Inleiding
Voor een hobbymatig YouTube kanaaltje en de leuke vakantiekiekjes had ik sinds een jaar een DJI Mini 3, maar nadat de geruchten wel erg goed klonken ben ik direct op de dag dat hij uit kwam een stapje hoger gegaan naar de Mini 5 Pro. De specs ga ik hier niet behandelen, want die kun je overal vinden en worden in alle reviews uitgebreid behandeld. Ik richt me vooral op mijn eigen ervaringen: maakt DJI de mooie beloftes waar?
De drone
Snellere vliegsnelheid, iets groter formaat en gewicht, stabieler in de lucht, iets langere batterijduur en een LiDar sensor en nieuwe propellors zonder schroefjes. Dat zijn de belangrijkste veranderingen en over het algemeen moet ik zeggen dat ik overtuigd ben. Het iets grotere formaat t.o.v. de voorganger(s) is merkbaar, maar niet storend. Het gewicht leidt tot aardig wat discussie op fora, maar met gewoon een C0 rating maak ik me niet druk. Belangrijk is ook om te weten dat de 249.9 gram volgens de handleiding van DJI inclusief een ND filter en microSD kaart is, er gaan op internet wat broodje aap verhalen rond dat je hierdoor sowieso boven de 250 gram komt maar dat klopt dus niet. Het enige wat ik me wel afvraag is waarom DJI dan juist nu een clip-on ND filter heeft ontworpen, bij alle voorgaande modellen haalde je simpelweg het voorkantje eraf en verving die, dus dat lijkt me nu juist de oplossing om de 2 gram waar zoveel paniek om is te besparen?
Waarschijnlijk door het iets grotere formaat en de vernieuwde propellors valt mij inderdaad op dat de drone iets stabieler in de lucht lijkt te hangen en ook is hij iets stiller is dan de DJI mini 3 (maar ik weet niet of de 4 Pro dat ook al was). De propellors zijn makkelijk te verwijderen en ik heb het gelukkig nog niet wegens beschadigingen moeten doen, maar onderweg is het inderdaad wel erg lekker niet meer met een schroevedraaier aan de gang te moeten. Miniscule schroefjes kwijtraken in het gras is er niet meer bij ;-).
Verder zijn ook batterijduur, motion tracking en obstakeldetectie volgens DJI verbeterd. Ook 's nachts, maar ja daar hebben we hier niks aan omdat vliegen in de open categorie niet is toegestaand. Hoewel het groene vluchtpad ook een beetje een gimmick lijkt en het voorheen eigenlijk ook nooit fout ging, heb ik na diverse testlandingen wel gezien dat de drone inderdaad op complexere plekken (bijv. onder een boom) zelf fijn kan landen. Dat is soms ook snel nodig

want aan de andere kant merk ik van de langere batterijduur zelf niks. De DJI mini 3 stond ook bekend om zijn lange batterijduur, maar ik vind ook al heb ik nu 3 batterijen dat de tijd in de lucht toch wat krap is. Wel fijn om dan i.i.g. in staat te zijn alle drie de batterijen nu in 1x op te laden: één in je drone, en de oplaadhub ondersteund nu dual laden voor de andere twee tegelijkertijd. Dat is erg fijn

De afstandsbediening
Niet vernieuwd t.o.v. de Mini 4 pro, maar wellicht is het voor degenen die ook een RC-N controller hebben fijn om te weten hoe het mij bevallen is om over te stappen naar de RC2 in de Fly More Combo. Ten eerste: de helderheid van het scherm bevalt me uitstekend. Op zich is het wat minder gerommel bij het starten van de drone, en ook fijn dat je nu tijdens vliegen alsnog makkelijk mobiel bereikbaar bent omdat je smartphonescherm geen afstandsbediening meer is. Maar echt sneller is het nou ook niet geworden, en wat me ook wel opvalt is dat de batterijduur wel echt flink lager is terwijl ik mijn telefoon altijd met de N2 oplaadde nota bene. Over het geheel best een fijne upgrade waar ik niet ontevreden mee ben, maar ook niet de dealbreaker die ik sommige mensen hoor zeggen op de fora.
De accessoires
De nieuwe montage van de ND filters wordt door DJI pro-actief opgepakt doordat je er drie filters bij krijgt. Het systeem werkt op zich fijn en klikt lekker vast, en het doosje is ook mooi luxe. Wel jammer vind ik dat er gekozen is voor ND8, ND32 en ND128, omdat ik denk dat juist de ND64 in veel zonnige omstandigheden de beste zou zijn. Die heb ik dus op AliExpress los besteld. Voor ruimtegebrek in de meegeleverde tas door de extra accessoires hoef je niet bang te zijn, want hij is best wat vergroot t.o.v. eerdere versies en heeft een vrij groot leeg middenvak. In mijn geval wel fijn zodat ik ook mijn Pocket 3 erin kwijt kan, maar ik kan me voorstellen dat als je echt compact wil zijn je via Amazon een ongetwijfeld later te verschijnen andere tas aanschaft. Al met al levert DJI een mooi compleet pakket, en als je voor deze Fly More Combo wil gaan verdient de aanbeveling te kijken naar de "DJI Care" versie die van dit pakket te vinden is. Op moment van schrijven heb je dan namelijk voor maar €20 extra t.o.v. de reguliere Fly More Combo één jaar lang DJI Care. Tegen zo'n prijs kon ik dat niet laten liggen.
De camera
Leuk natuurlijk, al die dronetweaks, maar uiteindelijk gaat het om het schieten van mooie plaatjes. De marketingmachine ronkt stevig met een 1 inch sensor, betere ActiveTrack door LiDar sensor, een verbeterde 48mm digitale zoom én natuurlijk de 225 graden draaibare gimbal. Ik moet zeggen dat op alle vier deze punten de beloftes gelukkig waar worden gemaakt. Ik heb gefilmd in Normal, HLG en D Log M modus om te kijken hoe ver het beeld te tweaken was, en zelfs met Normal kom je nog een heel eind. Ook is er een zogenaamde 48mm Med-Tele mode, waardoor je nu ook met een soort telelensmodus kan filmen en tegen mijn verwachting ziet dit er best goed uit. Leuk om te snappen: kort gezegd komt het erop neer dat de eigenlijke sensor van de Mini 5 Pro 12 megapixel is, maar met een trucje waarbij de pixels worden opgedeeld naar 50MP gaat, waardoor je maximaal je foto's kan schieten in 8184x6136. Hoewel dit niet helemaal echte pixels zijn, is de kwaliteit wel echt duidelijk beter dan 12MP oftewel 4K beeld. Wat DJI nu met deze modus tijdens filmen heeft gedaan is dat er dus op dat grotere beeldoppervlak in te zoomen is en daar dan alsnog een 3840x2160 filmbeeld te hebben. Het is dus niet het genereren van meer pixels zoals normaal bij digitaal zoomen gebeurt, maar aangezien het ook niet écht 48MP is, is het ook niet vlekkeloos. Maar: wel indrukkend want het is echt de eerste keer dat ik een digitale zoom zie die op zich best bruikbaar is. Ideaal dus als er objecten zijn waar je simpelweg niet te dichtbij kan komen en de Telelensfeel heeft ook wel iets ter variatie.
De betere ActiveTrack is inderdaad merkbaar, diverse keren ben ik het object in de QuickShots niet kwijtgeraakt terwijl de Mini 3 daar toch wel vaak last van had bij twee objecten die door elkaar gaan. Maar ook hier geldt wel weer dat ik natuurlijk niet weet of de 4 Pro hier ook al een stap vooruit in was. Tot slot dan nog de roterende gimbal; dat is inderdaad best grappig om een keer te doen en kan zo af en toe ter variatie best leuke shots opleveren. Jammer is echter dat je in deze modus niet in HLG of D Log M kan schieten, en sowieso vind ik een "native" 9:16 modus altijd wat marketingpraat omdat je op socials als TikTok of Instagram in principe juist in 1080P wil uploaden dus volstaat een crop uit je eigen 4K filmpje gewoon al. Maar overal: het is iets extra's en werkt leuk, ik ga er dus zeker verder mee spelen

Een iets minder puntje is dat met loodrecht naar beneden geschoten beelden er 2 problemen zijn waar ik op de DJI Mini 3 nooit last van had. Ten eerste is vliegen nauwelijks mogelijk en wil de drone dat je vooruit kijkt, waarschijnlijk omdat de camera ook voor obstakeldetectie gebruikt wordt. Die had de Mini 3 niet, met als gevolg dat het dan een stuk fijner positioneren van je drone loodrecht boven een object is. Tip: daarvoor moet je dus even obstakeldectectie rechts bovenaan uitzetten. Maar nog storender is dat bij forse wind (kracht 4) af en toe rechts onderin een grijzige waas door het beeld gaat en eenmaal weer op de grond kan dat eigenlijk alleen maar het rechter voorpootje van de drone zijn die het beeld in waait. Natuurlijk is minder winderig vliegen de oplossing, maar het gebeurt ook gewoon op momenten dat je geen harde windwaarschuwing hebt dus ik vind dit wel echt een design flaw van DJI.
Als testje heb ik meteen een filmpje gemaakt waarin je in de eerste dertig seconden een getweakte Normal mode ziet met de DJI LUT eroverheen. Daarnaast zitten in het filmpje natuurlijk ActiveTrack shots, een paar keer de digitale telelens modus en de hippe gimbalrotatie 1x. Kortom, even gekeken of ik alles uit de kast kon halen, dus wellicht leuk om te zien als je wil weten wat de camerakwaliteit is.
Wat mij betreft doet DJI wat het belooft en zetten ze een heel mooie drone-upgrade neer voor iedereen die vanaf een Mini 3 of eerder komt, en op basis van vergelijkingen met YouTubefilmpjes heb ik echt het gevoel dat hij de concurrentie met de hoofdcamera van de Air 3S goed aankan. Er wordt weer een indrukwekkende stap gezet en laat maar zien hoe enorm veel er mogelijk is binnen het toch "consumentenspeelgoedgewicht" C0 categorie. Of je vanaf de Mini 4 Pro ook moet upgraden durf ik niet te zeggen, maar ik ben vooralsnog helemaal tevreden en heb zelden een product gehad dat al zo perfect was. Een paar kleine dingetjes hadden misschien beter gekund, maar dat is voor mij niet genoeg om iets van de 5 sterren af te halen die hij door de schitterende camerakwaliteit dubbel en dwars waard is. Aanrader.