Creative X-Fi HD vs X-Fi Surround 5.1 Pro vs Elite Pro
Voorwoord
In deze review gaan we met de externe geluidskaarten van Creative aan de slag. Wanneer jij je bezig houdt met muziek, films en spelletjes dan merk je al gauw dat de onboard geluidskaart veel te wensen overlaat. Zo hoor je meestal constant ruis op de achterground en mist het klankbeeld veel dynamiek en mogelijk nog veel meer. Dit kun je verbeteren door een nieuwe geluidskaart te kopen. Voor desktop PC's heb je dan de keuze tussen intern en extern terwijl bij laptops de meestal alleen maar extern mogelijk is.
Mijn computer thuis beschikt over een X-Fi Elite Pro die er ooit ter vervanging in ging van de Creative Sound Blaster Live! 24 bit oem welke daarvoor de non 24 bit heeft vervangen. Mijn eerste PC beschikte over een Creative Sound Blaster Pro om de geschiedenis meteen compleet te maken. In andere worden, ik heb een hele reeks Creative kaarten achter de rug en ben altijd al erg te spreken geweest over hun producten. Dat komt mede door de support van andere partijen die altijd ruim aanwezig is voor de hardware van Creative. Daarnaast heeft Creative voor het entertainment publiek vrijwel altijd het beste in huis. Hierdoor is de naam dan ook zeer bekend geworden bij de consument.
Wat als ik nu het geluid van een laptop wil verbeteren, wat zijn er dan voor keuzes? Mocht het geluid van je laptop / netbook / whatever niet naar wens zijn dan heeft Creative daar ook een oplossing voor. Zo bieden zij momenteel de volgende USB producten aan:
Creative Sound Blaster X-Fi Go Pro (EUR 40,00)
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro (EUR 70,00)
Creative Sound Blaster X-Fi HD (EUR 100,00)
In deze review worden alleen de laatste twee besproken.
Product afbeeldingen

Overzicht van de X-Fi HD, X-Fi Surround 5.1 Pro en de Elite Pro.

De afmetingen vergelijken.

De beschikbare invoer en uitvoer op de voorzijde.

De beschikbare invoer en uitvoer op de achterzijde.

Close up.
Creative Sound Blaster X-Fi Surround 5.1 Pro
De X-Fi Surround 5.1 Pro is identiek aan de eerder uitgebrachte non-pro versie met alleen op het gebied van software een paar extra's, namelijk Dolby Live! en THX TruStudio Pro. Tevens beschikt de nieuwe versie over een mooiere afstandsbediening.
Het product wordt zoals je hierboven ziet in een mooi vormgegeven doos geleverd. Hierin zit treffen we de volgende dingen aan:
- Creative X-Fi Surround 5.1 Pro unit
- USB Kabel
- RCA (male) to 3.5mm Jack (male) adapter
- Afstandsbediening
- Driver CD
- Handleiding
Features:
96/24, THX TruStudio Pro, Dolby Live, EQ, Crystalizer, EAX 4.0, EAX Advanced HD, 5.1 channels
Creative Sound Blaster X-Fi HD
De vorige reeks externe geluidskaarten waren voornamelijk gericht op gamers en mensen die niet al te veel eisen omtrent geluidskwaliteit. Om ook de audiophile gerust te stellen bracht Creative deze kaart op de markt. Deze unit is voorzien van hoogwaardige onderdelen voor optimale geluidskwaliteit. Doordat deze unit op de audiophile gericht is heeft ook zijn nadele, Creative heeft namelijk besloten dat zij geen afstandsbediening, Dolby Live en EQ nodig hebben. Vooral die laatste twee kan ik toch zeker wel erg waarderen. Ik heb echter de EQ functie wel werkend gekregen door de Audio Console software van de 5.1 Pro te gebruiken. Dolby Live is echter niet mogelijk.
Ook deze unit wordt in een mooie doos geleverd. Hierin zit het volgende:
- Creative Sound Blaster X-Fi HD unit
- USB Kabel
- RCA (male) to 3.5mm Jack (male) adapter
- Driver CD
- Handleiding
Features:
96/24, THX TruStudio Pro, , Crystalizer, EAX, 2.0 channels
De test
Nu is het tijd om te zien hoe goed deze twee USB kaarten presteren tegen over het top model Elite Pro. Wanneer we de aparaten aansluiten valt op de X-Fi Surround 5.1 Pro nog aardig wat ruis op de achtergrond heeft. Dit is niet volume gebonden. Als je het volume harder zet dan blijft de ruis gewoon op hetzelfde level door ruisen. Mogelijk veroorzaakt door een minderwaardige DAC. De X-Fi Elite Pro is compleet stil en dat zelfde geldt voor de X-Fi HD waar ik niks van ruis kan merken. Nou is het ruis niveau van de X-Fi Surround 5.1 niet belachelijk hoog maar toch voldoende om voor bepaalde personen storend te kunnen zijn.
Hoe presteren ze qua geluidskwaliteit? Deze test bestond uit een grote selectie aan muziek en enkele films zoals Saving Private Ryan. Hieronder beschrijf ik de verschillen in het geluid die ik waarnam.
Creative X-Fi Surround 5.1 Pro
Het geluid wordt erg gericht afgespeeld. Het geluid is helder en neutraal maar klinkt alsof het het te kort komt aan resolutie om het geluid mooi gedetaileerd in de oren te spelen. Zie het als het spelen van een modern spel op 640x480. Je mist veel detail ondanks dat het er verder wel mooi uit ziet. Het geluid klinkt dus best goed maar mist een boel. Het geluid komt ook niet echt los waardoor het duidelijk als een opname klinkt en je niet de mogelijkheid heb om je in te leven op het geluid dat de illusie geeft dat je live aanwezig bent. Qua geluidsbeeld doet het me denken aan een oudere kaart richting de eerste generatie Sound Blaster Live voor de PCI bus.
Creative X-Fi HD
Geen ruis meer en hoogwaardig helder neutraal geluid zoals terug te vinden bij top model X-Fi Elite Pro. Het geluid komt op je los en geeft, mits de opname kwaliteit voldoende is, het gevoel dat je live aanwezig bent. Deze kaart heeft ontzettend goede dynamiek en verwend je oren met veel detail. Het detail wat je zeg maar zoals ik hierboven uitlegde als resolutie moet zien is nog wel een stapje minder dan de X-Fi Elite Pro maar zit wel heel dicht in de buurt. Zie het als een Elite Pro voor onderweg met 'slechts' stereo geluid. Maar wie neemt er nou dagelijks een surround installatie mee?
Creative X-Fi Elite Pro
Dit top model produceerd ontzettend hoogwaardig geluid, neutral van klank, helder met zeer hoge dynamiek en detail niveau. Een goede opname laat je makkelijk meeslepen in de illusie dat je live aanwezig bent.
Waardering geluidskwaliteit:
5.1 Pro: 6,5
X-Fi HD : 9
Elite Pro : 10
Wil je een flinke upgrade voor de geluidskwaliteit van je laptop? Koop de Creative X-Fi HD. Deze is slechts EUR 10,00 duurder dan de Surround 5.1 Pro maar is echter een wereld van verschil in geluidskwaliteit. Maar je moet dan wel genoegen nemen met stereo geluid. Als dat geen probleem is dan is de X-Fi HD een perfecte keuze voor je.