€ 642,27 bij TechFabrique.nl

Apple Mac Mini 2024 M4 10-core CPU, 10-core GPU, 16GB ram, 256GB opslag Review

24 september 2025, laatste update op 24 september 2025, 34 views Rapporteer
Product gekocht 0

Als IT’er en jarenlange Windows-gebruiker had ik nooit gedacht dat ik ooit serieus naar een Mac zou kijken. macOS voelde voor mij altijd omslachtig en frustrerend. Twee jaar geleden waagde ik een eerste poging met een M1 Mac Mini, maar die stuurde ik al snel terug. Het systeem werkte totaal anders dan ik gewend was, en simpele dingen zoals vensters maximaliseren of apps afsluiten vond ik onlogisch. Toch bleef de interesse hangen, zeker na alle positieve verhalen over de nieuwe M4-chip. Toen ik een goede tweedehands Mac Mini M4 tegenkwam voor een scherpe prijs, besloot ik het opnieuw te proberen. Niet vanwege het merk, maar puur vanwege de hardware: krachtig, stil en energiezuinig. In deze review deel ik mijn eerlijke ervaring als doorgewinterde Windows-gebruiker die nu al enige tijd met een Mac werkt. Geen technische diepgang, maar vooral de praktijk zoals ik die dagelijks ervaar.

Pluspunten

• 3nm ARM-based M4 chip
  • Zuinig, stil en koel
  • Mooi en klein ontwerp
  • Toekomstbestendig
  • Standaard 16GB RAM
  • Betaalbaar
  • Ingebouwde voeding

Minpunten

• Geen USB-A poort
  • 256GB standaard aan de krappe kant

Toen de Mac Mini aankwam, zag hij eruit als nieuw. Originele doos, nog garantie, geen krasje te bekennen. Gekocht via een betrouwbare verkoper, dus dat klopte allemaal. Als je zelf van plan bent om tweedehands te kopen, wees wel kritisch en controleer goed wie de verkoper is.

Wat me meteen opviel, was het ontwerp. Daar kan mijn vorige mini-pc met een i7 van de twaalfde generatie echt niet aan tippen. Die zag eruit als een zwart doosje zonder enige uitstraling. De Mac Mini voelt daarentegen degelijk, strak en is van aluminium gemaakt. Echt een mooi apparaat om op je bureau te hebben staan. Het instellen ging verrassend soepel, zeker omdat ik een iPhone heb. Je kunt het hele installatieproces met je iPhone doorlopen en alle gegevens worden automatisch overgenomen. Binnen tien minuten was ik klaar om te beginnen.

Het eerste wat ik deed was wat instellingen aanpassen en Microsoft Edge en Office installeren. Edge gebruik ik omdat Copilot erin zit, dat vind ik handig werken. Qua gevoel lijkt Edge op macOS trouwens erg op de Windows-versie, wat de overstap makkelijk maakt. Alles werkte direct. Mijn 4K 144Hz-monitor werd zonder problemen herkend. Geen gedoe met drivers, wat bij Windows altijd even afwachten is. Office installeren ging ook veel sneller dan ik gewend ben, ondanks dat mijn vorige Windows-pc best krachtig was. De nieuwe macOS-update, genaamd Tahoe, stond er binnen vijftien minuten op, terwijl dat op een Windows-pc vaak langer duurt met allerlei kleine updates tussendoor.

Wat me positief verraste was dat macOS Tahoe eindelijk verbeteringen heeft aangebracht op het gebied van vensterbeheer. Je kunt nu gewoon een venster maximaliseren en twee vensters naast elkaar slepen. Dat had Apple al veel eerder moeten doen, maar beter laat dan nooit. Multitasken werkt anders dan op Windows, maar met de functie Stage Manager kun je toch aardig wat dingen tegelijk doen zonder overzicht te verliezen. Dat ‘stoplicht’ linksboven in elk venster blijf ik vreemd vinden. Een kruisje zou gewoon het programma moeten afsluiten, niet minimaliseren. Gelukkig kun je met Command + Q alsnog programma’s echt afsluiten. Dat went uiteindelijk wel.

De snelheid van deze Mac Mini is indrukwekkend. Mijn vorige mini-pc met een i7 was ook snel, maar deze M4 voelt nog net wat vlotter aan. En dan te bedenken dat deze chip gebaseerd is op ARM-technologie. Daardoor blijft de Mac Mini fluisterstil, zelfs bij zwaarder werk. Geen gezoem van ventilatoren, geen hitte, gewoon een stille werkmachine. Dat is iets wat ik bij Windows-pc’s vaak mis, tenzij je voor een passief gekoeld ARM-model gaat, maar daarvan zijn er nog te weinig van en echt goed zijn ze ook nog niet. Intel heeft wat dat betreft gewoon te lang stilgestaan. De overstap naar Apple Silicon heeft Apple echt goed gedaan. Voor een IT’er zoals ik, die ook let op efficiëntie, is het mooi om te zien dat je nu gewoon een 3 nanometer-chip kunt krijgen die beter presteert dan bijna alles op de markt zonder dat je daar de hoofdprijs voor betaalt. Bovendien is het toekomstbestendig. Zelfs de M1 doet het vandaag de dag nog prima, dus deze M4 gaat zeker jaren mee.

Ik heb ook wat video’s bewerkt met iMovie. Een 4K-video van een uur werd zonder enige moeite verwerkt. Geen haperingen, geen vertraging, gewoon soepel werken. Microsoft-software zoals Edge, Office en OneDrive werkt prima op macOS. Ik begin de interface van macOS zelfs te waarderen. Het voelt allemaal net wat moderner aan dan Windows, al kan dat ook komen doordat ik al sinds Windows XP in dat systeem zit. macOS heeft geen onnodige updates, geen gedoe met stuurprogramma’s en de integratie met mijn iPhone is een groot voordeel. Je kunt zelfs iOS-apps draaien of het scherm van je iPhone delen op je Mac. Binnenkort ook eindelijk Apple Intelligence naar Nederland, dat komt ook naar de Mac.

Het stroomverbruik is ook indrukwekkend laag. Met alleen Edge en Office open verbruikte hij zo’n 15 watt, terwijl mijn 17 inch portable monitor ook nog aangesloten was. Zonder die monitor zou het waarschijnlijk onder de 10 watt zitten. Ideaal dus voor wie efficiënt wil werken zonder veel stroom te verbruiken.

Natuurlijk zijn er ook wat minpunten. De standaard 256 GB opslag is aan de krappe kant. Gelukkig heeft de Mac Mini genoeg USB-C- en Thunderbolt-poorten, dus een externe SSD aansluiten is geen probleem. Je hebt ook speciale hubs waarmee je alles kunt uitbreiden. Wat ik wel apart vond is dat ik de resolutie van mijn 4K-scherm niet goed kon aanpassen. Op een bepaalde instelling ziet alles er uitvergroot uit, maar het blijft wel scherp. Op mijn portable 1080p-monitor is alles juist weer te klein en zie ik geen makkelijke manier om de schaal aan te passen. Als iemand weet hoe dat moet, hoor ik het graag. En ja natuurlijk, Windows ken ik door de jaren heen in en uit, deels ook door mijn IT-studie in het verleden en werk. Het is en blijft toch fijner dan MacOS. Daarom heb ik op de Mac ook een VMWare met Windows 11 en mijn werklaptop heeft ook nog Windows. Echt verlaten ga ik het niet.

Wat ook ontbreekt, zijn USB-A-poorten. Voor mij persoonlijk geen groot gemis, omdat ik vooral met USB-C werk, maar als je nog oudere USB-sticks of een traditionele muis hebt, moet je wel een hubje gebruiken.

Al met al ben ik erg tevreden over de Mac Mini M4. Voor iemand die van Windows komt en vooral basiswerk doet, is de overstap goed te doen. Na een week was ik al helemaal gewend aan macOS. De prestaties zijn top, zeker voor de prijs. En het is fijn om eindelijk een stille, zuinige en krachtige desktop te hebben die je bureau niet verandert in een lawaaierig warmtestation. Apple heeft me verrast. En ik zeg het niet snel, maar dit keer is de overstap het echt waard geweest.

Heb jij ook een Apple Mac Mini 2024 M4 10-core CPU, 10-core GPU, 16GB ram, 256GB opslag?