op te zetten. Een geweldige match voor deze microserver.

Werkelijk veel sneller dan zijn QNAP NAS, die hij nog gebruikt als firewall en voor hosting websites. Hij heeft nu 6 TB (eigenlijk 5.6TB, want een 2TB HD is altijd iets minder dan 2TB, en dit is 4x 2TB in raid5) om te verdelen. Hij ging gelijk de helft als WebDAV share opzetten, want hij heeft glasvezel daar in Utrecht (ja, ik ben jaloers).
Ik heb er op dit moment nog steeds Windows server 2008 opstaan, maar ben hier niet echt tevreden over en wil wel weer eens wat anders proberen. Ben nu aan het kijken naar VMware ESXI. Ik wil dan FreeNAS gaan gebruiken voor het NAS gedeelte en een andere simpel Linux OS waar ik mijn websites op wil gaan draaien. Zal ook eens kijken naar Nexenta i.p.v. FreeNAS. Als ik wat heb getest e.d. laat ik weten wat het eindresultaat is!
Hallo Jeroen,

Mooie review, ik heb allen nog een tip voor je, en voor anderen die zich ergeren aan het fel blauwe HP Logo.

Ik was er zelf ook niet blij mee, en wat ik ook niet mooi vindt is het blauwe logo en dan een groene power knop, HD ledje en netwerk ledje.

Hier is de tip:
Maak de boven kap even los, pak een geel post-it papier knip of scheur een klein vierkantje er af, ter grote van het logo. en plak dit op de plaats waar de Logo led zit.
Kap er weer op, server weer aanzetten en...... één mooi zacht groen HP logo. (nog te vel plak er dan een tweede op, nog zachter.
Lostrafos, je bent mijn held!

Ik heb zojuist jou tip uitgevoerd en het scheelt echt belachelijk veel nu. Ik heb er 3 stukjes post-it (blauwe) overheen geplakt en het het logo is nu mooi verlicht en absoluut niet meer storend. Zal zo de foto's eens plaatsen maar dit is echt een must voor iedereen die deze server heeft!
is het mogelijk om Plex Media Server te draaien op deze microserver?
PMS draait tenslotte ook op bepaalde Synology NAS, en ReadyNAs van Netgear...

Het zou perfect zijn :)
Er is volgens mij gewoon een Windows/Linux versie van Plex Media Server. Als je daarom gewoon Windows of een Linux distro op de server zou installeren kan je er ook Plex opzetten.
Wat opvalt is de USB poort die op het moederbord aan de binnenkant zit.
Dat is erin gebouwd voor virtualisatie (VMware ESXi) waarbij je boot vanaf stick en niet meer vanaf disk.


Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn



Nintendo Switch Google Pixel XL 2 LG W7 Samsung Galaxy S8 Google Pixel 2 Sony Bravia A1 OLED Microsoft Xbox One X Apple iPhone 8

© 1998 - 2017 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Hardware.Info de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True

*