€ 879,- bij ALTERNATE.nl

MSI MPG 341CQPX QD-OLED Zwart Review

13 augustus 2025, laatste update op 13 augustus 2025, 527 views Rapporteer

Overgestapt van een 27" LG IPS 165Hz naar deze 34" ultrawide QD-OLED, en wat een verschil! Installatie was eenvoudig en de bouwkwaliteit voelt solide aan. De kleuren zijn levendig en natuurgetrouw, zwart is écht zwart en dankzij de hoge verversingssnelheid verloopt alles supervloeiend. Vooral in games is het breedbeeldformaat enorm meeslepend; eenmaal gewend wil je niet meer terug.
Er zijn wel wat minpunten: de voet neemt veel ruimte in, teksten ogen minder scherp dan op IPS, en de kabels onderaan zijn lastig netjes weg te werken. Toch wegen deze nadelen niet op tegen de enorme stap vooruit in beleving.
Voor wie vooral gamet en van een standaard 16:9-paneel overstapt, is dit een geweldige upgrade qua beeldkwaliteit, contrast en immersie.

Plus: kleuren, contrast, vloeiendheid, zwartwaardes
Min: grote voet, tekstscherpte, kabelmanagement

Pluspunten

• Mooie kleuren
  • Hoge ververssnelheid
  • Echt zwart
  • Makkelijk in elkaar te zetten

Minpunten

• Grote voet
  • Tekst lijkt minder scherp
  • Kabels die onder uit steken

MSI MPG 341CQPX QD-OLED – Mijn overstap van 27" IPS naar 34" ultrawide

Na jaren met een 27 inch LG IPS-paneel op 165Hz te hebben gegamed, was ik toe aan iets nieuws. De keuze is uiteindelijk gevallen op de MSI MPG 341CQPX QD-OLED, en na een paar weken gebruik kan ik zeggen dat ik er geen moment spijt van heb.

Eerste indruk & installatie
Uitpakken en opbouwen ging verrassend soepel. De voet monteren en het scherm erop klikken kostte me hooguit een paar minuten. Alles voelt degelijk aan, en het ontwerp is strak, al is de voet vrij groot. Dat betekent dat hij aardig wat ruimte op je bureau inneemt, dus dat is wel iets om rekening mee te houden.

Beeldkwaliteit & prestaties
De overstap van IPS naar QD-OLED merk je direct. De kleuren zijn intenser en levendiger, zonder onnatuurlijk te ogen. Vooral in games komen omgevingen veel meer tot leven. Het zwart is écht zwart, waardoor contrasten indrukwekkend zijn, zeker in donkere scènes. Ook de hoge verversingssnelheid maakt alles supervloeiend, van snelle shooters tot racegames.
Tekstweergave is wel een puntje: vergeleken met mijn oude IPS-paneel zijn letters net wat minder scherp. Het is absoluut niet onbruikbaar, maar als je veel met tekst werkt, kan het even wennen zijn.

Gebruikservaring bij gamen
Voor gamen is dit scherm echt een feest. Ultrawide geeft een veel bredere kijkhoek en extra immersie, vooral in singleplayer titels. In shooters helpt het bredere beeld ook om net wat meer van je omgeving mee te pakken. Alles voelt sneller en responsiever dankzij de lage inputlag en de soepele weergave.

Kleine minpunten
Behalve de grote voet en de iets minder scherpe tekstweergave stoort het me dat de kabels onderaan uitsteken. MSI heeft wel kabelmanagement toegevoegd, maar helemaal netjes wegwerken lukt niet mooi.

Als je voornamelijk gamet en de overstap maakt van een standaard 16:9 IPS-paneel, dan is dit een enorme upgrade. Kleuren, contrast en vloeiendheid zijn top, en eenmaal gewend aan ultrawide wil je waarschijnlijk niet meer terug. De paar minpuntjes wegen voor mij niet op tegen de enorme boost in game-ervaring.

Pluspunten:
- Prachtige kleuren en contrast dankzij QD-OLED
- Hoge verversingssnelheid voor soepel gamen
- Echt zwart, waardoor beelden veel dieper lijken
- Makkelijk in elkaar te zetten

Minpunten:
- Grote voet neemt veel ruimte in
- Tekst iets minder scherp dan IPS
- Kabels lastig netjes weg te werken

Heb jij ook een MSI MPG 341CQPX QD-OLED Zwart?