Na al de hype online te lezen en tal van videos bekeken te hebben dacht ik: Nu heb ik hem gevonden, de draadloze muis die alles doet wat ik van een muis verwacht.
Niet dus.
Op MacOS is deze muis gewoon rampzalig slecht:
Niks dan problemen met scroll
Om de scroll ietwat deftig te laten werken heb je naast Logi Options+ nog extra third party software nodig (Mos), of de smooth scrolling doet gewoon zijn eigen ding. Via Mos moet het een en ander getweaked worden, en bepaalde applicaties moeten als uitzondering ingesteld worden wil je enige consistentie in je scroll. Letterlijk nog nooit meegemaakt dit, maar kijk, er zijn hele reddit threads toegewijd aan dit probleem. De scroll zoomt oncontroleerbaar door menus, precies scrollen is gewoon onmogelijk, zoomen in bijvoorbeeld blender maakt objecten zo klein dat ze niet meer terug te vinden zijn, of zo groot dat de view gereset moet worden. In fotobewerking software is precies zoomen ook onmogelijk, etc. Mos lost dit probleem iet of wat op, maar zelfs na de instellingen te tweaken is dit de slechts zoomende/scrollende muis die ik ooit gehad heb, ik heb letterlijk muizen van 10€ die beter werken, zoiets kan gewoon niet in mijn ogen.
Mocht je er toch een kopen, deze thread geeft deftige instructies om Mos en Logi Options+ in te stellen:
En gelijk ook een pagina vol met mensen die dit probleem dus ook ervaren.
Het feit dat ik bij elke app individueel moet gaan tweaken hoe de scroll werkt om ook maar iets van consistente performance te bekomen is voor mij al genoeg om deze muis aan Mac gebruikers af te raden.
Extra knoppen werken ronduit niet in games
Productiviteit, prima, maar al die extra knoppen zijn natuurlijk ook bijzonder handig tijdens het gamen. Dat dacht ik toch, tot ik tot de conclusie kwam dat: nope, die knoppen doen het helemaal niet in games. Workarounds bestaan er niet, heb ze allemaal geprobeerd zonder success. Zelfs hotkeys toeschrijven aan de extra muis knoppen, zodat ze als keyboard toetsen geregistreerd zouden worden in games, werkt gewoonweg niet. Ook hierover zijn tal van posts te vinden op diverse fora en reddit, zonder werkende oplossing.
Pluspunten wegen niet op tegen de gebreken
Waar ik tevreden van ben is dat de batterij lang meegaat en makkelijk geladen kan worden via USB-C aan de voorkant van de muis. Draadloos verbinden zonder dongle is handig, en de muis werkt op alle oppervlakken zonder dat de cursor verspringt.
Eindconclusie
Al bij al kan ik dit makkelijk mijn hardware teleurstelling van het jaar noemen. De positieve punten wegen gewoon absoluut niet op tegen bovenstaande minpunten, ik verwacht van mijn muis dat ik ze hoogstens 1 keer moet instellen om ze dan gewoon zonder zorgen te kunnen gebruiken, in de plaats daarvan heb ik een muis die bij elke nieuwe applicatie moet getweaked worden. Ik vergeet ook nog steeds dat ik dit telkens moet doen, dus mijn workflow wordt elke keer opnieuw onderbroken wanneer ik de eerste keer mijn scroll wheel gebruik in een app en de pagina weer aan het vliegen gaat.
Als Mac gebruiker: vermijden.