Ok, zover ik het nu allemaal heb kunnen beoordelen wil ik graag voor de oplossing met meerdere sharecenters gaan (3 of 4). Omdat het toch eigenlijk maar als makkelijk benaderbare schijfruimte dienst moet doen en ik niet veel zin heb om zelf een hele kast met mobo, voeding en software te gaan configureren. Heb alleen nog steeds enkele kleine vraagjes welke ik graag nog even aan de ervaringsdeskundigen wil voorleggen:
1) Hoe zit het met het energiebeheer van de D-link DNS320? Als ik dit kastje via 1Gbit aansluit op mijn netwerk, is er dan een mogelijkheid om hem na een x-aantal minuten inactiviteit automatisch naar energie-spaarstand te laten schakelen? Dit kan in Windows wel bij USB schijven, maar ik weet niet hoe dit zit met zo'n NAS (nog geen ervaring mee).
2) Hoe zit het met de bestandsstructuur van de EXT2, EXT3 of XFS? Wat is het makkelijkst in gebruik? Ik heb veel grote files (HD Movies) variërend in grootte tot zelfs over de 20GB. En qua bestandsstructuur, zijn de speciale tekens ook bij alle 3 mogelijk, hoeveel tekens per bestandsnaam/mapnaam? Ik ben echt volledig onbekend met deze indelingen

In de toekomst zal het ook waarschijnlijk mogelijk gaan zijn om PS3 images extern te benaderen, ook fijn als de indeling daar dan direct goed voor staat...
3) Daar ik geen RAID hoef toe te passen in principe (schijven zullen wel 24/7 aanstaan, maar zo goed als altijd in energy-saving staan gezien de inhoud) wat is dan de eenvoudigste manier om ze te benaderen? Samba lees ik her en der in fora, maar dit zegt mij niet zo veel eigenlijk... Gezien dit niet intensieve gebruik verwacht ik ook dat de schijven dermate lang mee zullen gaan dat ik geen RAID5 hoef toe te passen. Of raad je me dit toch sterk aan?
4) Ik lees ook nog veel goede reviews over de netgear Stora MS2000; nog suggesties waarom deze D-link beter is dan de Netgear? Heb zelf een netgear router, erg tevreden over, en ik had altijd het idee dat D-link toch iets meer een budget merk is dan Netgear...
Sorry voor de waslijst aan vragen, maar wil graag een goede investering doen in mijn media-bibliotheek, vandaar... Oja, en het kopieren na het juist formatteren van de harddisks is geen probleem hoor. Het zal wel even de nodige uren (of dagen) in beslag nemen, maar dat heb ik er wel voor over om alles netjes geordend op de Nas-kastjes te krijgen.