AVM FRITZ!Box 4690 (Int. Edition) Review
13 oktober 2025, laatste update op 13 oktober 2025, 10 views
Rapporteer
Product gekocht
Goedkope WiFi 7 router met voorbereiding voor snelle glasvezel verbindingen. Helaas geen makkelijk upgrade traject vanaf een 7590. Maar out of the box wel makkelijk aan te sluiten.
Pluspunten
- 10 Gbit WAN, 10Gbit LAN + 3x 2.5GB
- No nonsense router
- Basis setup is super simpel.
Minpunten
- "Oud" Fritz O.S.
- 1e support ervaring viel tegen
Na jarenlang trouwe gebruiker van de 7590 (non AX) vond ik het wel tijd om over te stappen op een WiFi 7 router. Toen de melding kwam dat de router in de aanbieding was voor 239 heb ik meteen mijn slag geslagen. En toen het pakket binnenkwam, ging ik vol goede moed met de Wizard aan de slag die erg hoopgevend was. Je krijgt tijdens de wizard een melding om de nieuwe router aan de oude te koppelen, en die werd keurig gevonden. Maar toen de melding, het O.S. op uw nieuwe router is te laag (versie 8.03) en er is geen updare. De 7590 uit 2017 draaide al op 8.20, die was beter bij dan het nieuwe model. Dus ik sluit de wizard netjes af en dan doet de Wizard op de nieuwe router een factory reset, maar die ging mis.
Ik sloot de 4690 aan en die gaf geen IP meer, geen WiFi meer. Als je dan een beetje Googlet dan zie je dat dit kan gebeuren, maar dat is dan wel fijn aan Fritz, ze hebben dan een recovery programma. Dat is de router aan je PC koppelen uit laten staan, app starten en dan router voorzien van stroom en de instructies volgen.
Dus dan kom je meteen wel bij de standaard out of the box experience. Dit is goed geregeld bij Fritz, er zijn Wizards om van alles te regelen. Odido staat netjes in de lijst met providers, die geselecteerd en internet en TV werkt. Ik heb hier verder geen aanpassingen hoeven doen. Ik heb een Fritz Repeater, dat was knopje indrukken op de repeater, WDS knop op de router en die was om.
Daarna alle settings die ik had staan in mijn oude FritzBox met de hand overgezet. Dat duurde het langst. Maar als je het eco systeem van Fritz bent gewend is het goed te doen, ik zag nog niet veel schokkende dingen t.o.v. 8.20.
Speedtest bedraad en via WiFi is goed, ik haal de volle snelheid van mijn Gigabit internet. De dekking van WiFi is ook beter t.o.v. de 7590 want ik merk dat die later overgaat naar mijn repeater, die is er ook echt voor in mijn slaapkamer daar heb ik bijna geen ontvangst meer van de router. De repeater zit daarom ook bedraad aangesloten.
Dus al met al de kwaliteit die ik van Fritz ben gewend, alleen vond ik zelf het antwoord van support tegenvallen.
"We kunnen je helaas geen concrete verschijningsdata van nieuwe FRITZ!OS, software- of driverversies geven. Omdat wij alle versies uitgebreid testen voordat deze worden vrijgegeven, zijn verschijningsdata sterk afhankelijk van de uitkomst van deze tests en kunnen op korte termijn nog worden aangepast.
Zelfs ons supportteam wordt daarom pas kort voor de daadwerkelijke publicatie op de hoogte gebracht van de update."
Dus ik weet niet eens of er een update komt, ik denk het wel. Maar had iets meer perspectief verwacht.