Introductie Beyerdynamic MMX 230 (PC)
Mijn vorige gaming headset was een bedrade HyperX Cloud Alpha S. Deze begon al na dik twee jaar kapot te gaan. Het nepleer bleek flinterdun en rond de oorschelpen vielen gaten. Voor mij een mooi excuus om iets nieuws te kopen.
Het uitgangspunt was een gaming headset, draadloos, goede audio en geen fratsen. De headset moest ergens in de prijsklasse tussen de 150 – 300 euro liggen. Dat zou toch niet zo lastig moeten zijn zou je zeggen, maar dat viel vies tegen vanwege het enorme aanbod van gaming headsets. Dus ontelbare reviews bekeken, waarin reviewers elkaar soms tegenspraken (want dingen zijn subjectief) en de voor- en nadelen van vele headsets bestudeerd.
De Beyerdynamic MMX 200 sprak mij wel aan, maar ik las dat de opvolger de MMX 230 er al was. Maar deze was nog niet in Nederland te koop. Na enkele weken wachten kon de Mediamarkt de MMX 230 leveren en heb ik de headset besteld. Dit was een grote gok als een early adopter, want er was nog weinig bekend op een summiere Reddit review na. Inmiddels heb ik de MMX 230, ten tijde van schrijven, al vijf weken in huis en gebruik hem dagelijks. Tijd voor een uitgebreide review dus.
Disclaimer: De meningen die ik hier deel zijn subjectief, houdt dit goed in je achterhoofd. Alle headsets hebben voor- en nadelen.
Uiterlijk, kwaliteit, gewicht en comfort
De uitstraling van deze headset hoort bij een merk als Beyerdynamic. Dus serieus en wat ingetogen voor een gaming headset, wellicht zelfs wat zakelijk. Voor mij prima want ik ben een boomer (volgens de kids tegenwoordig), eigenlijk Gen-X maar goed

Ik ga niet met een felgroene headset, verlicht logo en zwaailicht op mijn kop achter de PC zitten.
Wat betreft gewicht en comfort, de headset is licht maar wel erg plastic. Je hoort in bepaalde situaties, aan de microfoon kant, het plastic soms kraken. Dit werd ook genoemd in een andere review en dat kan ik bevestigen (het is dus niet exemplarisch)
De oorschelpen zijn bekleed met een zacht velours materiaal en passen in mijn geval(!) prima over de oren. De hoofdband daarentegen zit niet altijd even lekker en ik zit er soms mee te schuiven. Dat gebeurd meestal na een paar uur. De oorschelpen schermen omgevingsgeluid redelijk af en door de ANC functie te gebruiken kan dit nog verder worden verbeterd.
Bediening
Er zijn bedieningsknoppen voor o.a. volume, ANC en skippen. Feedback gaat d.m.v. een stem die aangeeft welke instelling je hebt gekozen en ook meldt wat bijvoorbeeld de batterij status is. Dit kan worden aangepast in de Beyerdynamic App, daarover later meer. De bediening gaat op zich goed, maar het volume aanpassen vergt wat gewenning.
Microfoon
Niet getest want ik gebruik hem niet (heb geen gaming vrienden) Maar van de andere reviews die ik online heb gezien schijnt deze prima te zijn. Door de microfoon omhoog te te duwen schakel je hem uit en zit hij niet in de weg. De microfoon niet afneembaar.
Batterij
De Beyerdynamic MMX 230 is uitgerust met een verwisselbare batterij die tot 60 uur meegaat. Dat blijkt in de praktijk redelijk te kloppen. De looptijd van de batterij wordt drastisch inkort als je ANC gebruikt (45 min) Het opladen gaat vrij vlot, binnen 30 minuten is hij vol. De headset kan ook met draad worden gebruikt en tegelijkertijd opladen. Dus de downtime is minimaal. Het batterij compartiment zit onder een oorschelp die beiden overigens eenvoudig afneembaar zijn. Daar is ook plek voor de dongel.
Connectiviteit
Bij de headset wordt een 2.4GHz USB-C dongel geleverd incl. een USB-A naar USB-C adapter voor de PC. Verder is er Bluetooth 6.0 ondersteuning en kan de MMX 230, zoals eerder gezegd, met draad worden gebruikt. Dus qua connectiviteit zit je wel snor.
Ik liep in het begin wel tegen problemen aan, waarbij de connectie constant wegviel. Ik had dongel achter in mijn PC geprikt waar de USB-C poorten zitten. Dit bleek niet goed te werken. Er trad een kleine verbetering toen ik de dongel in de USB-C poort ernaast stak. Maar de connectie problemen bleven. Toen maar besloten om de USB adapter te gebruiken en de dongel in de USB-A poort aan de bovenkant van mijn PC kast te prikken. Dit verhielp het probleem, sindsdien werkt alles goed.
Ik las in een review dat de MMX 200 (voorganger) dezelfde problemen kent.
Beyerdynamic App (IOS & Android)
Met de Beyerdynamic App kan je instellingen van de MMX 230 aanpassen, waaronder Auto Shutdown, EQ settings, presets, Voice Assistent en meer. Ook heb je de App nodig voor firmware updates. De EQ is overigens een 5 band.
Geluid
Geluid is subjectief, maar er zijn wel een paar algemeenheden die ik kan melden. Ten eerste ligt de nadruk heel erg op de lage tonen (bass). Ten tweede kan de sound van de MMX 230s als warm en gedetailleerd omschreven worden. De headset zit qua geluid meer aan de analytische kant dan de muzikale kant. Met de EQ settings op neutraal klinkt de Beyerdynamic wat meer in balans in mijn opinie. De neutrale EQ setting heeft echter gevolgen voor het volume.
Muziek luisteren
Vergeleken met de HyperX Alpha S is de MMX 230 aangenamer om naar te luisteren. Het enige waar de HyperX Alpha S een klein streepje voorhad is muzikaliteit en comfort. Voor de rest is de MMX 230 superieur in mijn opinie.
Gaming
Ten opzichte van de HyperX Alpha S is de MMX 230 veel gedetailleerder waardoor tegenstanders beter te plaatsen zijn in de ruimte. Dit ondanks het pseudo 7.1 surround trucje van de Alpha S. Verder is de Beyerdynamic’s over het algemeen meeslepender en bombastischer. Je hoort ook meer details in geluidseffecten en muziek.
Tja, dan de eindconclusie. De Beyerdynamic MMX 230 is no-nonsense gaming headset met een bescheiden uiterlijk dat bij een merk als Beyerdynamic past. Comfort en algemene kwaliteitsbeleving is voldoende. De headset is wel erg plastic fantastic. De hoofdband drukt soms te veel op het hoofd bij een lange gaming sessie.
De headset kan wat lastig zijn qua connectiviteit i.c.m. met de dongel, de plaatsing van de dongel maakt daarbij veel uit. Het geluid de MMX 230 laat zich omschrijven als warm, analytisch met de nadruk op laag. De headset had ook wel wat muzikaler gemogen. Verder ga ik het niet omschrijven want geluid is subjectief.
Het is duidelijk wat het doel was toen Beyerdynamic deze headset ontwikkelde. De nadruk ligt meer op gaming dan muziek. Al is dat laatste prima te pruimen met wat EQ aanpassingen.Dat gamen gaat overigens prima. Het geluid is meeslepend en het lokaliseren van tegenstanders gaat zonder problemen.
Als ik de set een cijfer mag geven dan is dat een 7/10.