€ 54,90 bij NBB.com

Ubiquiti Flex Mini 2.5G Review

hachee
23 juni 2025, laatste update op 24 juni 2025, 242 views Rapporteer Product gekocht

Ubiquiti Flex Mini 2.5G

Ik gebruik het als goedkope unmanaged 2.5G switch(als intentie), want dat is dit ding ook met al die cloud ellende er omheen.
Ongewenste, geen behoefte aan, werkt niet, onnodige dependencies bemoeilijkt zaken. Alleen Debian Linux Package, dus een hoop gedoe omdat dat ding zelf geen webIF heeft....

Deze cloud meuk heeft dus zelf geen webIF, maar je deze verkrijg je door dit bijv. op je PC te hosten met UniFi Network Server(wat je bind aan PC(of je moet altijd/overal die bloatware willen installeren wanneer nodig) en/of gebruik te maken van Ubicrap Hardware ecosysteem).

Heb als zijne test die ellende geïnstalleerd op een VM(want incompatible OS.......) maar na account creatie accepteert Ubi website hun eigen toegezonden 2FA code niet(login loop). Verder mijn tijd niet waard dit uit te zoeken....

Dit was het eerste en gelijk laatste Ubi cloud depended product dat hier gebruikt gaat worden.

Pluspunten

• Goedkoop
  • 2.5G
  • POE Voeding

Minpunten

• CrapCloudWare vereist online account voor config.
  • Account vereist(2FA code werkt niet, login loop)
  • Enkel Linux Debian package.
  • Geen OnDevice webIF
  • Formaat(niet hoekig)
  • VendorLock

2 van 5 sterren (Slecht)
Goedkoop 2.5G switchen, verder een waardeloos vendor depended cloud apparaat.
Op een geïsoleerd/offline LAN heb je er naast het domweg switchen verder geen moer aan.

Heb jij ook een Ubiquiti Flex Mini 2.5G?

Je frustratie is begrijpelijk: de Flex Mini 2.5G is geen standalone switch met webinterface, en vereist inderdaad integratie in het UniFi-ecosysteem. Maar dit is geen gebrek, het is het ontwerpprincipe.

De switch werkt alleen als managed device binnen UniFi Network. Die controller kun je lokaal hosten, via een VM of Docker, en hoeft dus niet in de cloud te draaien — tenzij je dat zelf kiest. De afhankelijkheid van een controller is bedoeld voor centraal beheer, schaalbaarheid en automatisering.

Dat het alleen op Debian-based systemen draait is een beperking, maar er zijn genoeg manieren om dit lichtgewicht te draaien op alternatieven zoals Ubuntu Server of containers.

Samengevat: dit is een switch voor wie al in het UniFi-ecosysteem zit of daar bewust voor kiest. Voor standalone-gebruikers zonder behoefte aan integratie is dit simpelweg het verkeerde product.
CMIIW Dan nog zit ik met een online dependency om in te loggen, dus op een offline management LAN is het local hosted in containers ook onbruikbaar zonder gaten te boren naar het internet.
En daar ben ik nu zover achter gekomen, wat deze hele Ubi reeks voor mij ongeschikt maakt.
Begrijp me niet verkeerd dat centrale management gemak bied en een zekere voorkeur kent, maar dit niet in handen/totaal afhankelijk van de leverancier!
Vraag me af wat je dan exact gedaan hebt, ik heb hier meerdere controller draaien die gewoon een local login hebben en niet gekoppeld zijn aan 'de cloud'. Zie ook: https://help.ui.com/hc/en...19-UniFi-Local-Management.

Het Debian only zie ik ook niet direct, makkelijkst is denk ik nog gewoon een container gebruiken. Maar ik heb in het verleden dit ook geïnstalleerd gehad op bijvoorbeeld Synology.

Wel is dit inderdaad, als je een standalone oplossing nodig had voor jouw use case niet het juiste product en heb je simpelweg het verkeerde product gekocht. Als je voor Unifi kiest, kies je heel duidelijk voor centraal beheer en niet voor per device managent op het device zelf. Wat je wel kan doen is het apparaat configureren met een controller en dan inzetten terwijl de controller niet meer online is / niet bereikbaar. Je hebt de controller alleen nodig voor logging of configuratie. Het apparaat kan verder wel gewoon zonder verbinding met de controller werken, de vlan configuratie e.d. gezet via de controller wordt dan gewoon onthouden. Alleen bij opnieuw configuren heb je dan de controller weer nodig.

[Reactie gewijzigd door Dennism op 23 juni 2025 11:01]

Er zijn losse native UniFi controllers beschikbaar en supported voor Windows en macOS en een .DEB package voor Linux, waarbij er officiële support is voor Debian en Ubuntu. Daarnaast zijn er community-driven Docker containers beschikbaar, waardoor je bijvoorbeeld de controller eenvoudig als controller in kunt schakelen als Add-on op Home Assistant.
Een Raspberry Pi wordt ook regelmatig ingezet als losse controller.

Belangrijkste krtiek die je nog zou kunnen hebben is dat in al de bovenstaande gevallen Java nodig is om de controller te laten draaien.

Maar inderdaad: het mooiste is als je al een stuk hardware van Ubiquiti hebt waar de controller op draait; dan gaan ook updates e.d. indien gewenst automatisch, en anders met één klik. (Overigens draait deze dan op de achtergrond ook op Java, maar daar hoe je je zelf ook niet druk om te maken.

Dan v.w.b. het account:
Je kunt gewoon een UniFi Network Controller installeren en gebruiken zonder een Ubiquiti cloud account. Je mist dan logischerwijs cloud-zaken als automatische configuratie-backup en toegang van buiten zonder VPN, maar alles werkt gewoon, inclusief de mobiele apps. (Die overigens dan logischerwijs wel een directe verbinding moet hebben met het te beheren device.)

Daarnaast kun je ook via SSH op je device inloggen. Om veiligheidsredenen staat dat standaard uit, maar kun je gewoon aanzetten in je controller. De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat je dan maar beperkte mogelijkheden hebt, maar zaken als het bekijken van logging en het herstarten of volledig resetten van de switch kan wel. Is dus vooral geschikt voor troubleshooting, niet voor beheer.

Als je er niet uit was gekomen had je ook even op het support-knopje kunnen klikken; mijn ervaring met de Ubiquiti support is erg goed. Al zou het zomaar kunnen dat je daar wél een cloud-account voor nodig hebt.

Dan nog even van de andere kant bezien:
Als je wél al een controller hebt draaien en al een geconfigureerd UniFi netwerk hebt, dan is het een kwestie van switch inpluggen, laten 'adopteren' door de controller en gaan.

Edit: overigens is het wel set-and-forget. De controller is nodig voor de setup van switches, daarna alleen nog als je live-inzicht nodig hebt. Je kunt ook prima een switch thuis of op kantoor configureren, en dan meenemen naar de doel-locatie. Of alleen op locatie een controller toevoegen als je iets wilt aanpassen of inzien.

[Reactie gewijzigd door Davey400 op 7 juli 2025 08:15]