€ 6.798,- bij Wifimedia

Bowers & Wilkins 702 S3 Review

31 maart 2025, laatste update op 1 april 2025, 307 views Rapporteer

Bijna zeven jaar geleden had ik het genoegen om de Bowers & Wilkins 702 S2 te reviewen. Deze speakers hebben sindsdien een speciale plek in mijn hart gekregen; ze blijven voor mij dé set die altijd een enorm warm en prettig gevoel oproept.
Een paar jaar geleden is de Bowers & Wilkins 702 S3 uitgekomen, en dat is voor mij de set die ik moest hebben.

Pluspunten

• Prachtige afwerking
  • Heldere, directe en volle tonen
  • Maar ook veel power!
  • Basreflexpoort zit beneden - wat extra speelruimte geeft
  • Toch heeft Bowers & Wilkins weer verbeteringen doorgevoerd

Minpunten

• Met zo’n 6500,- is het geen goedkope set

Bowers & Wilkins 702 S3 i.c.m. Marantz 40n én Denon DP-450USB

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-25.jpg

Introductie

Gepaard met een Denon DP-450USB platenspeler en een Marantz 40n geïntegreerde premium versterker ben ik de afgelopen maanden enorm veel platen en - via Roon - muziek aan het spelen.
TLDR: Wat een beleving, wat een geluid!

Deze review gaat specifiek in op de Bowers & Wilkins 702 S3.
Ondanks dat Bowers & Wilkins mij de speakers heeft gesponsord, is deze review onafhanklijk geschreven. De Marantz 40n en Denon platenspeler heb ik overigens wel zelf aangeschaft.

Specificaties

Laten we eerst even aftrappen met de specificaties.

Garantie: 5 jaar
Breedte: 19,2 cm (excl. voet)
Diepte: 35,4 cm

Stroomvoorziening: Passief
Frequentiebereik: 28Hz to 33kHz
Gevoeligheid: 90 dB
Basreflex poort: Onderkant

Bij de 702 S3 zit in dit geval de basreflexpoort aan de onderkant, en niet meer aan de achterkant zoals die bij de 702 S2 zat. En dat … is echt enorm fijn. Hierdoor kunnen de speakers toch wat dichter naar een muur, zonder dat het hoorbaar is.

Nu ik eveneens een platenspeler en de 702’s heb, zit ik er natuurlijk net zoals David Beckham bij.

Uitpakken

Tijd om de speakers uit te pakken.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-2.jpg

Allicht wat slecht te lezen, maar op de doos staat echt ‘39,5kg’ per speaker. Wat een bezonder gegeven is, is dat het ontwikkeld is in de UK, maar in elkaar gezet in China. Hoor je dat er vanaf? We gaan het in deze review zien - althans horen.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-3.jpg

Ja, dit blijft toch altijd wel een grappig ding. Je dient de speakers te flippen tijdens het monteren.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-4.jpg

Bowers & Wilkins geeft een optie om de speakers op naalden of zachte voetjes te installeren. Op houten vloeren of laminaat gebruik je de zachte voetjes en bijvoorbeeld vloerbedekking, juist weer de naalden.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-7.jpg

Niet het piepschuim eruit halen, maar juist terugplaatsen en de speaker ondersteboven in het piepschuim plaatsen.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-8.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-11.jpg

Super gaaf natuurlijk, maar de baspoort zit aan de onderkant. Dit geeft enorm veel gemak t.o.v. de vorige versie, waar het aan de achterkant zat.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-12.jpg

De voet/plint van de Bowers & Wilkins ziet er wederom mooi en stevig uit.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-13.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-15.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-16.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-18.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-19.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-20.jpg

Ja, ik schiet foto’s uit de losse pols. Maar.. waar het in dit plaatje vooral om gaat is dat de low en high’s ook los aan te sluiten zijn.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-23.jpg

Persoonlijk ben ik een groot fan van de speaker zonder grille - het oogt gewoon mooi. Maar met twee kiddo’s van twee en vier is het echt iets wat ik liever even skip. Zo heb ik vroeger in mijn studententijd twee speakerzuilen op de kop weten te tikken, waar net één tweeter net even was ingedrukt (je moet iets als student). Gelukkig is het bij de 702 S3 net even lastiger om een tweeter in te drukken, omdat die bovenin zit en beschermd is. Toch is schade op de speakers sneller gemaakt dan je wil. Kortom.. gril - en in dit geval bescherming - zit er bij mij standaard op.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-24.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-30.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-31.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-26.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-27.jpg

Aan de onderkant is er eigenlijk best wel wat ruimte voor de basreflexpoort.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-33.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-40.jpg

Grappige van de 702 S3 is dat de huis van de tweeter - het druppelvormige aluminium blok - nog langer is geworden dan de vorige versie.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-42.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-43.jpg

Yeah, zoals gezegd heb ik de speakers al een aantal maanden. Deze foto’s zijn dan ook voor kerst gemaakt. :D

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-44.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-46.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-47.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-48.jpg

Grappige van de 702’s is dat de dopjes eruit kunnen worden gehaald zodat de banaanstekkers er direct (horizontaal) in kunnen worden gestopt.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-53.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-54.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-60.jpg

Gebruik

De speakers heb ik al een flink aantal maanden in gebruik. Voor de kerst stonden ze al flink te spelen. Nu we april aantikken en de speakers zeker zijn ingespeeld, merk je hoe soepel en gedetailleerd de 702’s eigenlijk zijn. Moet ik wel zeggen dat er een redelijke versterker aanhangt. Met de Marantz 40n heb ik nog redelijk wat vermogen - en opties.
Zo is de 40n via HDMI-arc aan de Tv gehangen, en kan ik via Spotify, Airplay en andere services genoeg afspelen.

Via AudioQuest Type9 luidsprekerkabels zijn de speakers verbonden met de 40n.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-51.jpg

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-52.jpg

Zoals eigenlijk al aangegeven bij de specificaties is de basreflexpoort naar beneden verplaatst. Hierdoor is de speaker makkelijker te plaatsen.

De 702 S3 is niet alleen een luidspreker, maar ook een statement dat daarbij hoort. Deze luidsprekers zijn bedoeld om elk detail van het bronmateriaal weer te geven en tillen audio naar een nieuw niveau. Het is nu tijd om te kijken naar de onderscheidende kenmerken die deze luidsprekers tot een succes van technologisch vernuft hebben gemaakt.

Voor €6.498,- vraag je je misschien af ​​of deze luidsprekers het waard zijn. Het antwoord is ja. Elk onderdeel, van de tweeter tot de basconussen, is zorgvuldig vervaardigd om ervoor te zorgen dat u krijgt waar u voor betaalt: pure sonische gelukzaligheid.

Het prijskaartje getuigt van de tijd die wordt doorgebracht in de onderzoeks- en ontwikkelingsfase waarin kunst en wetenschap in gelijke mate worden gebruikt. Dit zijn geen generieke luidsprekers; in plaats daarvan zijn ze met uitzonderlijke zorg vervaardigd en als zodanig blijkt elk afzonderlijk apparaat een topprestatie en bovendien de meest robuuste. En dat is ook wel te zien aan hoe de speaker is opgebouwd. Met bijna 40 kilo is het ook geen hele lichte. Buiten het gewicht zijn het ook echt prachtige speakers om naar te kijken. De afwerking, de plint aan de onderkant waar die op staat, de pootjes (of naalden - ligt eraan hoe je het wilt hebben) het komt allemaal mooi bij elkaar.

Terug naar de audio.. Want daar gaat het eigenlijk ook wel om. Ja, het oog wilt ook wat(t) - pun intended. Eens.
Deze ontwerp innovatie betekent dat de tweeter, het onderdeel dat de hoge frequenties verwerkt, goed gescheiden is van andere onderdelen. Deze dissociatie leidt tot onafhankelijkheid en zorgt er niet voor dat de pickup de functie van de tweeter verstoort en de absolute nauwkeurigheid behoudt die nodig is voor het produceren van fantastische geluiden.
De 700-serie maakt gebruik van een carbon dome, wat absoluut geen slechte keuze is voor een speaker. Deze dome reikt tot maar liefst 47 kHz voordat er sprake is van break-up. Omdat deze frequentie ver buiten het hoorbare bereik ligt, betekent dit minder belasting binnen het wél hoorbare spectrum. Grappige is, is dat de druppelvormige cone nu langer is dan bij de vorige serie en is in dit geval uit één enkel blok aluminium gefreesd. Dit heeft als resultaat dat de hoge tonen de klank niet verder negatief beïnvloeden.

Ben je nou een basliefhebber, dan kun je je zeker verheugen op de Aerofoil Profile-baskegels. Dat is namelijk echt iets waar Bowers & Wilkins echt trots op mag zijn. Om ervoor te zorgen dat deze kegels stijf en stijf genoeg zijn om de druk te weerstaan ​​die door gebruikers, met van alles wat er wordt afgespeeld, erop wordt uitgeoefend, zijn deze ontworpen en geproduceerd met een computer geprogrammeerde kegel geometrie die verschillende diktes heeft. Bereid je voor om onder de indruk te zijn van de laagfrequente dreunen die krachtig maar tegelijkertijd nauwkeurig zijn.

Wat ik persoonlijk echt gaaf vind, is dat de respons zeer nauwkeurig is in de zeer lage tonen, zonder enige kleuring. Van het explosieve geluid van een film explosie of de harde klap van een basdrum, de speakers zorgen voor de kick die je kunt aanraken en horen.

TV of films kijken.. dat gaat dus ook best prima. Van geestige gesprekken die slechts een gefluister zijn, tot grotere gevechten die een luide explosie op het scherm veroorzaken: alle geluiden zijn perfect. Deze speakers zorgen ervoor dat je niet alleen kijkt, maar ook voelt wat een beweging inhoudt.
Natuurlijk hoor je meer dan standaard geluid van een televisie, maar het verschil is soms - zeker bij goede films - echt een beleving op zich. Of je nou via Netflix een zoveelste John Wick kijkt, of een ‘Fantastic Beasts: The Secrets of Dumbledore', het geeft echt zoveel meer dimensie. Explosies, effecten.. het is gewoon gaaf.
Ik denk vooral dat het belangrijkste is dat dialogen gewoon goed te horen zijn, zonder dat de versterker op standje 70 moet staan. Zelfs vrij zacht is alles goed… verstaanbaar!

Terugkomende op de muziek an sich; mijn platen worden niet heel erg blij van mij. I.c.m. met de - zoals in de intro aangegeven - Denon DP-450USB platenspeler heb ik nu al een hoop platen grijsgedraaid.
Mijn vrouw wilt gewoon gemakkelijk via Spotify gehele playlists afspelen, en ook dat werkt met de 40n gewoon goed. Het geluid is voor non-hifi kwaliteit eigenlijk goed en er is meer dan genoeg plezier aan te beleven. Zo dansen mijn dochters met veel plezier door de woonkamer op een gemiddelde Juf Roos..
Zelf ben ik voornamelijk een ‘zeurpiet’ als het om kwaliteit aankomt, zo wil ik altijd meer en beter, en dan kom ik toch weer op mijn eigen Roon bibliotheek uit. En toch…. klinkt Spotify ook gewoon erg goed via de 40n en de 702 S3. Ze zijn makkelijk aan te sturen, en klinken ook behoorlijk vol.

De muziek klinkt zoals een artiest het had verwacht.
Of je nou van Beethoven of AC/DC houdt, deze luidsprekers versterken de emotionele betrokkenheid bij je muziek.Je krijgt elke nuance te horen, van het gefluister van de zanger tot de convolutie van verschillende instrumenten, wat het luisteren naar hen tot een avontuur maakt.

Speakers die voor mij 7 jaar geleden al geweldig waren, zijn nu in de laatste iteratie nog beter geworden. En dat is toch ook wel een ode aan de betrokkenheid van Bowers & Wilkins, en de wil om verder te verbeteren.

De speakers staan, zoals gezegd, al een tijd te spelen. Van muziek - via streams, platenspeler of lokaal via het netwerk, tot en met films en series. Het is allemaal mogelijk. De lows, mids en highs zijn in mijn optiek echt waar ze moeten zijn.

Het is een eenzijdige review, ik kan namelijk met deze opstelling geen negatieve punten bedenken. Ja, oké, de prijs.. Die is pittig.. Maar een Ferrari is ook niet goedkoop, en daar geniet je uiteindelijk ook van. Gekke vergelijking, maar je begrijpt mijn punt.

Qua uiterlijk zijn de 702’s echt prachtige speakers. Een goede, maar ook zware, afwerking met een hoop verbeteringen t.o.v. het vorige model.
Zoals ik al vaker heb gezegd in mijn reviews; muziek beweegt je. Met de Bowers & Wilkins 702 S3 sta ik in de woonkamer te dansen met mijn dochters (twee en vier), en dat is voor mij enorm dierbaar.

De Bowers & Wilkins 702 S3 zijn voor mij een perfecte combo met de Marantz 40n en de Denon DP-450USB platenspeler. Een set die voorlopig blijft waar hij is en onvermoeibaar zijn werk zal blijven doen.
De 702 S3’s krijgen van mij 5 van de 5 sterren.

Afbeeldingslocatie: https://dutchiee.tv/reviews/bowers-wilkins-702s3/600/1-34.jpg

Heb jij ook een Bowers & Wilkins 702 S3?

Looking at the quoted price, I wonder what the value of the B&W sub-woofer, that I recovered from a wheelie-bin more than 2 decades ago, might be worth?