Als je aan Worms denkt, dan denk je vast niet aan een Battle Royal game. Echter heeft Team 17 in 2020 besloten om met Worms ook in de Battle Royal trein te stappen, en hebben ze Worms Rumble gemaakt. Maar kan Worms Rumble zich een beetje meten met de klassieke Worms games? In deze review vertel ik jullie daar graag wat over!
Worms Rumble is een real-time, arena-gebaseerde platformonafhankelijke Battle Royal game, deze bied gevechten tot 32 spelers aan. De game bestaat uit 2 modes, Deathmatch- en Last Worm Standing-modi. Dit is best weinig en dat betekend dat je veel van hetzelfde ziet en doet. De aantal verschillende levels is ook minimaal en dat betekend dat er helaas weinig afwisseling in de game zit. Het doel van het spel is simpel, zien te overleven als je last worm speelt, of zorgen dat je op het einde de meeste punten hebt met je team. Meer is er niet en spannender kan ik het ook niet maken.
De gameplay zelf vraagt in het begin even wat oefening, maar kan heel snel opgepakt worden. Waar je in de traditionele Worms met een meerdere wormen deed spelen, is het nu slechts 1 worm. Dat betekent dat de manier van spelen ook helemaal anders is, en dat is in het begin even wennen. Waar je bij een traditionele Worms om de beurt een zet moest doen, is het nu gewoon vrij bewegen. Je kunt je worm helemaal naar eigen smaak aankleden, dit kan door nieuwe pakjes vrij te spelen of door nieuwe pakjes te kopen.
Alles wat je nodig hebt zit onder een van de knoppen verdeeld, je hebt dus geen menu waaruit je een wapen kunt kiezen. Je begint standaard met 1 wapen, en je kunt extra wapens op het speelveld vinden. Dit kunnen wapens van een dode worm of eentje uit een kistje zijn. In totaal kun je 2 wapens vasthouden, maar deze kun je makkelijk wisselen door een andere op te rapen. Verder kun je 1 type granaat met je meedragen, dit kan een handgranaat zijn, maar ook de bekende bananenbom. Verder kun je een item meedragen die jou worm doet bij helen, denk hierbij aan een EHBO-koffer. Je hebt ook een item dat je helpt makkelijker door de arena te komen, denk hierbij aan een jetpack. Tenslotte heb je nog de bekende knuppel, die je standaard als slagwapen kunt gebruiken.
Tijdens je speelsessies zijn er ook een soort van evenementen aanwezig, deze moeten er een beetje voor zorgen dat er iets van afwisseling in de game zit. Zo kan het bijvoorbeeld maar gebeuren dat ze bij een Last Worm standing, opeens het level gaan verkleinen, door bepaalde gebieden vol te duwen met gif. Ook zijn er dingen verstopt die je kunt activeren, waardoor er ook iets met het level gebeurt. Een voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld een beeld van de ezel kapotslaan, waardoor deze naar beneden valt en zo opeens een klassiek wapen wordt, precies zoals in de oude games. Dit soort dingen maken het wel wat leuker en uitdagender om het te spelen.
Van de ene kant speelt het spel lekker weg, maar van de ander kant ook weer niet. De game is namelijk Multiplayer only, dat betekend dus geen offlinemode of spelen met bots om zeg maar wat te oefenen. Ondanks dat het spel crossplay heeft, had ik vaker momenten dat ik geen speel sessie kan vinden nog joinen. Dit is wel iets dat dag voor dag verschilt, en ook per tijdstip. Als ik in de ochtend wil spelen, dan vind ik vaak sneller spelers dan als ik in de middag ga spelen, heel raar. Verder wil ik wel nog even noemen dat de game sessies ook niet altijd even stabiel zijn, 1 op de 12 wedstrijden loopt namelijk vast, en dat probleem heb ik op zowel de Playstation 5, Xbox Series X en de Steam versie gehad. Ik heb de game op release gespeeld via Playstation Plus, een keer gekocht voor Steam en vorig jaar fysiek gekregen van mijn dochter voor de Xbox Series X. Deze review is dan ook voor 90% gebaseerd op mijn Xbox-ervaring, echter had ik wel de luxe om ook de andere 2 versies te gebruiken als aanvulling op deze review.
Grafisch gezien oogt het spel mooi en duidelijk, en heeft het een echte Worms stijl. Dat betekent dat de komische geluidseffecten, grote explosies en kleurrijke levels allemaal aanwezig zijn. Je hebt altijd een kaart aanwezig, deze is vrij simpel maar geeft wel een overzicht waar eventueel de actie plaatsvindt. De wormen zelf zien er grappig uit, en kunnen zoals ik al eerder vermeld had naar smaak aangekleed worden. Ik had bijvoorbeeld een gratis Xbox skin gekregen, waardoor mijn worm een speciale pet en koptelefoon draagt in de stijl van Xbox. Verder loopt de game lekker soepel en had ik zelden last van framedrops. De keren dat ik last van een framedrop kreeg, hing 9 van de 10 keer daarna ook de server, kans dat het hier meer om een server probleem gaat dan dat er iets met de game is. Hoe dan ook, ik wilde dit wel even benoemd hebben.
Er is maar weinig muziek aanwezig, en dat is voornamelijk achtergrondmuziek. Je hebt een vast liedje in het menu, en een vast achtergrondmuziek tijdens het spelen. Als je richting het einde van de wedstrijd gaat, dan krijg je een soort van eind muziekje te horen, en bij de uitslag heb je nog een ander soort van muziek. Verder is er helaas niks van muziek aanwezig, iets wat eigenlijk ook wel standaard is bij Worms. Muziek is iets dat je moet horen, en daarom deel ik toch iets van muziek met jullie.
Ik zei al in de review dat ik een fysieke versie van mijn dochter had gekregen, en daar heb ik een mini unboxing van gemaakt. Het gaat hier om de Xbox Series X versie. In een tijd waar digitale games meer regelmaat dan uitzondering zijn, vind ik het altijd leuk om van een fysieke versie een video te delen. Daarom dat ik deze mini unboxing aan deze review toevoeg.
Dan de bekendste vraag van elke review, heeft deze game een replay waarde? Dat antwoord is ja en nee. Ja ik start hem eens in de zoveel tijd weer op om een paar rondjes te spelen, maar het is niet iets dat ik dagelijks zou doen. Ook lange sessies doe ik verder niet, want daar is de game te eentonig voor. De sessies die ik speel, vind ik dan altijd weer leuk om te doen, maar voor mijn gevoel had er wat meer onderdelen aanwezig mogen zijn, of in ieder geval een offlinemode.
Op moment van schrijven bezit ik 13 van de 26 achievements, dat is precies de helft. Ik heb niet van tevoren gekeken wat ik hiervoor moest doen. Ik weet niet of het mij gaat lukken om deze game ooit 100% te krijgen, maar wel wil ik bij mijn volgende speel sessie eens kijken wat ik moet doen en zo proberen het aantal nog wat hoger te maken.
Worms Rumble is het antwoord van Team 17 op de Battle Royal hype. Mede door de komst van games als Fortnite, zijn er heel veel Battle Royal games ontstaan. Het leek Team 17 een goed die om een Battle Royal game rondom Worms te maken, en wat we kregen was Worms Rumble. Het idee was zeker niet verkeerd, alleen is de uitwerking wat magertjes. Het aantal content en modes die er zijn, is gewoon te weinig om het lang leuk te houden. Ondanks dat de game crossplay heeft, heb ik te vaak dat ik gewoon geen speel sessie gestart kreeg, mede omdat er te weinig spelers online zijn. Helaas kent het spel geen offlinemode met bots, waardoor de game niks waard is op het moment dat er niemand online is, en dat is erg jammer. Desondanks hoop ik nog altijd dat Team 17 de game voorziet van een update waardoor offline spelen mogelijk wordt.