Kef LS60 Wireless Titanium Grey Review
16 juli 2025, laatste update op 16 juli 2025, 122 views
Rapporteer
Product gekocht
De KEF LS60 Wireless biedt een helder, gebalanceerd en krachtig geluid. Installatie is eenvoudig, gebruiksgemak hoog en het ontwerp stijlvol. Met uitgebreide streamingopties en een degelijke app is het een ideale keuze voor wie een hoogwaardige setup zonder complexiteit zoekt. De prijs is stevig, maar de kwaliteit en het geluid rechtvaardigen dit (mits nog 10 jaar een functionele app).
Pluspunten
- Geluidskwaliteit met helder, gebalanceerd en krachtig geluid.
- Actief systeem.
- Mooi, strak en modern design.
- Zeer degelijke bouwkwaliteit.
- Geschikt voor gebruikers die geen audiofiel zijn maar wel kwaliteit wensen.
Minpunten
- Niet goedkoop.
- App mist duidelijke uitleg bij sommige instellingen.
- Afhankelijkheid van software-ondersteuning op lange termijn is onzeker.
- Af en toe hapering bij Spotify bij het wisselen van nummers.
Inleiding
Al een tijd wilde ik een set actieve speakers om mijn woonkamer te vereenvoudigen. Geen losse AV-versterker meer, minder kabels en toch hoogwaardige geluidskwaliteit. De KEF LS50 had ik overwogen, maar vond ik te log en de staanders niet mooi. Ook de Buchardt A700 trok mijn aandacht, maar paste uiteindelijk niet goed in de ruimte. Uiteindelijk speelde de uitstraling mee en was ik nieuwsgierig naar de LS60 Wireless mede door de al goede reviews. Gelukkig mocht ik ze twee maanden uitproberen, wat me voldoende vertrouwen gaf om deze stap te zetten.
Mijn woonkamer is modern ingericht, met weinig echo’s en een dempend vloerkleed. We luisteren er vooral muziek via Tidal en Spotify, maar kijken er ook televisie mee.Unboxing
De LS60 Wireless arriveerden op een pallet, elk in stevige dozen met veel beschermingsmateriaal. Elke speaker zat afzonderlijk verpakt met extra kartonnen en piepschuimbescherming rondom. Naast de speakers zaten kabels voor stroom en verbinding tussen de speakers, plus een set spikes (pootjes) voor de onderzijde. Het geheel oogde verzorgd en doordacht ingepakt.Ontwerp en Bouwkwaliteit
Ik heb de witte variant, die mooi aansluit bij mijn witte tv-meubel en zo subtiel in het interieur opgaat. Op het eerste gezicht lijkt het een metalen kast, maar het is degelijk hout dat met een witte laag is bedekt. Aan de achterkant zijn alle aansluitingen te vinden, net als de paar knoppen; de meeste bediening gebeurt via de app. De speakers zijn stevig en zwaar, wat het lastig maakt ze zomaar even te verplaatsen. Naast de standaard stroom- en verbindingskabels zitten er op de rechter speaker nog een aantal extra ingangen, zoals: HDMI en UTP. Met een witte kabelhoes vallen deze aansluitingen nauwelijks op.Gebruikservaring
De installatie was eenvoudig, maar de plaatsing vraagt wel aandacht. KEF adviseert de speakers parallel aan elkaar te zetten, zonder draaiing, en zonder obstakels ertussen. Dit resulteert in een iets andere positionering dan mijn oude passieve speakers, maar het geluid wint er hoorbaar mee. Ook het koppelen via de app verliep soepel. De app biedt diverse instellingen om het geluid te optimaliseren, en het loont om daar even voor te gaan zitten.
De LS60’s gebruik ik voor muziek en televisie, waarbij de bronnen voornamelijk Tidal en Spotify zijn. Het wijzigen van bronnen gaat meestal automatisch en ook het inschakelen van het systeem vindplaats op het ontvangen van input.
Hoewel ik geen audiofiel ben, kan ik wel degelijk onderscheid maken tussen verschillende geluidseigenschappen. Zaken als stereobeeld, detaillering in de hoge tonen en controle in het laag vallen me direct op, zeker bij bronmateriaal met hogere kwaliteit zoals Tidal. Daarom beoordeel ik het geluid van de LS60 als helder en krachtig, met een mooi uitgebalanceerde bass die niet domineert. De naar opzij gerichte woofers creëren een breed stereobeeld en vullen de ruimte goed. Hoe dat werkt begrijp ik nog steeds niet maar de engineers van Kef hebben een mooi stukje techniek neergezet.
Een klein aandachtspunt is dat Spotify soms een korte hapering geeft bij het wisselen van nummers, iets wat ik bij Tidal niet heb.De app
De KEF Connect app gebruikte ik vooral bij de eerste installatie en daarna sporadisch om de bron te wijzigen, meeste wordt dit namelijk herkend.
Met de app kun je het geluid finetunen via instellingen zoals Wall Mode, Treble Trim en Bass Extension. Deze opties helpen het geluid beter te laten aansluiten bij je ruimte en voorkeuren. Wat ik in het begin miste is duidelijke uitleg over wat elke instelling precies doet, waardoor het soms gokken was wat ik exact aanpaste (RTFM is van toepassing maar uitleg in de app was handig geweest). De app is stabiel, ik heb nog geen crashes of verbindingsproblemen ervaren.Conclusie
De KEF LS60 Wireless voldoet aan mijn verwachtingen. Het is een mooie, doordachte set met uitstekend geluid en een strak design. Hoewel de prijs stevig is, vind ik dat gerechtvaardigd door de kwaliteit en het geluid. Wat me vooral aanspreekt is het gemak van een actief systeem. Ik had vooraf weinig twijfels, behalve over de langetermijnondersteuning, tijd zal het leren.
Voor iedereen die een eenvoudige, hoogwaardige audioset zoekt zonder zelf de match tussen versterker en speakers te hoeven maken, is de LS60 Wireless een uitstekende keuze.
4/5 vanwege: Afhankelijkheid van software-ondersteuning op lange termijn is onzeker.