In 2022 heb ik mijn meterkast vereenvoudigd door naar de Fritz!Box 6690 te gaan. Het heeft drie jaar probleemloos gewerkt en nu is het tijd voor glasvezel.
Overwogen opties
- Ik heb overwogen om mijn oude Fritz te houden en de glasvezel op de 2.5Gb WAN poort te pluggen. Een nadeel is dat ik kan niet meer dan 1Gbit naar mijn NAS transporteren via wifi).
- Ik heb ook overwogen om er een andere router tussen te plaatsen en de 6690 te gebruiken voor DECT & WIFI. (nadeel lastiger).
Een nieuwe box houdt mijn installatie eenvoudig en sneller. Twee opties de 4690 of 5690 XGS (die er nog niet is). Ik heb de box gekocht die er wel (4690) is en ik ben blij met mijn keuze, nu ik glasvezel heb. De Odido ont verbind netjes op 10Gbit, dus ik kan flink opschalen als ik wil.
Andere reviews geven een mooi beeld over de mogelijkheden. Ik beperk me nu tot de kernfunctionaliteiten en hoe ik ‘m gebruik.
Vragen staat vrij.
Internet
Nadat ik de Odido router op de ONT geplugd heb en beide heb aangezet ben ik online. Ik ben Odido en vraag of ik zo zonder monteur online kan. Geen probleem. Na een paar testen zet ik de snelheid toch maar op 400/400... want 100/100 werkt prima, alleen verveelt mijn router zich dan.VPNs
Deze gebruik ik op drie manieren:
- Familie netwerk (IPSEC). De meeste familieleden hebben de afgelopen jaren een Fritzbox gekregen en nu kan ik op afstand de NAS synchroniseren en dingen fixen. Ik kan mijn volledige 400 Mbit verbinding lachend voltrekken met de VPN. Ik zou bijna een upgrade nemen om verder te spelen. (met een 4060 aan de andere kant haal ik de 400, 7590 stopt rond de 200).
- Wireguard Client: Wissel van 'land', sommige (streaming)diensten werken alleen in een specifiek land. Met de WireGuard VPN kan ik gebruikmaken van een VPN provider en alleen specifieke systemen via de VPN verbinding laten lopen. Dit werkt goed en is voor mij eenvoudig in te stellen.
(Ziggo) Snelle primetime speedtest naar het buitenland: 634Mbit down en 20 Mbit up. - WireGuard server: Wanneer ik vanaf buiten met een laptop verbinding maak en een speedtest draai, gaat de snelheid richting de 400/400
Een migratietip, de VPNs via mijn eigen Dynamic DNS provider werken meteen. De VPNs die ik op het fritz adres had staan niet, want die is met de migratie vervangen. Kost iets meer tijd.
Telefonie
Een huistelefoon is ouderwets, maar ook wel fijn. Mijn mobiel leg ik graag weg wanneer ik thuis ben (familie weet dat ze mijn vaste lijn ook kunnen gebruiken). Dankzij Voip en een SIP-Wifi telefoon via de VPN heb ik hetzelfde nummer op twee locaties. Goedkoop bellen naar het buitenland, en het werkt gewoon goed.
Met de migratie is het DECTs weer aanmelden en gaan.
Wifi
Geen metingen verricht. Soms loop ik voor het transporteren van grote files even met mijn notebook naar de meterkast, ik kan rond de 200MB/sec aantikken.
Het mesh netwerk (bedraad met een 6000 op zolder) doet wat ‘ie moet doen. Ik kan weer door mijn huis lopen, met betrouwbaar internet op de wifi.
Smathome
Niet alle nieuwe Fritzboxen krijgen Zigbee. Smarthome is beperkt tot DECT zaken en die heb ik niet.
De geruchten waren onduidelijk en sommige bladen hebben verkeerde informatie verstrekt.
Ethernet
Eigenlijk kom ik gewoon altijd poortjes te kort. Ze zijn wel sneller. Het 10Gbit poortje zit aan een switch, waar mijn NAS aan hangt. De 2.5GB zit aan mijn access point. De andere twee zijn ook in gebruiken. Misschien toch maar eens gaan upgraden naar 10Gb switch (tips welkom)
TV
(Op de AVM website
stond verkeerde informatie, natuurlijk heeft deze geen tuner...)
Ik heb weer een HD Homerun van V&A gehaald, gekoppeld aan TV Headend, als digitale videorecorder. Fijn als nichtjes of neefjes op het jeugdjournaal zijn. Heb ik de beelden voor later. Ik ben benieuwd hoe lang Ziggo DVB-C gaat houden. De switch van de Fritz DVB-C naar HD Homerun is heel makkelijk.
Migratie van Fritz naar Fritz is erg prettig. Met mijn glasvezel laat de router z'n power zien.
Hij doet wat 'ie moet doen met een flinke snelheid en z'n stroomverbruik valt mee.
Externe tests laten Wireguard snelheden zien van boven de gigabit en ook qua internet snelheid kan ik richting de 10 gbit volges Fritz, als ik wil.
Vier sterren omdat:
- ik flexibiliteit mis qua VPN gebruik. Een paar clients via Wireguard sturen werkt. Wat ik zou willen is verschillende VPNs, voor verschillende clients.
- Geen Zigbee, weinig automatisering met deze Fritzbox
- Graag meer 10 GBe poortjes