Sharkoon X-Tatic Digital Review

Ronald_O
3 mei 2011, laatste update op 3 mei 2011, 2.131 views

Sharkoon X-Tatic Digital

Algemeen Heb de headset pas een weekje in gebruik nu, maar verbaasde me eigenlijk dat er zo weinig fans van zijn dus hierbij een poging dit aantal op te schroeven middels een review. Voorafgaand aan deze headset heb ik zo’n 3 jaar gebruik gemaakt van een Sennheiser PC-130 en het verschil tussen de twee is gewoonweg verbluffend. Sennheiser staat toch wel aardig bekend een goede weergave van het geluid en was hier ook zeer tevreden mee, nu dus niet meer. Toegegeven de Sharkoon bevindt zich wel een andere klasse in vergelijking met de Sennheiser PC-130, maar betwijfel of een Sennheiser meer zou kunnen bieden voor hetzelfde geld. De headset gebruik ik puur om te gamen (FPS) en heel soms eens om een film of een muzieknummer te...

Pluspunten

• Het geluid inc de 5.1.
  • Geld meer dan waard voor de (meer dan) gemiddelde gamer!
  • Kabels voor alle aansluitmogelijkheden meegeleverd.
  • Microfoon kan losgekoppeld worden.
  • Draagcomfort & bouwkwaliteit
  • Wordt meteen herkent door Windows 7.

Minpunten

• Behoorlijk wat kabels voor een “headsetje”
  • Prijzig als je “gewoon” een headset wil.
  • Volumecontroler zit vrij dicht op de headset zelf.
  • (Waarschijnlijk) knap warm in de zomer.
  • Aparte voeding nodig voor de SCU.

De headset gebruik ik puur om te gamen (FPS) en heel soms eens om een film of een muzieknummer te beoordelen (vluchtig even kijken of het in de smaakcategorie valt).

Op m’n moederbord zit een optische uitgang en op het moment van zoeken vond ik het een goed idee om eens gebruik te gaan maken van deze optie. Met name doordat het geluid via de optische kabel een behoorlijk verschil maakt, in positieve zin, ten opzichte van de “normale” analoge 3,5mm aansluitingen voor headsets. Door een filter toe te passen op tweakers vind je er al gauw 3 (jaja) waaronder dus de Sharkoon X-Tactic Digital.
De keuze is hierna vrij vlot gemaakt doordat hij simpelweg aan de eis voldoet, goed beoordeeld wordt en in de categorie “betaalbaar” valt.

Dan komt ie binnen je opent de doos en wat vind je…

(in de handleiding staat omschreven wat het precies allemaal is)

Eigenschappen

De belangrijkste eigenschappen even opgesomd. De overige zijn te vinden in onder genoemde documentatie.
Handleiding
Data sheet

X-Tatic Digital (de headset zelf)
• 5.1 kanaals headset
• Digitale, inline volumeregeling
• Geavanceerde versterker
• Onafhankelijke, verlichte volumeregeling voor elk kanaal en hoofdvolume
• Afneembare microfoon met QuickOn-aansluiting
• 8 luidsprekers (4 in elk oorstukje, 1x front, 1x centre,1x rear, 1x sub) linkje

X-Tatic Sound Control Unit (SCU)
• Ondersteunt Dolby Digital 2.0, Dolby Digital 5.1 en Dolby Pro Logic
• Ondersteunt de chatfunctie van PS3, Xbox en Xbox 360
• Beheer dynamisch bereik

Gebruik(er)sgemak

Makkelijk aansluitbaar ondanks de hoeveelheid kabels welke meegeleverd worden. Dit deed me toch bijna richting de handleiding grijpen toen ik ze allemaal uitgepakt had.

De headset is verrassend licht op het hoofd. Het ziet er uit als een nogal lomp ding (is het optisch ook wel) maar ook na een hele avond op te hebben nog steeds comfortabel. Het oorgedeelte valt ook prima rond de oren en voelen comfortabel aan. Niet te zacht dat je er opgewonden van raakt en niet te hard dat het gaat irriteren met 5 minuten. Verder zit hij ook stevig genoeg zodat je nog eens met je hoofd kan schudden als je er iets onverklaarbaars gebeurt.

Hij werkt meteen nadat hij is aangesloten. Wel even aan denken om de optische output te selecteren indien je daar gebruik van wil maken. Standaard is namelijk de usb-geluidsweergave actief.

Een voordeel van de lengte van de kabel welke naar de SCU loopt is wel dat je vanaf een behoorlijke afstand kunt genieten van je filmpje. Zonder hem strak te spannen kun je toch makkelijk een 2,5m van je scherm afzitten. Nadeel aan de andere kant is natuurlijk dat je voor de rest v/d tijd een bult kabels (vaak) in de weg hebt liggen. Heb ze bij mezelf achter het bureau kunnen wegwerken (lees gooien) dus geen probleem hier!

Features & Weergave

Onafhankelijke, verlichte volumeregeling voor elk kanaal en hoofdvolume
De headset biedt dus “Onafhankelijke, verlichte volumeregeling voor elk kanaal en hoofdvolume”, maar wat houdt dat dan precies in vraag je je wellicht af. Nu je toch aan het lezen bent laat ik je eens inlichten.
De verlichting wordt bijvoorbeeld gevaarlijk rood indien je het te hard zet. Dit kun je globaal aanpakken door de hoofdkraan op alle speakers gewoon los te draaien of specifiek per speaker. Indien je de bass minder hard zou willen kun je die afzonderlijk in een mooie donkerblauwe (medium) zetten of zelfs groen (laag/ uit) indien je bijvoorbeeld toch alleen maar kerkmuziek luistert. Tijdens het gamen heb ik hem zelf ongeveer medium staan en dat is hard zat om rustig te kunnen genieten van een ontploffing een stukje bij je vandaan.

Uiteraard zit er ook een mute-knopje bij welke het gewoon doet. Bij de Sennheiser gaf dit nog wel eens problemen dat de microfoon niet meer geactiveerd werd.
De plaatsing van bovenstaande controller is echter niet helemaal fijn wat mij betreft. Had hem liever een stukje verder richting de SCU gehad. Nu zit hij namelijk op zo'n 40cm afstand van de headset zelf waardoor je hem dus op je shirt moet vastmaken (wat prima kan met het klemmetje) of je hebt hem voor je liggen. Beide opties hebben zo hun nadeel bij plotseling opstaan en vergeten dat je “vast” zit zullen we maar zeggen.. Dit nadeel hou je natuurlijk toch wel bij een headset maar met een iets verder afgelegen volumecontroller ligt hij in ieder geval niet in de weg.
Aan het begin is het echter nog geen issue doordat je nog de fijnste afstelling aan het zoeken bent voor jezelf maar op ten duur denk ik dat hij wel eens in de weg zou kunnen liggen.

Ontkoppelbare en buigbare microfoon voor een goede plaatsing
Zelf schreeuw ik (meestal) niet zo door de microfoon tijdens het gamen, maar het geluid wordt desondanks goed opgepikt wat ik produceer op willekeurige momenten. Dus voor de schreeuwers: Stel hem gerust een stukje van het spraakgedeelte af anders horen ze je (weer) zo hijgen ;).

Regelbare surround sound middels de SCU
Hiermee kun je makkelijk gezegd de vertraging regelen tussen de verschillende speakers zodat de geluiden meer “surround” worden. Heb hier nog niet mee gespeeld/ getest doordat het standaard al perfect te onderscheiden waar het volgende slachtoffer vandaan komt (lang leve 5.1!).
Zoals gezegd maak ik niet echt gebruik om films te kijken met de headset dus over de 5.1 effecten daarmee kan ik niet veel vertellen. In de onderstaande reviews is hier echter wel meer over te vinden.
Een film welke ik snel even getest heb geeft standaard al wel het 5.1 effect dus of met deze optie echt winst behaald kan worden laat ik aan de fanatiekeling over.
Tijdens het gamen doet het echter precies wat het moet doen en wat je ervan verwacht. Je hoort waar iets/ iemand vandaan komt en je kan inschatten hoelang dat nog gaat duren. Al een keer bijvoorbeeld heen en weer gerend aan een kant van een muurtje om diegene op te vangen (wellicht hoorde die mij het ook doen).

Dynamic Range Control
Mogelijkheid tot het “gelijktrekken” van de omgevingsgeluiden. Lees dat het hardste geluid niet het zachtste overstemt. Bij shooters bijvoorbeeld minder kans op een mes in de rug. Dit werkt in de praktijk erg goed. Het planten van bijvoorbeeld de bom (sabotage, demolition, search & annoy) in COD-BO hoor je al vanaf een behoorlijke afstand. Erg handig dus als je dat niet wil hebben.

De SCU en headset kun je verder afzonderlijk van elkaar uit- en aanzetten. Dit is niet echt heel handig. Aangezien ze op elkaar aangesloten zijn was 1 knop/ mogelijkheid voldoende. Nu blijft de headset bijvoorbeeld aan indien je alleen de SCU uitzet of je krijgt geen geluid indien je vergeet dat je óók de SCU aan moet zetten. Uiteraard is dat makkelijk op te vangen door de boel op een stekkerdoos aan te sluiten met aan-/ uitknop en die te gebruiken. Kleinigheidje..
De headset kun je in- en uitschakelen door de “front+volumeknop” zo’n 5 seconden ingedrukt te houden.

Opnamekwaliteit

Opnemen zelf doe ik niet en zal dit ook nooit gebruiken. Voor de test heb ik mezelf even opgenomen en uiteraard klinkt dat perfect ;).
De microfoon doet wat hij moet doen. Ik maak gebruik van TeamSpeak tijdens het gamen en kan mezelf hier prima verstaanbaar maken. Over de kwaliteit hiervan kan ik weinig zeggen, mede doordat ik geen referentiemateriaal heb om na te gaan of het al dan niet beter is. Tevens is het ook afhankelijk van de bitrate welke ingesteld staat op de TS-server.
Wel is hij nog vrij gevoelig. Wanneer anderen luidruchtig beginnen te worden wil het wel eens echoën. Ben hier dus nog op zoek voor finetuning.

Bouwkwaliteit

De tijd moet dit nog leren aangezien ik hem relatief kort heb. Eerste indruk is echter erg goed. Net niet zeer goed doordat het lijkt alsof het geld op was bij de SCU. Deze is namelijk erg plastic-achtig. Hij voelt en ziet er daardoor erg goedkoop uit.
Voor de headset zelf niets dan lof. Erg stabiel en comfortabel zonder lomp of zwaar te zijn. Deze ziet er ook uit dat hij de tand der tijd gaat overleven. Ditzelfde geldt voor de volumecontroller en de aanwezig knoppen hierop, deze voelen ook erg stevig aan en reageren goed.

Reviews
Trustedreviews
Tweaktown
Hexus

Heb jij ook een Sharkoon X-Tatic Digital?

Ik heb deze HS ook gehad maar het geluid dat er uit komt kon mij niet overtuigen. Persoonlijk vind ik het geluid erg kill en blikkerig. Bass is vrijwel afwezig of overstuurt zodra je hem iets harder probeert te zetten. Ik weet echter niet of dit een eigenschap is van alle 5.1 headsets.

Misschien dat geluidskwaliteit voor FPS gaming niet zo'n probleem is. Maar ik had gehoopt de HS ook te kunnen gebruiken voor het luisteren van muziek en film. Daar is deze naar mijn mening dus ongeschikt voor.
Heb even wat muziek geluisterd middels de headset en inderdaad is het niet bij alle stijlen een even fijne headset. Bij de hogere tonen laat hij je in de steek in komt zoals sjer ook zegt het er blikkerig en schel uit.

Persoonlijk gaat m'n voorkeur uit naar muziek waar de bass bij voorbaat overheerst dus voor die betreffende stijl (hardcore e.d.) niets aan het handje. Prodigy klapt er ook heerlijk op los :+

Bij system of a down, waarschijnlijk ook soortgelijke muziek, daarintegen wordt het veelste schel of te zwaar. Je kan het redelijk krijgen door de centre speaker wat te nerven en wat te spelen met de equalizer, maar het geluid komt er niet bepaald even goed uit als bij de Z-5500 set (niet eens in de buurt wat dat betreft).
Jankende & raggende gitaren is dus een no-go voor deze headset.

Stom genoeg bij oudere muziek (Eurythmics, ACDC, Queen) is de weergave weer prima. Wellicht hoort het daar een beetje bij dat het niet perfect is ;)
The Temptations - Papa was a Rollin' Stone klinkt bijvoorbeeld ook perfect. Totaal niet niet kill en blikkerig juist een vol warm geluid.

"Hippe" (in de zin van de nieuwe nr één één één één) muziek heb ik niet echt hier zo liggen dus kan daar weinig over zeggen maar met bovenstaande moet er een aardig beeld gecreëerd kunnen worden denk ik zo..

(bitrate is overigens 192kbps @ 44kHz van alle geteste muziek)

Zal binnenkort eens kijken of het bij films ook soortgelijke grappen uithaalt en de review dan updaten. Qua games overigens (nog) niet opgevallen.
Waar heeft u deze koptelefoon gekocht?
Google is je vriend nu. Heb echt geen flauw idee meer het is intussen 3 jaar geleden..

[Reactie gewijzigd door tfvanloo.1 op 22 juli 2024 17:20]