Een van de games waar ik op de PlayStation 3 een haat-liefdeverhouding mee had, was de Dead Island-reeks. Ik vond de setting en het concept heel tof, alleen vond ik het onrealistisch dat zombies soms zomaar uit de muur kwamen kruipen. Toch was ik erg benieuwd naar dit tweede deel, maar ik was er nog niet eerder aan toegekomen om deze te spelen. Nu de game op Xbox Game Pass staat, was het hoog tijd om hem een kans te geven. Of het spel de moeite waard is, vertel ik jullie graag in deze review.
Ik zei al dat ik met de vorige delen een haat-liefdeverhouding had, en dat gevoel is in de loop der jaren gelukkig wel veranderd. Hoewel ik het nog altijd onrealistisch vind dat zombies soms simpelweg uit de muur verschijnen, ben ik de humor van de serie meer gaan inzien. In deel 2 is dit niet veel anders; ook nu zie ik zombies af en toe uit het niets verschijnen. Misschien niet meer direct uit een muur, maar ik had nog steeds regelmatig zoiets van, "Hoe kan het dat erin nog geen twintig seconden opeens weer zes zombies achter me staan?" Dit zorgt ervoor dat je meer op je hoede bent en daar je speelstijl op aanpast. Deels is dat ook de charme van de game, en dat vind ik goed bij deze titel passen.
Laten we beginnen met het verhaal, want geloof het of niet, er is wel degelijk een verhaal aanwezig in Dead Island 2. Het begint met een zombie-uitbraak in Los Angeles, beter bekend als 'Hell-A'. Ongeveer vijftien jaar na de gebeurtenissen van de eerste game is je doel simpel, ontsnappen. Terwijl de klok tikt en het leger de stad volledig dreigt af te grendelen, baan je je een weg langs talloze obstakels op zoek naar een uitweg. Het spel begint in een vliegtuig waarin plotseling iemand in een zombie verandert. Het toestel stort neer en vanaf dat moment moet je zien te overleven. Voordat je begint, kies je uit zes verschillende personages met wie je wilt spelen. Je wordt zelf ook direct gebeten, maar jij blijkt immuun te zijn.
Je start met een reddingsmissie en gaat vervolgens over op je hoofddoel, overleven en ontsnappen uit Hell-A. Het spel biedt met talloze zijmissies extra diepgang en uitdagingen, waarbij je uiteindelijk voor de keuze komt te staan, red je je eigen hachje of blijf je achter om je vermiste vrienden te zoeken? Veel dieper gaat het verhaal niet, maar dat is niet erg; het past goed bij dit type spel.
Als je het mij vraagt, zit de kracht van deze game in de gameplay. Het verhaal is oké, maar door de humor en de manier waarop de game gepresenteerd wordt, merk je dat de gameplay echt het sterkste onderdeel is. Ik omschreef net al kort hoe die in elkaar zit met de verschijnende zombies, maar gelukkig komt er nog veel meer bij kijken.
Je hebt verschillende soorten wapens, variërend van slag- tot schietwapens. Je begint voornamelijk met slagwapens, maar later in het spel krijg je ook de beschikking over vuurwapens. Ik merkte bij mezelf dat ik vooral de slagwapens gebruikte en alleen in specifieke gevallen naar schietwapens greep. Naast normale zombies zijn er ook 'Apex'-varianten, zoals de Crushers (grote zombies), schreeuwers of zombies die met zuur spugen. Daarnaast zijn er aparte versies die bijvoorbeeld standaard in brand staan of onder stroom staan. Dit zorgt voor genoeg afwisseling in de gevechten, waardoor je ondanks de chaos moet nadenken over je aanpak. Zo koos ik ervoor om schreeuwers en reuzen van een afstand uit te schakelen met vuurwapens.
Alle wapens kun je upgraden, en dat gaat best ver. Je kunt een wapen voorzien van vuur-, stroom- of zuurkrachten. Hiermee kun je bepaalde zombies makkelijker uitschakelen. Echter kan een upgrade ook een nadeel hebben, sommige zombies zijn immuun voor een bepaald element. Het is dus belangrijk dat je verschillende soorten wapens en upgrades achter de hand hebt. Het upgraden is niet gratis en vereist blauwdrukken die je moet kopen of vinden. Heb je een blauwdruk, dan heb je ook nog onderdelen nodig. Goed om je heen kijken en alles oprapen wat je vindt, is dus een absolute must.
Wapens die je niet meer wilt, kun je verkopen of slopen. Verkopen levert geld op, terwijl slopen onderdelen en grondstoffen geeft. Je vraagt je misschien af, wat moet je met geld tijdens een zombie-uitbraak? Dat heb je nodig voor het kopen van nieuwe wapens, blauwdrukken of items, maar ook voor het repareren van je uitrusting. Wapens gaan namelijk kapot bij gebruik, maar gelukkig kun je ze bij een werkbank herstellen.
Tot slot zijn er nog twee andere hulpmiddelen, de Rage Mode en de werp-items (curveballs). Werp-items, zoals brandbommen of granaten, hoef je maar één keer vrij te spelen, waarna je ze onbeperkt kunt gebruiken. Je kunt er twee tegelijk uitrusten; na gebruik moeten ze even 'opladen'. Dit duurt één à twee minuten en gaat automatisch. De andere kracht is Rage, als je deze inzet, word je voor korte tijd extreem sterk. Dit is ideaal voor zware of drukke gevechten. Je laadt deze meter op door zombies te verslaan of door energiedrankjes te drinken.
Dit is in grote lijnen hoe de gameplay in elkaar zit. Hoewel ik vast nog niet alles heb benoemd, is het duidelijk dat hier de grootste kracht van het spel ligt. De besturing is prima en alles wat je nodig hebt, is binnen handbereik.
Grafisch gezien is Dead Island 2 best mooi, maar het is geen visueel hoogstandje. Begrijp me niet verkeerd, de game oogt goed en alles is duidelijk, maar het ziet er niet uit als een spel dat in 2023 is uitgekomen. Hoewel de graphics misschien wat verouderd ogen, vind ik dat bij deze game niet storend. Dit komt mede doordat je meer bezig bent met overleven en kijken waar je heen moet, dan met hoe mooi de omgeving is. De personages zien er goed uit, maar zijn evenmin spectaculair. De spraak en presentatie zijn verder prima in orde; daar kan ik niets op aanmerken.
Doordat de makers de keuze hebben gemaakt om de graphics iets minder veeleisend te maken, loopt de game wel erg stabiel. Nergens in het spel heb ik last gehad van haperingen of het idee gekregen dat de game niet vloeiend liep. Het mag dan misschien wat verouderd ogen, alles is wel duidelijk en de framerate is stabiel. Dat vind ik meer waard dan een game die grafisch 'op en top' is, maar last heeft van framedrops.
De muziek in Dead Island 2 is oké; het klinkt allemaal goed en past prima bij de game. Het is echter geen soundtrack die ik buiten het spel om nog zou luisteren. Doordat de muziek voornamelijk op de achtergrond aanwezig is, is deze me niet echt bijgebleven. Bij bepaalde baasgevechten werd de muziek wel een stuk intenser, waardoor de adrenaline goed op gang kwam. Muziek is natuurlijk iets wat je gewoon moet horen, en daarom deel ik hier graag een fragment met jullie.
Ik heb de game zelf niet getest in de co-op-modus, maar je kunt het spel met twee vrienden samen spelen. Je kunt dus met z’n drieën het verhaal doorlopen en zo samen de game uitspelen. Eigenlijk is alles wat ik bij de gameplay al heb benoemd, ook van toepassing op de co-op-modus.
De co-op-modus is niet direct beschikbaar; je moet namelijk eerst de missie "Call the Cavalry" voltooien, die start wanneer je aankomt bij het landhuis van Emma. Dit duurt ongeveer twintig tot dertig minuten. Zodra je dat gedaan hebt, kun je kiezen uit drie manieren van samenspelen, met willekeurige spelers, alleen met vrienden, of alleen op uitnodiging.
Wat nog belangrijk is om te vermelden, is dat de game geen cross-play ondersteunt. Ik heb de Xbox Series X-versie gespeeld en kan helaas niet met PlayStation-spelers samenspelen. Wel is het mogelijk om met mensen op pc of Xbox One te spelen. Spelers op de PlayStation 5 kunnen overigens wel samen spelen met spelers op de PlayStation 4.
Tijdens het spelen heb ik een livestream aangezet, zodat ik gameplaybeelden aan deze review kon toevoegen. De kwaliteit van de video is natuurlijk wat minder dan de werkelijke graphics van de game; dit komt mede doordat ik de beelden heb gestreamd en ze vervolgens van Twitch naar YouTube heb overgezet. Hopelijk geeft de video toch een goed beeld van hoe de game speelt en eruitziet. LET OP: Deze video kan spoilers bevatten.
Dan de bekende vraag van elke review, heeft deze game voor mij herspeelwaarde? Het antwoord is ja en nee, en na al mijn positieve woorden moet ik dat misschien even uitleggen. Ik heb me zeer goed vermaakt met dit spel en het is zeker een titel die ik iedereen zou aanbevelen. Echter, dit was voor mij een game die ik tof vond om eens gespeeld te hebben, maar niet een game die ik op korte termijn opnieuw zou oppakken. Dat wil niet zeggen dat ik hem nooit meer zal spelen, maar als je me nu vraagt of ik hem binnen de komende vijf jaar nog eens opstart, dan is mijn antwoord voorlopig, nee.
In 2011 kwam er een zombie-survivalgame uit die zich afspeelde op een tropisch eiland. Dat was een spel dat veel gamers destijds erg tof vonden en de vraag naar een vervolg was dan ook groot. Deel twee heeft twaalf jaar op zich laten wachten, maar na de nodige tegenslagen is de game dan eindelijk verschenen. Het is een vervolg dat op alle punten beter is dan zijn voorganger en bovendien ontzettend leuk is om te spelen. De game is lang genoeg, er is genoeg te ontdekken en je kunt zombies op ontelbare manieren uitschakelen. Grafisch oogt de titel misschien wat verouderd, maar daar staat tegenover dat het spel loopt als een zonnetje. Dead Island 2 is niet al te duur en zijn geld meer dan waard. Dus mocht je van zombie-games houden en wel van een uitdaging genieten, dan is dit zeker een dikke aanrader!